Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 390

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

☀️Lady Zgaga daje show

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

kwasy omega 369

Bilans rozpoczęty
Każdy kolejny rok to podsumowanie. Tego co udało się zrealizować lub nie. Najważniejsze by każdy rok był rodzinny tak na 369.
Rodzina ma wiele funkcji to każdy wie tak samo jak wiele składników niezbędnych nam do życia.
Do tej grupy należą właśnie rodzina kwasów 3-6-9. Znane nam już z wielu publikacji. Ale pamięć bywa ulotną i warto przypomnieć.
Wędrówka krwi
Kwasy tłuszczowe przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, chorobie wieńcowej), gdyż sprzyjają utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi (obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższają poziom dobrego HDL), czy pomagają zachować prawidłowe ciśnienie tętnicze. Chronią też komórki wątroby oraz przeciwdziałają nowotworom. Zmniejszają też przepuszczalność błon komórkowych, równoważą więc działanie NNKT, które tę przepuszczalność zwiększają. Skoro określane są mianem NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to znaczy, że są one nam do życia niezbędne.
Dla przypomnienia
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne, wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny, neuroprotektyny).
Z miłości do owoców
Owoce zdrowe są, jednak nadmiar fruktozy jest szkodliwy. Szczególnie szkodliwe jest spożywanie fruktozy w nadmiarze przy niedoborze DHA, która skutkuje m. in. wzrostem poziomu insuliny i glukozy, ograniczenie funkcji pamięciowych i zdolności uczenia się, również wpływa negatywnie na wątrobę i przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Niedobory powszechne
Co się dziwić, że mamy niedobory żywieniowe nawet dzieciom proponujemy częściej owoce niż bogaty w kwasy tłuszczowe posiłek. Jednak na usprawiedliwienie trzeba stwierdzić: źródła kwasów tłuszczowych są w naszej diecie ograniczone. Przykładem są kwasy takie jak EPA i DHA – kwasy te znajdują się wyłącznie w tłuszczu ryb i zwierząt morskich, przy czym ryby z zimnych mórz północnych zawierają więcej EPA, a żyjące w ciepłych morzach południowych – więcej DHA, oraz w otrzymywanym z wątroby ryb dorszowatych tłuszczu – tranie czy w hodowlanych algach morskich.
Zagrożenie rtęcią
Łosoś to ryba powszechnie lubiana, niestety również droga, jak wiele ryb może mieć w sobie nagromadzoną rtęć. Przekonał się o tym jeden z znanych wokalistów, który postanowił zmienić swoją dietę mięsną na korzyść ryb. Tyle, że spożywając w dużych ilościach ryby i owoce morza (2 razy dziennie) doprowadził organizm do zatrucia rtęcią. Po co analogia? Warto sobie sięgnąć do historii dietetycznych ludzkości i ryby zawsze stanowiły ważny element w diecie. Dzisiaj niestety zanieczyszczenie środowiska sprawia, że trudno “zdrowe” ryby kupić. Zatem pozostaje pytanie czy kwasy tłuszczowe” w kapsułce zatrute nie są? I to właśnie zależy od producenta. Dlatego trzeba zwrócić uwagę na to skąd firma czerpie surowce i czy posiada jakieś certyfikaty zapewniające bezpieczeństwo produktów.
Żylaki a niedobór kwasów
Dostarczając odpowiednich kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach zmniejszamy tendencję do powstawania żylaków, które nie są tylko problemem estetycznym. Jeśli mamy tendencję do ich powstawania to znaczy, że nasz układ krążenia funkcjonuje źle. Nie zawsze stosowanie rutyny, kasztanowca daje efekty wymierne. Rozrzedzamy krew, wpływamy na rozszerzenie naczyń krwionośnych, aby ułatwić przepływ krwi. Trzeba zadbać o jakość krwi, wzmocnić naczynia krwionośne, wpłynąć na ich elastyczność. Skoro nasza skóra jest unaczyniona to istotna jest jej kondycja w przebiegu krążenia krwi. Skóra bogata w kwasy tłuszczowe to skóra, która jest dla nas ważnym elementem chroniącym zarówno od niekorzystnych czynników zewnętrznych, zakażeń, patogenów, pełni rolę termoregulacyjną, wpływa na wchłanianie substancji czynnych m. in lipidów czy witamin w tym witaminy D.
Bez drapania, swędzenia
Skóra odpowiednio nawilżona, natłuszczona to skóra lśniąca, błyszczące miękka w dotyku. Czy może być tylko atutem młodzieniaszków. Otóż nie. Możemy to wydłużyć. Proces powstawania zmarszczek u kobiet zdecydowanie przyspiesza niedobór kwasów tłuszczowych. Śmiało można stwierdzić, że w dorosłym wieku podchodzimy szczególnie mężczyźni do tematu lekko obojętnie i trudno nam uwierzyć w moc działania kwasów na naszą skórę czy kości. Kwasy tłuszczowe są nam niezbędne po to by ograniczyć ryzyko chorób układu krążenia, ale także alergii, stanów zapalnych, łuszczenia się .
Na stawy kwasy
Temat chorych stawów i kości a dokładnie ich stanów zapalnych wraca niczym bumerang, ale co się dziwić przecież one się nam zużywają. Wieloletnie dźwiganie, noszenie, fizyczna praca, braki składników odżywczych powodują ich niszczenie, ale nie tylko. Pojawiają się zwyrodnienia, które u wielu osób powodują nieznośny ból, trudny do wyeliminowania. Na kondycję stawów i kości mają wpływ zakażenia bakteryjne, wirusowe. Otóż zakażenia bakteryjne i wirusowe np. zapalenie ucha niosą ze sobą szereg powikłań, które mają niekorzystny wpływ na kości czy stawy.
Powrót do epoki kamienia łupanego
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.
Łyk definicji - skąd te cyfry?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy jak już wspomniano NNKT. Składają się z wiązań i cząsteczek, stąd oznaczone są odpowiednio cyframi. Mają od 18 do 22 cząsteczek węgla i więcej niż jedno podwójne wiązanie w łańcuchu, a w zależności od położenia pierwszego z nich wyróżnia się dwie rodziny NNKT:
• omega-3 (n-3), posiadają pierwsze podwójne wiązanie przy trzecim od końca łańcucha atomie węgla. Należy tu kwas α-linolenowy (ALA) stanowiący substrat do produkcji pozostałych kwasów z rodziny omega-3,) czyli kwasu oktadekatetraenowego, kwasu eikozatetraenowego, kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu dokozapentaenowego, kwasu dokozaheksaenowego (DHA);
• omega-6 (n-6), których pierwsze podwójne wiązanie położone jest przy szóstym od końca atomie węgla w łańcuchu; należy tu kwas linolowy (LA) – substrat do syntezy pozostałych kwasów omega-6 (powstających z LA na drodze przemian enzymatycznych zachodzących w procesie metabolizmu, które są eikozanoidami (metabolitami) LA: kwasu gamma-linolowego, kwasu dihomo-gamma-linolowego (DGLA), kwasu arachidonowego (AA), kwasu adrenowego.
Odrębną grupę stanowią kwasy omega-9. Są to kwasy jednonienasycone, w których wiązanie podwójne umiejscowione jest przy dziewiątym od końca atomie węgla w łańcuchu. Przedstawicielami tej rodziny są: kwas oleinowy (ma 18 atomów węgla), palmitooleinowy, erukowy i nerwonowy. Głównym źródłem tego kwasu w odróżnieniu od pozostałych są oleje roślinne tj. z migdałów, orzechy, awokado czy siemię lniane.

Omega 3-6-9 w kapsułkach
kwasy omega 369

kwasy omega 369 yango

naturalny plyn do mycia owocow
Święta to czas nie tylko spożywania tradycyjnych potraw, ale również cytrusów. Chętnie sięgamy po pomarańcze i mandarynki. Zapach tych owoców wypełnia niemal wszystkie domy.

Nie parz
Większość z nas parzy czyli polewa wrzącą wodę pomarańcze i mandarynki to błąd. Tę czynność powinno wykonywać się końcu. Najpierw zaczynamy od od umycia owoców (najlepiej z użyciem szczoteczki) odpowiednim bezpiecznym płynem do tego przeznaczonym, który usuwa pestycydy, nawozy, bakterie.
Piękna skórka z bogactwem chemii
Owoce pomarańczy i mandarynek pokrywane są niebezpiecznymi dla naszego zdrowia substancjami, które mają za zadanie zachować ich świeżość w trakcie transportu. Większość z nas myje owoce tylko pod bieżącą wodą lub polewa je wrzątkiem co powoduje, że toksyny nie zostają usunięte a ułatwia się parzeniem przenikaniu toksycznych środków w głąb owoców. Często również zapominamy dokładnie umyć ręce po kontakcie z “niebezpieczną “ skórką i przenosimy chemię do organizmu.
Bez zniechęcania
Oczywiście nie zamierzamy nikogo zniechęcać do spożywania cytrusów, ale trzeba zachować ostrożność i nauczyć się odpowiednio usuwać środki, którymi pokrywane są skórki owoców. Najlepiej jest spryskać owoce naturalnym środkiem do tego przeznaczonym, potem delikatnie wyszorować szczoteczką. Mandarynki i pomarańcze, mają “pory” zagłębienia w skórce, które niestety wypełnione są różnymi środkami. Potem spłukać i wtedy można polać je wrzątkiem. Nie zapominajmy również o właściwym myciu i innych owoców i warzyw.
Owoce nie zawsze są zdrowe?
Pomarańcze i mandarynki to owoce egzotyczne czyli dla naszej populacji a w szczególności zimą nie są wskazane. Skoro to owoce tropikalne to przeznaczone dla populacji zamieszkującej tamte rejony. Czy to oznacza, że powinniśmy z nich rezygnować? Czasami niestety tak. To wręcz paradoks kiedy u nas w okresie jesienno-zimowym jest tych owoców pod dostatkiem to są one dla nas mniej wskazane.
Brr zimno
Owoce cytrusowe mają za zadanie ochłodzić organizm, zatem w okresie letnim bardziej się sprawdzają, kiedy jest nam gorąco, ale i zimą kiedy spożywamy dużo rozgrzewających potraw i w ogóle jesteśmy “gorącymi” typami możemy bez obaw zajadać pomarańcze czy mandarynki.
Kiedy przystopować?
Musimy wykazać wstrzemięźliwość kiedy jesteśmy przeziębieni, ktoś powie, że na przeziębienie to trzeba spożywać produkty z witaminą C, ale w tym przypadku najlepiej odstawić cytrusy bo nie mają takiej ilości witaminy C, aby mogła ona nas “wyleczyć” z przeziębienia czy grypy lub choroby wirusowej. Jak już wiemy cytrusy “ochładzają” organizm więc utrudniają nam walkę z chorobą.
Z rozwagą
Osoby z problemami trawiennymi, zgagą, zapaleniem jelit czy podrażnioną śluzówką żołądka powinny ograniczać spożywanie owoców cytrusowych bo mogą one nasilać dolegliwości. Niestety wiele osób nie łączy problemów trawiennych po spożyciu surowych owoców z bólem brzucha wzdęciami czy zgagą.
W obronie
Owoce cytrusowe dostarczają nam m. in. kwasu foliowego i beta karotenu, potasu oraz ważnych dla naszego trawienia pektyn, błonnika. Niewątpliwie poprawiają samopoczucie bo ich aromat wprawia nas w lepszy nastrój wpływa na poprawę apetytu, działa energetyzująco.
A może sok?
Pytanie czy lepiej jeść owoce czy pić sok. Odpowiedź brzmi lepiej zjadać owoce. jeżeli już jednak wolimy sok (a nie w każdych warunkach możemy pozwolić sobie na owoc) to wypijać sok z miąższem, dostarczy nam pekty i zapobiega “ nagłemu” wzrostowi poziomu cukru we krwi. Co w konsekwencji powoduje u nas nadmierną senność, pragnienie. Zawarty w owocach błonnik ułatwia trawienie i przesuwanie się treści pokarmowej, wpływa korzystniej na naszą sylwetkę.

Naturalnie czyste owoce i warzywa - płyn do mycia
naturalny srodek do mycia owocow i warzyw

Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia

życzymy wszystkim Wam Drodzy Czytelnicy i Klienci po prostu zdrowia. Zarażajmy się tylko pozytywną energią, dobrym nastrojem i uśmiechem .


lit depresja ADHD choroba afektywna

Waga nie ma znaczenia w działaniu
Świat pokazuje nam jak wiele jeszcze o nim nie wiemy. Jeden z najlżejszych metali choć powszechnie wykorzystywany we współczesnym świecie technologii to niewielu z nas ma świadomość jakie korzyści niesie on dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o pierwiastku jakim jest lit.
Lekki transport
Czy wiedziałeś, że lit transportuje witaminę B12 do mózgu, działa przeciwzapalnie i przeciwświądowo. Polepsza działanie magnezu i niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Odgrywa ważną rolę w produkcji szpiku kostnego, ale również zapobiega chorobie wieńcowej, wpływa korzystnie na układ krążenia.
Słów kilka o odkryciu
Jak wszytko o czym już wiemy wymagało odkrycia przez kogoś. Wszystko ma swoje etapy i drogi, zatem zacznijmy od początku. Petalit został odkryty w 1800 roku przez brazylijskiego chemika i polityka José Bonifácio de Andrada e Silva w kopalni na wyspie Utö. Jednak dopiero w 1817 roku Johann Arfvedson, pracujący w laboratorium chemicznym Jönsa Jacoba Berzeliusa, odkrył obecność nowego pierwiastka w czasie analizy rudy petalitu. Pierwiastek ten tworzył związki podobne do związków sodu i potasu, chociaż jego węglan i wodorotlenek były słabiej rozpuszczalne w wodzie i bardziej zasadowe. Berzelius nazwał ten zasadowy nowy materiał lithion/lithina, od greckiego słowa λιθoς (transliterowany jako lithos, co oznacza ‛skała’), aby upamiętnić jego odkrycie w minerale, w przeciwieństwie do potasu, który został odkryty w popiele roślinnym i sodu, który był znany jako obecny we krwi zwierząt. Nowy metal zawarty w materiale skalnym nazwał lithium czyli lit.
Skąd się wziął?
Lit występuje w śladowych ilościach w wielu roślinach, planktonie i bezkręgowcach, w stężeniu od 69 do 5760 części na miliard (ppb). Stężenie litu w organizmach bezkręgowców jest nieco mniejsze, natomiast wszystkie tkanki i płyny ustrojowe kręgowców zawierają jakąś ilość litu (w zakresie od 21 do 763 ppb). Organizmy wodne dokonują bioakumulacji litu w większym stopniu niż lądowe. Nie wiadomo, czy lit pełni rolę fizjologiczną w jakimkolwiek organizmie, ale badania żywieniowe ssaków wskazują na jego duże znaczenie dla zdrowia.
Pewne zależności, które niestety się sprawdzają
Sugeruje się, że lit powinien być klasyfikowany jako niezbędny do życia mikroelement z zalecaną dawką spożycia na poziomie 1 mg/dzień. Badania w Japonii przeprowadzone w 2011 roku wskazują na to, że występujący w wodzie w naturalnych stężeniach lit może zwiększać średnią długość życia ludzi. W innym badaniu japońskim w 2009 roku wskazano na odwrotnie proporcjonalną zależność liczby samobójstw i stężenia litu w wodzie pitnej w danym rejonie. Niestety tam gdzie go brakowało populacja miała znacznie obniżony nastrój, skłonność do depresji.
Znasz go doskonale i nie wyobrażasz sobie bez niego dnia
O ile lit nie jest znany jako środek terapeutyczny, leczniczy i niewielu z nas dotychczas o nim słyszało. To jego związki wykorzystywane są we współczesnej technologii. Śladowe ilości litu są obecne we wszystkich organizmach to jego różne związki ma przy sobie niemalże każdy z nas chociaż nie zdajemy sobie z tego sprawy. Związki litu znajdują się w baterii naszych telefonów komórkowych i innych urządzeń np. powerbank. Nie oznacza, to że trzymanie baterii przy uchu jest dla nas korzystne i wyleczy z chorób, wręcz przeciwnie, ale winowajcą lit nie jest.
Produkcja w górę
Od końca II wojny światowej produkcja litu znacząco wzrosła. Sole litu są pozyskiwane z wód ze źródeł mineralnych, stawów solankowych i podziemnych złóż solanek. Metal jest uzyskiwany przez elektrolizę mieszaniny stopionego chlorku litu i chlorku potasu. W 1998 cena litu wynosiła około 95 $/kg. Lit i jego związki mają wiele różnorakich zastosowań przemysłowych, w tym w produkcji szkła i ceramiki żaroodpornej, wytrzymałych stopów używanych w lotnictwie, ogniw litowych i akumulatorów litowo-jonowych. Te trzy zastosowania zużywają ponad połowę światowej produkcji litu.
Lit w walce z trudnymi chorobami
Mimo rozwiniętej medycyny w dalszym ciągu niezwykle trudno jest wyleczyć choroby o podłożu psychicznym. Depresja nadal zbiera żniwo i chorują na nią na świecie ok. 350 mln osób a w Polsce ok 1,5 mln. osób. Stosowane leczenie farmakologiczne niesie ze sobą wiele skutków ubocznych i często jest po prostu nieskuteczne.
Od dawien dawna...
W literaturze znajdziemy informacje że węglan litu stosowany był w leczeniu manii i depresji. Powstaje pytanie czemu jest on mało popularny w naszym kraju? Nie wiemy. Ale przedstawimy jak działa lit na nas. Lit nasila przekaźnictwo serotoninergiczne w hipokampie, przez zwiększenie uwalniania serotoniny. Nasila też przekaźnictwo noradrenergiczne poprzez hamowanie cyklazy adenylowej. Hamuje powstawanie trójfosforanu inozytolu i przekaźnictwo dopaminergiczne.

Brzmi to dość skomplikowanie natomiast z punktu widzenia biologicznego właśnie, te elementy reakcji organizmu mają kluczowe znaczenie w przypadku chorób o podłożu psychicznym, stresu czy nałogów.
Trauma
Wiele traumatycznych przeżyć powoduje, że “nie możemy się “podnieść” wrócić do równowagi, tak samo jak silny stres u wielu z nas wywołuje zaburzenia funkcjonowania całego organizmu. Lit może być pomocny jest w leczeniu choć słuszniej nazwać należy powrocie do równowagi.
ADHD
Choć niektórzy uważają, że ADHD to wymysł złego wychowania współczesnych rodziców, to jest to silne zaburzenie koncentracji określane zespołem nadpobudliwości psychoruchowej. Często już dzieciom proponowane są leki, które nie tylko uzależniają ale znacząco wpływają na ich późniejszy rozwój. W wielu badaniach wykazano właśnie, że lit również i tutaj spełnia swoją pozytywną rolę. Lit również wykorzystuje się w leczeniu manii ale również w przypadku alkoholizmu czy narkomanii.
Cudowność nad cudownościami
Mówiąc o związkach litu i jego działaniu, trzeba oczywiście brać pod uwagę, że w zależności od efektu terapeutycznego istotna jest dawka. Podczas suplementacji należy zwiększyć ilość płynów. Lit nasila wydalanie sodu i wody przez nerki, dlatego podczas leczenia należy przyjmować odpowiednią ilość sodu i wody, żeby nie doszło do odwodnienia organizmu. Jeśli chorujemy trzeba skonsultować stosowanie ze specjalistą.

Lit w formie organicznej tabletki
lit depresja ADHD choroba afektywna

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 78 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 41 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl 


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]