Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wrzody żołądka, choroby skóry i stawów a cynk. Mały poradnik sylwestrowo-imprezowy.
Ogólne właściwości cynku są znane niemal wszystkim zainteresowanym tematem
zdrowia. Jednak nie każdy wie, że osoby cierpiące na wrzody żołądka mają
niedobory cynku w organizmie. Okazuje się, że pierwiastek ten jest bardzo
pomocny w leczeniu nawet tych owrzodzeń, które są trudne do zlikwidowania,
np. przy cukrzycy lub chorobie krążenia.
Ból i sztywność poranna stawów stawów
Osoby cierpiące na reumatyzm i artretyzm mają niższy poziom cynku niż osoby
zdrowe. Suplementacja cynkiem zmniejsza poranną sztywność stawów, stan
zapalny oraz zmniejsza zapalne nacieki i ból.
Ocynkuj swoje komórki
Trzeba jednak wskazać jego ważne funkcje i przy jakich niedoborach jego
“branie“ nie przynosi efektu a także jakie jego formy wpływają na skuteczność
jego działania. Ale od początku. Cynk jest niezbędny do właściwego działania
całego organizmu. Jest niezastąpiony w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych
które przechowują informacje genetyczne niezbędne w wytwarzaniu zdrowych
komórek.
Oczywiście odporności i ….
Cynk również to niebywały strażnik odporności, który działa przeciwwirusowo
i przeciwbakteryjnie. Stąd jest niezbędny w odpieraniu ataków wirusów od
zakatarzonych i kaszlących. Niedobór cynku również wpływa na uczucie zmęczenia,
osłabienie.
Gdzie jest cynk?
Cynk jest pierwiastkiem występującym prawie we wszystkich płynach ustrojowych,
również w mięśniach i kościach.
Zapotrzebowanie na cynk jest zależne od wieku, rośnie w okresach wzmożonego
wzrostu i rozwoju, a także w okresie ciąży i laktacji.
Jak pozyskać go z żywności?
Moda czy konieczności stosowania diety wegetariańskiej czy wegańskiej niestety
wyklucza prawidłowe utrzymanie poziomu cynku w organizmie, bowiem głównym
i wartościowym źródłem jest mięso i wątróbka oraz owoce morza. Mniejsze
ilości znajdują się w serach pleśniowych oraz jajkach.
Narażeni szczególnie na niedobór cynku są…
Na niedobór cynku narażone są osoby będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej
z obniżoną odpornością, w okresie przeziębienia oraz innych chorób opisanych
poniżej.
Niedobór cynku najczęściej występuje u osób cierpiących na choroby alkoholowe,
makrobiotycy, sportowcy, wegetarianie i amatorzy słodyczy. Wchłanianie
cynku jest mniejsze gdy spożywamy produkty bogate w żelazo i miedź, alkohol
i cukier.
Dobra geometria
Nasz organizm nie ma zdolności do produkcji i dłuższego przechowywania
cynku dlatego musimy go nieustannie dostarczać. Cynk bierze udział w przemianie
białek, cukrów i węglowodanów, bez udziału cynku proces mineralizacji kości
oraz regeneracji tkanek jest niemożliwy.
Aby cynk został przyswojony przez organizm powinien być stosowany w postaci
“trójkąta”. Trzy organiczne formy jabłczan, cytrynian i L-asparaginian.
Wiele suplementów zawiera tylko jedną formę cynku, która nie wystarczy
do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania jej przez organizm.
Cynkowa skóra, paznokcie i włosy.
Cynk powinni zażywać również zmagający się z trądzikiem Popularna maść
cynkowa stosowana jest w przypadku wyprysków czy ściągająco na rany.
Jednak zawsze lepiej działać od wewnątrz. Cynk suplementować powinny
osoby z żylakami, trudno gojącymi się ranami. W wielu badaniach wykazano,
że duże zapotrzebowanie na cynk mają osoby chorujące na egzemę, łuszczycę.
Przy niedoborze cynku wypadają nam włosy, wiele osób bierze biotynę i krzem
dla wzrostu włosów jednak przy niedoborze cynku niewiele może nam to pomóc.
Wilczo-głodnym i bezsmakowcom
Są osoby, którym nic nie smakuje lub smak odczuwają z dużym opóźnieniem.
np. 15-20 sek. lub wydaje się on być otępiały a smak potraw płaski. Cynk
jest niezbędny w naszej diecie, bo aktywuje on część mózgu odpowiedzialną
za zmysł smaku i powonienia. Cynk również odpowiada za przepływ informacji
w mózgu i pamięć. Dlatego powinniśmy go zażywać by czuć pełnię smaku
no i dobrze jest pamiętać co się je (co by nie zjeść dwóch obiadów :-)
Szczególnie duży niedobór mają osoby chorujące na bulimię tzw. wilczy głód.
Cynk niezbędny siłaczom i podczas chorób jelit
Podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej czy podczas uprawiania sportu
tracimy dużo cynku.
Dodatkowe na duże utraty cynku narażone są osoby zmagające się z chorobami
przyzębia, chorujący na chorobę Leśniowskiego - Crohna, wrzodziejącego
zapalenia jelita grubego, biegunkach (w badaniach nad osobami o takich
dolegliwościach obserwuje się duże niedobory cynku). Niedobór cynku występuje
również u osób z marskością wątroby. Jak to bywa klasycznie znaczne niedobory
cynku utrudniają powrót do zdrowia pomimo zastosowania leczenia.
Co ciekawe zespół naukowców dowiódł, że objawy epilepsji są nasilone u
osób z niedoborem cynku i tauryny.
Duet selen +cynk dlaczego?
Przy występującym niedoborze selenu bowiem w wielu procesach metabolicznych,
te dwa minerały muszą występować równocześnie. Również cynk i selen wspólnie
mają ogromne znaczenie dla męskiego układu rozrodczego oraz naszej tarczycy.
Zatem bardzo ważny jest odpowiedni poziom cynku i selenu.
Dlaczego selen jest nam niezbędny?
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen niezbędny
jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest pełno we współczesnym
świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi.
Selen wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz
tego pierwiastek ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych
przez nie mikotoksyn.
Pierwiastkowa tarcza
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale spełnia
wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów
i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm
przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak
tylko przy odpowiednim jego poziomie.
Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie
na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników)
Zupełnie ogólnie
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie stąd
dobre rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych
czyli o podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne.
Szczególnie poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie
mięśniowe, łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Selen w połączeniu z cynkiem i witaminą E stanowi doskonałe remedium na
wszystkie rodzaje trądziku.
Selen również ma działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Odpowiedni
poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory
(prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników).
Wywal nużeńca i inne paskudztwa.
Selen chroni organizm przed półpaścem i opryszczką. Suplementację selenu
powinny prowadzić szczególnie osoby chorujące na opryszczkę. Selen chroni
tkanki przy radio i chemioterapii. Selen działa niszcząco na roztocza
chorobotwórcze np. nużeńca. Selen również powinni przyjmować chorujący
na miażdżycę, choroby wieńcowe, kardiomiopatie czy z zaburzeniami koncentracji
i kojarzenia.
Kiedy brać?
Cynk najlepiej suplementować na czczo lub 1 godzinę przed lub 2 godziny
po posiłku i nie łączymy z żelazem. Selen może być zażywany razem z cynkiem
lub w ciągu dnia. Sylwester tuż tuż, oby tylko za rogiem nie czaił się kac.
Sylwester jest raz do roku i wznieść toast koniecznie trzeba. Podpowiemy
w skróconej formie co brać by alkohol nas “nie męczył dnia następnego”.
Przeciwkacowy zestaw sylwestrowy
Przed pójściem spać:
witamina
C, magnez, curcumina.
Rano: probiotyk, elektrolity i witaminy
b-komplex.
Co jeść podczas wznoszenia toastów?
Generalnie zaleca się jedzenie tłustych potraw. Lepszym rozwiązaniem jest
łączenie potraw pszennych oraz kasz z niezbyt dużą ilością tłuszczu.
Np. naleśniki z mięsem, tarty warzywno-mięsne, kasza kuskus, bulgur z kurczakiem,
szpinakiem i do tego ogórki prawdziwie kiszone, buraki czy inne warzywa
też mogą być. Dlaczego zaleca się właśnie kiszonki? Są one bogate w witaminę
C oraz probiotyki oraz substancje mineralne zatem zapobiegają one utracie
tych cennych elementów naszego organizmu oraz zmniejszają uboczne działanie
alkoholu oraz wspomagają trawienie.
Cynk - trzy organiczne formy w kaps.
Selen organiczny w kaps.
ŻYCZYMY UDANEJ SYLWESTROWEJ ZABAWY I ZDROWIA W NADCHODZĄCYM 2023 ROKU
NACo mi to?
Brzmi tylko enigmatycznie
Choć poniższa nazwa może wydawać się skomplikowana to w rzeczywistości
jest prosto i zwyczajnie nam potrzebna.
NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina
Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.
Historyczne zastosowania
W latach 60 -tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć
wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem ale także ze względu
na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego czy
nawet uzależnień.
Pełny oddech i odporność
NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje
fakt, że ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność
organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i
grzybiczym.
Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne
oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie
cytokin prozapalnych i aktywność proteaz.
Jak wykorzystać te właściwości?
NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych,
chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki
wskaźnik CRP tj. choroby
reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu
zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny
jak np. choroba Alzheimera.
Zostań producentem glutationu
Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie
do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.
Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności
glutationu w organizmie.
To może wybrać cysteinę?
Ze względu na to, że po wchłonięciu NAC jest metabolizowana do cysteiny.
Ktoś mógłby stwierdzić, że po co, zażywać NAC może sama cysteina wystarczy?
Otóż nie. Cysteina jest związkiem zbyt nietrwałym, żeby zastosować ją w
postaci suplementu.
O glutationie słów kilka
Jeśli mówimy o podstawowym działaniu NAC służącemu zwiększeniu glutationu
w organizmie, należy wspomnieć o jego zadaniach. Glutation jest potoczną
nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową
aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym
białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach
którego jest wytwarzany z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu
i cysteiny.
Co się z nami dzieje kiedy panuje niedostatek
Bez odpowiedniej ilości cysteiny komórki nie są w stanie produkować dostatecznej
ilości glutationu i organizm cierpi, aż z trzech stron: komórkowa oksydacja
przyczynia się do starzenia, kumulują się toksyny powodując kolejne uszkodzenia.
Niedostatecznie działający układ immunologiczny czyni nas podatnymi na
choroby.
Specyfika zależności
Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem naturalnie występującym w
naszym organizmie. Mało kto wie, że efektywność działania innych antyoksydantów
takich jak witaminy C i E zależy od glutationu. Witaminy te działają synergistycznie
z GSH wspomagają wzajemnie swoją efektywność.
Popularność w leczeniu zasłużona
Niski poziom glutationu jest czynnikiem rozwoju chorób zakaźnych i autoimmunologicznych.
W niektórych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalnie
stawów i toczeń rumieniowaty zaobserwowano niewydolność limfocytów T. Holenderscy
reumatolodzy wykazali, że podniesienie poziomu GSH powoduje obniżenie odpowiedzi
zapalnej.
Urazy i oparzenia
Zarówno zabiegi chirurgiczne, urazy czy oparzenia wywołują szereg złożonych
procesów w naszym organizmie biochemicznych, anatomicznych, fizjologicznych
i immunologicznych. Glutation pobudza procesy gojenia, minimalizuje uszkodzenia.
Działa on zarówno jako antyoksydant jak i stymulator układu immunologicznego.
Choroby skórne
Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń
skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują
m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe
zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali choroby
z wysokim poziomem wolnych rodników.
Dla aktywnych i trenujących
Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów
szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych.
biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku
zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne.
w rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie. Biegacz
czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli
do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć
zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm
z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty
modelowania sylwetki.
Dla nie zmęczonych tematem
W świetle pandemii naukowcy nieustannie prowadzą badania i poszukują
metod zapobiegania i leczenia COVID-19.
W jednym z wykładów pulmonolog dr Roger Seheult wskazał, że NAC może być
również przydatna w walce z COVID-19,. Podnosząc poziom glutationu, NAC
pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest główną przyczyną rozwoju
burzy cytokin związanej z COVID-19.
Niedawno opublikowany przegląd literatury powiązał niedobór glutationu
z ciężkością przebiegu COVID-19, co doprowadziło autora do wniosku, że
NAC może być przydatna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19.
N-acetylocysteina zapobiega również nieprawidłowemu krzepnięciu krwi czasem
obserwowanemu w przebiegu COVID-19 i pomaga rozluźnić gęsty śluz w płucach.
NAC 60 kaps.
Bądź wstrząsający i pij na wszystko
Większość z nas wie, że kiszonki są zdrowe, ale nie lubią kwaśnego smaku. Dobrej
jakości sok z kiszonego buraka nie jest mocno kwaśny i słony. Ale o tym
poniżej.
Najważniejsze pij jak James Bond - wstrząśnięte
Najpotężniejszym składnikiem
w soku z kiszonego buraka jest KWAS MLEKOWY, który wytwarza się podczas
kiszenia. To biały osad. Jest on również
zawarty w innych kiszonkach. Dlatego zawsze przed nalaniem soku trzeba
wstrząsnąć butelką (lub zamieszać).
Kwas mlekowy słów kilka
Kwas mlekowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego bogatego w pepsynę aktywną.
Zakwasza treść pokarmową ułatwiając trawienie białek i polisacharydów.
Działa prebiotycznie ułatwiając rozwój saprofitycznych bakterii symbiotycznych
w przewodzie pokarmowym. Ogranicza rozwój drożdżaków i bakterii patogennych.
Pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego. Świetnie sprawdzi się podczas
gotowania szczególnie barszczu, pełni rolę przypraw i jako zakwaszacz potraw
zastępuje kwas octowy.
Dla kogo kwas mlekowy
Niemalże dla wszystkich szczególnie w okresie przeziębień, podczas infekcji
wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych. Przy problemach trawiennych, zaparciach,
osłabieniu, po przebytych czy trwających chorobach.
Co on w sobie ma dobrego…
Kiszonki dzięki zawartości kwasu mlekowego dostarczają witamin B1, B2,
B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i
węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają
przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy
C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Ale nie są to ilości,
które uzupełnią znaczne niedobory tych witamin w organizmie.
Nie chodzi tylko o odporność
Kiszone soki powinniśmy pić cały rok. Zarówno latem jak i zimą. Szczególnie
podczas upałów kiedy tracimy sole mineralne jak również zimą kiedy przebywamy
w suchych pomieszczeniach w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Zalety kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i
przeciwzapalne dzięki obecności betaniny. Z tego względu polecany jest
przy wspomnianych już infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.
Spowalnia także procesy starzenia się organizmu i poprawia kondycję skóry.
Dla kogo szczególnie buraczek co miał czerwony fraczek
Sok z kiszonego buraka działa regulująco na ciśnienie. Szczególnie powinni
pić go osoby z problemami krążenia, żylnymi, sercowo - naczyniowymi. Polecany
przy zmianach miażdżycowych. Podczas diet odchudzających. Soki z buraków
surowych i kiszonych są wskazane kobietom w ciąży, aby przeciwdziałać anemii.
Dla kogo jeszcze
W procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów prostych w produkcie
wyjściowym zatem osoby z cukrzycą mogą spożywać kiszony sok. .
Sok z kiszonych buraków dla cukrzyka jest wręcz wskazany, bo przywraca
zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz chroni wątrobę przed
toksynami. Działą oczyszczająco na organizm.
Kto łyka z umiarem
Osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać z umiarem i okazjonalnie. Burak
ma właściwości obniżające ciśnienie krwi zatem wypijanie w większej ilości
i długotrwale nie jest wskazane. Trzeba po prostu to kontrolować. Również
osoby z dną moczanową, reumatyzmem i kamicą nerkową powinny spożywać je
z umiarem szczególnie te zawierające większą ilość soli.
Pfu kwasidło
Dobry sok z kiszonego buraka powinien być zrobiony z jego soku, a nie jak
w większości się spotyka zabarwione przesolone kwasidło, które nie służy
wcale naszemu organizmowi.
Ja wypróbowałam wiele i wiele też skończyło w rurach kuchennych. Niewielu
producentów bazuje na tłoczonym soku, tylko wodzie po kiszonych burakach.
Zresztą to widać po ilości osadu na dnie butelki.
Jak spożywać
Ważne - nie spożywajmy kiszonek zimnych, z lodówki. Wcale nie służy to
naszemu układowi pokarmowemu. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dla zachowania
właściwości probiotycznych mocno nie podgrzewać. Jeśli sok jest zimny możemy
dodać do niego trochę ciepłej wody to opcja dobra dla tych, którzy nie
lubią kwaśnych napojów lub podrażniają one przełyk przy skłonnościach do
zgagi. Sok można ogrzać w innym naczyniu.
Żeby nie było rozczarowania
Nasz organizm musi się przyzwyczaić do kiszonek. Zatem z umiarem, stopniowo
wprowadzamy je do naszego menu. U niektórych osób może na początku powodować
dyskomfort w okolicy brzucha, ale to mija.
Smaczny i zdrowy sok z kiszonego buraka specjały Świętego Antoniego
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|