Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 581
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Jak pozbyć się uprzedzeń czyli o enzymach słów kilka
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Rany, uszkodzenia to ból, cierpienie i często powikłania. Wielu lekarzy rozkłada
ręce jak coś zaczyna się “paprać”, a zazwyczaj jedynym sposobem to antybiotyki,
które czasami działają, ale również osłabiają nasz organizm, któremu trudniej
walczyć z infekcją. Wypadki i inne traumy skóry
Każdy chyba z nas w swoim życiu miał co najmniej raz taką ranę, że ból i
jej gojenie trwały tygodniami, ilu z nas wymagało zszycia takich ran. Zdarte
kolana, przecięte podczas krojenia palce, przypalone ręce od żelazka czy
piekarnik to codzienność. A u pracujących na roli, czy stolarzy kontakt
z piłą, poucinane palce. Niestety bywa gorzej poparzenia od pożaru, które
trudno porównać z innym bólem, to straszne cierpienie. Choć współcześnie
rzadziej zdarza nam się marznąć bo mamy coraz lepsze obuwie czy rękawice,
to jednak wielu osobom odmrożenia się zdarzają. Szczególnie szybko dochodzi
do odmrożeń u osób z zespołem Raynauda, twardziny układowej, tocznia czy
miażdżycy kończyn, chorych na cukrzycę. Odmrożenia w tym przypadku są często
przyczyną trudno gojących się ran.
Słodkie stopy cierpienia
Cukrzyca jest chorobą, która zbiera żniwa w całym organizmie a jej posiadanie
to nie słodycz lecz gorycz w życiu. Jej konsekwencje przebiegają różnie,
ale u wielu osób występuje powikłanie zwane zespołem stopy cukrzycowej. Walka
ze stopą cukrzycową jest bardzo ciężka i często niestety kończy się amputacją,
niepełnosprawnością. Stopa cukrzycowa jako powikłanie cukrzycy unieruchamia
wielu chorych co w konsekwencji prowadzi do pogorszenia samopoczucia i zaostrzenia
choroby i koło się zamyka.
Gdy nas dopadnie ostrze skalpela
Wiele osób z różnych powodów ma przeprowadzoną operację, zabiegi chirurgiczne.
U niektórych osób rany pooperacyjne goją się szybko, ale wiele osób niestety
z bólem i raną zmaga się długo. Często również dochodzi do zakażeń i powikłań
pooperacyjnych. Osłabiony organizm taką operacją trudniej radzi sobie z
patogenami a to ma wpływ na proces gojenia się ran.
Koniec upokorzenia
Wielu chorych z powodu swoich ran izoluje się od społeczeństwa od normalnego
życia nie tylko dlatego, że rany są nieestetyczne wiele ran jest pod opatrunkiem
więc są niewidoczne ale dlatego, że wiele ran po prostu cuchnie. L-Mesitran
zamiast metabolizowania aminokwasów z rany, które zostałyby przekształcone
w substancje o nieprzyjemnym zapachu (siarka/amoniak), bakterie w pierwszej
kolejności przetwarzają glukozę z miodu do (bezwonnego) kwasu mlekowego.
Zachodzi tutaj zjawisko osmozy, która zwiększa przepływ płynów chłonnych,
dewitalizując tkankę w obrębie rany i usuwając pozostałości komórkowe. Nieprzyjemny
zapach bardzo szybko znika, co natychmiast poprawia jakość życia pacjentów.
Miodek
i witaminki dla każdego rannego chłopczyka i dziewczynki
Miód klasy medycznej
co to oznacza? Współcześnie wielu osobom coś medycznego źle się kojarzy.
Ale w tym wypadku klasa medyczna oznacza jakość i bezpieczeństwo produktu.
Zastosowany miód wolny jest od szkodliwych czynników, takich jak patogeny,
pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie.
Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej osmolalności, niskim
pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Ugaś miodem stan zapalny
Przedłużający się stan zapalny wiąże się z opóźnieniem procesu gojenia się
ran. Miód zawarty w L-Mesitran korzystnie zmienia środowisko rany i tłumi
bakterie oraz inne cząstki obecne w ranie, które wywołują stan zapalny. Miód
„usuwa” wolne rodniki tlenowe, działając jako antyutleniacz.
L-Mesitran dostarcza do rany również składniki odżywcze, przyspieszając
proces gojenia. Wytworzone wilgotne środowisko sprzyja gojeniu, a blizny
są znacznie
mniejsze.
Odpornych też złamiemy
Wiele ran jak już wspomniałam odpornych jest na leczenie antybiotykami. Do
tej grupy należy popularny gronkowiec złocisty MRSA częsty pasażer na gapę.
Mamy do czynienia z MRSA (meticillin resistant Staphylococcus aureus - gronkowiec
złocisty odporny na metycylinę), gdy bakteria S. aureus uodparnia się na
metycylinę.
Bakteria MRSA może być szkodliwa, gdy napotka okazję wniknięcia do wnętrza
ciała, na przykład poprzez skaleczenie czy ranę. Może wywołać pryszcze i
czyraki, albo poważniejsze problemy, takie jak zakażenie rany czy infekcje
klatki piersiowej. W ciężkich przypadkach może spowodować zakażenie krwi
i wtedy już pozamiatane.
L-Mesitran po zastosowaniu jak wykazują badania w ciągu 24-48 godzin giną
bakterie MRSA i ESBL. Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej
osmolalności, niskim pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Bez zbędnych ceregieli
Użycie L-Mesitran nie jest kłopotliwe, nie wymaga również szczególnych
umiejętności. W zależności od rany możemy z takim opatrunkiem prowadzić
“normalne życie.
L-Mesitran to maści, żele, które stosujemy jako opatrunki zmieniane co
1-3 dni. L-Mesitran to również gotowe opatrunki.
Czasem mniej znaczy lepiej
Skoro już wiemy, że miód jest pomocny na rany i uszkodzenia to warto wiedzieć,
że zbyt mocne stężenia nie zawsze dobrze działają. Przykładem jest miód
manuka znany ze swych wspaniałych właściwości dla zdrowia jednak przyłożony
bezpośrednio na rany może wywołać ból. Dlatego, że jest on mocno skoncentrowany
podobnie jest z innymi miodami pszczelimi. Dlatego producenci holenderscy
opracowali
L- Mesitran, który zawiera od 20 - 48 % miodu klasy medycznej w zależności
od produktu. L-Mesitran zawiera m.in. hipoalergiczną lanolinę, witaminy
C i E, aloes, kalendulę i tlenek cynku. Produkty
L-Mesitran składają się ze starannie opracowanej formuły,
której składniki zostały wybrane na podstawie udowodnionego bezpieczeństwa
i skuteczności. Należą do nich lanolina hypoalergiczna (Medilan ©) o medycznej
jakości, która przyczynia się do jednolitej konsystencji, łatwości dostarczania,
istotnych właściwości zmiękczających, a tym samym optymalnej skuteczności
produktu końcowego.
L-Mesitran W skrócie: na co.
Przewlekłe rany Odleżyny
(I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Przewlekłe rany Odleżyny (I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Rany powierzchowne, ostre rany, takie jak cięcia, otarcia i miejsca dawców.
Nagłe lub laserowe rany, wrzody podtrzymujące
powierzchowne Grzybicze rany (wspomagające
Grzybicze rany (wspomagające
powierzchowne i częściowe oparzenia
i częściowe powierzchowne i częściowe oparzenia dezodorowanie i / lub
dezodorowanie i / lubgrubości (1 i 2 stopień). Rany
oparzenia głębokie; żylne, tętnicze i
głębokie; żylne, tętnicze i cukrzycowe debrorowanie).
Uwaga. Dobieraj produkty L-Mesitran w zależności od rodzaju uszkodzenia.
W opisie produktów znajdziecie szczegółowe informacje. Wskazania do stosowania,
przeznaczenie, instrukcję użycia, przeciwskazania.
L-Mesitran Soft maść 50g

Wielka siła
Liść oliwki europejskiej jest mniej popularnym surowcem leczniczym o działaniu
przeciwutleniającym.
Szkoda bo jest jednym z silniejszych. To za sprawą hydroxytyrosolu, którego
jest najwięcej w świeżych liściach oliwki europejskiej. Wykazuje 10 - cio
krotnie wyższe działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata i dwukrotnie
od koenzymu Q10.
Liść oliwki - charakterystyka
(Folium Oleae; niem. Olivenblätter, Ölbaumblätter; ang. Olive leaf) liść
oliwki pozyskiwany jest z drzewa oliwnego – Olea europaea Linne (rodzina
oliwkowate – Oleaceae).
Olea europaea L. powszechnie znana jest pod nazwą oliwki europejskiej. Drzewo
oliwne jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym w basenie Morza
Śródziemnego. Sady zajmują ok. 8 milionów hektarów, co odpowiada prawie 98%
światowej uprawy tego drzewa.
Olea europaea L. używana jest również w medycynie ludowej w takich krajach,
jak Hiszpania, Grecja, Włochy, Francja, Izrael, Maroko, Tunezja, Turcja oraz
w krajach półwyspu Arabskiego i Indiach. Pierwsze wzmianki w literaturze,
opisujące lecznicze właściwości liści pochodzą z 1854 roku, kiedy to stosowano
je jako lek przeciwgorączkowy.
Co zawiera?
Liść oliwki zawiera różne związki a należą do nich: terpeny i triterpeny
(oleuropeina 6-9%, kwas maslinowy 0,15-0,2%), flawonoidy (luteolina, w tym
w formie glikozydowej), alkaloidychinolinowe(cynchonina);4-(2-Hydroxyethyl)-1,2-benzenediol
(hydroksytyrozol), hydroxytyrosol acetate (octan hydroksytyrozylu).
Oleuropeina - słów kilka, no kilkadziesiąt
Oleuropeina należy do specyficznej grupy związków, mianowicie do pochodnych
kumaryny zwanych sekoirydoidami. Irydoidy i sekoirydoidy są związkami zawierającymi
w swym składzie wiązanie glikozydowe, powstające w wyniku drugorzędowego
metabolizmu terpenów jako prekursorów wielu alkaloidów indolowych. Oleuropeina
jest wg IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) heterocyklicznym
estrem β-glukozydowym kwasu elenolowego i 3,4-dihydroksy-fenyloetanolu (hydroksytyrozolu).
Po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1908 roku przez Bourquelot i Vintilesco.
To co najważniejsze - jak działa i co zdziała?
Przede wszystkim działanie przeciwutleniające oliwki wynika z zawartości
dużej ilości związków
fenolowych a w szczególności zawartej w niej oleuropeiny.
Wymiata wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Wolne rodniki są wytwarzane
w wielu procesach metabolicznych i fizjologicznych organizmu, pełnią istotną
rolę w regulowaniu metabolizmu czy w np. starzenie się komórki.
Dlaczego tak istotne jest działanie przeciwutleniające dla organizmu?
Najogólniej mówiąc, że zaburzenie stanu równowagi między szybkością ich generowania
a potencjałem przeciwutleniającym organizmu może być przyczyną licznych zmian
chorobowych i stanów patologicznych (niewydolność oddechowa, miażdżyca, cukrzyca,
nowotwory, choroby przewodu pokarmowego i układu neurologicznego). Naturalny
system obronny organizmu wobec reaktywnych form tlenu i wolnych rodników,
który jest wspomagany przez przeciwutleniacze egzogenne dostarczane z codzienną
dietą może zmniejszyć znacząco ryzyko powstania wielu chorób.
Jak działa?
Działanie oliwki opiera się na wspomnianym działaniu przeciwutleniającym,
streszczając ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne
na płytki krwi, poprawiające przepływ wieńcowy, obniżające ciśnienie krwi
przy nadciśnieniu, cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, antypasożytnicze,
przeciwzapalne, antyoksydacyjne, ochronne na mięsień sercowy; przeciwwirusowe,
fungistatyczne, antybakteryjne; immunostymulujące.
Wsparcie w chorobach
Liść oliwki europejskiej według licznych badań wskazany jest w przypadku
chorób takich jak: niska odporność na infekcje, infekcje grzybicze, choroby
wirusowe i bakteryjne, miażdżyca, dna moczanowa, reumatyzm, cukrzyca, choroby
nowotworowe, nadciśnienie, ogólny stan zapalny organizmu, choroby pasożytnicze
przewodu pokarmowego i krwi oraz choroby zakrzepowe.
Lisć oliwki europejskiej - wyciąg

Wiele osób na co dzień boryka się trudnościami trawiennymi o różnym podłożu.
Przebyte czy współistniejące choroby, niedobory żywieniowe, zażywane leki
powodują, że układ trawienny nie funkcjonuje właściwie. Również wiek, stan
uzębienia i sposób spożywania posiłków wpływa na nasze trawienie. Problemy
trawienne dotyczą nas w każdym wieku i coraz częściej borykają się z nimi
dzieci i ludzie młodzi.
Trawienie
Przede wszystkim zacznijmy od początku. Zarówno rodzaj żywności i sposób
jej przetworzenia ma wpływ na trawienie. O czym wiele osób zapomina to
proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej.
Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny
– amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną za pomocą
języka i przeżuwane zębami.
Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie
pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i w trakcie połykania jest przemieszczany
przez gardło i przełyk do żołądka.
Lekko liźnięte
Temat trawienia jest szeroki i obejmuje zdecydowanie więcej procesów. Natomiast
istotnym jest również rodzaj pokarmu, temperatura, konsystencja, sposób przygotowania
i jakość składników.
Wielka paszcza
Moda na wielkie kęsy i szybkie jedzenie, jedzenie w biegu niestety prowadzi
do zaburzeń trawiennych. “Komfortowe” papciowate i miękkie jedzenie powoduje,
że szybko przełykamy pokarm bez właściwego rozdrabniania i mieszania ze
śliną, która zaczyna trawić pokarm. Moda na żywność, dużą objętościowo
taka jak wrapy, burgery kebaby, hot dog itp. niestety bardzo często są
pochłaniane w wielkich kęsach. Chociaż trzeba wspomnieć, że to nie jedyna
przyczyna zaburzenia trawienia.
Początek problemu
Wracając do pochłaniania wielkich kęsów. Niestrawione cząstki pokarmu zalegają
w żołądku, następują również procesy gnilne w jelitach. U jednych niestrawiony
pokarm kończy się biegunką, u innych występują wzdęcia, gazy, zaparcia. Układ
pokarmowy jest obciążony co przekłada się również na naszą odporność. Witaminy
i minerały również nie są odpowiednio wchłaniane więc również zaczynają się
niedobory żywieniowe. Organizm ludzki i jego układy są ze sobą sprzężone
można to określić maszyną. Jeżeli występuje usterka to zaburza ona działanie
całego mechanizmu - organizmu.
Żujmy, żujmy i wspierajmy trawienie
Gryziemy, przeżuwamy i jedzmy mniejsze kęsy. Od tego zacznijmy. Wspierajmy
dodatkowo nasz organizm naturalnymi składnikami, które usprawniają procesy
trawienne,tj. zioła, przyprawy i enzymy.
Zatkaj dziura rzec można
Kit pszczeli czyli propolis to nic innego jak “zatkaj dziura” bowiem służy
do uszczelniania i wzmacniania ścian ulu i plastrów. Propolis jest materiałem
naprawczym, ale ma także właściwości ochronne.
Ochrona rodziny
Mądre pszczoły wykorzystują propolis, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed
bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują
tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis
Propolis to mieszanina żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków, lipidów,
które są wydzielane przez rośliny oraz pszczoły powstałych jako niestrawna
frakcja pyłków kwiatowych. Propolis ma postać twardej masy barwy brunatnej,
brązowej, żółto brunatnej lub czarnej.
Skład propolisu
W propolisie znajdziemy - żywice 40-50%. Woski 20-30%. Polifenole 14-18%.
Polisacharydy 2-3%. Ziarna pyłku 8-10%. Olejki lotne (8-12%). Propolis zawiera
także fenelokwasy, flawonoidy 9-12% oraz inne związki.
Skład chemiczny propolisu jest zmienny, ze względu na rodzaj substratu zebranego
przez pszczoły.
Propolis a trawienie
Ekstrakt z propolisu wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych,
łagodzi stany skurczowe przewodu pokarmowego. Zmniejsza dyskomfort trawienny.
Propolis lubi towarzystwo
Ekstrakt z rumianku stanowi pomoc w niestrawności, wzdęciach i uczuciu przejedzenia.
Wspomaga metabolizm tłuszczów.
Ekstrakt z kopru włoskiego wspomaga trawienie i funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Pomaga przy wzdęciach.
Ekstrakt z nagietka lekarskiego wspiera funkcje wydzielnicze wątroby.
Propolis do walki z bakteriami
Najczęściej wskazuje się na działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze,
grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe (odkażające). Dlatego jest on wykorzystywany
w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów bo pobudza regenerację tkanek.
Co jeszcze potrafi?
Propolis oprócz przeciwwirusowego działania ma także wpływ na układ krążenia.
W szczególności wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe.
Propolis wzmaga czynności skurczowe serca i rozszerza naczynia wieńcowe serca.
Ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi przy występującym nadciśnieniu.
Działa również wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne oraz
przeciwzapalnie.
Propolis GASTRO 60 kaps.
Informujemy
również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna
Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy