Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 437

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Kuracje olejem słonecznikowym

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

forskolina odchudzanie reumatyzm choroby krazenia skory luszczyca azs

 

Łacińska nazwa Urtica pochodzi od słowa uro = parzę, piekę
Danuta Wawiłow w wierszu „Pokrzywa” pisała o niej:
„Nikt jej nie lubi na świecie!
Nikt z niej wianuszków nie plecie
i do bukietów nie zrywa!

Każdy ją tylko przeżywa!

Biedna, ach, biedna pokrzywa!”
Ale dzisiaj nad losem pokrzywy użalać się nie będziemy, ale będziemy wychwalać właściwości pokrzywy a ściślej jej zielnej siostry czyli pokrzywy indyjskiej a dokładniej forskoliny.
Szkic pokrzywy indyjskiej
Coleus forskohlii bo tak brzmi właściwa nazwa dla określanej w Polsce rośliny jaką jest pokrzywa indyjska. Jest ona wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), występującą w obszarze klimatu subtropikalnego, głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a także w Ameryce Południowej. Ta znana roślina była już wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej od tysiącleci głównie do leczenia chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, astmy czy chorób układu pokarmowego, w zaparciach również epilepsji.
Czyja odpowiedzialność za to?
Za działanie lecznicze czy wspomagające leczenia dolegliwości pokrzywy indyjskiej odpowiada zawarta głównie w jej korzeniu forskolina.
Na czym polega działanie forskoliny
Mechanizm działania trudno jest uprościć i zacytuję tutaj pana dr H. Różańskiego specjalistę w zielarstwie odnośnie działania forskoliny “ Mechanizm działania forskoliny opiera się na aktywacji enzymu cyklazy adenylowej, dzięki któremu następuje synteza cyklicznego AMP (cAMP) z adenozyno-5'-trifosforanu (ATP). Forskolina poprzez stymulację cAMP zwiększa zatem poziom wewnątrzkomórkowego cAMP, który reguluje i wpływa na aktywność wielu enzymów w komórce”.
A teraz prościej
Brzmi nieco enigmatycznie i trudne dla niewtajemniczonych do zrozumienia, ale chodzi o działanie w takich chorobach jak astma, zaburzenia układu krążenia, nadciśnienie, otyłość, łuszczyca. W chorobach tych obserwuje się spadek poziomu wewnątrzkomórkowego cAMP, co wpływa na zmniejszenie objawów chorób i poprawę w leczeniu.
Popularność odchudzania
Forskolina najpowszechniej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie. Dzieje się to za sprawą jej właściwości, chodzi o nasilenie lipolizy czyli rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych na grupie kobiet zażywających ekstrakt z pokrzywy indyjskiej zawierającej 10% forskoliny odnotowano ubytek masy ciała bez stosowania diety czy zwiększenia wysiłku fizycznego. Co istotne zapobiegała ona przyrostowi masy ciała. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie był to spektakularny spadek wagi i nie możemy oczekiwać, że w tydzień zgubimy 10 kg.
Forskolina dla skóry i ….
Forskolina działa przeciwzapalnie, pobudza regenerację tkanek, hamuje reakcje autoimmunologiczne co ma istotne znaczenie w chorobach takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Zawiera także witaminę E, F i A zatem działa również odżywczo dla skóry. Forskolina polecana jest osobom ze skłonnością do wypadania włosów czy słabych i łamliwych paznokci.
Krążenie i ciężkie nogi
Forskolina polecana jest również dla osób z problemami układu krążenia bowiem ma działanie przeciwzakrzepowe; poprawiające krążenie mózgowe i obwodowe; przeciwmiażdżycowe (obniżające stężenie cholesterolu we krwi). Działa ochronnie na mięsień sercowy, naczynia krwionośne oraz na siatkówkę i naczyniówkę oka.
Forskolina na brzuszek i dookoła
Forskolina polecana jest również w chorobie wrzodowej, stanach zapalnych jelit, żołądka,układu moczowego, jajników i gruczołu krokowego.
Forskolina dla stawów
Z pewnością forskolina powinna znaleźć się w menu osób z chorobami reumatycznymi czy tendencją do dny moczanowej. Wpływ ma na lepsze krążenie, które poprawia ukrwienie naszych stawów oraz przeciwdziała gromadzeniu się kwasu moczowego w stawach. Gromadzący się kwas moczowy ma działanie prozapalne dla stawów co nasila ataki dny oraz zwiększa stan zapalny w stawach wywołujący bóle i obrzęki.
Rzec można po prostu cud nie roślina
Oczywiście należy w tym miejscu powiedzieć, że jedna roślina nie uleczy nas ze wszystkiego w cudowny sposób i to w tydzień. Leczenie dolegliwości i chorób to złożony proces i wymaga wielokierunkowej terapii, jednakże forskolina jest ogromnym wsparciem dla naszego organizmu w drodze do zdrowia.

Forskolina ekstrakt 10%
forskolina luszczyca azs reumatyzm dna moczanowa  choroby krazenia  odchudzanie

laktoferyna odpornosc immunomodulacja  przeciwwirusowo przeciwgrzybiczo  anemia niska hmoglobina niski poziom  zelaza

Ludzki organizm posiada wielu strażników, którzy chronią nas przed wrogimi natarciami. Do jednych z nich należy laktoferyna. Występuje ona w błonach śluzowych naszego organizmu, w płynach ustrojowych.

A dokładniej...
Laktoferyna (inna nazwa: laktoferryna, skrót: LF) – wielofunkcyjne białko z grupy transferyn, wykazujące duże powinowactwo do jonów żelaza.

Laktoferyna jest obecna na błonach śluzowych i ich bezpośrednim sąsiedztwie, stojąc na straży przed drobnoustrojami chorobotwórczymi wnikającymi do organizmu, ale nie tylko. Najwięcej laktoferyny zawiera siara i mleko matki, stąd tak ważne jest karmienie naturalne dla budowania odporności dziecka.
Działa w trakcie i po fakcie
Laktoferyna działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wiąże się ona z cząsteczkami błony komórkowej naszego organizmu, które wykorzystywane są przez patogeny jako miejsce nazwijmy to “zakotwiczenia” we wstępnej fazie zakażeń i hamuje adsorpcję wirusa do komórki. Również laktoferyna blokuje receptory komórkowe patogenu uniemożliwiając powstanie wiązania wirus-gospodarz. Jest to niezwykle istotny mechanizm Ten mechanizm ma zasadnicze znaczenie na początku infekcji. Po zakażeniu laktoferyna wykazuje z kolei silne działanie immunotropowe: stymuluje komórki systemu immunologicznego do szybkiego dojrzewania i regulacji odpowiedzi odpornościowej. Ma to szczególne znaczenie podczas immunosupresji.
Aktywny działacz
Zasadnicze działanie laktoferyny przeciw drobnoustrojom chorobotwórczym zależy od jej zdolności do chelatowania jonów żelaza. Żelazo jest niezbędne drobnoustrojom do rozwoju i rozmnażania, więc sekwestracja żelaza w znaczący sposób ogranicza ich potencjał chorobotwórczy. Dodatkowo stwierdzono, że laktoferyna wykazuje działanie hamujące tworzenie się bakteryjnych biofilmów.
Jak działa na odporność?
Proces immunomodulacji za pośrednictwem laktoferyny polega na wzmaganiu fagocytozy - mechanizmu wychwytywania i wchłaniania drobnych cząsteczek organicznych (w tym wirusów, bakterii, pierwotniaków i grzybów) poprzez makrofagi. Pod wpływem laktoferyny dochodzi w nich do wytworzenia się tlenku azotu, który neutralizuje chorobotwórcze mikroorganizmy.
Gdy żelaza nam brak i hemoglobina niska
Wiele badań wskazuje, że laktoferyna jest pomocna nie tylko w walce z wirusami, grzybami i bakteriami, ale również jest pomocna w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wpływa również na wzrost stężenia żelaza całkowitego w surowicy krwi oraz hemoglobiny.
Ulega zmianie
Stężenie laktoferyny w organizmie człowieka jest zmienne. Zmianie ulega również zapotrzebowanie na tę proteinę. Jeżeli występuje jej mało w naszym organizmie dochodzi do krótkotrwałego upośledzenia układu odpornościowego lub do immunosupresji. Brzmi może groźnie, ale takie zjawisko zachodzi w sezonach zwiększonej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych (od października do marca, ze szczytem w lutym i marcu).
Skąd się bierze ?
Laktoferyna jest izolowana na skalę światową z serwatki oraz odtłuszczonego mleka i jest stosowana do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt, suplementów żelaza i specjalistycznych produktów mlecznych. Zaletą laktoferyny jest jej odporność na wysoką temperaturę, względna odporność na proteolizę oraz bardzo niska toksyczność. Laktoferyna jest odporna na warunki produkcji żywności, jak też działanie kwaśnych soków żołądkowych i procesy zachodzące w jelitach. Bezpieczeństwo i wielowymiarowe korzyści stosowania laktoferyny pozwala na jej wykorzystanie w suplementach diety o działaniu immunomodulującym.
Nie raz się z nią spotkaliście
Laktoferyna bywa też składnikiem uzupełniającym preparatów zażywanych podczas infekcji górnych dróg oddechowych, głównie stanów zapalnych gardła. Bez względu na specyfikę ich działania (np. łagodzenie dolegliwości związanych ze schorzeniem) laktoferyna stanowi składnik, który aktywizuje system immunologiczny do zwalczania infekcji. Synergistyczne działanie pozwala wówczas działać preparatom nie tylko na objawy (np. ból gardła), ale też na przyczyny zakażenia.

Laktoferynę w kapsułkach
laktoferyna przeciwirusowo przeciwbakteryjnie odpornosc anemia niska hmeoglobina

cynk odpornosc bulimia choroby jelit trazik rany marskosc watroby


Ocynkuj swoje komórki
Cynk każdy zna, że na odporność i pryszcze. Trzeba jednak wskazać jego ważne funkcje i przy jakich niedoborach jego “branie“ nie przynosi efektu. Ale od początku. Cynk jest niezbędny do właściwego działania całego organizmu. Jest niezastąpiony w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych które przechowują informacje genetyczne niezbędne w wytwarzaniu zdrowych komórek.
Oczywiście odporności i ….
Cynk również to niebywały strażnik odporności, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Stąd jest niezbędny w odpieraniu ataków wirusów od zakatarzonych i kaszlących. Niedobór cynku również wpływa na uczucie zmęczenia, osłabienie.
Gdzie jest cynk?
Cynk jest pierwiastkiem występującym prawie we wszystkich płynach ustrojowych, również w mięśniach i kościach.
Zapotrzebowanie na cynk jest zależne od wieku, rośnie w okresach wzmożonego wzrostu i rozwoju, a także w okresie ciąży i laktacji.
Jak pozyskać go z żywności?
Moda czy konieczność stosowania diety wegetariańskiej czy wegańskiej niestety wyklucza prawidłowe utrzymanie poziomu cynku w organizmie, bowiem głównym i wartościowym źródłem jest mięso i wątróbka oraz owoce morza. Mniejsze ilości znajdują się w serach pleśniowych oraz jajkach.
Narażeni szczególnie na niedobór cynku są…
Na niedobór cynku narażone są osoby będące na diecie wegańskiej, wegetariańskiej z obniżoną odpornością, w okresie przeziębienia oraz innych chorób opisanych poniżej.
Niedobór cynku najczęściej występuje u osób cierpiących na choroby alkoholowe, makrobiotycy, sportowcy, wegetarianie i amatorzy słodyczy. Wchłanianie cynku jest mniejsze gdy spożywamy produkty bogate w żelazo i miedź, alkohol i cukier.
Dobra geometria
Nasz organizm nie ma zdolności do produkcji i dłuższego przechowywania cynku dlatego musimy go nieustannie dostarczać. Cynk bierze udział w przemianie białek, cukrów i węglowodanów, bez udziału cynku proces mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek jest niemożliwy.
Aby cynk został przyswojony przez organizm powinien być stosowany w postaci “trójkąta”. Trzy organiczne formy jabłczan, cytrynian i L-asparaginian. Wiele suplementów zawiera tylko jedną formę cynku, która nie wystarczy do prawidłowego wchłaniania i wykorzystania jej przez organizm.
Cynkowa skóra, paznokcie i włosy
Cynk powinni zażywać również zmagający się z trądzikiem Popularna maść cynkowa stosowana jest w przypadku wyprysków czy ściągająco na rany. Jednak zawsze lepiej działać od wewnątrz. Cynk suplementować powinny osoby z żylakami, trudno gojącymi się ranami. W wielu badaniach wykazano, że duże zapotrzebowanie na cynk mają osoby chorujące na egzemę, łuszczycę.
Przy niedoborze cynku wypadają nam włosy, wiele osób bierze biotynę i krzem dla wzrostu włosów jednak przy niedoborze cynku niewiele może nam to pomóc.
Wilczo-głodnym i bezsmakowcom
Są osoby, którym nic nie smakuje lub smak odczuwają z dużym opóźnieniem. np. 15-20 sek. lub wydaje się on być otępiały a smak potraw płaski. Cynk jest niezbędny w naszej diecie, bo aktywuje on część mózgu odpowiedzialną za zmysł smaku i powonienia. Cynk również odpowiada za przepływ informacji w mózgu i pamięć. Dlatego powinniśmy go zażywać by czuć pełnię smaku no i dobrze jest pamiętać co się je (co by nie zjeść dwóch obiadów :-)
Szczególnie duży niedobór mają osoby chorujące na bulimię tzw. wilczy głód.
Cynk niezbędny siłaczom i podczas chorób
Podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej czy podczas uprawiania sportu tracimy dużo cynku.
Dodatkowe na duże utraty cynku narażone są osoby zmagające się z chorobami przyzębia, chorujący na chorobę Leśniowskiego - Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, biegunkach (w badaniach nad osobami o takich dolegliwościach obserwuje się duże niedobory cynku). Niedobór cynki występuje również u osób z marskością wątroby. Jak to bywa klasycznie znaczne niedobory cynku utrudniają powrót do zdrowia pomimo zastosowania leczenia.
Co ciekawe zespół naukowców dowiódł, że objawy epilepsji są nasilone u osób z niedoborem cynku i tauryny.
Metale ciężkie w nas i wokół nas
Mamy plomby z amalgamatem. Rtęć jest w wodzie, herbatach ziołowych, w powietrzu, przenika do gleby po prostu jest wszędzie. Rtęć przenika również do żywności Stąd ważne jest ciągłe oczyszczanie organizmu.
Duet selen +cynk dlaczego?
Przy występującym niedoborze selenu bowiem w wielu procesach metabolicznych, te dwa minerały muszą występować równocześnie. Również cynk i selen wspólnie mają ogromne znaczenie dla męskiego układu rozrodczego oraz naszej tarczycy. Zatem bardzo ważny jest odpowiedni poziom cynku i selenu.
Dlaczego selen jest nam niezbędny?
Selen pomaga oczyszczać organizm z pierwiastków toksycznych. Selen niezbędny jest również przy zatruciach arsenem, którego również jest pełno we współczesnym świecie, kadmem, glinem, ołowiem czy węglowodorami chlorowcopochodnymi. Selen wspomaga wydalanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu, oprócz tego pierwiastek ten niszczy pleśń i hamuje toksyczne działanie uwalnianych przez nie mikotoksyn.
Pierwiastkowa tarcza
Podstawową rolą selenu jest wzmacnianie układu immunologicznego, ale spełnia wiele innych ważnych ról. Selen zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych, które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Jednak tylko przy odpowiednim jego poziomie.
Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników)
Zupełnie ogólnie
Selen to silny przeciwutleniacz, antyseptyk. Działa przeciwzapalnie stąd dobre rezultaty odnosi się przy zastosowaniu podczas chorób reumatycznych czyli o podłożu zapalnym, bo selen ma silne właściwości przeciwzapalne.
Szczególnie poleca się go chorym na mukowiscydozę, chorych na dystrofie mięśniowe, łuszczycę, wirusowym zapaleniu wątroby, zapalenia jąder i jajników.
Selen w połączeniu z cynkiem i witaminą E stanowi doskonałe remedium na wszystkie rodzaje trądziku.
Selen również ma działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Odpowiedni poziom selenu w organizmie zmniejsza szansę na zachorowanie na nowotwory (prostaty, odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników).
Wywal nużeńca i inne paskudztwa
Selen chroni organizm przed półpaścem i opryszczką. Suplementację selenu powinny prowadzić szczególnie osoby chorujące na opryszczkę. Selen chroni tkanki przy radio i chemioterapii. Selen działa niszcząco na roztocza chorobotwórcze np. nużeńca. Selen również powinni przyjmować chorujący na miażdżycę, choroby wieńcowe, kardiomiopatie czy z zaburzeniami koncentracji i kojarzenia.
Kiedy brać?
Cynk najlepiej suplementować na czczo lub 1 godzinę przed lub 2 godziny po posiłku i nie łączymy z żelazem. Selen może być zażywany razem z cynkiem lub w ciągu dnia.

Cynk w trzech organicznych formach
odpornosc choroby jelit marskosc watroby bulimia tradzik egzema

Selen organiczny
choroby tarczycy detoksykacja  odpornosc opryszczka reumatyzm stany zapalne nowotwory

pieprz czarny ziarnisty z kambodzy piperyna

Światowy lider
Trzeba jasno powiedzieć, że pieprz zaraz za solą to przyprawa, która jest niemal w każdym domu i to na całym świecie. Stosowany jest od czasów starożytnych po dzisiaj.

Pieprzowa gorączka z wojną w tle
Co tam złoto, kiedyś pieprz stanowił o wiele większą wartość. Używano go jako waluty, jako okup. W Anglii można nim było zapłacić czynsz. W średniowieczu był przyprawą królów i magnatów. W Wenecji zaś był powszechną łapówków urzędników podatkowych.
Pieprzna geneza
Za ojczyznę pieprzu uznaje się Azję. Pierwsze plantacje założono prawdopodobnie 1000 lat p.n.e. na terenie Indii. Pieprz niegdyś był stosowany głównie jako lek a konkretnie odtrutki na trucizny. Hipokrates zaś uznawał go jako lek pobudzający apetyt, łaknienie, ułatwiający kichanie, leczenia gorączki. Stosowany również jako afrodyzjak jest używany także w męskich perfumach. Pieprz był głównym przysmakiem Nerona w postaci kawałka chleba posmarowanego miodem i posypanego pieprzem.
Taka to roślinka
Pieprz czarny jest wieloletnią rośliną pnącą. W warunkach naturalnych oplata się wokół drzew niczym pasożyt i może osiągnąć nawet 11 metrów. Powszechnie uprawia się go w szpalerach na ażurowych kratach lub tyczkach. Kwiatostany posiadają ok. 30-40 owoców.
Po co pieprzyć?
Za odczucie smaku ostrości w pieprzu odpowiada piperyna. To organiczny związek chemiczny, alkaloid, który stymuluje gruczoły ślinowe i pobudz wydzielanie soków trawiennych. Pieprz sprawia, że w gorącym klimacie pocimy się chłodząc tym samym organizm co ma nas uchronić przed przegrzaniem. Pieprz zawiera magnez, żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące antyoksydantem, ale nie jest to wiadomo ilość, która uzupełnia nasze braki czy pozwoli na utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie.
Pieprz dla zdrowia
Pieprz poprawia również stan naszego mikrobiomu, sprzyjające rozwojowi bakterii probiotycznych w jelicie grubym. Usprawnia również tranzyt jelitowy oraz zapobiega kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.
Pieprz powinien również znaleźć się w naszych potrawach podczas przeziębienia i infekcji. Bowiem zadział napotnie i ułatwia oddychanie. Ważne! Dzięki zawartości piperyny w pieprzu lepiej wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen czy beta - karoten.
Godna praca
Obecnie najlepszy smakowo i jakościowo pieprz uprawiany jest w Kambodży. Chociaż praca w krajach trzeciego świata to praca w nieludzkich warunkach za przysłowiową “miskę ryżu” to powstaje coraz więcej stowarzyszeń, które zapewniają mieszkańcom pracę w godnych warunkach a my dokonując zakupu wspieramy ich w ten sposób.
Eko pieprzenie
Z całą stanowczością trzeba powiedzieć, że produkty eko smakują inaczej. Produkcja przemysłowa leci na łeb na szyję, nie ma czasu na czekanie. Można rzec co co ja “pieprzę”, ale słusznie w zrównoważona, ekologiczna produkcja daje czas naturze, na spokojne wzrastanie, dojrzewanie czy zbiór plonów bez niszczenia wszystkiego dookoła i sypania wiader pestycydów.
Bez gnicia i robali i innych bakterii
Przemysłowo uprawiane rośliny i przyprawy zanim dotrą na sklepowe półki leżą sobie w wielkich magazynach i często też zachodzą w nich procesy gnilne, rozwijają się bakterie i oczywiście wietrzeją tracą swoje dobroczynne właściwości. Pieprz, który jest zwietrzały zawilgocony a potem wysuszony nie ma już żadnych właściwości aromatycznych oraz tracimy tak cenną dla naszego zdrowia piperynę.
Pieprz Sela Pepper uprawiany w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku (bez ciężkiego sprzętu, maszyn oraz chemii) na małych rodzinnych farmach (własne stowarzyszenie około 600-set drobnych plantatorów). Zbierany ręcznie, suszony na słońcu.
Jako jedyne (z obecnie dostępnych) pakowany w opakowania detaliczne (konfekcjonowany) zaraz po zbiorach tam gdzie pieprz rośnie (czyli "prosto z farmy trafiają na nasze stoły”) dzięki czemu zachowują najwyższą jakość oraz niepowtarzalny, intensywny, naturalny smak i aromat
Gwarancja bezpieczeństwa - każda partia naszych produktów oprócz badań laboratoryjnych w zakładzie przy farmie dodatkowo przechodzi szczegółowe badania w niezależnym, międzynarodowym laboratorium Eurofins.
Nie musi być pikantne, ważne aby było aromatyczne
Dania mają pachnieć, nie potrzebujemy wyszukanych składników do stworzenia pysznego dania. Głównym dodatkiem do naszych potraw powinny być przyprawy i zioła, dzięki którym nie tylko nadamy inny smak naszej potrawie i za każdym razem może być on inny ale również wzbogacimy ją o cenne składniki. Oczywiście pod warunkiem, że użyte przyprawy będą wartościowe. Pieprz Sella Pepper najbardziej wyczuwalny jest w potrawach na ciepło. Wtedy oddaje on pod wpływem temperatury pełnię aromatu.
Pieprzne ciekawostki:
Już w I wieku n.e. fałszowano pieprz. Pisał o tym pisarz rzymski Pliniusz. Do tego celu używano jagód jałowca, które po wysuszeniu podobne są do ziaren pieprzu i szybko przechodzą jego zapachem. Niestety fałszerstwo to stało się później plagą handlującej Europy.
Obywatele Tunezji zjadają najwięcej pieprzu. Każdy Tunezyjczyk zjada około ćwierć kilograma rocznie tej przyprawy. W porównaniu w Europie spożywana ilość to mniej niż 100 gram rocznie na osobę.

Pyszny i aromatyczny pieprz
pieprz ziarnisty z kambodzy piperyna  naturalny

Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]