Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 416
Przy okazji zapraszam! Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Galangal jest nazwą rośliny z rodziny imbirowatych odnoszących się do czterech
roślin. Należą do nich alpinia lekarska, alpinia galgant, kaempferia galangal,
boesenbergia pandurata. Różnią się one barwą, rozmiarem kłączy i smakiem. Galgant
to roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej w przemyśle perfumeryjnym
do warzenia piwa oraz jako przyprawa.
Powszechnie wykorzystywany choć mało znany
Sproszkowany korzeń galgantu wykorzystywany jest w kuchni orientalnej, ale
również stosowany jest w produkcji wódki żołądkowej gorzkiej, która to właśnie
swoje właściwości zawdzięcza galgantowi. Osobiście nie polecam stosowanie owej
wódki w celu leczenia chorób, ale jako środek doraźny sporadycznie używany
w przypadku niestrawności czy tzw. ciężkości na żołądku jak najbardziej się
sprawdzi np. w grillowym towarzystwie :-) Oczywiście inną kwestię stanowią
wyciągi alkoholowe, nalewki na bazie ziół w celu leczenia konkretnych dolegliwości.
Co w kłączu drzemie?
Charakterystycznym związkiem zawartym w galangalu pochodzącym z grupy flawonoli
jest galangina. Ściślej ujmując w kłączu są obecne lipofilne, nierozpuszczalne
w wodzie diarylheptanoidy (galangole), które hamują cyklooksygenaze prostaglandynową,
co odpowiada za działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kłącza zawierają
również olejki eteryczne.
Podróż bez zwrotów i stabilizacja
Galangal ma właściwości przeciwwymiotne, ogranicza mdłości dlatego polecany
jest osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Pomocny jest również w niestrawności,
bólu brzucha. Ma działanie rozkurczowe. Przeciwdziała wzdęciom, zaparciom,
dzięki zawartym olejkom eterycznym pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych.
Co ważne wpływa na wyrównanie poziomu cukru we krwi oraz regulację cholesterolu.
Jeżeli stosujemy leki obniżające poziom cukru skonsultujemy się z lekarzem.
Bóle stawów i reumatyzm
Galangole występujące w kłączu galgantu hamują cyklooksygenaze prostaglandynową,
działając przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Stąd poleca się je w przypadku chorób
stawów, artretyzmie i reumatyzmie.
To co najbardziej interesuje
Mimo, że wielu z nas choruje to zawsze najbardziej interesujemy się tym co
mogłoby wpłynąć na naszą sylwetkę i pomóc schudnąć. Galangal nie jest magicznym
środkiem zmniejszającym nas o kilka rozmiarów, ale dzięki właściwościom przyspieszającym
przemianę materii, spalanie tłuszczu, wspierającym trawienie, rozkład aminokwasów
w jelicie grubym, ułatwia proces odchudzania i wspiera nasz układ pokarmowy.
Pomoc w walce z grzybicą
Galangal ze względu na swoje właściwości polecany jest w infekcjach grzybiczych,
kandydozie, infekcjach bakteryjnych czy nieprzyjemnym zapachu z ust.
Ogólnie mówiąc
Galangal polecany jest osobom, które chcą poprawić przemianę materii, aby chudnąć,
wyrównać poziom cukru i cholesterolu, poprawić trawienie. Cierpiący na reumatyzm,
zapalenie stawów, astmę, chorobę lokomocyjną, katar przeziębienie.
Nie stosujemy
Galangal pobudza wytwarzanie soków żołądkowych dlatego nie powinny go stosować
osoby z owrzodzeniem żołądka i jelit.
Galangal ekstrakt
Słodycz nie musi być szkodliwa
Cukier jest szkodliwy nie tylko dla zębów, ale również kości, stawów i jelit.
Sprzyja rozwojowi wielu chorób jak również grzybów w tym kandydozy, powoduje
wzrost wagi. Lista szkodliwości cukru na nasz organizm jest bardzo długa.
Trudno jest jednak go pominąć w naszej diecie. Chociaż ksylitol czy erytrytol
oraz miód mają swoich zwolenników to zdecydowanie smaczniejszym i mniej kalorycznym
dodatkiem do napojów i deserów jest “słodzik” pozyskiwany z kwiatów i warzyw.
Jak nam to smakuje?
Smak to jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do chemicznej
analizy składu pokarmu. U wielu organizmów smak i węch nie są oddzielone.
Ludzki organizm ma 5 rodzajów receptorów smakowych. Należą do nich: słodki,
słony, kwaśny, gorzki oraz umami. Smak umami został wyodrębniony przez naukowców
w 2000 roku wyodrębnionego od słonego smaku, wykrywa obecność kwasu glutaminowego,
składnika większości białek, wyczuwalny np. w pomidorach.
Przyjemność i radość
Zasadniczo, smaki słodki, umami i lekko słony są sygnałem zachęcającym do
jedzenia, podczas gdy gorzki, kwaśny i mocno słony – zniechęcającym. Słodki
smak poprawia
nam nastrój i kojarzymy go z przyjemnością.
Słodzisz a nie tyjesz
Naturalna słodycz pozyskiwana z kwiatów i warzyw jest o wiele słodsza, niż
tradycyjny cukier, ksylitol, erytrytol czy miód. Jest niskokaloryczny porcja
0,5 g ma 0,1 kcal. To naprawdę niewiele. Wystarczy szczypta właściwie można
powiedzieć, że jest niczym przyprawa dodawana do posiłków a przy tym słodka.
Słodycz pozyskana z kwiatów i warzyw nie powoduje jak zwykły cukier “uzależnienia”
od cukru czy chorób i dolegliwości.
Słodko i bezpiecznie
Indeks glikemiczny 1 porcji jest 100 razy niższy od łyżeczki cukru i wynosi
0,005 zatem nie musimy obawiać się skoku cukru we krwi.
Fit = zdrowy
Słodzik o którym mowa to fit cukier zawiera:
koncentrat soku z kwiatów arengi, wyciąg z cytronu, płatki bławatka, płatki
lotosu, płatki fiołka, płatki róży, słodkie chili, płatki krokosza, płatki
hibiskusa, naturalny aromat waniliowy (zawiera owoce wanilii), korzeń buraka,
nasiona kardamonu, skórka pomarańczy, płatki słonecznika.
Fit cukier - naturalna słodycz z kwiatów i warzyw
Tak przy okazji skutek uboczny
Bromelaina znana jest powszechnie jako środek na odchudzanie. Bromelaina (zawarta
w ananasie) to enzym, który trawi białko, ułatwia również rozkład tłuszczu
i skrobi, stąd przypisuje jej się właściwości wspomagające odchudzanie. Stanowi
wsparcie w trawieniu wymienionych produktów znacznie ułatwiając układowi
pokarmowemu trudy skurczenia naszego ciała, ale to tak tylko przy okazji
bowiem bromelaina ma bardziej zasłużone właściwości niż tylko ubytek kilku
centymetrów tu i ówdzie.
Puchnij tylko z dumy i zapalaj się tylko do roboty
Bromelaina w szczególności odnosi zasługi w zmniejszaniu stanu zapalnego szczególnie
u osób starszych i sportowców oraz przy zapaleniu tkanek miękkich. Przeciwdziała
ona obrzękom i działa przeciwbólowo, jednak nie jest to silne działanie.
Szczególnie zalecana jest po urazach, zastrzykach czy operacjach w celu zmniejszenia
obrzęków i złagodzenia bólu.
Bliskie spotkania z pięścią
W przeprowadzonych badaniach na pięściarzach bromelaina podawana w odpowiednich
dawkach przyspieszyła “znikanie siniaków” na twarzy oraz krwiaków wokół oczu,
warg, na klatce piersiowej czy ramion.
Nikomu nie życzę sprawdzenia czy siniaki ustępują po dostaniu “w gębę”, ale
każdemu się zdarza nabić sobie siniaka a oprócz estetycznego problemu to również
problem bolesny.
Gdy chorują jelita
Szereg badań nad bromelainą przeprowadzono w kontekście stanów zapalnych jelit
- choroba Leśniewskiego- Crohna, wrzodziejące zapalenia jelit, zapalenie
okrężnicy, chorób zapalnych jelita cienkiego, potwierdziły one zmniejszenie
stanu zapalnego.
Jak to działa, że nie zapala?
Mechanizm zmniejszenia stanu zapalnego w naszym organizmie dzięki bromelainie
najogólniej mówiąc polega na aktywacji komórek o nazwie NK(natural killer-
naturalny zabójca) a zwiększeniu przeciwzapalnych cytokin. Dlatego sięgnąć
po nią powinny osoby zmagające się z reumatyzmem, infekcjami dróg moczowych,
czy wspomnianymi już chorobami zapalnymi jelit.
By się nie lepiło
Bromelaina zapobiega zlepianiu się płytek krwi co stanowi profilaktykę przeciwżylakową
i przeciw zatorową. Działa w ten sposób ochronnie na układ krwionośny. To ma
szczególne znaczenie w przypadku upałów, kiedy występuje ryzyko odwodnień a
co za tym idzie gęstnienia krwi. Podczas gorąca również nasilają się dolegliwości
związane z żylakami czyli ból czy nowe pęknięcia żyłek, pojawienia się tzw.
pajączków. W połączeniu z magnezem i potasem bromelaina wykazuje działanie
zmniejszające ryzyko zawału serca, ułatwia przepływ krwi i wzmacnia serce.
By nie kasłać
Bromelaina polecana jest w przypadku zapalenia zatok, kaszlu - zmniejsza ilość
wydzielanego śluzu, dlatego osoby zmagające się z astmą czy innymi alergiami
powinny włączyć ją do suplementacyjnego menu.
Bromelaina wspomaga także układ odpornościowy.
Dla sportowców
Osoby stosujące odżywki białkowe powinny sięgać po bromelainę bowiem zwiększa
ona przyswajanie białek oraz tolerancję przewodu pokarmowego na wysokoskoncentrowane
odżywki proteinowe.
Brniemy w egzotykę - duet lepiej działa
W duecie lepiej niż solo, dlatego też dla zwiększenia działania trawiennego,
przeciwzapalnego łączy się bromelainę z papainą (zawarta w papai), ponieważ
papaina wykazuje podobne właściwości. Papaina oprócz działania przeciwzapalnego
wspomaga
gojenie
ran, wspiera układ trawienny.
Duet na robaki
Bromelaina z papainą ma także właściwości przeciwpasożytnicze - trawi pasożyty
w przewodzie pokarmowym, ale nie poradzi sobie z opornymi i silnymi osobnikami.
Jak brać ?
W celu zmniejszenia obrzęków i terapii przeciwżylakowej bromelainę stosujemy
w większej dawce najlepiej na czczo lub większym odstępie między posiłkami.
Natomiast jako wsparcie w trawieniu bromelainę i papainę zażywamy podczas lub
po posiłku.
Uwaga! Jeżeli zażywamy leki rozrzedzające krew trzeba zachować ostrożność.
Bromelaina + papaina
Lubisz poszerzać wiedzę na temat swojego zdrowia to czasopismo
jest dla Ciebie. Cenisz swój czas lub nie pamiętasz dokonać zakupu ? To nic.
Oni pamiętają za Ciebie. Raz kupujesz, czytasz cały rok.
Żyj naturalnie prenumerata 12 miesięcy
Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:
Archiwalne biuletyny
U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica
płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.
Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl "Żyj naturalnie" Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch. "Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata: Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką. Telefon: +48 603 137 893 Telefon: +48 68 453 48 88 E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl www.zyj-naturalnie.pl
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|