Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 580

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

Jak pozbyć się uprzedzeń czyli o enzymach słów kilka

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

lisc oliwjki europejskiej cukrzyca; miazdzyca; lisc oliwki pasozyty; lisc oliwki infekcje;  lisc oliwki  nowotwory

Wielka siła
Liść oliwki europejskiej jest mniej popularnym surowcem leczniczym o działaniu przeciwutleniającym.
Szkoda bo jest jednym z silniejszych. To za sprawą hydroxytyrosolu, którego jest najwięcej w świeżych liściach oliwki europejskiej. Wykazuje 10 - cio krotnie wyższe działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata i dwukrotnie od koenzymu Q10.
Liść oliwki - charakterystyka
(Folium Oleae; niem. Olivenblätter, Ölbaumblätter; ang. Olive leaf) liść oliwki pozyskiwany jest z drzewa oliwnego – Olea europaea Linne (rodzina oliwkowate – Oleaceae).
Olea europaea L. powszechnie znana jest pod nazwą oliwki europejskiej. Drzewo oliwne jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym w basenie Morza Śródziemnego. Sady zajmują ok. 8 milionów hektarów, co odpowiada prawie 98% światowej uprawy tego drzewa.
Olea europaea L. używana jest również w medycynie ludowej w takich krajach, jak Hiszpania, Grecja, Włochy, Francja, Izrael, Maroko, Tunezja, Turcja oraz w krajach półwyspu Arabskiego i Indiach. Pierwsze wzmianki w literaturze, opisujące lecznicze właściwości liści pochodzą z 1854 roku, kiedy to stosowano je jako lek przeciwgorączkowy.
Co zawiera?
Liść oliwki zawiera różne związki a należą do nich: terpeny i triterpeny (oleuropeina 6-9%, kwas maslinowy 0,15-0,2%), flawonoidy (luteolina, w tym w formie glikozydowej), alkaloidychinolinowe(cynchonina);4-(2-Hydroxyethyl)-1,2-benzenediol (hydroksytyrozol), hydroxytyrosol acetate (octan hydroksytyrozylu).
Oleuropeina - słów kilka, no kilkadziesiąt
Oleuropeina należy do specyficznej grupy związków, mianowicie do pochodnych kumaryny zwanych sekoirydoidami. Irydoidy i sekoirydoidy są związkami zawierającymi w swym składzie wiązanie glikozydowe, powstające w wyniku drugorzędowego metabolizmu terpenów jako prekursorów wielu alkaloidów indolowych. Oleuropeina jest wg IUPAC (Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej) heterocyklicznym estrem β-glukozydowym kwasu elenolowego i 3,4-dihydroksy-fenyloetanolu (hydroksytyrozolu). Po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1908 roku przez Bourquelot i Vintilesco.
To co najważniejsze - jak działa i co zdziała?
Przede wszystkim działanie przeciwutleniające oliwki wynika z zawartości dużej ilości związków fenolowych a w szczególności zawartej w niej oleuropeiny. Wymiata wolne rodniki i reaktywne formy tlenu. Wolne rodniki są wytwarzane w wielu procesach metabolicznych i fizjologicznych organizmu, pełnią istotną rolę w regulowaniu metabolizmu czy w np. starzenie się komórki.
Dlaczego tak istotne jest działanie przeciwutleniające dla organizmu?
Najogólniej mówiąc, że zaburzenie stanu równowagi między szybkością ich generowania a potencjałem przeciwutleniającym organizmu może być przyczyną licznych zmian chorobowych i stanów patologicznych (niewydolność oddechowa, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, choroby przewodu pokarmowego i układu neurologicznego). Naturalny system obronny organizmu wobec reaktywnych form tlenu i wolnych rodników, który jest wspomagany przez przeciwutleniacze egzogenne dostarczane z codzienną dietą może zmniejszyć znacząco ryzyko powstania wielu chorób.
Jak działa?
Działanie oliwki opiera się na wspomnianym działaniu przeciwutleniającym, streszczając ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne na płytki krwi, poprawiające przepływ wieńcowy, obniżające ciśnienie krwi przy nadciśnieniu, cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, antypasożytnicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, ochronne na mięsień sercowy; przeciwwirusowe, fungistatyczne, antybakteryjne; immunostymulujące.
Wsparcie w chorobach
Liść oliwki europejskiej według licznych badań wskazany jest w przypadku chorób takich jak: niska odporność na infekcje, infekcje grzybicze, choroby wirusowe i bakteryjne, miażdżyca, dna moczanowa, reumatyzm, cukrzyca, choroby nowotworowe, nadciśnienie, ogólny stan zapalny organizmu, choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego i krwi oraz choroby zakrzepowe.

Lisć oliwki europejskiej - wyciąg
lisc oliwjki europejskiej cukrzyca; miazdzyca; lisc oliwki pasozyty; lisc oliwki infekcje;  lisc oliwki  nowotwory

propolis ekstrakt trawienie propolis ekstrakt wzdecia , prpolis ekstrak przejdedzenie  nagietek ekstrakt trawienie przejedzenie

Wiele osób na co dzień boryka się trudnościami trawiennymi o różnym podłożu. Przebyte czy współistniejące choroby, niedobory żywieniowe, zażywane leki powodują, że układ trawienny nie funkcjonuje właściwie. Również wiek, stan uzębienia i sposób spożywania posiłków wpływa na nasze trawienie. Problemy trawienne dotyczą nas w każdym wieku i coraz częściej borykają się z nimi dzieci i ludzie młodzi.
Trawienie
Przede wszystkim zacznijmy od początku. Zarówno rodzaj żywności i sposób jej przetworzenia ma wpływ na trawienie. O czym wiele osób zapomina to proces trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej.
Dochodzi tam do zwiększenia wydzielania śliny, która zawiera enzym trawienny – amylazę ślinową. Pożywienie jest rozdrabniane, mieszane ze śliną za pomocą języka i przeżuwane zębami.
Amylaza rozpoczyna trawienie węglowodanów zawartych w pożywieniu. Następnie pokarm formowany jest w kęs pokarmowy i w trakcie połykania jest przemieszczany przez gardło i przełyk do żołądka.
Lekko liźnięte
Temat trawienia jest szeroki i obejmuje zdecydowanie więcej procesów. Natomiast istotnym jest również rodzaj pokarmu, temperatura, konsystencja, sposób przygotowania i jakość składników.
Wielka paszcza
Moda na wielkie kęsy i szybkie jedzenie, jedzenie w biegu niestety prowadzi do zaburzeń trawiennych. “Komfortowe” papciowate i miękkie jedzenie powoduje, że szybko przełykamy pokarm bez właściwego rozdrabniania i mieszania ze śliną, która zaczyna trawić pokarm. Moda na żywność, dużą objętościowo taka jak wrapy, burgery kebaby, hot dog itp. niestety bardzo często są pochłaniane w wielkich kęsach. Chociaż trzeba wspomnieć, że to nie jedyna przyczyna zaburzenia trawienia.
Początek problemu
Wracając do pochłaniania wielkich kęsów. Niestrawione cząstki pokarmu zalegają w żołądku, następują również procesy gnilne w jelitach. U jednych niestrawiony pokarm kończy się biegunką, u innych występują wzdęcia, gazy, zaparcia. Układ pokarmowy jest obciążony co przekłada się również na naszą odporność. Witaminy i minerały również nie są odpowiednio wchłaniane więc również zaczynają się niedobory żywieniowe. Organizm ludzki i jego układy są ze sobą sprzężone można to określić maszyną. Jeżeli występuje usterka to zaburza ona działanie całego mechanizmu - organizmu.
Żujmy, żujmy i wspierajmy trawienie
Gryziemy, przeżuwamy i jedzmy mniejsze kęsy. Od tego zacznijmy. Wspierajmy dodatkowo nasz organizm naturalnymi składnikami, które usprawniają procesy trawienne,tj. zioła, przyprawy i enzymy.
Zatkaj dziura rzec można
Kit pszczeli czyli propolis to nic innego jak “zatkaj dziura” bowiem służy do uszczelniania i wzmacniania ścian ulu i plastrów. Propolis jest materiałem naprawczym, ale ma także właściwości ochronne.
Ochrona rodziny
Mądre pszczoły wykorzystują propolis, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis
Propolis to mieszanina żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków, lipidów, które są wydzielane przez rośliny oraz pszczoły powstałych jako niestrawna frakcja pyłków kwiatowych. Propolis ma postać twardej masy barwy brunatnej, brązowej, żółto brunatnej lub czarnej.
Skład propolisu
W propolisie znajdziemy - żywice 40-50%. Woski 20-30%. Polifenole 14-18%. Polisacharydy 2-3%. Ziarna pyłku 8-10%. Olejki lotne (8-12%). Propolis zawiera także fenelokwasy, flawonoidy 9-12% oraz inne związki.
Skład chemiczny propolisu jest zmienny, ze względu na rodzaj substratu zebranego przez pszczoły.
Propolis a trawienie
Ekstrakt z propolisu wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi stany skurczowe przewodu pokarmowego. Zmniejsza dyskomfort trawienny.
Propolis lubi towarzystwo
Ekstrakt z rumianku stanowi pomoc w niestrawności, wzdęciach i uczuciu przejedzenia. Wspomaga metabolizm tłuszczów.
Ekstrakt z kopru włoskiego wspomaga trawienie i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pomaga przy wzdęciach.
Ekstrakt z nagietka lekarskiego wspiera funkcje wydzielnicze wątroby.
Propolis do walki z bakteriami
Najczęściej wskazuje się na działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwpierwotniakowe (odkażające). Dlatego jest on wykorzystywany w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów bo pobudza regenerację tkanek.
Co jeszcze potrafi?
Propolis oprócz przeciwwirusowego działania ma także wpływ na układ krążenia. W szczególności wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzawałowe. Propolis wzmaga czynności skurczowe serca i rozszerza naczynia wieńcowe serca. Ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi przy występującym nadciśnieniu.
Działa również wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne oraz przeciwzapalnie.

Propolis GASTRO 60 kaps.
propolis ekstrakt trawienie propolis ekstrakt wzdecia , prpolis ekstrak przejdedzenie  nagietek ekstrakt trawienie przejedzenie

Omega 3 choroby serca omega 3 niedobor omega 3 stany zapalne omega wysoki cholesterol omega 3 cukrzyca omega 3 choroby autoimmunologiczne

Przewrotność cen niektórych artykułów spożywczych przyprawia czasem o ból głowy. Ceny i dostępność poszczególnej żywności bardzo się zmieniła.
Niby wszystko jest tylko kwestia kasy wiadomo. Jest wiele sklepików oferujących swojskie dobrej jakości wędliny, nabiał kiszonki, weki nieco droższych od tych produkowanych na szeroką skalę to jednak ryby i to dobrej jakości są trudniej dostępne. Kiedyś były one i łatwiej dostępne, tanie i dzięki temu częściej spożywane. Polska niestety odbiega w spożyciu ryb w tę złą stronę od innych krajów.
Współcześnie rzadko jada się ryby w domach, częściej w restauracjach i to raczej owoce morza.
Bez mięcha się nie najem?!
Jemy zdecydowanie za dużo mięsa a za mało ryb, kasz oraz warzyw pod postacią surówek, zdrowych tłuszczy bogatych w kwasy omega. Szacuje się, że 90 % Polaków ma niedobory kwasów omega, to bardzo dużo.
Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10 tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.
Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Współczesność zabija?
Od początku XX wieku w diecie społeczeństw Ameryki i Europy zaszły głębokie zmiany. Zwiększyła się liczba spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Jednocześnie zaznaczył się wyraźny wzrost rozpowszechnienia chorób układu krążenia i chorób, w których patogenezie mają udział procesy zapalne, takich jak: cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, astma, nowotwory jelita grubego, rak piersi, rak prostaty, rak płuc oraz choroby psychiczne. W ciągu ostatnich 100 lat obniżył się wiek zachorowalności na tak zwaną „dużą depresję”, a po 1945 roku zachorowalność na tę chorobę zwiększyła się ponad dwudziestokrotnie. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost wynika ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych (zwierzęta hodowlane) i tłuszczów nienasyconych omega-6 (oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy, sojowy). Przedstawicielami tej rodziny kwasów są kwas linolowy i kwas arachidonowy. W obecnej diecie społeczeństw zachodnich szacowany stosunek omega6/omega3 wynosi od 10:1 do 20:1. Jednocześnie podkreślano, że niskie spożycie ryb i owoców morza (zasobnych w omega-3) może być istotnym czynnikiem powiększającym odsetek osób chorych, między innymi na zaburzenia afektywne i choroby układu krążenia.
Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO) biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła, smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olei roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne).
Będę algo-jadem
W latach 90-tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie akurat przypadło mi do gustu. Niestety moda przeminęła i spożywanie alg trochę też. Jedynie miłośnicy kuchni japońskiej szamają czasem algi. Olej z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Olej z algi Schizotyrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.
Wśród jego wielu zalet są:
Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Kwasy omega mają także korzystny wpływ na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.
Dobrze widzieć
Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają dużo tłuszczu zwierzęcego.
Smakosze smalczyku
Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.
Omega 3 a terapie farmakologiczne
Wiele osób poddawanych jest terapii farmakologicznej substancją zwaną metotreksat. Jest ona przepisywana osobom z najcięższą, oporna na leczenie postać uogólnionej łuszczycy pospolitej (psoriasis vulgaris), włącznie z łuszczycowym zapaleniem stawów (łuszczyca stawowa). Choroby autoimmunologiczne jak reumatoidalne zapalenie stawów. Skojarzone leczenie wielolekowe nowotworów złośliwych i ostrych białaczek. Wiele osób, które stosują ten lek otrzymuje od lekarza skierowanie na badanie kondycji naszej wątroby tzw. próby wątrobowe bo terapia lekiem często prowadzi do jej uszkodzeń. W świetle ostatnich badań odkryto, że ochronne działanie na wątrobę podczas terapii metotreksatem ma suplementacja Omega 3. Mają one działanie ochraniające i regenerujące dla wątroby. "Protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.
Leki na cholesterol - Szkodliwy ulubieniec lekarzy
Jak się okazuje przepisywane nagminnie statyny w celu obniżenia cholesterolu czy na miażdżycę wcale nie skutkują poprawą ogólnego stanu zdrowia a same ich stosowanie niesie wiele skutków ubocznych. Leki na obniżenie cholesterolu oczywiście obniżają jego poziom, ale pamiętajmy, że na cholesterol całkowity składa się ten “zły (LDL)” jak również “dobry” (HDL) - właściwie to niezbędny.
Cholesterol HDL odgrywa kluczową rolę w przypadku chorób układu krążenia i na tle naczyniowym. Jego niski poziom może zaostrzyć objawy miażdżycy. W wyniku leczenia statynami u wielu osób obserwuje się miopatię (polegającą na zaburzeniu działania komórek mięśniowych) oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Statyny nie są wskazane u osób z obciążoną, chorą wątrobą.
Złota rada
Od lekarza na cholesterol otrzymujemy pakiet: recepta, złotą radę schudnąć i przejść na dietę niskotłuszczową. Większość osób stosując taką dietę nie wie, że zdrowe tłuszcze dla nas nie należy ograniczać jak również należy dostarczać odpowiednią dawkę kwasów omega 3.
Wynik badań powinien skłonić do zmian
Według badań przeprowadzonego przez lekarzy z ośrodka Beth Israel Deaconess Medical Center z Harvardu w Bostonie (USA) u chorych można zwolnić progresję miażdżycy, jednak należy zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega - 3 podczas stosowania leczenia statynami.
Zmiażdż miażdżycę
Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że połączenie terapii statyną z kwasami omega-3 jest nie tylko bardzo skuteczne – wpływa korzystnie na wartości lipidogramu, ale również są one dobrze tolerowane i pozbawione wielu działań niepożądanych.

Fish Omega 3 Forte
Omega 3 choroby serca omega 3 niedobor omega 3 stany zapalne omega wysoki cholesterol omega 3 cukrzyca omega 3 choroby autoimmunologiczne

Fish Omega 3 Forte - estry etylowe
Omega 3 choroby serca omega 3 niedobor omega 3 stany zapalne omega wysoki cholesterol omega 3 cukrzyca omega 3 choroby autoimmunologiczne

Omega 3 algolja z alg Schizochytrium
Omega 3 choroby serca omega 3 niedobor omega 3 stany zapalne omega wysoki cholesterol omega 3 cukrzyca omega 3 choroby autoimmunologiczne

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Placówki Poczty Polskiej
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 106 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 53 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]