Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 545

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Zajady - bolesny i szpetny problem

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

pepetydy kolagenowe kolagen choroby stawow kosci jelit peptydy kolagenowe odchudzanie peptydy kolagenowe zmarszczki nawilzenie skory peptydy kolagenowe osteoporoza  kolagen drazliwe jelita

Chociaż temat kolagenu jest dość oklepany to dzisiaj o kolagenie z innej perspektywy. Powszechnie kolagen jest nam znany z pozytywnego działania na skórę, paznokcie oraz stawy i to się jak najbardziej zgadza.
Kolagen czym jest dla przypomnienia?
Kolagen jest białkiem i jednym z głównych elementów budulcowych naszej skóry. Znajduje się on w kościach, ścięgnach, więzadłach, narządach wewnętrznych, naczyniach krwionośnych oraz w wyściółce jelit.
Z czego składa się kolagen?
Głównymi aminokwasami budującymi kolagen są prolina, glicyna i hydroksyprolina.
Kolagen w ludzkim organizmie najogólniej mówiąc wpływa na spójność tkanek i narządów wpływa na nawilżenie, odporność i elastyczność skóry, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów. Spożycie białek kolagenowych powoduje wzrost poziomu w osoczu aminokwasów tj. glicyna i prolina będących niezbędnym budulcem endogennego kolagenu.
Gdzie występuje kolagen?
Kolagen w naszej diecie występuje głównie w galaretach wieprzowych, rybnych i owocowych, salcesonie, podrobach (serce, wątroba), gotowanych kurzych łapkach i chrząstkach zwierzęcych. Aby uzyskać kolagen a dokładniej mówiąc żelatynę należy te produkty poddać działaniu wysokiej temperatury(do 100°C). Wtedy dochodzi do hydrolizy kolagenu i powstania żelatyny, która jest rozpuszczalnym związkiem białkowym. Jednak taka postać kolagenu jest trudniej trawiona przez nasz orgaznizm i słabiej przyswajalna. Istotną kwestią również jest to, że należałoby spożywać takie przetwory w znacznej ilości co nie zawsze jest wskazane dietetycznie.
Kolagen biorę i jakoś nie działa
Nie wszyscy zauważają efekty suplementacji kolagenem. Klucz tkwi w tym, że istotna jest jego forma, która wpływa na jego przyswajanie. Najlepiej przyswajalną formą kolagenu dla naszych organizmów są peptydy kolagenowe.
Peptydy kolagenowe czym są?
Peptydy kolagenu to małe (krótkie) łańcuchy białkowe, które powstają w wyniku hydrolizy kolagenu.
Tak pozyskany kolagen jest poddawany hydrolizie enzymatycznej prowadzącej do powstania bardziej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie. Jego aktywność, działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające zależy stopnia hydrolizy i rodzaju enzymu użytego w procesie.
Kolagen zwierzęcy, który lepszy?
Właściwie nie ma większego znaczenia czy zażywamy kolagen wieprzowy, wołowy czy też rybi. Różnice pomiędzy nimi w działaniu nie są wielkie. Pamiętajmy jednak, że musi być on hydrolizowany i to najwyższej jakośc. Każdy hydrolizowany kolagen jest dla nas dobry. Jak już wspomniałam ważna jest jego forma, która zapewni nam jego przyswajanie i oczywiscie równorzędna suplementacja witaminą C.
Kolagen po co brać
Poziom kolagenu zaczyna spadać już od 18 roku życia. Wszystko w zależności od diety młodej osoby. Po ukończeniu 40 roku życia spadek wynosi – średnio o 1% na rok, a po 80. roku życia produkcja kolagenu spada o 75% w odniesieniu do młodszych dorosłych. Szybciej tracimy również kolagen przy nadmiernej ekspozycji na słońcu, kiedy spożywamy alkohol, palimy papierosy, stosujemy dietę ubogą w białko, dietę wegetariańską, wegańską, spożywamy mało owoców i warzyw, mało śpimy.
Młodzi kalecy - galareta jest passe
Jak wspomniałam wpływ na szybszą utratę kolagenu ma też w ogromnej mierze dieta. Biorąc pod uwagę odżywianie młodych ludzi i młodych dorosłych szybciej spada u nich poziom kolagenu. Coraz więcej dzieci i młodzieży cierpi na bóle stawów, kontuzje, doznaje “ łatwo” urazów, po których regeneracja następuje dłużej. Nie wspominając już o tym, że u wielu z nich występuje nadwaga zatem kości i stawy są bardziej obciążone.
Seta i galareta - to tylko slogan PRL
Za czasów moich i pokolenia starszego jadało się galat w domach również w restauracjach. Na imieninach królowała galareta z meduzą. Mimo, że mięso było trudniej dostępne to jadaliśmy go więcej. Oprócz galatu, flaków, smalcu ze skwarkami jadało się zupy gotowane na kościach. Teraz jakby dziecko lub nastolatek miało zjeść galat? Nie, no siara, wstyd i obrzydzenie. Dieta pokolenia KFC może i dostarcza białka w postaci kurczaków a raczej nuggetsów i mięsa z kebaba ( w większości to mielonka a nie jakościowe mięso). Jednak jakość mięsa oraz dodatki plus te placki, bułki to właściwie tak jakby tego białka w ogóle nie jedli.
Kolagen odchudza z tłuszczu i złego cholesterolu
Zbiorcze dane wykazały, że suplementacja kolagenowymi peptydami istotnie zmniejsza masę tłuszczową i zwiększa masę mięśniową. W wyniku badań również zauważono, że suplementacja przyczynia się do istotnego obniżenia stężenia cholesterolu LDL w surowicy oraz spadku skurczowego ciśnienia krwi.
Kolagen dla stawów i układu trawiennego
Suplementacja peptydami wpływa również na zmniejszenie stanów zapalnych szczególnie w obrębie stawów oraz zmniejszenia w nich bólu. Spożywanie kolagenu wpływa również korzystnie na nasze jelita. Peptydy kolagenowe wzmacniają ściany jelit, wpływają na regenerację ścian jelit. Ma to ogromne znaczenie w przypadku jelita drażliwego czy refluksu.
Wyniki badań stosowania peptydów kolagenowych dla skóry
Suplementacja peptydami kolagenowymi daje wyraźne efekty przeciwstarzeniowe dla naszej skóry. Podjęto wiele badań w wyniku, których stwierdzono zmniejszenie się występowania zmarszczek a zwiększenie gęstości, napięcia, elastyczności oraz poziomu nawilżenia skóry.
Ratunek dla chorej skóry
W innych badaniach wskazano na skuteczność stosowania peptydów kolagenowych w chorobach skóry i po zabiegach laserowych, uszkodzeniach skóry. Suplementacja peptydami wpływa na regenerację i proces gojenia oraz na regenerację tkanek całego organizmu.
Kolagen a kości tak pokrótce
Wiele badań wykazało, że suplementacja peptydami kolagenowymi wpływa korzystnie na na tworzenie kości oraz zaobserwowano udział w zwiększeniu gęstości mineralnej kości (BMD). Suplementacja wpływa na zmniejszenie podatności na urazy kostne, stawowe ma to również szczególne znaczenie w przypadku występującej osteopenii i osteoporozy. W toku badań stwierdzono, że suplementacja określonych peptydów kolagenowych znacząco zwiększa BMD, a także poziom markera kostnego P1NP we krwi (marker obrotu kostnego) u kobiet po menopauzie ze związanym z wiekiem spadkiem BMD.
Podsumowanie
Suplementacja peptydami kolagenowymi stanowi zarówno profilaktykę w zakresie starzenia, chorób kości i stawów. Wpływa również regenerująco na układ trawienny oraz tkanki organizmu w tym także skóry. Stanowi również rolę prewencyjną w zakresie chorób układu krążenia.

Pepetydy kolagenowe - F-collagen max
pepetydy kolagenowe kolagen choroby stawow kosci jelit peptydy kolagenowe odchudzanie peptydy kolagenowe zmarszczki nawilzenie skory peptydy kolagenowe osteoporoza  kolagen drazliwe jelita

blonnik witalny babka plesznik babka jajowata zaparcia biegunka azs odchudzanie nadwaga wysoki cholesterol wysoki cukier odpornosc choroby jelit

Z tym rokiem z lepszym zdrowiem? Z babką może być lepiej.
Nowy rok to tylko zmiana w kalendarzu. Właściwie nic się nie zmienia no może tylko starzejemy się i zmienia się nasze nastawienie. Większość z nas wierzy, że może będzie inaczej, lepiej oby nie gorzej. Czego każdemu życzę. Mimo, że wpływ na nasze zdrowie w większej mierze mamy my sami lub jesteśmy zależni od terminu i fachowości opieki medycznej to zawsze życzymy sobie lepszego zdrowia lub łudzimy się, że będzie ono lepsze. Samo jednak się nic nie stanie i to czego powinniśmy sobie życzyć również to wytrwałości i dbałości o swoje zdrowie.
Jelita tu wszystko się kończy i zaczyna
Jelita są końcowym odcinkiem układu pokarmowego, ale są one również jednym z najbardziej wpływającym na nasze zdrowie organów. Zaparcia, biegunki, niewłaściwe trawienie ma wpływ na ogólny stan zdrowia, odporność.
Współczesna paskuda
Błonnik to słowo, które w jadłospisie większości osób kojarzy się z jakimiś trocinami. Dieta dorosłego człowieka powinna zawierać dziennie od 30 do 50 gramów błonnika. Jak wskazują wyniki to niestety u większości Polaków dostarczany jest on w ilości ok 15 gramów. To zdecydowanie za mało.
Błonnik czemu taki potrzebny - nie głódźmy bakterii
Najkrócej powiedzieć można, że do wydalania hmm właściwie jak wszystko co jemy. Ale żarty na bok. O ile znaczenie probiotyków jest znane wielu osobom to znaczenie prebiotyczne już mniej. Co to ma wspólnego z błonnikiem właśnie to, że błonnik ma właściwości prebiotyczne czyli stanowi on pokarm dla dobroczynnych bakterii bytujących w naszym jelicie grubym.
Niezwykłe babeczki z jajem i bez ;-)
Babka jajowata ściślej jej łupina zawiera związki śluzowe i jest rośliną bogatą w błonnik.
Działa poprzez zwiększenie objętości stolca i tym samym pomaga złagodzić zaparcia. Początkowo działa poprzez wiązanie się z częściowo strawionym pokarmem przenoszonym z żołądka do jelita cienkiego. Następnie, dzięki wchłanianiu wody, zwiększa objętość i wilgotność kału. Efektem końcowym jest większy i łatwiej przemieszczający się stolec.
Babka płesznik (określana jako plantago psylium). Bogatym w związki oraz błonnik są jej nasiona. Nasiona babki płesznik zawierają dużo śluzu od 10 do 12%. Zawiera także białko (15-20%), kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, olej tłusty oraz fitosterole. Babka płesznik zawiera w sobie aukubinę. To związek, który cechuje się właściwościami bakteriobójczymi, przeciwwirusowymi oraz przeciwzapalnymi. Oznacza to, że nasiona te sprawdzą się u osób, z problemami skórnymi, chorującymi na łuszczycę, trądzik różowaty czy AZS.
Dlaczego 2 babki?
Zarówno babka jajowata jak również babka płesznik powinna stanowić uzupełnienie naszej diety. Babka płesznik w odróżnieniu od babki jajowatej powoduje uczucie sytości. Zatem jest doskonałym uzupełnieniem dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego pokarmu.
Obie babki działają osłonowo na układ pokarmowy.
Gdy męczy biegunka
Jak wskazują badania błonnik pomaga także w leczeniu biegunki. Pomaga poprzez wchłanianie wody, co może zwiększyć gęstość i objętość stolca oraz spowolnić jego przejście przez jelito grube. Błonnik z łusek babki jajowatej może zarówno zapobiegać zaparciom jak również złagodzić objawy biegunki, skutecznie pomagając znormalizować perystaltykę jelit.
Cukier w dół
Zupełnie bez wymyślania bo na działanie błonnika na organizm są badania. Zatem.
Suplementacja błonnika może pomóc kontrolować odpowiedź insulinową i glikemiczną na spożycie pokarmu oraz zmniejszyć poziomy insuliny i glukozy we krwi. Dotyczy to szczególnie przypadku błonnika rozpuszczalnego w wodzie, takiego jak psyllium z łusek nasion babki jajowatej. W rzeczywistości, psyllium działa lepiej niż inne błonniki np. otręby. Dlatego, że błonnik tworzący żel może spowolnić trawienie pokarmu, który bierze udział w regulacji poziomu cukru we krwi.W badaniu osób z cukrzycą typu 2, przy dawce pięciu gramów psyllium trzy razy dziennie przez sześć tygodni spowodowało zmniejszenie się o 29% poziomu cukru we krwi w ciągu dwóch pierwszych tygodni. Ponieważ błonnik z łusek babki jajowatej jest w stanie spowolnić trawienie pokarmu, zaleca się spożywać go z jedzeniem, tak używany ma większy wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
Waga w dół
Błonnik taki jak psyllium tworzy związki lepkich substancji, które mogą pomóc kontrolować apetyt i pomóc kontrolować masę ciała. W badaniu 12 zdrowych osób spożywających 10,8 g psyllium bezpośrednio przed posiłkiem, badani doświadczali znacznego opóźnienia w opróżnianiu się żołądka - do trzech godzin po posiłku i długotrwałego uczucia sytości nawet do sześciu godzin po posiłku. W innym badaniu sprawdzano efekty spożywania 20 g błonnika z łupin babki jajowatej w dwóch dawkach na 17 zdrowych uczestnikach. Badanie wykazało, że ograniczenie spożywania kalorii z jednoczesnym spożywaniem 3 g psyllium dwa lub trzy razy dziennie przez 16 tygodni powodowało średnio redukcję masy ciała o odpowiednio 4,52 kg i 4,60 kg. Ponadto, inne badania wykazały, że spożywanie psyllium bez ograniczenia ilości kalorii lub dieta bogata w błonnik powodowała znaczne zmniejszenie masy ciała i procentowej zawartości tłuszczu w organizmie.
Monotonnie ale dalej w kwestii obniżania. Zły cholesterol w dół
Babka jajowata jest w stanie wiązać się z kwasami tłuszczowymi i żółcią, co sprzyja ich wydalaniu z organizmu. W procesie uzupełnienia utraconej żółci wątroba wykorzystuje cholesterol. W wyniku tego następuje zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Badanie 20 osób spożywających 15 g psyllium dziennie przez 40 dni wykazało wzrost produkcji żółci i obniżenie poziom “złego” cholesterolu LDL w krwi. Kolejne badanie wykazało że spożywanie 6 g psyllium przez sześć tygodni zredukowało średnio o 6% poziom cholesterol LDL u 47 zdrowych uczestników badania. Psyllium może również pomóc zwiększyć poziom HDL - “dobrego" cholesterolu. Przykładowo spożycie 5,1 g psyllium dwa razy dziennie przez osiem tygodni spowodowało zmniejszenie się całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, równocześnie powodując wzrost stężenia cholesterolu HDL w grupie 49 pacjentów z cukrzycą typu 2.
Błonnik dobry dla serca
Jak wskazują badania dieta wzbogacona o 12 gramów błonnika spowodowała zmniejszenie o 5,9 mm Hg skurczowego ciśnienia krwi u 36 osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
O działaniu prebiotycznym błonnika słów więcej
Na początku wspomniałam o cennej właściwości błonnika w kontekście prebiotyku. Ale było to dość daleko:-) zatem przypominam.
Prebiotyki to związki, które odżywiają bakterie jelitowe i pomagają im się rozwijać, za jeden z nich jest uważane psyllium. Psyllium chociaż jest dość odporny na fermentację, to jednak część spożytego błonnika może zostać fermentowana przez bakterie jelitowe. Podczas fermentacji wytwarzane są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które zostały powiązane z licznymi korzyściami dla zdrowia. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 10 g błonnika z łusek babki jajowatej dwa razy dziennie przez 12 miesięcy zwiększyło wytwarzanie kwasu masłowego - krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Dzięki wolniejszej, niż inne błonniki fermentacji nie powoduje też wzdęć i uczucia dyskomfortu w okolicach brzucha.
Jak spożywać
Błonnik z łusek babki jajowatej jest dobrze tolerowany przez większość ludzi. Jednak osoby z niedrożnością jelit nie powinny go spożywać. Porcja 3-8 gramów przyjmowana trzy razy dziennie nie jest związana z żadnymi poważnymi skutkami ubocznymi. Na początku stosowania mogą wystąpić delikatne skurcze i wzdęcie. Błonnik może też opóźniać wchłanianie niektórych leków. Zatem powinno się spożywać go w odstępach minimum godzinnych od zażywania leków.
Błonnik z łusek babki jajowatej można spożywać w porcjach 10 - 15 gramów raz dziennie podczas posiłku, lub 5 - 10 gramów z każdym posiłkiem. Jednak nie zawsze więcej znaczy lepiej. Korzyści zdrowotne obserwowane w większości badań stwierdzone są przy spożywaniu 10 - 20 gramów dziennie, przy większej ilości błonnik może powodować problemy trawienne. Bardzo ważne jest aby popić błonnik odpowiednią ilością płynów i pić płyny regularnie przez cały dzień. Działanie przeczyszczające najłatwiej wywołać przyjmując błonnik trzy razy dziennie po 5 gramów, każdą porcję popijając szklanką wody. Przy obserwacji słabych efektów ilość można stopniowo zwiększać. Najlepiej jeżeli będziemy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Błonnik z łusek babki jajowatej jest powszechnie stosowany jako środek przeczyszczający. Dodatkowo może też złagodzić biegunkę, pomaga obniżyć stężenie trójglicerydów, cholesterolu, poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi.

Błonnik Witalny - babka płesznik i jajowata plus Acerola i Fibregum
blonnik witalny babka plesznik babka jajowata zaparcia biegunka azs odchudzanie nadwaga wysoki cholesterol wysoki cukier odpornosc choroby jelit

witamina c odpornosc infekcje klad krwionosny zatrucie alkoholem kac

Bez kaca w Nowym Roku
Nie trzeba wcale dużo wypić by przywitać Noworoczny poranek bólem głowy no ogólnie kacem.
Są takie dni, że 2 kieliszki wina potrafią nam zaszkodzić, zależy to od wielu czynników, nie tylko czy jesteśmy przemęczeni, zestresowani, ale również stanu zdrowia, kondycji naszych jelit. Tak wymieniać można by było długo. Bez względu na ilość planowaną spożytego alkoholu i naszych możliwości zawsze powinniśmy przed pójściem spać dostarczyć naszemu organizmowi konkretnych witamin i minerałów, ale o tym za chwilę.
Tylko dawka czyni trucizną
W myśl zasady, że wszystko w nadmiarze zaszkodzić może to w przypadku alkoholu również się to sprawdza. Z pewnością na tolerancję alkoholu naszego organizmu ma również masa ciała, wiek czy też płeć. Skupiając się na wadze bardziej istotna jest masa mięśniowa niż tkanka tłuszczowa. Tkanka tłuszczowa w przeciwieństwie do masy mięśniowej zawiera mało wody a alkohol rozpuszcza się w środowisku wodnym.
Dieta ma znaczenie
Osoby stosujące dietę wysokobiałkową czy niskowęglowodanową mają niższą tolerancję na alkohol. Dieta zaś wysokowęglowodanowa znacznie zwiększa tolerancję na alkohol. Wynika to z faktu, że glikogen gromadzi się w mięśniach i wątrobie, który wiąże spore ilości wody. Zatem to, że ktoś jest “duży” nie oznacza, że może wypić dużo, liczą się mięśnie.
Dla wyjaśnienia
Glikogen - to potocznie określany wielocukier, jest związkiem polisacharydowym, zbudowany z cząsteczek glukozy. Jego funkcją jest zapewnienie zapasów energii mięśniom oraz mózgowi człowieka.
Zadbaj o dietę podczas imprezy
Nie pijemy na pusty żołądek nie tylko dlatego, że obniżamy tolerancję na alkohol, ale głównie dlatego, że alkohol podrażnia śluzówkę żołądka. Zamiast tłustych potraw jak to się kiedyś stosowało lepiej wybrać chociażby naleśniki, krokiety, ale ze szpinakiem.
Nie spożywajmy przystawek na bazie octu. Czyli żadnych ogórków konserwowych, grzybków marynowanych itp. Uważajmy również na sosy sałatkowe by nie zawierały dużej ilości octu.
Woda to podstawa
Picie wody mineralnej w trakcie imprezy jest niezwykle ważne. Szklanka z wodą powinna stać obok kieliszka i powinniśmy pić wodę mineralną niemalże, cały czas, bez względu na to czy sączymy piwko, raczymy się winem czy whisky albo wódką. Najlepiej przyjąć zasadę łyk alkoholu i dwa łyki wody (może być więcej).
Zestaw przed snem na dobry poranek
Czy spędzamy noc sylwestrową w domu lub poza nim zabierzmy ze sobą zestaw witamin i minerałów.
Magnez i potas koniecznie
Alkohol wypłukuje minerały z organizmu, jednak w przypadku magnezu i potasu zmniejszą one również skutki uboczne działania alkoholu takie jak wahania ciśnienia tętniczego, kołatanie serca, czy również ból głowy, bóle mięśni.
Witamina C - jest przeciwutleniaczem, który usuwa wolne rodniki. Zmniejsza również stres oksydacyjny wywołany wpływem alkoholu na nasz organizm a dokładniej w wątrobie. Wpłynie ona również ona na metabolizm alkoholu.
Curcumina - znana z właściwości przeciwzapalnych i wspomagających trawienie to idealne rozwiązanie po drinkowaniu.
Glutation - dla osób, które planują dłuższe spożywanie alkoholu i w większych ilościach, z pewnością powinny sięgnąć także po glutation to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Ma bardzo silne właściwości detoksykujące organizm. Glutation stosowany jest w terapiach detoksykujących w postaci kroplówek u osób z problemem alkoholowym, czy nadmiernie spożywającym alkohol.O pozostałych wielu własnościach i działaniu glutationu zwłaszcza w kontekście chorób nowotworowych , autoimmunologicznych szerzej przy innej okazji.
O poranku
Oczywiście poranek mam na myśli kiedy wstaniemy z łóżka ale tak do 14 tej. Wtedy to dobry czas na Witaminy z grupy B - alkohol “upośledza” układ nerwowy dlatego powinniśmy dostarczyć organizmowi witaminy z grupy B w postaci kompleksu.
Elektrolity - na lepsze samopoczucie oraz na uzupełnienie minerałów, odwodnienie szklaneczka wody mineralnej z elektrolitami dobrze zrobi, odzyskamy siłę i energię no chociaż witalność.
Na zakończenie
Z okazji Nowego Roku życzymy wszystkim po prostu dobrego samopoczucia, dobrej zabawy czy to w pojedynkę przed telewizorem czy w grupie osób.

Witamina C
wiyamina c odpornosc infekcje zdrowie ukladu krwionosnego zylaki kac

Magnez
magnez zmeczenie zdrowe serce  uklad miesniowy kac

Potas
potas kalium odwodnienie nadcisnienie
Curcumin Complex
curcumina przeciwzapanie trawienie kac

Witaminy z grupy B - B komplex
witaminy z grupy b b komplex mega b komplex  po alkoholu

Elektrolity
elektrolity odwodnienie zatrucie alkoholem nawodnienie kac

Glutation
glutation odpornosc antyoksydacja zatrucie kac

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 96 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 50 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]