Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 533

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Tauryna - zachowaj funkcje i młody mózg na dłużej

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

witamina c bioflawonoidy odpornosc stany zapalne witamina c bioflawonoidy zylaki przeziebinia stawy

W tym roku początki są bardziej letnie niż typowe dla jesieni, mimo to wiele osób ulega infekcjom. Każda pora roku to zmiana dla naszego organizmu.

Witamina C to podstawa
Wiemy, że w okresie jesiennym powinniśmy zwiększyć ilość witaminy C. W okresie jesiennym najlepiej jest stosować witaminę C z bioflawonoidami.
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn, hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
W bio jest siła
Bioflawonoidy chronią nas przed chorobotwórczym działaniem wirusów, na przykład popularnego wirusa opryszczki. Bioflawonoidy zapobiegają one tworzeniu się wysięków i obrzęków po urazach. Bioflawonoidy działają korzystnie na układ moczowy (mają działanie moczopędne). Jednocześnie chronią rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wyróżnia się wśród nich: flawonole , do których należą m.in. kwercetyna występująca w skórkach i okrywach roślin, głównie w cebuli, jabłkach, cytrusach, ale również w herbacie i czerwonym winie, oraz rutyna znajdująca się również w skórkach jabłek, herbacie, ale także w wielu roślinach, np. w gryce;

- flawanony, wśród których znajdują się występujące w cytrusach hesperetyna i naringenina;
- katechiny, które są zawarte w winie i herbacie (np. epikatechina);
- antocyjanidyny, takie jak cyjanidyna, delfinidyna czy peonidyna, które występują np. w jagodach.
Ale co właściwie to dla nas znaczy?
Bioflawonoidy działają zarówno przeciwzapalnie, co jest istotne nie tylko w przebiegu przeziębień, grypy ale również chorób układu kostnego, stawów, bólów mięśni. Właściwie większośc chorób również nowotworowych. Bioflawonoidy hamują przemianę kwasu arachidonowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie prostaglandyn, hormonów aktywujących się podczas stanu zapalnego.
Niezbędnik żylakowca
Witamina C zawierająca bioflawonoidy w tym rutynę, kwercetynę i hesperydynę powinna być nieodłącznym elementem codzienności. Również u osób ze skłonnościami do hemoroidów czy pajączków. To niezwykle ważne by żyły i naczynia krwionośne otrzymywały te substancje, które nie tylko je wzmacniają naczynia żylne, ale je uszczelniają. Również witamina C z bioflawonoidami zmniejsza obrzęki i uczucie ciężkich nóg.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. Przez co witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu w organizmie. Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm. Witamina C ulega zużyciu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra ulega rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem sodu. Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu samego kwasu L-askorbinowego.
Tysiąc pomysłów to odpowiednia dawka
Dawka 1000 mg witaminy C to absolutne minimum jakie powinniśmy przyjmować. Ale w przypadku jakiegokolwiek stanu zapalnego warto tę dawkę zwiększyć.
Niezbędna modyfikacja
Zmiana pory roku powinna łączyć się również z modyfikacją naszej diety. Latem spożywanie nabiału jest jak najbardziej wskazane bo ochładza organizm.
Wraz z jesienią powinniśmy ograniczyć nabiał, który nie tylko ochładza organizm jak również zwiększa wydzielanie śluzu. Szczególnie podczas przeziębienia kiedy mamy katar i kaszel cukier zawarty w mleku nasila objawy. Należy również ograniczyć owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny) które również mają ochładzające właściwości lepiej zastąpić je naszymi jabłkami, śliwkami, które jeszcze są dostępne. Warto również robić zapasy w okresie letnim i zamrozić nasze rodzime owoce maliny, porzeczki, jeżyny truskawki. Które nie tylko dostarczą nam witaminy C, ale urozmaicą menu. Ważne jest aby rozmrażanie nie odbywało się w wysokiej temperaturze.
Jakie ograniczenia jeszcze zastosować?
Dobrze jest ograniczyć białko zwierzęce (za wyjątkiem bulionów mięsnych) na rzecz roślin strączkowych ciecierzyca, soczewica. Należy również ograniczyć potrawy glutenowe i kukurydzę. Lepiej zastąpić je kaszami. Chociaż dla wielu jest to mniej smaczne warto zamiast mąki pszennej włączyć mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną, ze strączków, kokosową, z orzechów arachidowych. Możemy je wykonać samodzielnie np. wiórki kokosowe czy tzw. fistaszki bez łupinek wystarczy zmielić.
Zioła i przyprawy
Zioła dodawać powinniśmy do potraw cały rok. Ja na jesień i zimę mrożę pietruszkę, koperek, liście selera, bazylię. Jeżeli nie mamy to używajmy suszonych. Wpływają one nie tylko na smak, ale przede wszystkim na trawienie. No tak, ale co ma trawienie do odporności? Mówiąc zupełnie prosto nasz organizm nie musi się tak trudzić i energię może wykorzystać chociażby na walkę z wirusami. Nie zapominajmy również o przyprawach kurkumie, mieszance curry, papryce, imbirze i oczywiście pieprzu.

Witamina C z bioflawonoidami
witamina c bioflawonoidy odpornosc stany zapalne witamina c bioflawonoidy zylaki przeziebinia stawy

Przyprawy i zioła dla smaku oraz zdrowia
przyprawy ziola

serrapeptaza enzym serrapeptaza obrzeki zapalenie stawow zakrzepy  choroby zatok kaszel  plwociny serrapeptaza  obrzek pooperacyjny

Brzmi mało apetycznie, ale działa
Dzisiaj o enzymie, który został poddany wielu badaniom klinicznym potwierdzającym jego skuteczność w zwalczaniu niektórych dolegliwości. Mowa o serrapeptazie.
Serrapeptaza jest enzymem proteolitycznym, który został wyizolowany z larw jedwabników. Serrapeptaza powstaje w układzie pokarmowych jedwabników na skutek fermentacji z udziałem bakterii Serratia sp. E-15.
Trawi martwą tkankę
Serrapeptaza mówiąc najprościej rozpuszcza zakrzepy. Przeprowadzone badania naukowe wskazują, że serrapeptaza może rozpuszczać martwą lub uszkodzoną tkankę bez uszkodzenia zdrowej tkanki i rozkładania fibryny – nierozpuszczalnego białka, które jest głównym składnikiem skrzepów krwi. Zatem nie tylko stanowi profilaktykę przeciw udarową, ale także profilaktykę i pomoc w leczeniu żylaków. Jest wykorzystywana klinicznie w powstrzymywaniu tworzenia się złogów w tętnicach po operacji serca.
Badania nad obrzękiem pooperacyjnym
Obrzęk pooperacyjny – wieloośrodkowe podwójnie zaślepione badanie kliniczne z randomizacją wykazało, że u osób, które były poddawane operacji w obrębie szczęki stosowanie 10 mg serrapeptazy 3 razy na dobę na dzień przed operacją oraz po zabiegu 3 razy dziennie przez 5 dni statystycznie istotnie zmniejszało obrzęk względem grupy otrzymującej placebo.
Kaszle, katary, plwociny
Ze względu na fakt, że serrapeptaza jest enzymem proteolitycznym, może przyczyniać się do zmniejszania lepkości plwociny i ułatwienia usuwania nadmiernej wydzieliny z dróg oddechowych. Ponadto potencjalnie może powodować redukcję obrzęku, działać przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Wieloośrodkowe podwójnie zaślepione badanie kliniczne wykazało, że przyjmowanie serrapeptazy 3 razy dziennie przez 3–4 dni przyczynia się do zmniejszenia temperatury ciała, problemów z połykaniem i redukcji bólu u pacjentów z zapaleniem krtani, gardła lub zatok.
Mało znana powszechnie a szkoda
Wiele badań potwierdziło, że serrapeptaza ma działanie przeciwzapalne. Dane z badań potwierdziły te właściwości już ponad trzydzieści lat temu. W jednym z badań, opublikowanym w 1984 roku w Pharmatherapeutica, serrapeptazę przyjmowało 174 pacjentów poddanych antrostomii Caldwell-Luc – operacji usunięcia ropniaka.
Przewlekły ropniak jest chorobą atakującą zatokę szczękową wewnątrz czaszki, która powoduje ból, niedrożność i wysięk z nosa. Serrapeptaza może być również wykorzystywana jako środek do redukcji stanu zapalnego w stawach, zmniejszeniu bólu i obrzęków.
Procenty mówią same za siebie
Zespół cieśni nadgarstka — W jednym z badań, osobom z zespołem cieśni nadgarstka dwa razy dziennie podawano przez okres sześciu tygodni serrapeptazę.
Wyniki wykazały, że w 65% przypadków odnotowano znaczną poprawę kliniczną.
Podsumowanko
Serrapeptazę stosuje się u osób z zapaleniami skóry, chorującym na zapalenie płuc, choroby układu oddechowego (krtań, gardło, kaszel), zatoki. Jest pomocna w redukcji obrzęków pooperacyjnych, stanów zapalnych stawów, po urazach, redukcji i profilaktyki przeciwzakrzepowej.
Nieustająco pod lupą
Oczywiście nadal trwają badania dotyczące serrapeptazy i jej skuteczności w zakresie leczenia czy zmniejszenia wielu dolegliwości. Wiele z tych badań wydaje się być obiecujące np. w przypadku choroby Alzheimera, ale na razie pozytywne wyniki badań odnotowano w badaniach na szczurach.
Środki ostrożności
Serrapeptaza nie powinna być stosowana u osób przyjmujących leki na krzepliwość krwi - warfaryna, heparyna, aspiryna.

Serrapeptaza 250 000 IU 60 KAPS.
serrapeptaza enzym serrapeptaza obrzeki zapalenie stawow zakrzepy  choroby zatok kaszel  plwociny serrapeptaza  obrzek pooperacyjny

cynk niedobor choroby watroby choroby skory choroby jelit  niedobor cynku dieta weganska dieta wegetarianska oparzenia

Cynk jest ważnym mikroelementem w funkcjonowaniu organizmu. Mimo, że większość z nas kojarzy znaczenie tego pierwiastka w organizmie to niewielu wie, co wywołuje oprócz diety jego niedobór i jaki on ma wpływ na nasze zdrowie.
Wiedza nie tak odległa
W 1968 po raz pierwszy naukowcy Prasad i wsp. opisali niedobór cynku w organizmie człowieka a w 1956 naukowcy opisali zaburzenia gospodarki cynku w chorobach wątroby.
Transport cynku?
Według naukowców transport cynku odbywa się za pomocą albuminy (białko produkowane przez wątrobę i uwalniane do krwi). Według niektórych transport cynku odbywa się przez transferyny (białko występujące w osoczu krwi, które jest nośnikiem jonów żelaza w surowicy produkowane głównie w wątrobie). Istotną rolę w regulacji zawartości cynku przypisuje się prostaglandyną (grupa hormonów), które wzmagają jego wchłanianie.
Cynk w ciele człowieka
Około 5% cynku całego ustroju zawarte jest w skórze a dokładniej w naskórku, 30% znajduje się w kościach a 60% w mięśniach. Stężenie cynku stwierdza się w gałce ocznej, włosach, gruczole krokowym oraz nieco mniejsze w nerkach i wątrobie i we włosach.
Niedobór - nieodpowiednia dieta
Jedną z przyczyn niedoboru cynku i najczęściej występującą jest nasza dieta. Współcześnie wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych. Są one bogatym źródłem cynku i co ma ogromne znaczenie w jego wchłanianiu wysokiej zawartości białka. Najwięcej cynku znajduje się w skorupiakach, mięsie, drobiu, jajkach oraz żółtych serach. Z pokarmów pochodzenia roślinnego i bogatych w błonnik i fityniany cynk wchłania się trudno. Stąd w dietach wegetariańskich, wegańskich niedobór cynku jest powszechny.
Niedobór a choroby
Niedobór cynku najczęściej występuje w chorobach wątroby, jak również w chorobach przewodu pokarmowego gdy upośledzone jest wchłanianie składników odżywczych. Do tej grupy zaliczyć możemy choroby zapalne jelit, w zespole Crohna.
Niedobór cynku występuje często w chorobach nerek, szczególnie niewydolności. Niedobór cynku obserwuje się w zespole nerczycowym ze względu na występujący białkomocz.
Choroby skóry i uszkodzenia
W przypadku rozległych oparzeń obserwuje się znaczną utratę cynku przez uszkodzoną skórę. Ludzki naskórek zawiera 5% cynku całego ustroju zatem nadmierna utrata komórek naskórka oraz intensywnego tworzenia się nowych komórek jak to jest w przypadku łuszczycy może przyczyniać się do jego niedoboru. Znaczne niedobory obserwuje się u chorych na raka płuc i białaczkę. Przy okazji należy wspomnieć, iż stres również wpływa na poziom cynku.
Objawy niedoboru
Zahamowanie wzrostu, hipogonadyzm (zmniejszone wydzielanie hormonów płciowych), zmiany skórne, brak łaknienia i upośledzenie smaku, zmniejszenie odporności (częste infekcje), upośledzenie gojenia się ran, ślepota zmierzchowa i oligospermia. Wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia koncentracji. Przy okazji należy wspomnieć, że zwiększone zapotrzebowanie na cynk mają kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Ryzyko chorób a niedobór cynku
Badania epidemiologiczne wykazały, że niski poziom cynku w diecie wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób nowotworowych, takich jak rak płuca, rak trzustki, rak piersi i rak wątrobowokomórkowy.
Niedobór cynku wiąże się również z malarią, gruźlicą, infekcjami wirusowymi, w tym HIV i HCV oraz rozwojem miażdżycy, schizofrenii, depresji, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego, cukrzycy czy zespołu Ehlersa-Danlosa.
Cynk w leczeniu
Udowodniono skuteczność cynku w leczeniu biegunki dziecięcej, choroby Wilsona, zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem oraz encefalopatii wątrobowej.

Cynk - w trzech łatwo przyswajalnych formach
cynk niedobor choroby watroby choroby skory choroby jelit  niedobor cynku dieta weganska dieta wegetarianska oparzenia

maca fioletowa czerwona poprawa funkcji seksualnych libido osteoporoza pamiec energia sila

Mam smaka na ma….
Potoczne określenie mam smaka na maka (z reklam) to w tym przypadku mowa nie o fast food z popularnej sieci a o superżywności Inków jakim jest maca. Chociaż określenie macy jako superżywności jest zbyt małostkowe bowiem maca ma wiele terapeutycznych właściwości dla naszego organizmu.
Wakacji dobiegł koniec zatem będzie nam potrzebna siła i energia do zmagań z codziennością oraz zbliżającą się jesienią i zimą.
Legenda boskiego darczyńcy złota
Bóg Inków Wirakocza - Stwórca wskazał swoim czcicielom źródło energii, które na wieki miało im zapewnić siłę, wytrwałość i płodność. Źródłem tej mocy był maca. W „Dziejach Inków przez nich samych opisanych" indiańscy kronikarze nazywają ją cudowną rośliną. Obok czepoty puszystej i koki była tylko dla rodzin królewskich, wodzów plemiennych i namaszczonych przez nich nielicznych wybrańców. W tym gronie wyróżnieni byli także czerwonoskórzy herosi - budowniczowie kamiennych twierdz i warowni. Dobry Bóg Wirakocza chciał jednak, by macą mogli posilać się także biedni Indianie, zwłaszcza ci żyjący wysoko w Andach, narażeni na zimno, niedożywienie i niedotlenienie. Uodporniając macę na surowy klimat, umożliwił jej wegetację na śnieżnych poletkach, toteż tylko tam rośnie do dziś.
Jej siła tkwi z gór
Maca (Lepidium meyenii) jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach nie gościnnych dla innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości zwiększające energię, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Nie ulega wątpliwości, że korzeń Maca zapewniał aktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym pokoleniom miejscowej ludności.
Miła zdrowa rodzinka
Maca pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak gorczyca i kapusta czyli znana ekipa ze swojego zdrowia. Maca występuje pod różnymi nazwami peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.
Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniające funkcje seksualne i płodność. Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w korzeniu Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%. Najczęściej występującymi kwasami tłuszczowymi są: Kwas linolowy ~ 33% kwas palmitynowy ~24% kwas oleinowy ~ 11% kwas stearynowy ~ 7% Kwas palmitooleinowy ~ 3%.Korzeń Maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Hormonalna siła
Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających indywidualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się depresją.
Moc koloru
Wiemy już, czym maca jest. Maca występuje w różnych odmianach to właśnie kolor ją wyróżnia.
Najlepsze kolory dla zdrowia :czarny fioletowy żółty. Oczywiście jak dla kogo?
Ale najpierw zajmijmy się ogólnymi właściwościami wspólnymi dla wszystkich barw.
Na stresy i brak siły
Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, czyli jak brakuje nam energii do walki z codziennością, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa nas ożywczo i odżywczo, zmniejsza również ryzyko powstania raka, spowalnia procesy starzenia.

Czarna maca oprócz standardowego działania macy, energetyzuje, ułatwia przyswajanie wiedzy, poprawia pamięć i jakość męskiego nasienia. Wpływa na zwiększenie libido i zmniejszenie zaburzeń erekcji.
Zawiera więcej jodu niż jej jaśniejsze odmiany, stąd poleca się ją kobietom w celu regulacji układu hormonalnego (nieregularne miesiączki, PMS - zespół napięcia przedmiesiączkowego). Poprawia funkcje seksualnych obu płci.
Fioletowa maca u nas określana jako czerwona. Szczególnie dedykowana jest mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego i osobom chorym na osteoporozę. Zawiera też więcej białek i sodu, witaminy B2 i żelaza.
Maca czerwona poprawia wzrost włosów, wpływa na poprawę kolorytu skóry. Wpływa na równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy, zapobieganie osteoporozie, wspieranie zdrowia tarczycy, zwiększenie skupienia i jasności myślenia, zmniejszenie depresji.

Maca żółta (określana również jako złota) zaś jest dedykowana dla kobiet chociaż wpływa na poprawę funkcji seksualnych u obu płci. Maca żółta korzystnie wpływa na układ hormonalny szczególnie w okresie menopauzy, zmniejszając jej nieprzyjemne dolegliwości.
Być przypakowanym
Określenie ten to jest przypakowany odnosi się zazwyczaj do osób z rozbudowaną masą mięśniową. W wielu przypadkach jest to efekt wspomagania się niekoniecznie zdrowymi dodatkami, które mają również skutki uboczne.
Maca to naturalny, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy “doping” dla naszego organizmu oraz dla budowania masy mięśniowej.
Badania seksualne
Maca - Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn, w znacznym stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt - stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u zdrowych mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrost liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; istnieją również doniesienia, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrost ilości plemników; sugeruje się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagnieżdżenie się zarodka w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia.
By pamiętać z kim się chodzi do łóżka ;-)
O mózg a ściślej pamięć powinien dbać każdy z nas. Jeżeli chcemy zachować funkcje myślowe jak najbardziej sprawne i jak najdłużej, powinniśmy “dokarmiać także mózg”. Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję.

Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru, żyjących na podobieństwo swoich przodków - Inków. Lud ten żywiący się między innymi Macą dożywa średnio ponad 100 lat.
Jak stosować korzeń Maca
Najlepszą porą do spożywania macy są godziny poranne (ze względu na jej energetyzujące działanie).
Najbardziej skutecznym sposobem na przyjmowanie proszku lub ekstraktu Maca jest mieszanie go z wodą lub sokiem owocowym i spożycie na pusty żołądek, 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc korzeń Maca na pusty żołądek zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych. Doskonale się sprawdza jako dodatek do koktajli warzywno-roślinnych, przecierów i innej żywności.

PŁYNNY WYCIĄG Z MACY FIOLETOWEJ ( CZERWONA ) 20:1 30ML
https://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/podnoszace-odpornosc/6845-macapro-xp-purple-plynny-wyciag-z-macy-fioletowej-czerwona-201-30ml-eko-maca-bio-pieprzyca-peruwianska-lepidium-meyenii-7750310500099.html

3w1- MACAPRO® POWDER 6:1 (maca czarna, czerwona, żółta) proszek
maca czarna maca czerwona maca zolta  liibido regulacja hormonow sila energiia krzepa  na stres

 

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]