Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 535

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Tauryna - zachowaj funkcje i młody mózg na dłużej

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

ekstrakt z chmielu spokoj  trawienie przerost gruczolu krokowego nerwice zoladka depresja bezsennosc  chmiel nerwica chmiel trawienie zaburzenia trawienia  odpornosc chmiel dzialanie bakteriobojcz

Nachmiel się dla spokoju i odpornosći by łatwiej trawić

Powyższe stwierdzenie może budzić skojarzenie, że na odpornność trzeba siorbać piwko do upojenia. Jednak to słowna zmyłka. Chmiel jako roślina od dawien dawna wykorzystywany jest w ziołolecznictwie a jako surowiec farmaceutyczny i leczniczy opisywany jest przez wielu uczonych (specjalistów medycyny i farmacji) od XIX w.
Koleszka konopii
Chmiel zwyczajny – Humulus lupulus L.,pochodzi z rodziny Cannabaceae (konopiowatych).
To roślina wieloletnia, wytwarzająca podziemne kłącza z rozłogami. Sugeruje się, że kolebką chmielu są Chiny, ponieważ na ich terytorium znaleziono wszystkie gatunki Humulus.
Indianie chmielem się też raczyli
W zależności od plemienia chmiel był wykorzystywany w różnych dolegliwościach. Używano go w przypadku nadkwasoty, na bóle zębów, uszu. Z chmielu sporządzano napój uśmierzający gorączke i bóle. Niektóre plemiona używały kawałki tej rośliny do leczenia ran. Na kontynencie europejskim chmielem leczono zapalenie nerek, żółtaczkę, nieżyt żołądka, polucje, zaburzenia przemiany materii. Rodzima medycyna ludowa używała chmielu do leczenia bezsenności, na uspokojenie, prz żółtaczce a wytwarzaną z chmielu maść stosowano na łysienie i łupież.
A teraz bardziej naukowo cytuję ze splątanym językiem i to na trzeźwo
Szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu (Strobili Lupuli) stanowią cenny surowiec zarówno w przemyśle browarniczym, jak i w lecznictwie. Żeńskie kwiatostany są baziami podobnymi do szyszek, które określa się mianem strobili. Na powierzchni szyszek przy podstawie przylistków występują włoski gruczołowe, wypełnione żywiczną substancją – lupuliną, która też ma zastosowanie w lecznictwie.
Szyszki chmielowe są bogate w drugorzędowe metabolity roślin. Głównymi związkami występującymi w dojrzałych żeńskich kwiatostanach Humulus lupulus są kwasy goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony. Zawierają one również glikozydy flawonolowe (rutynę, kemferol, kwercetynę, kwercytrynę) i katechiny (galusan katechiny, galusan epikatechiny). W skład olejku eterycznego chmielu wchodzi wiele lotnych składników, w tym monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen, humulon), które razem stanowią 57-82% całej zawartości. Różnice w ilości tych związków chemicznych są zależne od odmiany uprawnej oraz metod detekcji.
C.D. gimnastyki języka
Kwasy goryczowe chmielu obejmują α-kwasy (humulony) i β-kwasy (lupulony). Związki te są prenylowymi pochodnymi floroglucyny. Występują w postaci bladożółtych olejów lub żywic łatwo rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych. W zależności od bocznego łańcucha acylowego rozróżnia się pięć analogów: n-, ko-, ad-, pre-, posthumulony/lupulony. Głównym elementem składowym α-kwasów są analogi: n-humulonu (35-70% α-kwasów), kohumulonu (20-65% α-kwasów) i adhumulonu (10-15% α-kwasów). β-Kwasy w porównaniu do α-kwasów mają dodatkową grupę prenylową. Poza tym lupulony występują w dwóch różnych wzorach enolizacji. Przeważające analogi β-kwasów występujące w chmielu to: lupulony (20-55% β-kwasów), kolupulony (20-55% β-kwasów), adlupulony (10-15% β-kwasów). Główna rola α-kwasów w przemyśle browarniczym polega na ich izomeryzacji do odpowiednich gorzkich izo-α-kwasów podczas gotowania brzeczki.
Badania nad aktywnością chmielu
Badania dotyczące biologicznej aktywności związków występujących naturalnie w chmielu skoncentrowane są na testowaniu ksantohumolu, α- i β-kwasów i 8-prenylonaryngeniny. Stwierdzono, że związki te wykazują różnorodną aktywność biologiczną: przeciwbakteryjną, antyoksydacyjną, antykolagenazową, estrogenną, chemoprewencyjną, przeciwzapalną, apoptotyczną, antyproliferacyjną wobec różnych linii komórek rakowych (np. wpływają na enzymy i czynniki transkrypcyjne zaangażowane w karcynogenezę), obniżają też poziom cholesterolu oraz wykazują właściwości przeciwwrzodowe.
A teraz do rzeczy
Badania nad chmielem pokazały, iż osłabia on bodźce przenoszone do ośrodkowego układu nerwowego. Chmiel hamuje nadmierne czynności kory mózgowej, wykazuje wyraźne działanie uspokajające. Dlatego też stosuje się go w stanach niepokoju, napadach lęku, w zaburzeniach zasypiania.
Działanie chmielu na mężczyzn
Co do pozytywnego działania chmielu (w postaci lubianego przez wielu mężczyzn złocistego napoju zwanego browarkiem) może budzić wiele kontrowersji zatem lepiej przemilczeć. Natomiast milczeć zdecydowanie nie można o pozytywnym działaniu chmielu na układ moczowy i płciowy.
W XIX wieku wyciągi z szyszek oraz lupulina były zalecane w leczeniu nadpobudliwości płciowej, zaburzeń oddawania moczu (mikcji) i zaburzeń wytrysku nasienia (ejakulacji).

Współcześnie chmiel zalecany jest na zmniejszenie objawów przerostu gruczołu krokowego, poprawia kontrolę nerwową nad zwieraczami, dlatego stosowany jest przy mimowolnym moczeniu się, mimowolnych i przedwczesnych wytryskach nasienia (zmazy nocne) oraz zaburzeniach mikcji (aktu oddawania moczu). Ponadto chmiel obniża poziom testosteronu wolnego, zmniejsza agresję i nadmierny popęd płciowy. Nie wpływa jednak na obniżenie płodności.
Jeżeli chodzi o działanie na organizmy kobiet podwyższa on poziom estrogenów.
Takie działanie na obie płcie zaobserwowano przy dłuższym stosowaniu mocnych nalewek z chmielu.
Chmiel dla brzuszka
Chmiel (napary, wyciągi, nalewki) wzmaga wydzielanie żółci, zapobiega bezsoczności żołądka. Pobudza trzustkę i jelita do wydzielania enzymów. Gorzkie substancje zawarte w szyszkach chmielu pobudzają wydzielanie soków trawiennych przyspieszają trawienie.
Chmiel na smutek
Przeprowadzono badania w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym środkiem dla osób borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego stulecia w Niemczech przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza objawy lękowe czy objawy depresji.
Kilka ciekawostek znalezionych
Według badań ¼ mężczyzn cierpiących na impotencję ma wyraźnie podniesiony poziom prolaktyny, hormonu uwalnianego przez przysadkę. W badaniach stwierdzono, że chmiel zawarty w piwie zwiększa wydzielanie prolaktyny. U miłośników piwa często występują zmiany hormonalne objawiające się dużym brzuchem i powiększeniem piersi i zmniejszonym libido. W średniowieczu przypuszczano, że chmiel przyczynia się do powstania humoru „melancholicznego”. Uznawano jednocześnie, iż chmiel usuwa nadmiar „humoru cholerycznego i sangwinicznego”. Przeprowadzono badania w wyniku, których stwierdzono, że chmiel jest doskonałym środkiem dla osób borykających się z bezsennością. W latach 90- tych ubiegłego stulecia w Niemczech przeprowadzono badania, które wskazywały że chmiel zmniejsza objawy lękowe czy objawy depresji.

Ekstrakt z chmielu Relax
ekstrakt z chmielu spokoj  trawienie przerost gruczolu krokowego nerwice zoladka depresja bezsennosc

Ekstrakt z chmielu z rokitnikiem Protect na odporność
chmiel ektrakt spokoj odpornosc depresja leki chmiel trawienie zasypianie chmiel  prostata  chmiel uspokojenie

NAC prekursor glutationu  kaszel katar NAC choroby autoimmunologiczne glutation watroba detoksykacja  NAC chooba Alzheimera

Co ma prekursor glutationu (NAC) do kaszlu i kataru?


NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina, Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60-tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem, uzależnień, ale także ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych, chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.
Śluz zalega?
Jak już wspomniałam ze względu na swoje właściwości mukolityczne przez wiele lat NAC wykorzystywano w leczeniu chorób płuc. Stosowano go w chorobach takich jak: mukowiscydoza, chroniczne zapalenie oskrzeli, astma i rozedma płuc, jako lek do usuwania zalegającego śluzu. Dlatego w sezonie kiedy występuje u nas kaszel czy katar powinniśmy stosować NAC z kilku powodów. Po pierwsze NAC zmniejsza wydzielanie śluzu co ogranicza katar i kaszel. Po drugie zwiększa odporność na zakażenia wirusowe, bakteryjne, które są zmorą jesienną szczególnie wtedy gdy przebywamy w skupiskach ludzkich (sklepy, zakłady pracy, szkoły, przychodnie lekarskie czy komunikacja miejska).
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności glutationu w organizmie.
Glutation petarda antyzapalna
Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu i cysteiny.
Niezwykła molekuła
Gdy witaminy C i E zwiążą rodnik tlenowy muszą go przekazać układowi GSH, aby odzyskać zdolność neutralizowania kolejnych rodników. Gdy cząsteczka GSH napotka destrukcyjnie działający dodatnio naładowany rodnik hydroksylowy, oddaje mu elektron zamieniając w nieszkodliwą wodę. W wyniku tego procesu cząsteczka GSH nie staje się rodnikiem, lecz paruje z inną cząsteczką GSH, która przereagowała z rodnikiem, tworząc neutralny, nietoksyczny GSSG. To GSH, nie witaminy ostatecznie neutralizuje rodniki.
Podatność wiekowa
Wraz z wiekiem spada poziom GSH w organizmie a my stajemy się bardziej podatni na toksyczne działanie leków i zanieczyszczeń. Uznani badacze w dziedzinie starzenia się organizmu uznali, że niski poziom GSH w wątrobie osoby starzejącej się uniemożliwia organizmowi skuteczne radzenie sobie z usuwaniem i neutralizowaniem toksyn.
Niestety wraz z wiekiem następuje również obniżenie sprawności układu odpornościowego. Wraz ze starzeniem się układu immunologicznego limfocyty T ulegają znacznym zmianom, zmniejszając naszą zdolność odpowiedzi na infekcje bakteryjne i wirusowe. W toku wielu badań naukowcy wykazali, że podniesienie poziomu GSH w organizmie powoduje wzrost odpowiedzi immunologicznej.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali te choroby z wysokim poziomem wolnych rodników.
Aktywność fizyczna
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych. biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. W rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki.

NAC (prekursor glutationu ) w kapsułkach
NAC prekursor glutationu  kaszel katar NAC choroby autoimmunologiczne glutation watroba detoksykacja  NAC chooba Alzheimera

witamina c bioflawonoidy odpornosc stany zapalne witamina c bioflawonoidy zylaki przeziebinia stawy

W tym roku początki są bardziej letnie niż typowe dla jesieni, mimo to wiele osób ulega infekcjom. Każda pora roku to zmiana dla naszego organizmu.

Witamina C to podstawa
Wiemy, że w okresie jesiennym powinniśmy zwiększyć ilość witaminy C. W okresie jesiennym najlepiej jest stosować witaminę C z bioflawonoidami.
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn, hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
W bio jest siła
Bioflawonoidy chronią nas przed chorobotwórczym działaniem wirusów, na przykład popularnego wirusa opryszczki. Bioflawonoidy zapobiegają one tworzeniu się wysięków i obrzęków po urazach. Bioflawonoidy działają korzystnie na układ moczowy (mają działanie moczopędne). Jednocześnie chronią rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wyróżnia się wśród nich: flawonole , do których należą m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebuli, jabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach, np. w gryce;

- flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i naringenina;
- katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
- antocyjanidyny, takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w jagodach.
Ale co właściwie to dla nas znaczy?
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn, hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
Niezbędnik żylakowca
Witamina C zawierająca bioflawonoidy w tym rutynę, kwercetynę i hesperydynę powinna być nieodłącznym elementem codzienności. Również u osób ze skłonnościami do hemoroidów czy pajączków. To niezwykle ważne by żyły i naczynia krwionośne otrzymywały te substancje, które nie tylko je wzmacniają naczynia żylne, ale je uszczelniają. Również witamina C z bioflawonoidami zmniejsza obrzęki i uczucie ciężkich nóg.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. Przez co witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu w organizmie. Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm. Witamina C ulega zużyciu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra ulega rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem sodu. Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu samego kwasu L-askorbinowego.
Tysiąc pomysłów to odpowiednia dawka
Dawka 1000 mg witaminy C to absolutne minimum jakie powinniśmy przyjmować. Ale w przypadku jakiegokolwiek stanu zapalnego warto tę dawkę zwiększyć.
Niezbędna modyfikacja
Zmiana pory roku powinna łączyć się również z modyfikacją naszej diety. Latem spożywanie nabiału jest jak najbardziej wskazane bo ochładza organizm.
Wraz z jesienią powinniśmy ograniczyć nabiał, który nie tylko ochładza organizm jak również zwiększa wydzielanie śluzu. Szczególnie podczas przeziębienia kiedy mamy katar i kaszel cukier zawarty w mleku nasila objawy. Należy również ograniczyć owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny) które również mają ochładzające właściwości lepiej zastąpić je naszymi jabłkami, śliwkami, które jeszcze są dostępne. Warto również robić zapasy w okresie letnim i zamrozić nasze rodzime owoce maliny, porzeczki, jeżyny truskawki. Które nie tylko dostarczą nam witaminy C, ale urozmaicą menu. Ważne jest aby rozmrażanie nie odbywało się w wysokiej temperaturze.
Jakie ograniczenia jeszcze zastosować?
Dobrze jest ograniczyć białko zwierzęce (za wyjątkiem bulionów mięsnych) na rzecz roślin strączkowych ciecierzyca, soczewica. Należy również ograniczyć potrawy glutenowe i kukurydzę. Lepiej zastąpić je kaszami. Chociaż dla wielu jest to mniej smaczne warto zamiast mąki pszennej włączyć mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną, ze strączków, kokosową, z orzechów arachidowych. Możemy je wykonać samodzielnie np. wiórki kokosowe czy tzw. fistaszki bez łupinek wystarczy zmielić.
Zioła i przyprawy
Zioła dodawać powinniśmy do potraw cały rok. Ja na jesień i zimę mrożę pietruszkę, koperek, liście selera, bazylię. Jeżeli nie mamy to używajmy suszonych. Wpływają one nie tylko na smak, ale przede wszystkim na trawienie. No tak, ale co ma trawienie do odporności? Mówiąc zupełnie prosto nasz organizm nie musi się tak trudzić i energię może wykorzystać chociażby na walkę z wirusami. Nie zapominajmy również o przyprawach kurkumie, mieszance curry, papryce, imbirze i oczywiście pieprzu.

Witamina C z bioflawonoidami
witamina c bioflawonoidy odpornosc stany zapalne witamina c bioflawonoidy zylaki przeziebinia stawy

Przyprawy i zioła dla smaku oraz zdrowia
przyprawy ziola

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]