Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 581

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

Jak pozbyć się uprzedzeń czyli o enzymach słów kilka

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

l-mesitran miod medyczny; miod medyczny rany; l-messitramn wrzodziejace rany; l-mesitran stopa cukrzycowa

Rany, uszkodzenia to ból, cierpienie i często powikłania. Wielu lekarzy rozkłada ręce jak coś zaczyna się “paprać”, a zazwyczaj jedynym sposobem to antybiotyki, które czasami działają, ale również osłabiają nasz organizm, któremu trudniej walczyć z infekcją. Wypadki i inne traumy skóry
Każdy chyba z nas w swoim życiu miał co najmniej raz taką ranę, że ból i jej gojenie trwały tygodniami, ilu z nas wymagało zszycia takich ran. Zdarte kolana, przecięte podczas krojenia palce, przypalone ręce od żelazka czy piekarnik to codzienność. A u pracujących na roli, czy stolarzy kontakt z piłą, poucinane palce. Niestety bywa gorzej poparzenia od pożaru, które trudno porównać z innym bólem, to straszne cierpienie. Choć współcześnie rzadziej zdarza nam się marznąć bo mamy coraz lepsze obuwie czy rękawice, to jednak wielu osobom odmrożenia się zdarzają. Szczególnie szybko dochodzi do odmrożeń u osób z zespołem Raynauda, twardziny układowej, tocznia czy miażdżycy kończyn, chorych na cukrzycę. Odmrożenia w tym przypadku są często przyczyną trudno gojących się ran.
Słodkie stopy cierpienia
Cukrzyca jest chorobą, która zbiera żniwa w całym organizmie a jej posiadanie to nie słodycz lecz gorycz w życiu. Jej konsekwencje przebiegają różnie, ale u wielu osób występuje powikłanie zwane zespołem stopy cukrzycowej. Walka ze stopą cukrzycową jest bardzo ciężka i często niestety kończy się amputacją, niepełnosprawnością. Stopa cukrzycowa jako powikłanie cukrzycy unieruchamia wielu chorych co w konsekwencji prowadzi do pogorszenia samopoczucia i zaostrzenia choroby i koło się zamyka.
Gdy nas dopadnie ostrze skalpela
Wiele osób z różnych powodów ma przeprowadzoną operację, zabiegi chirurgiczne. U niektórych osób rany pooperacyjne goją się szybko, ale wiele osób niestety z bólem i raną zmaga się długo. Często również dochodzi do zakażeń i powikłań pooperacyjnych. Osłabiony organizm taką operacją trudniej radzi sobie z patogenami a to ma wpływ na proces gojenia się ran.
Koniec upokorzenia
Wielu chorych z powodu swoich ran izoluje się od społeczeństwa od normalnego życia nie tylko dlatego, że rany są nieestetyczne wiele ran jest pod opatrunkiem więc są niewidoczne ale dlatego, że wiele ran po prostu cuchnie. L-Mesitran zamiast metabolizowania aminokwasów z rany, które zostałyby przekształcone w substancje o nieprzyjemnym zapachu (siarka/amoniak), bakterie w pierwszej kolejności przetwarzają glukozę z miodu do (bezwonnego) kwasu mlekowego. Zachodzi tutaj zjawisko osmozy, która zwiększa przepływ płynów chłonnych, dewitalizując tkankę w obrębie rany i usuwając pozostałości komórkowe. Nieprzyjemny zapach bardzo szybko znika, co natychmiast poprawia jakość życia pacjentów.
Miodek i witaminki dla każdego rannego chłopczyka i dziewczynki
Miód klasy medycznej co to oznacza? Współcześnie wielu osobom coś medycznego źle się kojarzy.
Ale w tym wypadku klasa medyczna oznacza jakość i bezpieczeństwo produktu.
Zastosowany miód wolny jest od szkodliwych czynników, takich jak patogeny, pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie.
Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej osmolalności, niskim pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Ugaś miodem stan zapalny
Przedłużający się stan zapalny wiąże się z opóźnieniem procesu gojenia się ran. Miód zawarty w L-Mesitran korzystnie zmienia środowisko rany i tłumi bakterie oraz inne cząstki obecne w ranie, które wywołują stan zapalny. Miód „usuwa” wolne rodniki tlenowe, działając jako antyutleniacz.
L-Mesitran dostarcza do rany również składniki odżywcze, przyspieszając proces gojenia. Wytworzone wilgotne środowisko sprzyja gojeniu, a blizny są znacznie mniejsze.
Odpornych też złamiemy
Wiele ran jak już wspomniałam odpornych jest na leczenie antybiotykami. Do tej grupy należy popularny gronkowiec złocisty MRSA częsty pasażer na gapę.
Mamy do czynienia z MRSA (meticillin resistant Staphylococcus aureus - gronkowiec złocisty odporny na metycylinę), gdy bakteria S. aureus uodparnia się na metycylinę.
Bakteria MRSA może być szkodliwa, gdy napotka okazję wniknięcia do wnętrza ciała, na przykład poprzez skaleczenie czy ranę. Może wywołać pryszcze i czyraki, albo poważniejsze problemy, takie jak zakażenie rany czy infekcje klatki piersiowej. W ciężkich przypadkach może spowodować zakażenie krwi i wtedy już pozamiatane.
L-Mesitran po zastosowaniu jak wykazują badania w ciągu 24-48 godzin giną bakterie MRSA i ESBL. Działanie antybakteryjne produktu opiera się na dużej osmolalności, niskim pH i zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru.
Bez zbędnych ceregieli
Użycie L-Mesitran nie jest kłopotliwe, nie wymaga również szczególnych umiejętności. W zależności od rany możemy z takim opatrunkiem prowadzić “normalne życie. L-Mesitran to maści, żele, które stosujemy jako opatrunki zmieniane co 1-3 dni. L-Mesitran to również gotowe opatrunki.
Czasem mniej znaczy lepiej
Skoro już wiemy, że miód jest pomocny na rany i uszkodzenia to warto wiedzieć, że zbyt mocne stężenia nie zawsze dobrze działają. Przykładem jest miód manuka znany ze swych wspaniałych właściwości dla zdrowia jednak przyłożony bezpośrednio na rany może wywołać ból. Dlatego, że jest on mocno skoncentrowany podobnie jest z innymi miodami pszczelimi. Dlatego producenci holenderscy opracowali
L- Mesitran, który zawiera od 20 - 48 % miodu klasy medycznej w zależności od produktu. L-Mesitran zawiera m.in. hipoalergiczną lanolinę, witaminy C i E, aloes, kalendulę i tlenek cynku.
Produkty L-Mesitran składają się ze starannie opracowanej formuły, której składniki zostały wybrane na podstawie udowodnionego bezpieczeństwa i skuteczności. Należą do nich lanolina hypoalergiczna (Medilan ©) o medycznej jakości, która przyczynia się do jednolitej konsystencji, łatwości dostarczania, istotnych właściwości zmiękczających, a tym samym optymalnej skuteczności produktu końcowego.
L-Mesitran W skrócie: na co.
Przewlekłe rany Odleżyny (I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Przewlekłe rany Odleżyny (I - IV), Wrzody zwłóknienia żylnego
Rany powierzchowne, ostre rany, takie jak cięcia, otarcia i miejsca dawców. Nagłe lub laserowe rany, wrzody podtrzymujące
powierzchowne Grzybicze rany (wspomagające
Grzybicze rany (wspomagające
powierzchowne i częściowe oparzenia
i częściowe powierzchowne i częściowe oparzenia dezodorowanie i / lub
dezodorowanie i / lubgrubości (1 i 2 stopień). Rany
oparzenia głębokie; żylne, tętnicze i
głębokie; żylne, tętnicze i cukrzycowe debrorowanie).
Uwaga. Dobieraj produkty L-Mesitran w zależności od rodzaju uszkodzenia. W opisie produktów znajdziecie szczegółowe informacje. Wskazania do stosowania, przeznaczenie, instrukcję użycia, przeciwskazania.

L-Mesitran Soft maść 50g
l-mesitran miod medyczny; miod medyczny rany; l-messitramn wrzodziejace rany; l-mesitran stopa cukrzycowa

lisc oliwjki europejskiej cukrzyca; miazdzyca; lisc oliwki pasozyty; lisc oliwki infekcje;  lisc oliwki  nowotwory

Wielka siła
Liść oliwki europejskiej jest mniej popularnym surowcem leczniczym o działaniu przeciwutleniającym.
Szkoda bo jest jednym z silniejszych. To za sprawą hydroxytyrosolu, którego jest najwięcej w świeżych liściach oliwki europejskiej. Wykazuje 10 - cio krotnie wyższe działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata i dwukrotnie od koenzymu Q10.
Liść oliwki - charakterystyka
(Folium Oleae; niem. Olivenblätter, Ölbaumblätter; ang. Olive leaf) liść oliwki pozyskiwany jest z drzewa oliwnego – Olea europaea Linne (rodzina oliwkowate – Oleaceae).
Olea europaea L. powszechnie znana jest pod nazwą oliwki europejskiej. Drzewo oliwne jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym w basenie Morza Śródziemnego. Sady zajmują ok. 8 milionów hektarów, co odpowiada prawie 98% światowej uprawy tego drzewa.
Olea europaea L. używana jest również w medycynie ludowej w takich krajach, jak Hiszpania, Grecja, Włochy, Francja, Izrael, Maroko, Tunezja, Turcja oraz w krajach półwyspu Arabskiego i Indiach. Pierwsze wzmianki w literaturze, opisujące lecznicze właściwości liści pochodzą z 1854 roku, kiedy to stosowano je jako lek przeciwgorączkowy.
Co zawiera?
Liść oliwki zawiera różne związki a należą do nich: terpeny i triterpeny (oleuropeina 6-9%, kwas maslinowy 0,15-0,2%), flawonoidy (luteolina, w tym w formie glikozydowej), alkaloidychinolinowe(cynchonina);4-(2-Hydroxyethyl)-1,2-benzenediol (hydroksytyrozol), hydroxytyrosol acetate (octan hydroksytyrozylu).
Oleuropeina - słów kilka, no kilkadziesiąt
Oleuropeina należy do specyficznej grupy związków, mianowicie do pochodnych kumaryny zwanych sekoirydoidami. Irydoidy i sekoirydoidy są związkami zawierającymi w swym składzie wiązanie glikozydowe, powstające w wyniku drugorzędowego metabolizmu terpenów jako prekursorów wielu alkaloidów indolowych. Oleuropeina jest wg IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) heterocyklicznym estrem β-glukozydowym kwasu elenolowego i 3,4-dihydroksy-fenyloetanolu (hydroksytyrozolu). Po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1908 roku przez Bourquelot i Vintilesco.
To co najważniejsze - jak działa i co zdziała?
Przede wszystkim działanie przeciwutleniające oliwki wynika z zawartości dużej ilości związków fenolowych a w szczególności zawartej w niej oleuropeiny. Wymiata wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Wolne rodniki są wytwarzane w wielu procesach metabolicznych i fizjologicznych organizmu, pełnią istotną rolę w regulowaniu metabolizmu czy w np. starzenie się komórki.
Dlaczego tak istotne jest działanie przeciwutleniające dla organizmu?
Najogólniej mówiąc, że zaburzenie stanu równowagi między szybkością ich generowania a potencjałem przeciwutleniającym organizmu może być przyczyną licznych zmian chorobowych i stanów patologicznych (niewydolność oddechowa, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, choroby przewodu pokarmowego i układu neurologicznego). Naturalny system obronny organizmu wobec reaktywnych form tlenu i wolnych rodników, który jest wspomagany przez przeciwutleniacze egzogenne dostarczane z codzienną dietą może zmniejszyć znacząco ryzyko powstania wielu chorób.
Jak działa?
Działanie oliwki opiera się na wspomnianym działaniu przeciwutleniającym, streszczając ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne na płytki krwi, poprawiające przepływ wieńcowy, obniżające ciśnienie krwi przy nadciśnieniu, cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, antypasożytnicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, ochronne na mięsień sercowy; przeciwwirusowe, fungistatyczne, antybakteryjne; immunostymulujące.
Wsparcie w chorobach
Liść oliwki europejskiej według licznych badań wskazany jest w przypadku chorób takich jak: niska odporność na infekcje, infekcje grzybicze, choroby wirusowe i bakteryjne, miażdżyca, dna moczanowa, reumatyzm, cukrzyca, choroby nowotworowe, nadciśnienie, ogólny stan zapalny organizmu, choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego i krwi oraz choroby zakrzepowe.

Lisć oliwki europejskiej - wyciąg
lisc oliwjki europejskiej cukrzyca; miazdzyca; lisc oliwki pasozyty; lisc oliwki infekcje;  lisc oliwki  nowotwory

propolis ekstrakt trawienie propolis ekstrakt wzdecia , prpolis ekstrak przejdedzenie  nagietek ekstrakt trawienie przejedzenie

Wiele osób na co dzień boryka się trudnościami trawiennymi o różnym podłożu. Przebyte czy współistniejące choroby, niedobory żywieniowe, zażywane leki powodują, że układ trawienny nie funkcjonuje właściwie. Również wiek, stan uzębienia i sposób spożywania posiłków wpływa na nasze trawienie. Problemy trawienne dotyczą nas w każdym wieku i coraz częściej borykają się z nimi dzieci i ludzie młodzi.
Trawienie
Przede wszystkim zacznijmy od początku. Zarówno rodzaj żywności i sposób jej przetworzenia ma wpływ na trawienie. O czym wiele osób zapomina to proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej.
Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną za pomocą języka i przeżuwane zębami.
Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i w trakcie połykania jest przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka.
Lekko liźnięte
Temat trawienia jest szeroki i obejmuje zdecydowanie więcej procesów. Natomiast istotnym jest również rodzaj pokarmu, temperatura, konsystencja, sposób przygotowania i jakość składników.
Wielka paszcza
Moda na wielkie kęsy i szybkie jedzenie, jedzenie w biegu niestety prowadzi do zaburzeń trawiennych. “Komfortowe” papciowate i miękkie jedzenie powoduje, że szybko przełykamy pokarm bez właściwego rozdrabniania i mieszania ze śliną, która zaczyna trawić pokarm. Moda na żywność, dużą objętościowo taka jak wrapy, burgery kebaby, hot dog itp. niestety bardzo często są pochłaniane w wielkich kęsach. Chociaż trzeba wspomnieć, że to nie jedyna przyczyna zaburzenia trawienia.
Początek problemu
Wracając do pochłaniania wielkich kęsów. Niestrawione cząstki pokarmu zalegają w żołądku, następują również procesy gnilne w jelitach. U jednych niestrawiony pokarm kończy się biegunką, u innych występują wzdęcia, gazy, zaparcia. Układ pokarmowy jest obciążony co przekłada się również na naszą odporność. Witaminy i minerały również nie są odpowiednio wchłaniane więc również zaczynają się niedobory żywieniowe. Organizm ludzki i jego układy są ze sobą sprzężone można to określić maszyną. Jeżeli występuje usterka to zaburza ona działanie całego mechanizmu - organizmu.
Żujmy, żujmy i wspierajmy trawienie
Gryziemy, przeżuwamy i jedzmy mniejsze kęsy. Od tego zacznijmy. Wspierajmy dodatkowo nasz organizm naturalnymi składnikami, które usprawniają procesy trawienne,tj. zioła, przyprawy i enzymy.
Zatkaj dziura rzec można
Kit pszczeli czyli propolis to nic innego jak “zatkaj dziura” bowiem służy do uszczelniania i wzmacniania ścian ulu i plastrów. Propolis jest materiałem naprawczym, ale ma także właściwości ochronne.
Ochrona rodziny
Mądre pszczoły wykorzystują propolis, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis
Propolis to mieszanina żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków, lipidów, które są wydzielane przez rośliny oraz pszczoły powstałych jako niestrawna frakcja pyłków kwiatowych. Propolis ma postać twardej masy barwy brunatnej, brązowej, żółto brunatnej lub czarnej.
Skład propolisu
W propolisie znajdziemy - żywice 40-50%. Woski 20-30%. Polifenole 14-18%. Polisacharydy 2-3%. Ziarna pyłku 8-10%. Olejki lotne (8-12%). Propolis zawiera także fenelokwasy, flawonoidy 9-12% oraz inne związki.
Skład chemiczny propolisu jest zmienny, ze względu na rodzaj substratu zebranego przez pszczoły.
Propolis a trawienie
Ekstrakt z propolisu wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi stany skurczowe przewodu pokarmowego. Zmniejsza dyskomfort trawienny.
Propolis lubi towarzystwo
Ekstrakt z rumianku stanowi pomoc w niestrawności, wzdęciach i uczuciu przejedzenia. Wspomaga metabolizm tłuszczów.
Ekstrakt z kopru włoskiego wspomaga trawienie i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pomaga przy wzdęciach.
Ekstrakt z nagietka lekarskiego wspiera funkcje wydzielnicze wątroby.
Propolis do walki z bakteriami
Najczęściej wskazuje się na działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe (odkażające). Dlatego jest on wykorzystywany w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów bo pobudza regenerację tkanek.
Co jeszcze potrafi?
Propolis oprócz przeciwwirusowego działania ma także wpływ na układ krążenia. W szczególności wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe. Propolis wzmaga czynności skurczowe serca i rozszerza naczynia wieńcowe serca. Ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi przy występującym nadciśnieniu.
Działa również wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne oraz przeciwzapalnie.

Propolis GASTRO 60 kaps.
propolis ekstrakt trawienie propolis ekstrakt wzdecia , prpolis ekstrak przejdedzenie  nagietek ekstrakt trawienie przejedzenie

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Placówki Poczty Polskiej
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 106 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 53 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]