Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 508

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Natura na intymne dolegliwości

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

moringa drzewo chrzanowe odchudzanie odpornosc zdrowe oczy  antyoksydanty  uklad krazenia

Chrzanić świąteczny klimat i to dosłownie i na słodko.


Król wielkanocnego stołu
Chrzan króluje na wielkanocnych stołach. Nic dziwnego nie tylko podkreśla smak dań mięsnych, ale stanowi dodatek do sosów z czego najbardziej znana właśnie jest surówka z jego dodatkiem zwana Colesław. Jest rośliną nie tylko jadalną, ale również leczniczą i kosmetyczną.
Troszkę historii
Chrzan pospolity wykorzystywany był dawniej głównie jako roślina lecznicza, później i współcześnie stosowany jako dodatek do potraw. W Europie uprawiano go już w XI wieku, wymienia go np. w swoim dziele Hildegarda z Bingen. W XV wieku był powszechnie używany w kuchni duńskiej i niemieckiej, głównie do przyprawiania sosu rybnego. Później sosy z niego zaczęto sporządzać także w Anglii.
Warzęcha - morskie klimaty
Do XIX wieku gatunek włączany bywał do rodzaju warzucha (d. warzęcha) Cochlearia jako C. armoracia i stąd w niektórych źródłach polskojęzycznych z końca XVII wieku i do ok. połowy XIX wieku określany bywał jako warzęcha chrzan. Jest to także źródłem nazw ludowych: warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza.

Tradycje świąteczne (tego nie) chrzańmy
Zgodnie z tradycją obchodów w niektórych krajach katolickich świąt wielkanocnych, tarty chrzan wkłada się do koszyka ze święconką na pamiątkę tego, że Jezus przed śmiercią był pojony octem. W niektórych regionach wszyscy domownicy jedli przed rozpoczęciem śniadania wielkanocnego cały korzeń chrzanu, gdyż uważano, że ma właściwości lecznicze: poprawia trawienie, chroni przed chorobami brzucha, gardła i głowy
Z kwiatka na kwiatek nie skaczemy, ale…
Skoro mowa o chrzanie to z korzenia wskoczymy na drzewo a dokładniej drzewo chrzanowe.
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), drzewo chrzanowe – gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych, pochodzący z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Hodowana także w innych krajach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej. To wysokie drzewo o długości sięgającej od 5 do 10 metrów. W wielu krajach moringa wykorzystywana jest nie tylko jako lekarstwo czy pokarm. Najpowszechniej moringa stosowana jest w przemyśle kosmetycznym - olej z nasion. Moringę wykorzystuje się jako naturalny pestycyd, środek czyszczący, a nawet, jako biopaliwo. Z drzewa moringi pozyskuje się nie tylko nasiona również liście i korę.
Niezłomne drzewo
Moringa posiada zdolność do przystosowania się do różnych warunków otoczenia. Rozprzestrzeniła się na tereny Afryki, Sri Lanki, Indii, Meksyku, Malezji i Filipin. Ma dużąodporność na susze czy kilkustopniowe mrozy.
Zdrowa matematyka
Właściwości moringi można porównać do działań matematycznych bo moringa zawiera m. in. dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E, niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Suma działań to moc witamin dla naszego zdrowia. Wspólny mianownik
W zależności od kraju lub sposobu w jaki się wykorzystuje w danej kulturze moringę nadano jej różne nazwy np. na Florydzie znana jest jako „drzewo chrzanowe” ze względu na sporządzanie dressingu o smaku zbliżonym do sosu chrzanowego. Na Filipinach określana jest jako „najlepszy przyjaciel matki”, ponieważ spożycie ugotowanych liści wzmaga laktację, natomiast w Indiach funkcjonuje pod nazwą „drumstick tree”, ze względu na wydłużone pędy przypominające kształtem pałeczki perkusyjne.
By świętami nie schrzanić figury
Moringa ze względu na swoje działanie detoksykujące organizm wspiera proces odchudzania. Również bogata ilość składników odżywczych pozwala na utrzymanie dobrej kondycji przy zmniejszonej podaży kalorii w trakcie kuracji odchudzającej. Zapewnienie odpowiednich substancji odżywczych bez dodatkowych kalorii skutkuje tym, że nasz organizm nie musi robić zapasów na wypadek “głodu” czyli zapewnienia mu właściwego pożywienia. Zasada żeby było szczupło musi być tłusto brzmi z pewnością lekko niedorzecznie, ale mówiąc najprościej bez niezbędnych nam kwasów tłuszczowych trudno jest mówić o prawidłowym zmniejszeniu obwodu bioder.
Chrzanić starość
Jak zachować młodość, urodę i dobre samopoczucie? Odpowiedź wydaje się tak samo prosta jak trudna. Na pewno w codziennej diecie nie może zabraknąć antyutleniaczy. Moringa zawiera mnóstwo antyoksydantów m.in. chlorofil, rutynę, luteinę, salvestrol. Wspomaga ona dzięki temu ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Moringa dzięki zawartości wspomnianej luteiny dba również o narząd wzroku.
Chrzanić serce
Moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i obniżenie cholesterolu, co ma oczywiście wpływ na prawidłową pracę serca. Mówi się również o działaniu wspierającym pracę mózgu oraz układu nerwowego. Zawarte w morindze flawonoidy i polifenole mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Natomiast terpenoidy z kolei pobudzają komórki beta w trzustce do produkcji insuliny, co ma znaczenie dla cierpiących na cukrzycę typu 1 i 2.
Chrzanić egzemę
Olej moringa w przemyśle kosmetycznym do tzw. emolientów”. Szczególne zastosowanie znajdują one dla skóry problemami, przesuszonej, swędzącej. Ma działanie pielęgnujące regenerujące i odżywcze dla skóry. Również olej można wykorzystać do włosów w celu ich nawilżenia, czy odbudowy.
Tłusty przyjaciel
Skoro mowa dzisiaj o Morindze olejodajnej to koniecznie trzeba powiedzieć jakiej jakości i czemu taki wspaniały daje olej. W roku 1848 r. przeprowadzono pierwsze badanie nad składem oleju. Głównym składnikiem oleju z nasion Moringa oleifera jest kwas oleinowy (18:1) stanowiący około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych. W porównaniu z innymi olejami zawierającymi wysokie stężenie kwasu oleinowego, takimi jak: oliwa z oliwek (80%), olej rzepakowy (ok. 75%), olej słonecznikowy (>80%), czy olej z krokosza barwierskiego (ok. 77%) odznacza się on niższą wartością liczby jodowej oraz liczby kwasowej. Świadczy to o większej stabilności i wartości użytkowej oleju. Liczba jodowa to parametr wskazujący na podatność tłuszczu na procesy utleniania i jełczenia i w przypadku oleju z Moringa oleifera mieści się w przedziale od 65 do 75 (w przypadku oliwy z oliwek wynosi ona 79- 88).
Chrzanić cuda
Nie mogę powiedzieć, że jest to cudowne panaceum, że wszystko uzdrowi, ale warto go włączyć do swojej diety i raz na jakiś czas przeprowadzić sobie taką “chrzanową” kurację.

Moringa 500 mg extract 20% 100 kaps.
moringa drzewo chrzanowe odchudzanie odpornosc zdrowe oczy  antyoksydanty  uklad krazenia


Z innej beczki. Słodkość bez szkodliwości
Ciasta, desery bez słodkości nie smakują. Dookoła słyszymy, że słodkie jest złe i należy ograniczać, eliminować z diety. Życie jest jedno, trzeba dbać o zdrowie, ale zadręczać się i odmawiać sobie słodkich przyjemności też nie należy. Bo więcej z tego szkody niż pożytku. Cukier jest napiętnowany (i słusznie) za szkodliwe działanie na nasz organizm. Jednak można go zastąpić innymi substancjami słodzącymi, które nie powodują przybierania na wadze, zaostrzenia stanów zapalnych w organizmie w przypadku choroby, nie przyczyniają się do powstawania próchnicy czy zwiększenia indeksu glikemicznego, najkrócej ujmując są dla nas bezpieczne.
Wartość zerowa a wiele korzyści
Erytrytol jest naturalną substancją słodzącą. Słodycz erytrytolu sięga 60-80 % sacharozy czyli tradycyjnego białego cukru. Erytrytol należy do grupy polioli, czyli alkoholi polihydroksylowych (cukrowych).
Bez obaw o indeks glikemiczny
Erytrytol nie jest metabolizowany przez nasz organizm i dzięki temu właśnie nie wpływa on na poziom glukozy i insuliny we krwi. Dlatego jest on bezpieczny dla osób z cukrzycą, insulinoodpornością.
Słodkie a nie tuczy
Erytrytol określany jest jako słodzik 0 kcal. Ma tak niską wartość energetyczną - 1 g dostarcza ok. 0,2-0,4 kcal, że jako dodatek do żywności nie zmienia on kaloryczności pożywienia, stąd dopuszcza się zapisu na opakowaniach 0 kcal.
Bez ryzyka bakterii, dziur w zębach, wiercenia i wyrywania
Erytrytol, ma działanie przeciwpróchnicze bo utrudnia przyleganie bakterii do powierzchni zęba i hamuje namnażanie bakterii, co zmniejsza rozwój płytki nazębnej. Nie ulega on fermentacji i przekształceniu jak zwykły cukier, który odpowiada za uszkodzenie szkliwa i powstawanie ubytków w zębinie.
Dobra, dobra ale skąd się wziął?
Jak wspomniano erytrytol jest naturalną substancją. W przyrodzie erytrytol występuje w owocach takich jak arbuzy, melony, gruszki, winogrona, jak również w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza oraz produktach fermentowanych np. w serach, sosie sojowym, paście Miso, winie oraz sake. Po raz pierwszy został wyizolowany z alg morskich już w 1852 roku. Wprowadzono go na rynek jako słodzik przez Japończyków w 1990 roku.
Jak to z Polską było?
W Europie erytrytol został dopuszczony w 2006 roku, zaś w Polsce w 2008 roku.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2010 roku w przemyśle spożywczym, może być stosowany jako dodatek do żywności. Jest on oznaczany symbolem E 968 i wykorzystuje się go jako substancję słodzącą, wypełniającą, wzmacniającą smak, zagęszczającą m.in. w produkcji deserów, dżemów, galaretek, marmolad, produktów zbożowych, owoców kandyzowanych bez cukru, wyrobów cukierniczych, wyrobów czekoladowych, gotowych sosów, musztard, gum do żucia, dietetycznych środków spożywczych oraz suplementów diety.
Nie tylko żywność
Dzięki swoim właściwościom erytrytol stosuje się w branży kosmetycznej jako dodatek do past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej, w kremach i dezodorantach. Dodawany jest również do syropów na kaszel, pastylek, tabletek.

Zatem Życzymy by Święta a także codzienność mijała na słodko i w zdrowiu !!!

Erytrytol 1 kg
erytrytol naturalny zamiennik cukru przeciwprochnicy dla diabetykow na  odchudzanie

zywokost masc olej zywokost smalec gesi zywokost z rokitnikiem zywokost z widlakiem bole kosci bole stawow zapalenie skory zylaki hemoroidy oparzenia

Żywokost na obolałe gnaty, polska gęsina najlepsza

Wspieraj swoje gnaty naturalnie
Żywokost to nazwa rośliny, która jest określana jako “żywi kości”, czy też “żywy gnat”. W Polsce uznany za roślinę pospolitą, choć jego właściwości pospolite nie są. Ale trzeba przyznać, że działa na pospolite dolegliwości. Roślina osiąga wysokość od 30 do 150 cm. Kwiaty mogą mieć barwę fioletową lub białą. Najcenniejszy jest jednak korzeń żywokostu, którego składnikiem jest śluz. Zawiera także antoinę, krzem, aminokwasy, garbniki, polifenole, fruktany, olejki eteryczne, asparaginę. Maź żywokostowa przyspiesza regenerację kości i stawów ma właściwości przeciwbólowe (reumatyzm) i pielęgnujące. Gdy bolą gnaty smarujemy je kilka razy dziennie.
Nie tylko ratunek dla obolałych gnatów
Żywokost jest rośliną, która pobudza ziarninowanie (regenerację) skóry – nawilża ją i regeneruje zwiększając jej elastyczność przy jednoczesnym zmniejszeniu rogowacenia.
Zmniejsza widoczność popękanych naczynek, działa przeciwzmarszczkowo oraz ma zbawienny wpływ na żylaki, owrzodzenia i hemoroidy. Oczywiście nie działa jak laser i nie zamyka naczynek od razu. Jednak regularne stosowanie poprawia stan skóry a nawilżona skóra jest bardziej elastyczna i tym samym mniej podatna na pękanie naczyń.
Maziaj gnaty gdy bolą widłakiem
Trochę się kojarzy, ale mowa o roślinie a nie wózku widłowym, który potocznie określa się widłakiem. Chociaż mianownikiem jest wsparcie dla naszych gnatów bo wózek dźwiga za nas a roślina rozluźnia mięśnie gdy się na dźwigamy, na machamy nogami, rękami i wbiegamy. Maź żywokostowa z widłakiem – wzmacnia osłabione mięśnie, szczególnie jest pomocna w artretyzmie. Łagodzi skurcze. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo.
Słów kilka o roślinie
Widłak jest rośliną rosnącą na całym świecie. W Polsce występują jego dwie odmiany. Najpowszechniej wykorzystywany jest występujący u nas widłak goździsty. Rośnie w lasach iglastych, mieszanych na torfowiskach. Wyglądem przypomina mech. Jest wiecznie zielony i cieniolubny. Znachorskie metody ze wsi bo polska gęsina najlepsza
Smalec gęsi stosowany był dawno temu na przeziębienia, kaszel. Służył do smarowania z dodatkiem majeranku klatki piersiowej, pleców w celu rozgrzewającym, ułatwiającym odkrztuszanie zarówno u dzieci jak i dorosłych. W połączeniu z żywokostem nie tylko rozgrzewa, ale skraca czas przeziębienia.
W duecie zdziałamy więcej
Górskie zioło zwane szałwią libańską lub najpowszechniej gojnikiem to kompan żywokostu, który sprawdza się na co dzień. O gojniku wspomina Teofrast z Eresos (ok. 370-287 p.n.e.), przyjaciel i uczeń Arystotelesa, filozof przyrody, ojciec botaniki i prekursor ekologii i geografii roślin. Gojnik wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Polecany jest na otarcia stłuczenia, ukąszenia. Zmniejsza uczucie swędzenia, łagodzi podrażnienia skóry.
Maziaj skórę z rokitnikiem
Jak to po zimie bywa nasza skóra jest szara i pozbawiona blasku. Chyba, że twarz jest ostrzykiwana różnymi substancjami dla efektu blasku lub świecenia nawet w ciemnościach. Właściwie w dzisiejszych cenach prądu wydaje się to być praktycznym rozwiązaniem, ale żarty na bok. Skóra po zimie również u wielu osób jest nadwrażliwa, pojawiają się naczynka. Oprócz stosowania doustnego witaminy C z bioflawonoidami, rutyną w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych dobrze jest smarować skórę. Rokitnik w połączeniu z żywokostem zmniejsza czytaj obkurcza delikatnie naczynia krwionośne. Rokitnik nadaje blask skórze, odżywia ją, wyrównuje koloryt i wygładza zmarszczki. Oczywiście nie spodziewajmy się efektu wygładzenia jak po botoksie, ale z czasem skóra staje się bardziej promienna wypoczęta i odporna na działanie czynników zewnętrznych.
Dopadła dna maziaj się
Maź żywokostowa z podagrycznikiem (który stosuje się do przeciwdziałania i ataków dny moczanowej) łagodzi dolegliwości związane z bólem stawów objętych dną. Wskazany jest również w przypadku żylaków, hemoroidów.
Gdy pokąsa, coś ugryzie, gdy się poobijasz
Wiosna już jest i wszystkie owady i inne stwory budzą się życia. Z miłą chęcią będą nas kąsać. Ulgę przyniesie nam maź żywokostowa z arniką o działaniu przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym. Polecana jest również przy skórze naczyniowej przy trądziku czy zapaleniu skóry. Arnika stosowana jest również w celu łagodzeniu bólu i zasinień w wyniku uderzenia, urazu.
Uczep się oleju
Olej żywokostowy z uczepem trójlistkowym przeznaczony jest dla skóry atopowej, podrażnionej. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i regenerujące. Dla efektu smarujemy tak samo jak w przypadku dolegliwości bólowych kilka razy dziennie.

Te i inne mazidła, oleje z żywokostem
zywokost masc olej zywokost smalec gesi zywokost z rokitnikiem zywokost z widlakiem bole kosci bole stawow zapalenie skory zylaki hemoroidy oparzenia

fish omega Naturalny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, bogaty w kwasy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas  dokozaheksaenowy (DHA) omega 3 miazdzyca choroby serca ochrona przed skutkami statyn omega 3 choroby skory stawow

Zmora cholesterolowa, zmiażdż miażdżycę, postać jajek ma znaczenie

Szkodliwy ulubieniec lekarzy
Jak się okazuje przepisywane nagminnie statyny w celu obniżenia cholesterolu czy na miażdżycę wcale nie skutkują poprawą ogólnego stanu zdrowia a same ich stosowanie niesie wiele skutków ubocznych. Leki na obniżenie cholesterolu oczywiście obniżają jego poziom, ale pamiętajmy, że na cholesterol całkowity składa się ten “zły (LDL)” jak również “dobry” (HDL) - właściwie to niezbędny.
Cholesterol HDL odgrywa kluczową rolę w przypadku chorób układu krążenia i na tle naczyniowym. Jego niski poziom może zaostrzyć objawy miażdżycy. W wyniku leczenia statynami u wielu osób obserwuje się miopatię (polegającą na zaburzeniu działania komórek mięśniowych) oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Statyny nie są wskazane u osób z obciążoną, chorą wątrobą
Złota rada
Od lekarza na cholesterol otrzymujemy pakiet: recepta, złotą radę schudnąć i przejść na dietę niskotłuszczową. Większość osób stosując taką dietę nie wie, że zdrowe tłuszcze dla nas nie należy ograniczać jak również należy dostarczać odpowiednią dawkę kwasów omega 3.
Wynik badań powinien skłonić do zmian
Według badań przeprowadzonego przez lekarzy z ośrodka Beth Israel Deaconess Medical Center z Harvardu w Bostonie (USA) u chorych można zwolnić progresję miażdżycy, jednak należy zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega - 3 podczas stosowania leczenia statynami.
Zmiażdż miażdżycę
Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że połączenie terapii statyną z kwasami omega-3 jest nie tylko bardzo skuteczne – wpływa korzystnie na wartości lipidogramu, ale również są one dobrze tolerowane i pozbawione wielu działań niepożądanych.
Naukowo - o działaniu statyn
Klasyczny mechanizm działania statyn opiera się na specyficznym, kompetytywnym i odwracalnym hamowaniu reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylo-koenzymu A (HMG-CoA) – kluczowego enzymu w biosyntezie cholesterolu. Reduktaza HMG-CoA katalizuje przekształcenie HMG-CoA w mewalonian, z którego syntetyzowany jest cholesterol.
Nieco prościej
Statyny hamują działanie enzymu odpowiedzialnego za wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Pod wpływem leku wątroba produkuje mniej cholesterolu oraz wychwytuje „zły cholesterol” z krwi.
Statyny - do tej grupy należą: atorwastatyna, lowastatyna, rosuwastatyna, czy simwastatyna.
Trochę o kwasach - Wolna postać
Kwasy tłuszczowe występujące naturalnie wchodzą w skład tłuszczów lub występują w postaci „wolnej” (tzn. wolne kwasy tłuszczowe, FFA, z ang. free fatty acids). Kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę biologiczną, głównie jako materiał energetyczny i zapasowy. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).
Bądź nienasycony
Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające wiązania podwójne. Są one z reguły bezbarwnymi cieczami. W większości z nich wszystkie wiązania podwójne są w pozycji cis, a po każdym wiązaniu podwójnym następuje 3n (gdzie n = 1, 2, 3...) atomów węgla. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wystarcza notacja n:m. Używając notacji omega-i, czyli ω-i lub n-i, gdzie i oznacza położenie ostatniego wiązania podwójnego licząc od końca łańcucha węglowego (np. omega-3 oznacza, że ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak sama nazwa wskazuje, zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F, inaczej egzogenne lub niezbędne kwasy tłuszczowe), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez organizmy ludzi (mogą je syntezować jedynie rośliny i część zwierząt np. olej rybny).
Równowaga 3-6-9
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne, wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny, neuroprotektyny). Duży stosunek stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, przy odpowiedniej diecie, jest ważnym czynnikiem zmniejszającym stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Uważa się także, że działa korzystnie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca.
Kurczak z fermy = łosoś
Tłuste ryby to dobre źródło kwasów omega. Obecnie spożywanie takich ryb w ilości, która ma uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega jest dla nas niebezpieczna. Chyba, że dysponujemy prywatnym łowiskiem i prowadzimy bezpieczną hodowlę zarówno dla ryb i środowiska. Masowe łowiska to po prostu bagno, w którym stłoczone są ryby. Aby zapobiec masowym chorobom, pasza, którą się je karmi jest pełna antybiotyków i innych leków. Taki łosoś czy makrela wydają się być tak samo niebezpieczne dla nas jak kurczak z fermy. Ba nawet bardziej. Jedyna różnica jest taka, że za takie “cudowne rybki” musimy jeszcze sporo zapłacić.
Jajko nie zawsze zdrowe
Jajka to bez wątpienia wartościowa żywność, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze istotne jest pochodzenie jajek, sposób żywienia kur. Ale bardzo istotną kwestią jest postać w jej je spożywamy. Najbardziej wartościową częścią jajka bez wątpienia jest żółtko, ale w płynnej postaci.
Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10 tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.
Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Negatywny przełom
Ludzie chorowali od zawsze i chorować będą. Na przestrzeni wieków zmienia się “profil chorobowy”, kiedyś głównie chorowaliśmy z niedojadania lub braku odpowiedniej żywności, złych warunków. Dzisiaj chorujemy z nadmiaru i złej jakości żywności. Wspólnym mianownikiem jest niedożywienie populacji na przestrzeni wieków, kiedyś niedożywieni mieli pusty brzuch, dzisiaj mając pełny brzuch.
Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO) biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła, smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olejów roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne).
Wytyczne wytycznymi tylko jest problem skąd brać te zdrowe ryby?
Zadbaj o poziom i równowagę
Obecnie typowa zachodnia dieta jest niemal całkowicie pozbawiona odpowiedniej ilości pokarmów pochodzenia morskiego, a zawiera nadmiar kwasu linolowego, substancji z rodziny kwasów omega-6. Wysokie spożycie tych kwasów może wywierać wpływ prozapalny, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia i depresji. Przedstawiono dane o bezpieczeństwie stosowania EPA/DHA. Zagrożenie związane z zatruciem toksynami (rtęć, dioksyny) zawartymi w dużej ilości konsumowanych ryb, może być zminimalizowane dzięki suplementom zawierającym olej rybny poddany procesom oczyszczania. Autorzy wskazują na potrzebę dalszych poszukiwań, między innymi określających najwłaściwsze dawki suplementu. Dane kliniczne są stosunkowo nieliczne i często rozbieżne we wnioskach, lecz stale rośnie liczba wyników badań przedklinicznych i epidemiologicznych, które sugerują, że kwasy omega-3 mogą pełnić chociażby funkcję terapeutyczną w zaburzeniach afektywnych.
Będę algo-jadem
W latach 90 -tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie akurat przypadło mi do gustu. Olej z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Olej z algi Schizotyrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.
Wśród jego wielu zalet są:
Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Olej z algi schizotyrium pomaga przywrócić tę równowagę. Ma także korzystny wpływ na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.
Dobrze widzieć
Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają dużo tłuszczu zwierzęcego.
Smakosze smalczyku
Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.
Omega 3 a terapie farmakologiczne
W świetle ostatnich badań odkryto, że ochronne działanie na wątrobę podczas terapii metotreksatem ma suplementacja kwasami omega 3. Mają one działanie ochraniające i regenerujące dla wątroby. "Protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.

Fish Omega 3 forte - naturalny i bezpieczny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej
fish omega Naturalny olej rybi pozyskiwany z sardeli europejskiej, bogaty w kwasy omega 3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas  dokozaheksaenowy (DHA) omega 3 miazdzyca choroby serca ochrona przed skutkami statyn omega 3 choroby skory stawow

Vegan Omega 3 forte z mikroalg Schizochytrium
Aliness Vegan Omega-3 to źródło wegańskich i w 100% naturalnych kwasów omega-3, w przystępnej formie miękkich kapsułek, zawierających opatentowaną formułę oleju z alg DHA Origins kwasy omega 3 miazdzyca choroby serca choroby stawow  stany zapalne choroby stawow przeciwdzialanie skutkom statyn

Informujemy również, że dla Was kochani klienci sklepu internetowego Naturalna Medycyna jest dostępna opcja bezpiecznej płatności

PayPo - kup i zapłać w ciągu 30 dni.

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 92 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 48 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]