Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 471
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

Lato nie zawsze pozytywnie
Latem a szczególnie podczas upałów wiele osób cierpi na problemy trawienne.
Lato to również czas podróży i często zdarzają nam się rewolucje żołądkowe
kiedy jadamy poza domem. Zarówno pora roku i temperatura powodują, że
nasz metabolizm funkcjonuje inaczej co rodzi u osób wrażliwych problemy
trawienne.
Pokolenie uprzedzonych
Coraz więcej osób jest nietolerancyjnych, coraz to młodsi. Najbardziej powszechna
wśród nietolerancji jest laktoza wynikająca z braku enzymu laktazy. Nie
tolerujemy jednak nie tylko laktozy, ale również fruktozy lub mamy problem
z wytwarzaniem niektórych enzymów. Nasze brzuchy potrafią nam narobić wstydliwych
kłopotów nie tylko wonnych. Wzdęcie brzucha czy gazy (o ile ktoś nie zemdleje)
są małym kłopotem w porównaniu z chorobami przewlekłymi, które mogą być
podłożem niedoboru enzymów trawiennych. Niestety nie wiążemy wielu chorób
z enzymami a jest ich całkiem sporo i do tego uciążliwych. Niewłaściwa praca
enzymów może doprowadzić do chorób? Brzmi to jak jakiś banał, ale banałem
nie jest. Zatem dzisiaj słów kilka o enzymach.
O enzymach trawiennych słów kilka
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielana w układzie pokarmowym począwszy
od jamy ustnej kończąc na jelicie cienkim. Służą nam do trawienia pokarmów
to oczywiście jak najbardziej uogólnione twierdzenie. Rolą enzymów jest
nie tylko trawienie pokarmów, ale również w zależności od miejsca występowania
i rodzaju mają działanie m.in. bakteriobójcze, rozkładają konkretne substancje,
przekształcają je, wywołują szereg reakcji chemicznych w organizmie czy
są niezbędne do wchłaniania składników odżywczych.
Ekipa do konkretnych zadań
Jeśli ktoś nie pamięta już dokładnie lekcji biologii na temat enzymów poniższy
zapis powinien to odświeżyć, poniżej wybrane enzymy:
amylaza ślinowa - Zapoczątkowuje wstępne trawienie węglowodanów, rozcina
długołańcuchowe polisacharydy (skrobię i glikogen) na dekstryny (oligosacharydy)
i maltozę.
lipaza żołądkowa - Zapoczątkowuje rozkład zemulgowanych tłuszczów (np. mleka,
śmietany) na diacyloglicerole, monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe.
pepsyna (endoproteaza) - Zapoczątkowuje rozkład białek (polipeptydów na
krótsze łańcuchy polipeptydowe i oligopeptydy. Jest również aktywatorem
dla następnych cząsteczek pepsynogenu(zjawisko autokatalizy).
podpuszczka (rennina)
- Ścina kazeinę (białko mleka) na parakazeinian wapnia. Występuje jedynie
w okresie niemowlęcym.
nukleazy trzustkowe (DN-aza, RN-aza) - Rozkładają kwasy nukleinowe na nukleotydy.
sacharaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd sacharozę do glukozy i fruktozy.
laktaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd laktozę do glukozy i galaktozy.
lipaza trzustkowa - Rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole,
monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe. Żółć pomaga w emulgacji
tłuszczów.
Źródło: wikipedia
Utrapienie z tym trawieniem
Z powyższej tabeli można wywnioskować, że nawet filozofom się nie śniło
jak trawienie jest skomplikowane. Ile procesów potrzebnych jest do trawienia
pożywienia. Co do jednego bez większej wiedzy możemy być zgodni, że czasem
trawienie to utrapienie. Okazuje się, że w wyniku niedoborów niektórych
enzymów chorujemy, a niektóre choroby i leki stosowane powodują upośledzenie
wytwarzania enzymów bądź je blokują.
Czyli klasycznie albo niedobory doprowadzają do chorób albo choroby do niedoborów.
Nie bez znaczenia pozostaje nasz wiek, wiadoma sprawa. Kilkudziesięcioletnia
eksploatacja naszej maszyny w postaci układu pokarmowego nie działa już
tak sprawnie jak u młodzieniaszków, zatem potrzebujemy wsparcia z zewnątrz.
Anemia
Często szukamy przyczyn anemii. Okazuje się, że przy braku właściwego wytwarzania
enzymów trawiennych dochodzi do zubożenia przyswajania składników odżywczych.
Przy niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych czy kwasu solnego w
żołądku może ulec upośledzenie wchłaniania żelaza co wtórnie prowadzi do
jego niedoboru. Zatem warto sięgnąć po enzymy.
Błonnikowi amatorzy mogą mieć problemy
Spożywając znaczną ilość warzyw i owoców (bogatych w błonnik pokarmowy)
powinniśmy wesprzeć nasz organizm w celulazę, która umożliwia trawienie
błonnika pokarmowego. Organizm człowieka niestety nie wytwarza enzymów pozwalających
na rozłożenie wiązań celulozy występujących we włóknach pokarmowych. Dlatego
wiele osób spożywających znaczne ilości owoców, surowych warzyw może odczuwać
dyskomfort po ich spożyciu, jeśli nawet dolegliwości nie są odczuwane to
organizm może nie przyswoić odpowiednio składników odżywczych. Błonnik pokarmowy
spożywany w dużej ilości ogranicza bowiem wchłanianie witamin, minerałów
czy tłuszczy.
Katusze miłośników mleka
Coraz więcej osób nie trawi produktów mlecznych. Nie chodzi o świeże mleko
ale także kefirki i śmietanę, jogurty albo ser (najczęściej w postaci wiatrów
lub huraganu) czy inne przygody w toalecie do której mkniemy niczym pendolino
jak biegunki i zaparcia. Oczywiście można znaleźć roślinne zamienniki, ale
to już nie to samo. Święta bez sernika, tort bez bitej śmietany czy lato
bez lodów i koktajli owocowych? Dlaczego ta laktoza stanowi dla nas taki
problem? Niestety w wyniku stosowania leków z grupy NLPZ, posiadania pasożytów,
przebytych zakażeń bakteryjnych, infekcji, zażywania antybiotyków czy występowania
niektórych chorób spada zdecydowanie aktywność enzymu laktazy. Leki czy
przebyte choroby mogą uszkadzać kosmki jelitowe stąd pojawiają się problemy
jelitowe. Niektóre leki z grupy NLPZ mogą blokować wytwarzanie innych enzymów
trawiennych.
Również jak wspominałam już wcześniej z wiekiem spada aktywność wydzielnicza
enzymów.
Owocki pyszne, ale problemowe
O ile nabiał jesteśmy w stanie mocno ograniczyć to z owocami jest już gorzej.
Są osoby, które mają nietolerancję fruktozy, ale również osoby, które cierpią
na zespół złego złego jej wchłaniania. Fruktoza metabolizowana jest w jelicie
cienkim. Kiedy mam problem z jej trawieniem występują podobne objawy ze
strony układu pokarmowego jak w przypadku nietolerancji laktozy.
Uciążliwa Candida
Niestety osoby z candidą słodkiego życia nie mają i oprócz tego każda próba
osłodzenia sobie rzeczywistości nawet zdrowym miodkiem jest dla nich niewskazana
o ketchupie czy piwku albo serku pleśniowym czy śmietanie do mizerii też
można zapomnieć. Ta choroba jest paskudztwem, które trudno wyleczyć a restrykcyjna
dieta jest trudna do utrzymania. Dlatego osoby chorujące na candidę powinny
wspierać organizm enzymami trawiącymi cukry m. in. amylazę i celulazę.
Po prostu jest lżej
Enzymy to koło ratunkowe dla osób, które mają uczucie pełnego brzucha, ciężkości
w żołądku, wiele osób narzeka, że nawet po kawie jakoś im ciężko. Enzymy
powinny zdecydowanie pomóc. Enzymy sprawiają, że mamy uczucie lekkiego brzucha
a nawet płaskiego. Są pomocne w odchudzaniu. Dlaczego? Z kilku powodów.
Po pierwsze dlatego, że szybciej trawimy pokarm, po drugie, że dostarczamy
odpowiednich składników z pokarmów (zatem jesteśmy lepiej odżywieni więc
organizm nie musi tworzyć zapasów w celu przetrwania). Przy niewłaściwym
wytwarzaniu enzymów jedzenie przez nas “przelatuje”chociaż to dość ogólne
stwierdzenie, ale najkrócej i dosadnie to obrazujące.
W obawie przed nałogiem
Bez obaw stosowanie enzymów nie uzależnia naszego organizmu. To nie jest
tak, że jak zaczynasz brać enzymy to jesteś na nie skazany do końca życia.
I jeżeli nie będziesz ich dostarczał to organizm samodzielnie ich nie wytworzy.
Enzymy są wsparciem choć nie ukrywam, że powinny stanowić one stałą suplementację
osób chorych i przyjmujących leki, które wpływają na zmniejszenie ich wytwarzania.
Cellenzym - enzymy trawienne

Czy warto dbać o zachowaniu młodości naszego mózgu? Oczywiście, że tak. Starzeje
się on tak samo jak wszystko inne w naszym organizmie u niektórych wolniej
u innych szybciej.
Pomijamy celowo czy zapominamy
Skupiamy się na dbaniu o wygląd czy funkcjonowanie innych narządów zwłaszcza
wtedy kiedy odczuwamy dolegliwości. O tym jak ważna jest kondycja i zdrowie
naszego mózgu niewiele się mówi. Może dlatego, że nie zależy nikomu abyśmy
byli super sprawni umysłowo?!
Centrum dowodzenia rdzewieć nie powinno
Mózg steruje naszym ciałem, zatem tym bardziej powinniśmy zadbać o konserwację
elementów.
Jak zawsze mawiały babcie młode jest piękne, to im bardziej będziemy dbać
o zachowanie młodości tym dłużej będziemy mieć piękne ciało i mózg. Oczywiście
myśli nie pięknieją, ale z pewnością myślimy sprawniej, racjonalniej, pozytywniej
i na dłużej.
Potrzebne analogie - co ulega zmianie
Porównania odnośnie naszego mózgu do zachowania młodości ma na celu pokazanie,
że właściwie ważniejsze jest zachowanie młodości naszego mózgu niż przejmowaniu
się o pojawieniu dodatkowej zmarszczki. Dbałość o kondycję mózgu to nie
tylko zachowanie pamięci, ale sprawne myślenie, dłuższa samodzielność,
sprawność intelektualna w tym wysławiania się, sprawność fizyczna (chodzenie,
ubieranie
się, załatwianie potrzeb fizjologicznych), przeciwdziałanie demencji i
występowaniu chorób wieku starczego.Tauryna - pogromca starości i odżywczy
pokarm dla mózgu
Poziom tauryny w organizmie szczególnie w mózgu, sercu i nerkach spada wraz
z wiekiem. Im niższy poziom tauryny tym rzadziej tworzą się nowe połączenia
komórek mózgowych.
Mechanizm działania
Tauryna stymuluje komórki macierzyste do różnicowania się w funkcjonalne
komórki mózgowe. Jest to związane z działaniem wielu mechanizmów, włącznie
z poprawą funkcji mitochondriów, aktywacją genów niezbędnych do prawidłowej
proliferacji, przeżycia i funkcji energetycznych oraz blokadą sygnałów
chemicznych, które hamują regenerację komórek neuronalnych. Według przeprowadzonych
badań
tauryna jest jedynym związkiem zdolnym do ratowania umierających komórek
i przywrócenia komunikacji komórkowej.
By pamiętać co się czyta
Najnowsze badania pokazują, że tauryna posiada unikalne właściwości biochemiczne,
które przyczyniają się do formowania komórek mózgu. Badania na zwierzętach
wskazują, że tauryna wyzwala wzrost nowych komórek w hipokampie, obszarze
mózgu najbardziej powiązanym z pamięcią.
Choroba Parkinsona- tradycyjne
leczenie pogarsza stan?
Badania na ludziach wykazały, że poziom tauryny jest zmniejszony u pacjentów
z chorobą Parkinsona. Niestety według przeprowadzonych badań stan pacjentów
pogarsza standardowe leczenie objawów choroby Parkinsona. Leczenie standardowe
obejmuje składnik leku o nazwie lewodopa, który może mieć wpływ na niższy
poziom tauryny. Co powoduje pogorszenie stanu czyli tzw. farmakologiczne
błędne koło. Dlatego uzupełnianie tego wszechstronnego aminokwasu jest
szczególnie ważne dla pacjentów zmagających się z chorobą Parkinsona.
Choroba smutku
Suplementacja tauryny jest również ważne dla osób cierpiących na depresję.
Depresja jest szczególnie powszechna w cukrzycy. Jedna z hipotez głosi,
że długotrwałe zwiększenie cukru we krwi może być przyczyną depresji i zaburzeń
neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Ciekawostką jest fakt,
że tauryna podawana szczurom z cukrzycą zmniejszyła zachowania depresyjne.
Ponadto suplementacja poprawia uszkodzoną cukrzycą funkcję neuroprzekaźnika,
który pomaga doprowadzić do poprawy pamięci krótkotrwałej.
Tauryna potrzebna całemu ciału
Tauryna usprawnia również działanie serca i zmniejsza sztywność tętnic,
jak również zmniejszenia negatywne skutki procesów metabolicznych. Wykazano,
że suplementacja tauryną dodawaną do metforminy może powodować znaczne zmniejszenie
uszkodzenia tkanek wywołanych cukrzycą.
Mechanizm działanie - przykłady naukowe
Badania przeprowadzone na myszach po raz pierwszy zasugerowały, że tauryna
może przedłużać żywotność poprzez poprawę funkcjonowania mięśnia sercowego.
Myszy wykorzystane w badaniu były genetycznie obciążone głębokim niedoborem
tauryny. Brak tauryny spowodował stan, który powoduje przedwczesne starzenie
się i poważne problemy z sercem, a w konsekwencji przedwczesną śmierć. Na
tej podstawie naukowcy stwierdzili, że niedobór tauryny prowadzi do bardzo
poważnych skutków. Brak tauryny zakłóca „łańcuch transportu elektronów”,
który zmniejsza ilość bogatego w energię adenozynotrójfosforanu (ATP), który
umożliwia komórkom sercowym skurcze. Brak tauryny może powodować zmniejszenie
zdolności serca do pompowania krwi.
c.d.
Tauryna zwiększa neuryty, charakteryzujące się małymi występkami, które
pomagają komórkom mózgowym komunikować się ze sobą. Neuryty maksymalizują
połączenia między komórkami, wzdłuż których przepływają impulsy elektryczne
do obsługi pamięci, funkcji poznawczych, odczuwania i myślenia. Z biegiem
czasu, naprężenia chemiczne i toksyny mogą uszkodzić neuryty, przyczyniając
się do spowolnienia funkcji poznawczych u starszych ludzi. Badania laboratoryjne
wykazały, że tauryna przywraca normalny wzrost neurytów głównie poprzez
swoje działanie ochronne przeciwko stresowi.
Tauryna - dla sprawnego myślenia i nie tylko

Niezwykłe odkrycie
Witamina B1 pierwszy raz została odkryta w XIX wieku przez holenderskiego
lekarza i naukowca Christiana Eijkmana. Zaobserwował on, że zwierzęta, które
karmił polerowanym ryżem (ziarno bez osłonek) miały podobne objawy chorobowe,
jak ludzie cierpiący na chorobę beri-beri. Doszedł wtedy do wniosku, że
tak podawany ryż musiał być pozbawiony jakiejś ważnej substancji, która
mogłaby wywoływać tę chorobę. Za swoje okrycie Eijkman w roku 1929 roku
został uhonorowany nagrodą Nobla.
Skąd nazwa tiamina?
Tiaminę wyodrębnił w 1911 roku z otrębów ryżowych Kazimierz Funk. Wyizolowana
substancja nie była jednak jednorodna pod względem chemicznym, natomiast
zawierała grupę aminową, dlatego też nazwał tą substancję aminą. Po dalszych
badaniach oraz wyselekcjonowaniu czystej formy witaminy B1, uczony Williams
nadał jej nazwę tiamina, odzwierciedlając tym samym występowanie zarówno
siarki jak i grupy aminowej w cząsteczce.
Jaka jest?
Witamina B1 (tiaminia) jst witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest ona
magazynowana przez nasz organizm, a ewentualny nadmiar wydalany jest przez
nerki. Największe jej ilości gromadzone są w naszym sercu, wątrobie, nerkach
i mózgu. W diecie pozbawionej jej źródeł zapasy tej witaminy zostają wykorzystane
nawet w ciągu dwóch tygodni. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka
wynosi 1,1-1,3mg(2).
Podróż w ciele witaminy
Wchłanianie witaminy B1 odbywa się w jelicie cienkim, gdzie potem transportowana
jest do tkanek. I to właśnie w tkankach witamina B1 jest fosforylowana z
wytworzeniem pirofosforanu tiaminy, czyli swojej najbardziej aktywnej formy.
Do czego jest potrzebna?
Witamina B1 uczestniczy w procesach metabolicznych. Jest nam niezbędna do
produkcji ATP- głównego nośnika energii. Pomaga w przekształcaniu węglowodanów
w glukozę oraz metabolizowaniu białka i tłuszczy, mówiąc prościej pomaga
przekształcić pokarm w energię. Tiamina jest niezbędna enzymom do ochrony
komórek i mitochondriów przed stresem oksydacyjnym . Jest ona niezbędna
naszemu układowi nerwowemu i funkcjom psychologicznym dlatego nazywa się
ją witaminą “uspokajającą ducha”.
Na co ma wpływ?
Witamina B1 stymuluje układ odpornościowy, pobudza wydzielanie hormonów
gonadotropowych, hamuje proces glikacji białek. Proces glikacji białek
polega na wniknięciu
glukozy (głównie) do wolnych grup aminowych białek, co powoduje ich destrukcję
i determinuje starzenie się.
Źródła w pożywieniu
Najwięcej witaminy B1 znajduje się w wołowinie i wieprzowinie i podrobach
oraz drożdżach. W mniejszej ilości znajduje się również w produktach zbożowych
w tym kaszach oraz nasionach roślin strączkowych.
Kto na liście niedoboru
Niedobór witaminy B1 bardzo często występuje u wegetarian i wegan wynika
to z faktu, że w ich źródle pożywienia znajduje się niewystarczająca ilość
witaminy B1.
Zwiększone zapotrzebowanie
Nie trzeba być weganem, że mieć niedobór witaminy B1 w organizmie. Jej niedobór
mają osoby zażywające leki przeciwpadaczkowe, neuroleptyki, trójpierścieniowe
leki przeciwdepresyjne, glikozydy nasercowe, leki diuretyczne np. furosemid.
Jej niedobór obserwuje się również u osób po chemioterapii, nadużywające
alkohol, kawę, herbatę, spożywające surowe ryby. Zwiększone zapotrzebowanie
na tiaminę mają również osoby stosujące leki przeczyszczające, antybiotyki,
leki zobojętniające kwas solny. Większe potrzeby witaminy B1 mają kobity
w okresie ciąży, sportowcy i ciężko pracujące fizycznie.
Objawy niedoboru
Niedobór witaminy w początkowej fazie objawia się utratą apetytu, zmęczeniem,
brakiem koncentracji, drażliwością. Doskwierają nam również bóle nóg.
Przy niedoborze witaminy B1 obserwuje się również nieprawidłową pracę
serca.
Odstrasza owady - one to czują, my nie
O witaminie B1 mówi się, że działa odstraszająco na komary i inne owady.
Tiamina ma charakterystyczny zapach, zażywana w większych dawkach powoduje,
że jej zapach jest wydzielany przez pory skórne, które czują owady. Zapach
ten nie jest wyczuwalny dla ludzi.
Smażenie czy duszenie - to ma znaczenie
Nawet jeżeli w naszej diecie nie brakuje produktów zawierających witaminę
B1 to należy pamiętać o tym, że sposób obróbki żywności ma znaczenie. Naukowcy
z Uniwersytetu Medycznego z Wrocławia wykazali, że straty tiaminy w wyniku
gotowania były o wiele mniejsze, niż podczas grillowania i smażenia. Dla
porównania w wyniku gotowania na parze ostroboka pospolitego (rodzaj ryby
morskiej) straty wynosiły 53%, podczas grillowania dochodziły do 67%, a
w wyniku smażenia na tłuszczu straty te wzrosły do 80%.
Niedobór magnezu ma wpływ
Warto zaznaczyć, że leczenie tiaminą może nie być efektywne, jeśli mamy
niedobór magnezu w organizmie, bo to on wpływa na syntezę pirofosforanu
tiaminy (TTP) z wolnej tiaminy.
Na przyswajanie tiaminy mają wpływ niektóre witaminy takie jak B2, B3, C,
E oraz składniki mineralne takie jak mangan i magnez.
Witaminę B1 (tiamina)
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|