Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 472
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Wątłe zdrowie, niech każdy się dowie gdy ból w w jelitach czujesz i chorujesz
to gdy maślan stosujesz jelita kurujesz.
Nasze jelita są wrażliwe i delikatne a nasze codzienne współczesne
życia mocno je wyczerpuje w szczególności zmniejsza się wytwarzanie kwasu
masłowego, który jak się Wam kojarzy jest takim smarowidłem w naszych jelitach.
Ale o tym zaraz.
Szczelne zdrowie
Problem nieszczelnych jelit dotyka bardzo wiele osób, można powiedzieć,
że to rozdmuchany medialny slogan, nooo, ale współczesne żywienie na szybko
ma swoje konsekwencje, gorzej, że dotyka to dzieci nawet od już w wieku
przedszkolnym, często chorują, wymiotują, mają alergie skórne bo organizm
w sposób naturalny wyrzuca toksyny się w nim gromadzące. Wielu twierdzi,
że nieszczelność to bzdura i że nie istnieje pojęcie naukowe nieszczelnego
jelita ale przesiąkliwego więc lepiej używajmy przesiąkliwe. Nazwa właściwa
tej jednostki chorobowej to zespół jelita przesiąkliwego (ang. leaky gut
syndrome, LGS). Niby duża różnica w pojęciu, ale problem jest.
Co nam w jelitach gra? Ile waży bakteria?
Nasz przewód pokarmowy zasiedla sto bilionów bakterii a za nasz układ odpornościowy
w większości odpowiadają jelita co do wagi pojedynczej bakterii to nie wiem
ile, ale nasi lokatorzy łącznie ważą 1,5-2 kg, ale nie radzę odchudzać się
z tej znajomości.
Mózg potocznie określamy jako centrum dowodzenia naszego organizmu, ale
jak się okazuje mamy takie centrum dowodzenia jeszcze jedno w jelitach choć
bliższa jestem pojęciu wojska - bakterii, które ma stać na straży naszego
zdrowia i życia.
Wojsko na straży zdrowia
To właśnie ich funkcjonowanie, sprawność działania ma wpływ na nasze zdrowie
i samopoczucie.
To układ sterowniczy naszej odporności - armia która powinna być sprawna
do walki z wirusami zawsze gotowa do walki, gotowa do boju gdy otrzyma komendę,
problem jest taki, że armia otrzymuje złe komendy, niewłaściwą broń, z nieodpowiednią
amunicją.
Ale o tę armię trzeba dbać czyli dobry prowiant i odpowiednie warunki.
Jelita od kuchni. Zardzewiały durszlak
Nasze jelito to taki durszlaczek. Dobry durszlak to taki o bardzo małych
oczkach, które “mają cedzić” przepuszczać tylko to co nam jest potrzebne
składniki odżywcze a nie przepuszczać toksyn i pokryty jest “emalią” (nabłonkiem).
Ale problem zaczyna się gdy dziurki w durszlaku zaczynają się powiększać
a durszlak rdzewieje- zdarła się emalia i dziurki się w nim powiększają.
Dzieje się tak w braku wystarczającej ilości kwasu masłowego.
Definicja maślaka
Definiując kwas masłowy powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej błonnika
w okrężnicy, jest tym samym substratem energetycznym dla komórek nabłonka
jelit.
Kwas masłowy to substancja produkowana w sposób naturalny przez bakterie
występujące w okrężnicy.
Balsam dla jelit
Kwas masłowy niczym balsam najprościej ujmując wyściela błony jelit tym
samym pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, wspomaga odbudowę błony śluzowej
jelit, hamuje rozwój komórek nowotworowych, łagodzi bóle brzucha, wykazuje
działanie przeciwzapalne, zwiększa przyswajalność składników mineralnych,
łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, wspomaga przemianę materii.Wskazane
szczególnie w przypadku zespół jelita przesiąkliwego (ang. leaky gut syndrome,
LGS) zwanego potocznie jelita nieszczelnego.
Istotne jest również to, że Kwas
masłowy należy do grupy występujących w
jelicie grubym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne
dla prawidłowego funkcjonowania jelit.
Konsekwencja niedoboru
Niedobór kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym powoduje zaburzenia funkcjonowania
błony śluzowej jelita cienkiego jak i grubego – brak ich szczelności oraz
niedobory energetyczne w kolonocytach.
Kwas masłowy gdzie występuje?
Kwas masłowy występuje w pożywieniu, nie są to jednak znaczne ilości i w
przypadku zaburzeń pracy naszych jelit ilość kwasu masłowego zawarta w żywności
nie jest wystarczająca do naprawy nabłonka jelit. Czyli zawierają go nasze
cudowne kiszonki, mleko, masło, sery białe, fermentowana soja, olej kokosowy
i palmowy. Nieco więcej zawiera oporna skrobia, owies i otręby pszenne.
Dlaczego? Bo skrobia z dużą zawartością amylozy dostarcza opornej skrobi
bakteriom, które produkują kwas masłowy.
Skąd wiedzieć, że źle się dzieje
Niestety w zakresie diagnostyki u nas wieje grozą. Badania, które diagnozują
stan naszych jelit, ich mikroflorę funkcjonalności, są odpłatne. Lekarze
też raczej nie informują o możliwości wykonania takich badań kiedy zgłaszamy
się do nich ze zdrowotnymi problemami. Diagnostyka u nas kuleje. Pomijam
fakt istotny za wszystko musisz płacić bo albo nie podlega refundacji
albo jesteś zbyt młody, albo jeszcze “w zbyt w dobrym stanie”. Doprosić
się o konkretne badanie to jak wygrana w loterii fantowej.
Od kwasu do maślanu
W suplementacji kwas masłowy występuje w postaci maślanu, ważne, aby nie
zawierał świństw, czy utwardzonego oleju palmowego, które często się stosuje.
Po co komu maślan sodu?
Mało również osób wie, że to alergia jest konsekwencją źle działających
jelit. Zły stan jelit to również choroby autoimmunologiczne, choroby stawów,
egzemy, AZS, zaburzenia ADHD, depresja, bóle głowy, zmęczenie. Zaniedbane
z różnych przyczyn jelita w konsekwencji prowadzą do zaburzeń, chorób i
szeregu alergii.
Co robi maślan sodu?
Maślan sodu jak już wiemy regeneruje uszkodzony nabłonek jelitowy, odżywia
błonę śluzową jelit, wykazuje działanie przeciwzapalne na komórki nabłonka
jelitowego, stymuluje motorykę przewodu pokarmowego, zwiększa biodostępność
składników mineralnych, zmniejsza nasilenie objawów biegunkowych, zapobiega
przedostawaniu się bakterii i toksyn do krwiobiegu co jest niezwykle istotne
w leczeniu chorób takich jak Autyzm, Candida, borelioza.
Suplementację maślanem sodu powinni stosować:
Chorzy na Leśniowskiego-Crohna, osoby starsze, borykający się z procesami
zapalnymi jelit po leczeniu nowotworowym, po operacjach jelit, posiadacze
zespołu IBS, wyniszczonych, z zaburzeniami odporności, zaburzeniach składu
mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii i dolegliwościach infekcyjnych
przewodu pokarmowego, uszkodzeniu jelit wywołanym napromienianiem i lekami
przeciwnowotworowymi, niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych,
alergiach pokarmowych.
Kiedy to zobaczę?
Terapia maślanem sodu powinna trwać co najmniej 3 miesiące. Efekty w zależności
od danego organizmu i stanu widoczne są u niektórych zdecydowanie szybciej.
Daje po nosie
Zapach maślanu sodu jest jakby to ująć specyficzny, spokojnie nie będzie
go od nas czuć. Jednak nie bądźmy zdziwieni po otwarciu opakowania.
Maślan sodu w kapsułkach
Życie z chorobą bądź kilkoma sprawia nie tylko ból i poczucie samotności. Cierpienie
i dolegliwości związane z chorobą nierzadko wykluczają nas z życia społecznego.
Wiele chorób zmienia nasz wygląd co sprawia, że nie akceptujemy siebie a
pytania obcych osób pogarszają sytuację. To niezwykle trudne kiedy nie możemy
już jak przed chorobą nie myśleć ciągle o swoich ograniczeniach. Taki stan
powoduje że jeszcze trudniej jest nam zaakceptować sytuację.
Stan psychiczny
Nasz stan psychiczny jest ważny nie tylko w kontekście samopoczucia, komfortu,
jego obniżenie wpływa negatywnie na cały organizm, prowadząc do zaostrzenia
się objawów, obniżenia naszej odporności, zwiększenia stanu zapalnego.
Wsparcie bliskich
Wsparcie bliskich i zrozumienie jest niezwykle ważne, a przede wszystkim
ich cierpliwość. Podczas choroby i cierpienia z nią związanego jesteśmy
trudni, rozdrażnieni, smutni, źli na wszystko i wycofani to zrozumiałe.
Zdarza się, że odrzucamy chęć pomocy.
Z innej perspektywy
Czasem bywa tak, że z chorobą pozostajemy sami, bliskie nam osoby odchodzą,
albo obojętnieją. Czy można ich za to winić? Niektórzy nie potrafią się
z tym pogodzić, że przyjaciel, żona, mąż, bliski jest inny, patrzeć jak
cierpi i nie można mu pomóc. Bezradność w takiej sytuacji jest trudna.
Najprostsza metoda
Tabletki przepisywane przez lekarza mające spowodować poprawę stanu psychicznego
mają wiele skutków ubocznych. Farmakoterapia oparta na lekach psychotropowych
powoduje obniżenie wchłaniania wielu witamin, które mogą wpłynąć na pogłębienie
dolegliwości, istnieje również ryzyko uzależnienia. Jeżeli jest to możliwe
szukajmy innych i przyjaznych naszemu organizmowi rozwiązań.
Co dalej
Przede wszystkim liczy się dbałość o nastrój i siłę psychiczną.
StressBalans (Stress Tinktur)to nie środek na dobry sen. To sposób na odzyskanie
równowagi psychicznej, która jest zachwiana przez nasze trudne życie. To
sposób na
wewnętrzny uśmiech, który u nas zgasł.
Balans - przechylanie się
Słowo balans oznacza przechylanie się w różne strony w celu utrzymania
równowagi.
Jednak to po zażyciu StressBalansu (Stress Tinktur)chwiać się nie będziemy,
wręcz przeciwnie choć jest to wyciąg ziołowy, StressBalans pozwala odzyskać
równowagę psychiczną,
odzyskać spokój i wewnętrzną siłę. Wszystkie zioła zawarte w StressBalans
to adaptogeny:
Zawartość ziół na 1 ml: Glycyrrhiza glabra radix (korzeń lukrecji)
300 mg; Withania somnifera radix (korzeń witani ospałej - Ashwagandha) 200
mg; Eleutherococcus senticosus radix (korzeń eleuterokoka kolczastego -
Żeń-szeń syberyjski) 200 mg; Schisandra chinesis fructus (owoce cytryńca
chińskiego) 150 mg; Rhodolia roseaus radix (korzeń różeńca górskiego) 150
mg.
Zioła działają podobnie do różeńca górskiego,ale dzięki synergicznym działaniu
sprawdzają się znacznie lepiej.
Komu niewskazany StressBalans (Stress
Tinktur)
Nie stosować przy nadciśnieniu oraz razem z diuretykami obniżającymi poziom
potasu i glikozydami nasercowymi.
Stress Balans - Stress Tiktur
Olejek cbd na ból, lęki
Osoby, które chorują na nadciśnienie tętnicze i nie mogą zażywać lukrecji,
mogą sięgnąć po olejek CBD. Olej CBD swoją popularność zawdzięcza głównie
jako środek w terapii choroby padaczkowej czy nowotworowej. Ale jego zakres
działania jest zdecydowanie szerszy i pomaga na wiele dolegliwości, niezależnie
od wieku. Przede wszystkim działa
przeciwzapalnie i przeciwbólowo, uspokajająco.
Dlatego w Holandii jest przepisywany przez lekarzy osobom cierpiącym na
fibromialgię (chorobę, w której ból całego ciała wpisany jest w codzienność).
Dla przypomnienia - CBD co w sobie ma?
CBD zawiera szerokie spektrum naturalnie
występujących związków w konopiach siewnych Cannabis Sativa L- kannabinoidy,
terpeny,
dobroczynne
kwasy tłuszczowe, witaminy A, K, z grupy B, E.
Konopia tak niewiele o nich jeszcze wiemy
Kannabidiol (CBD) to jeden z ponad 100 występujących naturalnie w konopiach
związków organicznych zaliczanych do grupy kannabinoidów. CBD jest
najpowszechniej występującym kannabinoidem w konopiach włóknistych i
w przeciwieństwie
do THC (tetrahydrokannabinolu), nie ma on działania psychoaktywnego
i nie jest sklasyfikowany jako substancja niedozwolona.
Odpowiedni dobór i bezpieczeństwo
Dzięki starannie dobranym warunkom ekstrakcji CO2 w stanie nadkrytycznym,
olej konopny CBDmed GOLD 15% zawiera, oprócz wysokiej zawartości naturalnie
występujących fitozwiązków, szerokie spektrum drogocennych składników
charakterystycznych dla Cannabis Sativa L..
Szczegółowe badania ekstraktu potwierdzają obecność CBC, CBG. Zarówno
CBD jak i pozostałe kanabinoidy obecne w CBDmed GOLD są w 100% naturalnego
pochodzenia. Pozyskiwane są na drodze ekstrakcji CO2 zielonych części,
legalnie występującej w Polsce, konopi siewnej tj. Cannabis Sativa
L. Zarówno susz Cannabis Sativa L. poddawany ekstrakcji nadkrytycznym
CO2,
jak i olej z nasion konopi, pochodzą tylko od polskich sprawdzonych
dostawców. Olej stosowany w CBDmed GOLD 15% jest wolny od GMO. Ponadto
posiada wysoką
zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: kwas
alfalinolenowy i gammalinolenowy.
Bez metali
Każda partia CBDmed GOLD jest oceniona pod kątem mikrobiologicznym.
Ponadto w badaniach każdorazowo potwierdza się także bezpieczeństwo
pod kątem
zawartości metali ciężkich czy WWA (wielopierścieniowych węglowodorów
aromatycznych).
Grupy wsparcia i stowarzyszenia
Nie wstydźmy się pomocy. Istnieje wiele stowarzyszeń, grup wsparcia,
które służą pomocą, radą. Udzielają wsparcia zarówno psychicznego jak
również
pomocy w opiece, organizacji opieki, rehabilitacji.
W takich grupach chorzy dzielą się doświadczeniami, wspierają się.
Olej konpny GOLD 15% 1500mg
CBD 10ml
Lato nie zawsze pozytywnie
Latem a szczególnie podczas upałów wiele osób cierpi na problemy trawienne.
Lato to również czas podróży i często zdarzają nam się rewolucje żołądkowe
kiedy jadamy poza domem. Zarówno pora roku i temperatura powodują, że
nasz metabolizm funkcjonuje inaczej co rodzi u osób wrażliwych problemy
trawienne.
Pokolenie uprzedzonych
Coraz więcej osób jest nietolerancyjnych, coraz to młodsi. Najbardziej powszechna
wśród nietolerancji jest laktoza wynikająca z braku enzymu laktazy. Nie
tolerujemy jednak nie tylko laktozy, ale również fruktozy lub mamy problem
z wytwarzaniem niektórych enzymów. Nasze brzuchy potrafią nam narobić wstydliwych
kłopotów nie tylko wonnych. Wzdęcie brzucha czy gazy (o ile ktoś nie zemdleje)
są małym kłopotem w porównaniu z chorobami przewlekłymi, które mogą być
podłożem niedoboru enzymów trawiennych. Niestety nie wiążemy wielu chorób
z enzymami a jest ich całkiem sporo i do tego uciążliwych. Niewłaściwa praca
enzymów może doprowadzić do chorób? Brzmi to jak jakiś banał, ale banałem
nie jest. Zatem dzisiaj słów kilka o enzymach.
O enzymach trawiennych słów kilka
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielana w układzie pokarmowym począwszy
od jamy ustnej kończąc na jelicie cienkim. Służą nam do trawienia pokarmów
to oczywiście jak najbardziej uogólnione twierdzenie. Rolą enzymów jest
nie tylko trawienie pokarmów, ale również w zależności od miejsca występowania
i rodzaju mają działanie m.in. bakteriobójcze, rozkładają konkretne substancje,
przekształcają je, wywołują szereg reakcji chemicznych w organizmie czy
są niezbędne do wchłaniania składników odżywczych.
Ekipa do konkretnych zadań
Jeśli ktoś nie pamięta już dokładnie lekcji biologii na temat enzymów poniższy
zapis powinien to odświeżyć, poniżej wybrane enzymy:
amylaza ślinowa - Zapoczątkowuje wstępne trawienie węglowodanów, rozcina
długołańcuchowe polisacharydy (skrobię i glikogen) na dekstryny (oligosacharydy)
i maltozę.
lipaza żołądkowa - Zapoczątkowuje rozkład zemulgowanych tłuszczów (np. mleka,
śmietany) na diacyloglicerole, monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe.
pepsyna (endoproteaza) - Zapoczątkowuje rozkład białek (polipeptydów na
krótsze łańcuchy polipeptydowe i oligopeptydy. Jest również aktywatorem
dla następnych cząsteczek pepsynogenu(zjawisko autokatalizy).
podpuszczka (rennina)
- Ścina kazeinę (białko mleka) na parakazeinian wapnia. Występuje jedynie
w okresie niemowlęcym.
nukleazy trzustkowe (DN-aza, RN-aza) - Rozkładają kwasy nukleinowe na nukleotydy.
sacharaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd sacharozę do glukozy i fruktozy.
laktaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd laktozę do glukozy i galaktozy.
lipaza trzustkowa - Rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole,
monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe. Żółć pomaga w emulgacji
tłuszczów.
Źródło: wikipedia
Utrapienie z tym trawieniem
Z powyższej tabeli można wywnioskować, że nawet filozofom się nie śniło
jak trawienie jest skomplikowane. Ile procesów potrzebnych jest do trawienia
pożywienia. Co do jednego bez większej wiedzy możemy być zgodni, że czasem
trawienie to utrapienie. Okazuje się, że w wyniku niedoborów niektórych
enzymów chorujemy, a niektóre choroby i leki stosowane powodują upośledzenie
wytwarzania enzymów bądź je blokują.
Czyli klasycznie albo niedobory doprowadzają do chorób albo choroby do niedoborów.
Nie bez znaczenia pozostaje nasz wiek, wiadoma sprawa. Kilkudziesięcioletnia
eksploatacja naszej maszyny w postaci układu pokarmowego nie działa już
tak sprawnie jak u młodzieniaszków, zatem potrzebujemy wsparcia z zewnątrz.
Anemia
Często szukamy przyczyn anemii. Okazuje się, że przy braku właściwego wytwarzania
enzymów trawiennych dochodzi do zubożenia przyswajania składników odżywczych.
Przy niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych czy kwasu solnego w
żołądku może ulec upośledzenie wchłaniania żelaza co wtórnie prowadzi do
jego niedoboru. Zatem warto sięgnąć po enzymy.
Błonnikowi amatorzy mogą mieć problemy
Spożywając znaczną ilość warzyw i owoców (bogatych w błonnik pokarmowy)
powinniśmy wesprzeć nasz organizm w celulazę, która umożliwia trawienie
błonnika pokarmowego. Organizm człowieka niestety nie wytwarza enzymów pozwalających
na rozłożenie wiązań celulozy występujących we włóknach pokarmowych. Dlatego
wiele osób spożywających znaczne ilości owoców, surowych warzyw może odczuwać
dyskomfort po ich spożyciu, jeśli nawet dolegliwości nie są odczuwane to
organizm może nie przyswoić odpowiednio składników odżywczych. Błonnik pokarmowy
spożywany w dużej ilości ogranicza bowiem wchłanianie witamin, minerałów
czy tłuszczy.
Katusze miłośników mleka
Coraz więcej osób nie trawi produktów mlecznych. Nie chodzi o świeże mleko
ale także kefirki i śmietanę, jogurty albo ser (najczęściej w postaci wiatrów
lub huraganu) czy inne przygody w toalecie do której mkniemy niczym pendolino
jak biegunki i zaparcia. Oczywiście można znaleźć roślinne zamienniki, ale
to już nie to samo. Święta bez sernika, tort bez bitej śmietany czy lato
bez lodów i koktajli owocowych? Dlaczego ta laktoza stanowi dla nas taki
problem? Niestety w wyniku stosowania leków z grupy NLPZ, posiadania pasożytów,
przebytych zakażeń bakteryjnych, infekcji, zażywania antybiotyków czy występowania
niektórych chorób spada zdecydowanie aktywność enzymu laktazy. Leki czy
przebyte choroby mogą uszkadzać kosmki jelitowe stąd pojawiają się problemy
jelitowe. Niektóre leki z grupy NLPZ mogą blokować wytwarzanie innych enzymów
trawiennych.
Również jak wspominałam już wcześniej z wiekiem spada aktywność wydzielnicza
enzymów.
Owocki pyszne, ale problemowe
O ile nabiał jesteśmy w stanie mocno ograniczyć to z owocami jest już gorzej.
Są osoby, które mają nietolerancję fruktozy, ale również osoby, które cierpią
na zespół złego złego jej wchłaniania. Fruktoza metabolizowana jest w jelicie
cienkim. Kiedy mam problem z jej trawieniem występują podobne objawy ze
strony układu pokarmowego jak w przypadku nietolerancji laktozy.
Uciążliwa Candida
Niestety osoby z candidą słodkiego życia nie mają i oprócz tego każda próba
osłodzenia sobie rzeczywistości nawet zdrowym miodkiem jest dla nich niewskazana
o ketchupie czy piwku albo serku pleśniowym czy śmietanie do mizerii też
można zapomnieć. Ta choroba jest paskudztwem, które trudno wyleczyć a restrykcyjna
dieta jest trudna do utrzymania. Dlatego osoby chorujące na candidę powinny
wspierać organizm enzymami trawiącymi cukry m. in. amylazę i celulazę.
Po prostu jest lżej
Enzymy to koło ratunkowe dla osób, które mają uczucie pełnego brzucha, ciężkości
w żołądku, wiele osób narzeka, że nawet po kawie jakoś im ciężko. Enzymy
powinny zdecydowanie pomóc. Enzymy sprawiają, że mamy uczucie lekkiego brzucha
a nawet płaskiego. Są pomocne w odchudzaniu. Dlaczego? Z kilku powodów.
Po pierwsze dlatego, że szybciej trawimy pokarm, po drugie, że dostarczamy
odpowiednich składników z pokarmów (zatem jesteśmy lepiej odżywieni więc
organizm nie musi tworzyć zapasów w celu przetrwania). Przy niewłaściwym
wytwarzaniu enzymów jedzenie przez nas “przelatuje”chociaż to dość ogólne
stwierdzenie, ale najkrócej i dosadnie to obrazujące.
W obawie przed nałogiem
Bez obaw stosowanie enzymów nie uzależnia naszego organizmu. To nie jest
tak, że jak zaczynasz brać enzymy to jesteś na nie skazany do końca życia.
I jeżeli nie będziesz ich dostarczał to organizm samodzielnie ich nie wytworzy.
Enzymy są wsparciem choć nie ukrywam, że powinny stanowić one stałą suplementację
osób chorych i przyjmujących leki, które wpływają na zmniejszenie ich wytwarzania.
Cellenzym - enzymy trawienne
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|