Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 580
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Jak pozbyć się uprzedzeń czyli o enzymach słów kilka
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wielka siła
Liść oliwki europejskiej jest mniej popularnym surowcem leczniczym o działaniu
przeciwutleniającym.
Szkoda bo jest jednym z silniejszych. To za sprawą hydroxytyrosolu, którego
jest najwięcej w świeżych liściach oliwki europejskiej. Wykazuje 10 - cio
krotnie wyższe działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata i dwukrotnie
od koenzymu Q10.
Liść oliwki - charakterystyka
(Folium Oleae; niem. Olivenblätter, Ölbaumblätter; ang. Olive leaf) liść
oliwki pozyskiwany jest z drzewa oliwnego – Olea europaea Linne (rodzina
oliwkowate – Oleaceae).
Olea europaea L. powszechnie znana jest pod nazwą oliwki europejskiej. Drzewo
oliwne jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym w basenie Morza
Śródziemnego. Sady zajmują ok. 8 milionów hektarów, co odpowiada prawie 98%
światowej uprawy tego drzewa.
Olea europaea L. używana jest również w medycynie ludowej w takich krajach,
jak Hiszpania, Grecja, Włochy, Francja, Izrael, Maroko, Tunezja, Turcja oraz
w krajach półwyspu Arabskiego i Indiach. Pierwsze wzmianki w literaturze,
opisujące lecznicze właściwości liści pochodzą z 1854 roku, kiedy to stosowano
je jako lek przeciwgorączkowy.
Co zawiera?
Liść oliwki zawiera różne związki a należą do nich: terpeny i triterpeny
(oleuropeina 6-9%, kwas maslinowy 0,15-0,2%), flawonoidy (luteolina, w tym
w formie glikozydowej), alkaloidychinolinowe(cynchonina);4-(2-Hydroxyethyl)-1,2-benzenediol
(hydroksytyrozol), hydroxytyrosol acetate (octan hydroksytyrozylu).
Oleuropeina - słów kilka, no kilkadziesiąt
Oleuropeina należy do specyficznej grupy związków, mianowicie do pochodnych
kumaryny zwanych sekoirydoidami. Irydoidy i sekoirydoidy są związkami zawierającymi
w swym składzie wiązanie glikozydowe, powstające w wyniku drugorzędowego
metabolizmu terpenów jako prekursorów wielu alkaloidów indolowych. Oleuropeina
jest wg IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) heterocyklicznym
estrem β-glukozydowym kwasu elenolowego i 3,4-dihydroksy-fenyloetanolu (hydroksytyrozolu).
Po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1908 roku przez Bourquelot i Vintilesco.
To co najważniejsze - jak działa i co zdziała?
Przede wszystkim działanie przeciwutleniające oliwki wynika z zawartości
dużej ilości związków
fenolowych a w szczególności zawartej w niej oleuropeiny.
Wymiata wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Wolne rodniki są wytwarzane
w wielu procesach metabolicznych i fizjologicznych organizmu, pełnią istotną
rolę w regulowaniu metabolizmu czy w np. starzenie się komórki.
Dlaczego tak istotne jest działanie przeciwutleniające dla organizmu?
Najogólniej mówiąc, że zaburzenie stanu równowagi między szybkością ich generowania
a potencjałem przeciwutleniającym organizmu może być przyczyną licznych zmian
chorobowych i stanów patologicznych (niewydolność oddechowa, miażdżyca, cukrzyca,
nowotwory, choroby przewodu pokarmowego i układu neurologicznego). Naturalny
system obronny organizmu wobec reaktywnych form tlenu i wolnych rodników,
który jest wspomagany przez przeciwutleniacze egzogenne dostarczane z codzienną
dietą może zmniejszyć znacząco ryzyko powstania wielu chorób.
Jak działa?
Działanie oliwki opiera się na wspomnianym działaniu przeciwutleniającym,
streszczając ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne
na płytki krwi, poprawiające przepływ wieńcowy, obniżające ciśnienie krwi
przy nadciśnieniu, cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, antypasożytnicze,
przeciwzapalne, antyoksydacyjne, ochronne na mięsień sercowy; przeciwwirusowe,
fungistatyczne, antybakteryjne; immunostymulujące.
Wsparcie w chorobach
Liść oliwki europejskiej według licznych badań wskazany jest w przypadku
chorób takich jak: niska odporność na infekcje, infekcje grzybicze, choroby
wirusowe i bakteryjne, miażdżyca, dna moczanowa, reumatyzm, cukrzyca, choroby
nowotworowe, nadciśnienie, ogólny stan zapalny organizmu, choroby pasożytnicze
przewodu pokarmowego i krwi oraz choroby zakrzepowe.
Lisć oliwki europejskiej - wyciąg

Wiele osób na co dzień boryka się trudnościami trawiennymi o różnym podłożu.
Przebyte czy współistniejące choroby, niedobory żywieniowe, zażywane leki
powodują, że układ trawienny nie funkcjonuje właściwie. Również wiek, stan
uzębienia i sposób spożywania posiłków wpływa na nasze trawienie. Problemy
trawienne dotyczą nas w każdym wieku i coraz częściej borykają się z nimi
dzieci i ludzie młodzi.
Trawienie
Przede wszystkim zacznijmy od początku. Zarówno rodzaj żywności i sposób
jej przetworzenia ma wpływ na trawienie. O czym wiele osób zapomina to
proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej.
Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny
– amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną za pomocą
języka i przeżuwane zębami.
Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie
pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i w trakcie połykania jest przemieszczany
przez gardło i przełyk do żołądka.
Lekko liźnięte
Temat trawienia jest szeroki i obejmuje zdecydowanie więcej procesów. Natomiast
istotnym jest również rodzaj pokarmu, temperatura, konsystencja, sposób przygotowania
i jakość składników.
Wielka paszcza
Moda na wielkie kęsy i szybkie jedzenie, jedzenie w biegu niestety prowadzi
do zaburzeń trawiennych. “Komfortowe” papciowate i miękkie jedzenie powoduje,
że szybko przełykamy pokarm bez właściwego rozdrabniania i mieszania ze
śliną, która zaczyna trawić pokarm. Moda na żywność, dużą objętościowo
taka jak wrapy, burgery kebaby, hot dog itp. niestety bardzo często są
pochłaniane w wielkich kęsach. Chociaż trzeba wspomnieć, że to nie jedyna
przyczyna zaburzenia trawienia.
Początek problemu
Wracając do pochłaniania wielkich kęsów. Niestrawione cząstki pokarmu zalegają
w żołądku, następują również procesy gnilne w jelitach. U jednych niestrawiony
pokarm kończy się biegunką, u innych występują wzdęcia, gazy, zaparcia. Układ
pokarmowy jest obciążony co przekłada się również na naszą odporność. Witaminy
i minerały również nie są odpowiednio wchłaniane więc również zaczynają się
niedobory żywieniowe. Organizm ludzki i jego układy są ze sobą sprzężone
można to określić maszyną. Jeżeli występuje usterka to zaburza ona działanie
całego mechanizmu - organizmu.
Żujmy, żujmy i wspierajmy trawienie
Gryziemy, przeżuwamy i jedzmy mniejsze kęsy. Od tego zacznijmy. Wspierajmy
dodatkowo nasz organizm naturalnymi składnikami, które usprawniają procesy
trawienne,tj. zioła, przyprawy i enzymy.
Zatkaj dziura rzec można
Kit pszczeli czyli propolis to nic innego jak “zatkaj dziura” bowiem służy
do uszczelniania i wzmacniania ścian ulu i plastrów. Propolis jest materiałem
naprawczym, ale ma także właściwości ochronne.
Ochrona rodziny
Mądre pszczoły wykorzystują propolis, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed
bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują
tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis
Propolis to mieszanina żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków, lipidów,
które są wydzielane przez rośliny oraz pszczoły powstałych jako niestrawna
frakcja pyłków kwiatowych. Propolis ma postać twardej masy barwy brunatnej,
brązowej, żółto brunatnej lub czarnej.
Skład propolisu
W propolisie znajdziemy - żywice 40-50%. Woski 20-30%. Polifenole 14-18%.
Polisacharydy 2-3%. Ziarna pyłku 8-10%. Olejki lotne (8-12%). Propolis zawiera
także fenelokwasy, flawonoidy 9-12% oraz inne związki.
Skład chemiczny propolisu jest zmienny, ze względu na rodzaj substratu zebranego
przez pszczoły.
Propolis a trawienie
Ekstrakt z propolisu wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych,
łagodzi stany skurczowe przewodu pokarmowego. Zmniejsza dyskomfort trawienny.
Propolis lubi towarzystwo
Ekstrakt z rumianku stanowi pomoc w niestrawności, wzdęciach i uczuciu przejedzenia.
Wspomaga metabolizm tłuszczów.
Ekstrakt z kopru włoskiego wspomaga trawienie i funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Pomaga przy wzdęciach.
Ekstrakt z nagietka lekarskiego wspiera funkcje wydzielnicze wątroby.
Propolis do walki z bakteriami
Najczęściej wskazuje się na działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze,
grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe (odkażające). Dlatego jest on wykorzystywany
w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów bo pobudza regenerację tkanek.
Co jeszcze potrafi?
Propolis oprócz przeciwwirusowego działania ma także wpływ na układ krążenia.
W szczególności wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe.
Propolis wzmaga czynności skurczowe serca i rozszerza naczynia wieńcowe serca.
Ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi przy występującym nadciśnieniu.
Działa również wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne oraz
przeciwzapalnie.
Propolis GASTRO 60 kaps.

Przewrotność cen niektórych artykułów spożywczych przyprawia czasem o ból głowy.
Ceny i dostępność poszczególnej żywności bardzo się zmieniła.
Niby wszystko jest tylko kwestia kasy wiadomo. Jest wiele sklepików oferujących
swojskie dobrej jakości wędliny, nabiał kiszonki, weki nieco droższych od
tych produkowanych na szeroką skalę to jednak ryby i to dobrej jakości są
trudniej dostępne. Kiedyś były one i łatwiej dostępne, tanie i dzięki temu
częściej spożywane. Polska niestety odbiega w spożyciu ryb w tę złą stronę
od innych krajów.
Współcześnie rzadko jada się ryby w domach, częściej w restauracjach i to
raczej owoce morza.
Bez mięcha się nie najem?!
Jemy zdecydowanie za dużo mięsa a za mało ryb, kasz oraz warzyw pod postacią
surówek, zdrowych tłuszczy bogatych w kwasy omega. Szacuje się, że 90 %
Polaków ma niedobory kwasów omega, to bardzo dużo.
Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej
była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek
omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił
od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała
hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi
przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników
pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować
się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu —
P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10
tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla
zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności
przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.
Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość
błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna:
ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było
co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Współczesność zabija?
Od początku XX wieku w diecie społeczeństw Ameryki i Europy zaszły głębokie
zmiany. Zwiększyła się liczba spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych
i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Jednocześnie zaznaczył się wyraźny
wzrost rozpowszechnienia chorób układu krążenia i chorób, w których patogenezie
mają udział procesy zapalne, takich jak: cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego,
reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, astma, nowotwory
jelita grubego, rak piersi, rak prostaty, rak płuc oraz choroby psychiczne.
W ciągu ostatnich 100 lat obniżył się wiek zachorowalności na tak zwaną „dużą
depresję”, a po 1945 roku zachorowalność na tę chorobę zwiększyła się ponad
dwudziestokrotnie. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost
wynika ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych (zwierzęta hodowlane)
i tłuszczów nienasyconych omega-6 (oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy,
sojowy). Przedstawicielami tej rodziny kwasów są kwas linolowy i kwas arachidonowy.
W obecnej diecie
społeczeństw zachodnich szacowany stosunek omega6/omega3 wynosi od 10:1 do
20:1. Jednocześnie podkreślano, że niskie spożycie ryb i owoców morza (zasobnych
w omega-3) może być istotnym czynnikiem powiększającym odsetek osób chorych,
między innymi na zaburzenia afektywne i choroby układu krążenia.
Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO) biją na alarm o zwiększenie
spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła, smalcu - zdrowymi
olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą
nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz
zwiększenie spożycia zdrowych olei roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy
bezerukowy i inne).
Będę algo-jadem
W latach 90-tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie
alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie
akurat przypadło mi do gustu. Niestety moda przeminęła i spożywanie alg
trochę też. Jedynie miłośnicy kuchni japońskiej szamają czasem algi. Olej
z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Olej z algi Schizotyrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA
jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje
się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.
Wśród jego wielu zalet są:
Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie
za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Kwasy omega mają także korzystny wpływ
na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie
DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także
spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.
Dobrze widzieć
Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę
oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy
omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny
go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają
dużo tłuszczu zwierzęcego.
Smakosze smalczyku
Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale
nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych
ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.
Omega 3 a terapie farmakologiczne
Wiele osób poddawanych jest terapii farmakologicznej substancją zwaną metotreksat.
Jest ona przepisywana osobom z najcięższą, oporna na leczenie postać uogólnionej
łuszczycy pospolitej (psoriasis vulgaris), włącznie z łuszczycowym zapaleniem
stawów (łuszczyca stawowa). Choroby autoimmunologiczne jak reumatoidalne
zapalenie stawów. Skojarzone leczenie wielolekowe nowotworów złośliwych i
ostrych białaczek. Wiele osób, które stosują ten lek otrzymuje od lekarza
skierowanie na badanie kondycji naszej wątroby tzw. próby wątrobowe bo terapia
lekiem często prowadzi do jej uszkodzeń. W świetle ostatnich badań odkryto,
że ochronne działanie na wątrobę podczas terapii metotreksatem ma suplementacja
Omega 3. Mają
one działanie ochraniające i regenerujące dla wątroby. "Protektyna
i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu
stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.
Leki na cholesterol - Szkodliwy ulubieniec lekarzy
Jak się okazuje przepisywane nagminnie statyny w celu obniżenia cholesterolu
czy na miażdżycę wcale nie skutkują poprawą ogólnego stanu zdrowia a same
ich stosowanie niesie wiele skutków ubocznych. Leki na obniżenie cholesterolu
oczywiście obniżają jego poziom, ale pamiętajmy, że na cholesterol całkowity
składa się ten “zły (LDL)” jak również “dobry” (HDL) - właściwie to niezbędny.
Cholesterol HDL odgrywa kluczową rolę w przypadku chorób układu krążenia
i na tle naczyniowym. Jego niski poziom może zaostrzyć objawy miażdżycy.
W wyniku leczenia statynami u wielu osób obserwuje się miopatię (polegającą
na zaburzeniu działania komórek mięśniowych) oraz ryzyko zachorowania na
cukrzycę typu 2. Statyny nie są wskazane u osób z obciążoną, chorą wątrobą.
Złota rada
Od lekarza na cholesterol otrzymujemy pakiet: recepta, złotą radę schudnąć
i przejść na dietę niskotłuszczową. Większość osób stosując taką dietę nie
wie, że zdrowe tłuszcze dla nas nie należy ograniczać jak również należy
dostarczać odpowiednią dawkę kwasów omega 3.
Wynik badań powinien skłonić do zmian
Według badań przeprowadzonego przez lekarzy z ośrodka Beth Israel Deaconess
Medical Center z Harvardu w Bostonie (USA) u chorych można zwolnić progresję
miażdżycy, jednak należy zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega - 3 podczas
stosowania leczenia statynami.
Zmiażdż miażdżycę
Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że połączenie terapii statyną z kwasami
omega-3 jest nie tylko bardzo skuteczne – wpływa korzystnie na wartości lipidogramu,
ale również są one dobrze tolerowane i pozbawione wielu działań niepożądanych.
Fish Omega 3 Forte
Fish Omega 3 Forte - estry etylowe
Omega 3 algolja z alg Schizochytrium
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy