Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 470

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Obudź swój brzuch ze snu

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

tauryna zdrowe myslenie przciwdzialanie demencji depresja choroba parkinsona choroba alzheimera

Czy warto dbać o zachowaniu młodości naszego mózgu? Oczywiście, że tak. Starzeje się on tak samo jak wszystko inne w naszym organizmie u niektórych wolniej u innych szybciej.
Pomijamy celowo czy zapominamy
Skupiamy się na dbaniu o wygląd czy funkcjonowanie innych narządów zwłaszcza wtedy kiedy odczuwamy dolegliwości. O tym jak ważna jest kondycja i zdrowie naszego mózgu niewiele się mówi. Może dlatego, że nie zależy nikomu abyśmy byli super sprawni umysłowo?!
Centrum dowodzenia rdzewieć nie powinno
Mózg steruje naszym ciałem, zatem tym bardziej powinniśmy zadbać o konserwację elementów.
Jak zawsze mawiały babcie młode jest piękne, to im bardziej będziemy dbać o zachowanie młodości tym dłużej będziemy mieć piękne ciało i mózg. Oczywiście myśli nie pięknieją, ale z pewnością myślimy sprawniej, racjonalniej, pozytywniej i na dłużej.
Potrzebne analogie - co ulega zmianie
Porównania odnośnie naszego mózgu do zachowania młodości ma na celu pokazanie, że właściwie ważniejsze jest zachowanie młodości naszego mózgu niż przejmowaniu się o pojawieniu dodatkowej zmarszczki. Dbałość o kondycję mózgu to nie tylko zachowanie pamięci, ale sprawne myślenie, dłuższa samodzielność, sprawność intelektualna w tym wysławiania się, sprawność fizyczna (chodzenie, ubieranie się, załatwianie potrzeb fizjologicznych), przeciwdziałanie demencji i występowaniu chorób wieku starczego.Tauryna - pogromca starości i odżywczy pokarm dla mózgu
Poziom tauryny w organizmie szczególnie w mózgu, sercu i nerkach spada wraz z wiekiem. Im niższy poziom tauryny tym rzadziej tworzą się nowe połączenia komórek mózgowych.
Mechanizm działania
Tauryna stymuluje komórki macierzyste do różnicowania się w funkcjonalne komórki mózgowe. Jest to związane z działaniem wielu mechanizmów, włącznie z poprawą funkcji mitochondriów, aktywacją genów niezbędnych do prawidłowej proliferacji, przeżycia i funkcji energetycznych oraz blokadą sygnałów chemicznych, które hamują regenerację komórek neuronalnych. Według przeprowadzonych badań tauryna jest jedynym związkiem zdolnym do ratowania umierających komórek i przywrócenia komunikacji komórkowej.
By pamiętać co się czyta

Najnowsze badania pokazują, że tauryna posiada unikalne właściwości biochemiczne, które przyczyniają się do formowania komórek mózgu. Badania na zwierzętach wskazują, że tauryna wyzwala wzrost nowych komórek w hipokampie, obszarze mózgu najbardziej powiązanym z pamięcią.
Choroba Parkinsona- tradycyjne leczenie pogarsza stan?
Badania na ludziach wykazały, że poziom tauryny jest zmniejszony u pacjentów z chorobą Parkinsona. Niestety według przeprowadzonych badań stan pacjentów pogarsza standardowe leczenie objawów choroby Parkinsona. Leczenie standardowe obejmuje składnik leku o nazwie lewodopa, który może mieć wpływ na niższy poziom tauryny. Co powoduje pogorszenie stanu czyli tzw. farmakologiczne błędne koło. Dlatego uzupełnianie tego wszechstronnego aminokwasu jest szczególnie ważne dla pacjentów zmagających się z chorobą Parkinsona.
Choroba smutku
Suplementacja tauryny jest również ważne dla osób cierpiących na depresję. Depresja jest szczególnie powszechna w cukrzycy. Jedna z hipotez głosi, że długotrwałe zwiększenie cukru we krwi może być przyczyną depresji i zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Ciekawostką jest fakt, że tauryna podawana szczurom z cukrzycą zmniejszyła zachowania depresyjne. Ponadto suplementacja poprawia uszkodzoną cukrzycą funkcję neuroprzekaźnika, który pomaga doprowadzić do poprawy pamięci krótkotrwałej.
Tauryna potrzebna całemu ciału
Tauryna usprawnia również działanie serca i zmniejsza sztywność tętnic, jak również zmniejszenia negatywne skutki procesów metabolicznych. Wykazano, że suplementacja tauryną dodawaną do metforminy może powodować znaczne zmniejszenie uszkodzenia tkanek wywołanych cukrzycą.
Mechanizm działanie - przykłady naukowe
Badania przeprowadzone na myszach po raz pierwszy zasugerowały, że tauryna może przedłużać żywotność poprzez poprawę funkcjonowania mięśnia sercowego. Myszy wykorzystane w badaniu były genetycznie obciążone głębokim niedoborem tauryny. Brak tauryny spowodował stan, który powoduje przedwczesne starzenie się i poważne problemy z sercem, a w konsekwencji przedwczesną śmierć. Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że niedobór tauryny prowadzi do bardzo poważnych skutków. Brak tauryny zakłóca „łańcuch transportu elektronów”, który zmniejsza ilość bogatego w energię adenozynotrójfosforanu (ATP), który umożliwia komórkom sercowym skurcze. Brak tauryny może powodować zmniejszenie zdolności serca do pompowania krwi.
c.d.
Tauryna zwiększa neuryty, charakteryzujące się małymi występkami, które pomagają komórkom mózgowym komunikować się ze sobą. Neuryty maksymalizują połączenia między komórkami, wzdłuż których przepływają impulsy elektryczne do obsługi pamięci, funkcji poznawczych, odczuwania i myślenia. Z biegiem czasu, naprężenia chemiczne i toksyny mogą uszkodzić neuryty, przyczyniając się do spowolnienia funkcji poznawczych u starszych ludzi. Badania laboratoryjne wykazały, że tauryna przywraca normalny wzrost neurytów głównie poprzez swoje działanie ochronne przeciwko stresowi.

Tauryna - dla sprawnego myślenia i nie tylko
tauryna demencja depresja choroba Parkinsona choroba alzheimera  zdrowe serce

witamina b1 tiamina wegaanizm wegeterianiazm  zmeczenie wychudzenie  utrata apetytu nieprawidlowa praca serca obrzeki  brak koncentracji


Niezwykłe odkrycie
Witamina B1 pierwszy raz została odkryta w XIX wieku przez holenderskiego lekarza i naukowca Christiana Eijkmana. Zaobserwował on, że zwierzęta, które karmił polerowanym ryżem (ziarno bez osłonek) miały podobne objawy chorobowe, jak ludzie cierpiący na chorobę beri-beri. Doszedł wtedy do wniosku, że tak podawany ryż musiał być pozbawiony jakiejś ważnej substancji, która mogłaby wywoływać tę chorobę. Za swoje okrycie Eijkman w roku 1929 roku został uhonorowany nagrodą Nobla.
Skąd nazwa tiamina?
Tiaminę wyodrębnił w 1911 roku z otrębów ryżowych Kazimierz Funk. Wyizolowana substancja nie była jednak jednorodna pod względem chemicznym, natomiast zawierała grupę aminową, dlatego też nazwał tą substancję aminą. Po dalszych badaniach oraz wyselekcjonowaniu czystej formy witaminy B1, uczony Williams nadał jej nazwę tiamina, odzwierciedlając tym samym występowanie zarówno siarki jak i grupy aminowej w cząsteczce.
Jaka jest?
Witamina B1 (tiaminia) jst witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nie jest ona magazynowana przez nasz organizm, a ewentualny nadmiar wydalany jest przez nerki. Największe jej ilości gromadzone są w naszym sercu, wątrobie, nerkach i mózgu. W diecie pozbawionej jej źródeł zapasy tej witaminy zostają wykorzystane nawet w ciągu dwóch tygodni. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 1,1-1,3mg(2).
Podróż w ciele witaminy
Wchłanianie witaminy B1 odbywa się w jelicie cienkim, gdzie potem transportowana jest do tkanek. I to właśnie w tkankach witamina B1 jest fosforylowana z wytworzeniem pirofosforanu tiaminy, czyli swojej najbardziej aktywnej formy.
Do czego jest potrzebna?
Witamina B1 uczestniczy w procesach metabolicznych. Jest nam niezbędna do produkcji ATP- głównego nośnika energii. Pomaga w przekształcaniu węglowodanów w glukozę oraz metabolizowaniu białka i tłuszczy, mówiąc prościej pomaga przekształcić pokarm w energię. Tiamina jest niezbędna enzymom do ochrony komórek i mitochondriów przed stresem oksydacyjnym . Jest ona niezbędna naszemu układowi nerwowemu i funkcjom psychologicznym dlatego nazywa się ją witaminą “uspokajającą ducha”.
Na co ma wpływ?
Witamina B1 stymuluje układ odpornościowy, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych, hamuje proces glikacji białek. Proces glikacji białek polega na wniknięciu glukozy (głównie) do wolnych grup aminowych białek, co powoduje ich destrukcję i determinuje starzenie się.
Źródła w pożywieniu
Najwięcej witaminy B1 znajduje się w wołowinie i wieprzowinie i podrobach oraz drożdżach. W mniejszej ilości znajduje się również w produktach zbożowych w tym kaszach oraz nasionach roślin strączkowych.
Kto na liście niedoboru
Niedobór witaminy B1 bardzo często występuje u wegetarian i wegan wynika to z faktu, że w ich źródle pożywienia znajduje się niewystarczająca ilość witaminy B1.
Zwiększone zapotrzebowanie
Nie trzeba być weganem, że mieć niedobór witaminy B1 w organizmie. Jej niedobór mają osoby zażywające leki przeciwpadaczkowe, neuroleptyki, trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne, glikozydy nasercowe, leki diuretyczne np. furosemid. Jej niedobór obserwuje się również u osób po chemioterapii, nadużywające alkohol, kawę, herbatę, spożywające surowe ryby. Zwiększone zapotrzebowanie na tiaminę mają również osoby stosujące leki przeczyszczające, antybiotyki, leki zobojętniające kwas solny. Większe potrzeby witaminy B1 mają kobity w okresie ciąży, sportowcy i ciężko pracujące fizycznie.
Objawy niedoboru
Niedobór witaminy w początkowej fazie objawia się utratą apetytu, zmęczeniem, brakiem koncentracji, drażliwością. Doskwierają nam również bóle nóg. Przy niedoborze witaminy B1 obserwuje się również nieprawidłową pracę serca.
Odstrasza owady - one to czują, my nie
O witaminie B1 mówi się, że działa odstraszająco na komary i inne owady. Tiamina ma charakterystyczny zapach, zażywana w większych dawkach powoduje, że jej zapach jest wydzielany przez pory skórne, które czują owady. Zapach ten nie jest wyczuwalny dla ludzi.
Smażenie czy duszenie - to ma znaczenie
Nawet jeżeli w naszej diecie nie brakuje produktów zawierających witaminę B1 to należy pamiętać o tym, że sposób obróbki żywności ma znaczenie. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego z Wrocławia wykazali, że straty tiaminy w wyniku gotowania były o wiele mniejsze, niż podczas grillowania i smażenia. Dla porównania w wyniku gotowania na parze ostroboka pospolitego (rodzaj ryby morskiej) straty wynosiły 53%, podczas grillowania dochodziły do 67%, a w wyniku smażenia na tłuszczu straty te wzrosły do 80%.
Niedobór magnezu ma wpływ
Warto zaznaczyć, że leczenie tiaminą może nie być efektywne, jeśli mamy niedobór magnezu w organizmie, bo to on wpływa na syntezę pirofosforanu tiaminy (TTP) z wolnej tiaminy.
Na przyswajanie tiaminy mają wpływ niektóre witaminy takie jak B2, B3, C, E oraz składniki mineralne takie jak mangan i magnez.

Witaminę B1 (tiamina)
witamina b1 tiamina wegaanizm wegeterianiazm  zmeczenie wychudzenie  utrata apetytu nieprawidlowa praca serca obrzeki  brak koncentracji

jad pszczeli ampulki tradzik zmarszczki luszczyca

Przebywanie na słońcu niesie wiele korzyści jak również zagrożeń dla naszej skóry.
Trzeba powiedzieć jasno, że bez energii słonecznej nie byłoby życia na Ziemi. Bliskość Słońca zapewnia nam ciepło, światło i dostawy tlenu. Stały wysoki udział tlenu w atmosferze ziemskiej zawdzięczamy procesowi fotosyntezy roślin, przy którym światło jest niezbędne. Upraszczając można powiedzieć, że dzięki Słońcu możemy oddychać.
Obroty Ziemi powodują cykl dobowy. Każdy organizm żywy jest z nim ściśle zharmonizowany, dzięki czemu metabolizm pracuje na przemiennie w trybie aktywności i regeneracji.
Uśmiech ze słońca
Nasz nastrój szybko poprawia się podczas wygrzewania na słońcu. Ma to uzasadnienie na poziomie biochemicznym – promieniowanie UV stymuluje syntezę hormonów szczęścia – endorfin i serotoniny poprzez receptory w skórze. Inną ważną substancją syntezowaną w skórze pod wpływem słońca jest oczywiście witamina D, która ma kluczowe znaczenie m.in. w zachowaniu odpowiedniej struktury tkanki kostnej.
Są też i wady
W naturalnym środowisku nie mamy wpływu na natężenie i zakres promieniowania, które pada na naszą skórę. W spektrum światła słonecznego zawarte są fale elektromagnetyczne o różnej długości i natężeniu, każda z nich może uszkodzić skórę w inny sposób. Promieniowanie UVA jest odpowiedzialne głównie za fotostarzenie skóry, UVB za poparzenia i uszkodzenia w DNA, światło widzialne (dużo mówi się o paśmie światła niebieskiego) generuje wolne rodniki, a promieniowanie podczerwone może mieć negatywny wpływ na mitochondria i włókna podporowe skóry – kolagen i elastynę. Również nasilają się stany zapalne skóry objętej trądzikiem. Niestety panuje jeszcze błędne przekonanie, że opalanie się na słońcu wysusza skórę zmniejszając tym samym trądzik.
Lato czas laby
Mimo, że w okresie letnim “odpoczywamy” od zażywania wielu suplementów to z pielęgnacji skóry szczególnie ochronnej nie powinniśmy rezygnować.
Kapelusze poszły do lamusa
Osobiście uważam, że lekkie przewiewne kapelusze powinien mieć każdy na głowie latem. Rondo kapelusza chroni naszą głowę i co niezwykle ważne kark. Powinien być noszony bez względu na wiek. Chronimy nie tylko głowę przed przegrzaniem i ryzykiem udaru, ale również nasze farbowane włosy czy skórę twarzy.
Lepiej częściej niż sporadycznie
Na uszkodzenia skóry i DNA związane z promieniowaniem UV (a także światłem widzialnym i podczerwonym) narażone są szczególnie osoby, które na co dzień przebywają w pomieszczeniach, a ich skóra otrzymuje promieniowanie słoneczne sporadycznie, ale za to w uderzeniowych dawkach, np. na wakacjach. Należy pamiętać, że nasza skóra nie będzie w stanie obronić się w takiej sytuacji. Synteza ochronnego barwnika, melaniny, wymaga czasu, dlatego warto wystawiać skórę na słońce regularnie. Jeśli pierwsze sygnały o zapotrzebowaniu na produkcję pigmentu pojawiać się zaczną wiosną, skóra będzie lepiej wyposażona, kiedy nastanie sezon urlopowy.
Stany zapalne w górę i postęp starzenia
W czasie lata osoby ze skórą trądzikową mają zaostrzone objawy. Najprościej ujmując skórza twarzy pod wpływem ciepła poci się co sprzyja rozwojowi bakterii. Częste opalanie również przyspiesza proces starzenia się skóry, a nasza mimika szczególnie wokół oczu jest bardziej intensywna. Bez względu na rodzaj skóry powinniśmy zadbać o jej nawilżenie bowiem w czasie gorących dni następuje szybka utrata wody z naszej skóry co sprzyja wspomnianym już procesom zapalnym i szybszego starzenia się.
Jad pszczeli właściwości zdrowotne
Najistotniejszym składnikiem, który występuje w jadzie jest melityna, której przypisuje się działanie przeciwzapalne, pobudza także produkcję hormonu zwanego kortyzolem, wpływając na metabolizm białek i węglowodanów. Jad pszczeli powoduje także rozszerzenie naczyń włosowatych oraz arterii, dzięki czemu zwiększa się przepływ krwi do chorych organów, zmniejszając tym samym ból. Jeśli chodzi o układ krwiotwórczy, dostając się do niego jad zwiększa ilość hemoglobiny. Jad pszczeli wykazuje działania: bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwkrzepliwe, hipotoniczne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi).
W ostatnich latach jad pszczeli również zaczęto wykorzystywać w przemyśle kosmetycznym w szerszym zakresie.
Apis mellifica, co znaczy wytwarzająca miód
Jad pszczeli to wydzielina osobników żeńskich pszczoły miodnej. Wydzielinę tę nazwano apitoksyną. Produkowany jest przez dwa gruczoły. Większy połączony ze zbiornikiem jadowym produkuje ciecz o odczynie kwaśnym, mniejszy zaś o lekko zasadowym. Gruczoły połączone są aparatem żądłowym, który składa się ze sztyletu i dwóch szczecinek kujących, na których znajduje się około 8 do 10 ząbków - zadziorów.
Skład jadu
Skład jadu jest złożony. Większość stanowią peptydy (melityna, apamina, peptyd MCDP, tertiapina, sekapina, adolapina, prokamina) i białka o właściwościach enzymatycznych (fosfolipaza A2, hialuronidaza, fosfomonoesteraza, lizo fosfolipaza, α-D-glukozydaza). W jadzie występuje również wiele związków niskocząsteczkowych: feromony, aminy biogenne, cukry, aminokwasy, fosfolipidy, biopierwiastki.
Działanie jadu na skórę
Potocznie jad pszczeli (apitoksynę) nazywa się bezigłowym botoksem. Jad pszczeli syntetyzuje włókna kolagenowe i elastynowe, to dzięki temu skóra jest bardziej napięta. Jad pszczeli przeznaczony jest głównie dla osób z cerą dojrzałą. Jednak mogą go używać również osoby młode, by jak najbardziej opóźnić proces starzenia się skóry. Węglowodany zawarte w jadzie pszczelim wykazują działanie nawilżające. Glukoza zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, fruktoza natomiast odpowiada za nawilżenie skóry. Magnez ma właściwości przeciwzapalne, regenerujące. Jest pierwiastkiem antyoksydacyjnym, dlatego też opóźnia procesy starzenia. Działa tonizująco na skórę. Wapń odpowiada za utrzymanie zwartości komórek (keratynocytów), za napięcie i nawilżenie skóry. Działa przeciwzapalnie i regeneracyjnie, szczególnie na cerę suchą. Jad pszczeli ujędrnia skórę dzięki napięciu się włókien kolagenowych i elastynowych. Białko, m.in. melityna, wspomaga czynność fosfolipazy A2, dzięki temu możliwe jest uwolnienie NNKT i niektórych kwasów
Zmniejszyć stan zapalny skóry
Jad pszczeli stosuje się do leczenia skóry trądzikowej, łysienia skóry głowy, łuszczycy czy AZS.
Bez cierpienia
Podczas pozyskiwania jadu pszczelego pszczółki nie cierpią.
Na jak długo i techniczne aspekty
Kosmetyki z jadem pszczelim przygotowywane są w postaci kremów czy serum. Ja zaczęłam od wypróbowania serum. Jedna ampułka serum 5 ml wystarcza na kilka użyć ok 1- 2 tygodnie w zależności od tego czy smarujemy tylko wybrane partie twarzy czy również na szyję i dekolt i czy stosujemy raz czy dwa razy dziennie. Serum ma postać płynną zatem wystarczy odrobina naniesiona na opuszek palca, aby go rozprowadzić. Zanim jednak przejdę do tego jak ono działa na mnie, trzeba przedstawić pozostałe składniki zawarte w serum.
Co serum w sobie ma?
Oprócz jadu pszczelego w serum zawarty jest również miód spadziowy, który łagodzi i nawilża skórę. Dzięki białkom, miód ma działanie napinające i spłycające zmarszczki. Najwięcej w miodzie znajduje się witamin z grupy B. Największą wartość mają witaminy B3, B5 i B9 . Witamina B3 odpowiada za ograniczenie wydzielania sebum. Poprawia koloryt skóry i chroni naskórek przed utratą wody. Witamina B5 działa silnie nawilżająco i ochronnie, dlatego też miód często nakłada się na popękane usta. Zapewnia również szybsze gojenie się urazów skóry i wykazuje właściwości przeciwzapalne.
W serum zawarta jest również kofeina – pobudza mikrokrążenie i zmniejsza obrzęki.
oraz betaina – to związek hydrofilowy o działaniu silnie nawilżającym.
Doświadczenia ze stosowania
Po nałożeniu serum na skórę szybko się wchłania. Daje uczucie lekkiego napięcia skóry, ale nie ściągnięcia. Odczuwamy delikatne mrowienie, wynikające z działania kofeiny, która pobudza krążenie krwi. Skóra staje się lekko rozjaśniona i świetlista i bardziej nawilżona, po kilku dniach wygląda na bardziej wypoczętą. Naskórek delikatnie mi się złuszczył dzięki temu zmniejszyły się przebarwienia. Z opinii innych użytkujących nie u każdego następuje takie złuszczenie naskórka, wynika to z kondycji skóry. Po nałożeniu serum na nie miałam podrażnienia czy zaczerwienienia skóry.
A zmarszczki?
Po kilku dniach stosowania serum zmarszczki poprzeczne na czole oraz tzw. “lwia zmarszczka” uległy spłyceniu. Nie jest to spektakularny efekt wyprostowania skóry, ale zmiany są zauważalne. Dlatego nie spocznę tylko na jednej fiolce.
Jak stosować?
Serum możemy stosować zarówno rano jak i wieczorem. Jedynym minusem, o którym trzeba wspomnieć jest trochę kłopotliwe otwieranie fiolki z serum. Pudełko, w którym znajduje się fiolka z serum musi stać pionowo, aby nie wylała się zawartość po otwarciu. Fiolka ma gumowy kapturek, ale niestety nie zabezpiecza on szczelnie fiolki. Dlatego trzeba ostrożnie otwierać.
Przeciwwskazania
Uczulenie na jad pszczeli.

Ampułki z jadem pszczelim 5 szt.
jad pszczeli tradzik zmarszczki

 

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 88 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 46 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]