Sklep Naturalna Medycyna


Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 374

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie

Coś na odchudzanie CZ. I

Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

shatavati bole miesiaczkowe menopauza


“Ta która ma tysiąc mężów" Inne źródła podają, “kobieta, która może mieć stu mężów” - bynajmniej nie będzie o kobiecie, która miała sto czy tysiąc mężów bo jeden to już nadto wystarczająco, to dosłowne tłumaczenie z sanskrytu słowa shatavari. Shatavari to dziko rosnący szparag a jej łacińska nazwa to Asparagus racemosus. Roślina ta jest znana w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat a z jej udowodnionego naukowo działania korzystają współczesne pokolenia. Lecznicze i profilaktyczne właściwości zawarte są w korzeniu tej rośliny.
Każdy nosi w sobie zegar tylko, że nie każdy punktualny
W życiu cenimy sobie punktualność i przewidywalność. Dla równowagi psychofizycznej również potrzebujemy punktualności i przewidywalności. Fizjologia naszego organizmu jest zaprogramowana na regularność, nie może nas zaskakiwać a być przewidywalna i odznaczać się punktualnością. To niezwykle istotne, po pierwsze obrazuje nam stan naszego zdrowia, a przy pojawiających się zaburzeniach jest dla nas sygnałem alarmowym.
Przyjaciółka kobiet na całe życie
Niezależnie czy mamy lat dwadzieścia czy pięćdziesiąt Shatavari powinna dołączyć do kobiecego grona przyjaciół. Głównie za sprawą zawartych w niej prekursorów estrogenu czyli fitoestrogenów. Łagodzi objawy klimakterium. Wpływa na regulację cyklu miesiączkowego, redukuje nieprzyjemny dla wszystkich dookoła szczególnie mężczyzn zespół napięcia miesiączkowego (PMS), który potrafi zepsuć najlepsze relacje.
Co mówi literatura
Według literatury ajurwedyjskiej shatavari reguluje cykl miesięczny, wzmacnia owulację, stabilizuje poziom żeńskich hormonów oraz wspomaga funkcjonowanie tarczycy. Łagodzi także zespół napięcia przedmiesiączkowego PMS oraz zmienność nastrojów w różnych fazach cyklu. Odżywia komórki jajowe i zwiększa płodność.
Menstruacja jest nie po to by cierpieć
Zawarte w shatavari saponiny zmniejszają wrażliwość błony mięśniowej macicy na oksytocynę i wazopresyny co wpływa na aktywność skurczową macicy zmniejszając ból w trakcie menstruacji.
Dla niej równowaga a dla niego seksualne wsparcie
Shatavari jest nie tylko kobiecą rośliną. Wykazuje również pozytywny wpływ na układ rozrodczy mężczyzn. Zalecana jest w przypadku zaburzeń libido czy problemów z przedwczesnym wytryskiem.
Młodość na dłużej
Shatavari w medycynie ajurwedyjskiej to również roślina odmładzająca ponieważ wpływa na wolniejszy proces starzenia się komórek, tkanek i narządów. Polecana jest również przy zaburzeniach układu pokarmowego wynikających z wysuszenia błon śluzowych szczególnie przy chorobie wrzodowej za sprawą zawartego w niej śluzu. Oprócz tego shatavari zawiera sole mineralne, flawonoidy, polisacharydy i sterole. Dzięki tym składnikom zwiększa ona siły witalne.
Odporność w górę
Na odporność składa się wiele czynników jak wiemy. Dodatkowym wsparciem w jej funkcjonowaniu jest shatavari. Poprawia ona funkcjonowanie makrofagów czyli komórek odpornościowych odpowiedzialnych za niszczenie potencjalnie szkodliwych komórek.
Im korzeń niewskazany
Shatavari nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, karmiące i dzieci czy osoby uczulone na szparagi.

Shatavari 60 kaps.
shatavari bole miesiaczkowe

yango suplementy diety

cellenzym enzymy trawienne

Pokolenie uprzedzonych
Coraz więcej osób jest nietolerancyjnych, coraz to młodsi. Najbardziej powszechna wśród nietolerancji jest laktoza wynikająca z braku enzymu laktazy. Nie tolerujemy jednak nie tylko laktozy, ale również fruktozy lub mamy problem z wytwarzaniem niektórych enzymów. Nasze brzuchy potrafią nam narobić wstydliwych kłopotów nie tylko wonnych. Wzdęcie brzucha czy gazy (o ile ktoś nie zemdleje) są małym kłopotem w porównaniu z chorobami przewlekłymi, które mogą być podłożem niedoboru enzymów trawiennych. Niestety nie wiążemy wielu chorób z enzymami a jest ich całkiem sporo i do tego uciążliwych. Niewłaściwa praca enzymów może doprowadzić do chorób? Brzmi to jak jakiś banał, ale banałem nie jest. Zatem dzisiaj słów kilka o enzymach.
O enzymach trawiennych słów kilka
Enzymy trawienne to grupa enzymów wydzielana w układzie pokarmowym począwszy od jamy ustnej kończąc na jelicie cienkim. Służą nam do trawienia pokarmów to oczywiście jak najbardziej uogólnione twierdzenie. Rolą enzymów jest nie tylko trawienie pokarmów, ale również w zależności od miejsca występowania i rodzaju mają działanie m.in. bakteriobójcze, rozkładają konkretne substancje, przekształcają je, wywołują szereg reakcji chemicznych w organizmie czy są niezbędne do wchłaniania składników odżywczych.
Ekipa do konkretnych zadań
Jeśli ktoś nie pamięta już dokładnie lekcji biologii na temat enzymów poniższy zapis powinien to odświeżyć:

  • amylaza ślinowa - Zapoczątkowuje wstępne trawienie węglowodanów, rozcina długołańcuchowe polisacharydy (skrobię i glikogen) na dekstryny (oligosacharydy) i maltozę.
  • lipaza żołądkowa - Zapoczątkowuje rozkład zemulgowanych tłuszczów (np. mleka, śmietany) na diacyloglicerole, monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe.
  • pepsyna (endoproteaza) - Zapoczątkowuje rozkład białek (polipeptydów na krótsze łańcuchy polipeptydowe i oligopeptydy. Jest również aktywatorem dla następnych cząsteczek pepsynogenu(zjawisko autokatalizy).
  • podpuszczka (rennina) - Ścina kazeinę (białko mleka) na parakazeinian wapnia. Występuje jedynie w okresie niemowlęcym
  • nukleazy trzustkowe (DN-aza, RN-aza) - Rozkładają kwasy nukleinowe na nukleotydy.
  • sacharaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd sacharozę do glukozy i fruktozy.
  • laktaza (disacharydaza) - Rozkłada disacharyd laktozę do glukozy i galaktozy.
  • lipaza trzustkowa - Rozkład zemulgowanych tłuszczów na diacyloglicerole, monoacyloglicerole, glicerol i kwasy tłuszczowe. Żółć pomaga w emulgacji tłuszczów.
  • aminopeptydazy - Rozkład skrajnych wiązań peptydowych, odłączając pojedyncze aminokwasy od N-końca (końca aminowego).
  • karboksypeptydazy - Rozkład skrajnych wiązań peptydowych, odłączając pojedyncze aminokwasy od C-końca (końca karboksylowego).
  • nukleozydazy i fosfatazy - Rozkład nukleozydów na zasady azotowe, cukry i fosforany
  • nukleotydazy - Rozkład nukleotydów na nukleozydy
  • maltaza (disacharydaza) - Rozkład maltozy (disacharydu) na 2 cząsteczki glukozy.
  • elastaza - Rozcinania wiązania peptydowe, zlokalizowane w pobliżu aminokwasów o małych łańcuchach bocznych np.: glicyna, alanina, seryna. Degraduje elastynę.
  • lizozym - Nie uczestniczy w trawieniu pokarmu, ma działanie bakteriobójcze.
  • trypsyna - Dalszy rozkład polipeptydów na peptydy i oligopeptydy. Trypsyna jest również aktywatorem następnych cząsteczek trypsynogenu (zjawisko autokatalizy) i chymotrypsynogenu.
  • chymotrypsyna - Dalszy rozkład polipeptydów na peptydy i oligopeptydy. Trypsyna jest również aktywatorem następnych cząsteczek trypsynogenu (zjawisko autokatalizy) i chymotrypsynogenu.
  • amylaza trzustkowa - enzym produkowany w trzustce i działający w dwunastnicy. Substratem tego enzymu jest skrobia lub glikogen, a produktem trawienia maltoza lub oligosacharydy


Źródło: wikipedia

Utrapienie z tym trawieniem
Z powyższej tabeli można wywnioskować, że nawet filozofom się nie śniło jak trawienie jest skomplikowane. Ile procesów potrzebnych jest do trawienia pożywienia. Co do jednego bez większej wiedzy możemy być zgodni, że czasem trawienie to utrapienie. Okazuje się, że w wyniku niedoborów niektórych enzymów chorujemy, a niektóre choroby i leki stosowane powodują upośledzenie wytwarzania enzymów bądź je blokują.
Czyli klasycznie albo niedobory doprowadzają do chorób albo choroby do niedoborów. Nie bez znaczenia pozostaje nasz wiek, wiadoma sprawa. Kilku dziesiętna eksploatacja naszej maszyny w postaci układu pokarmowego nie działa już tak sprawnie jak u młodzieniaszków, zatem potrzebujemy wsparcia z zewnątrz.
Anemia
Często szukamy przyczyn anemii. Okazuje się, że przy braku właściwego wytwarzania enzymów trawiennych dochodzi do zubożenia przyswajania składników odżywczych. Przy niedostatecznym wydzielaniu enzymów trawiennych czy kwasu solnego w żołądku może ulec upośledzenie wchłaniania żelaza co wtórnie prowadzi do jego niedoboru. Zatem warto sięgnąć po enzymy.
Błonnikowi amatorzy mogą mieć problemy
Spożywając znaczną ilość warzyw i owoców (bogatych w błonnik pokarmowy) powinniśmy wesprzeć nasz organizm w celulazę, która umożliwia trawienie błonnika pokarmowego. Organizm człowieka niestety nie wytwarza enzymów pozwalających na rozłożenie wiązań celulozy występujących we włóknach pokarmowych. Dlatego wiele osób spożywających znaczne ilości owoców, surowych warzyw może odczuwać dyskomfort po ich spożyciu, jeśli nawet dolegliwości nie są odczuwane to organizm może nie przyswoić odpowiednio składników odżywczych. Błonnik pokarmowy spożywany w dużej ilości ogranicza bowiem wchłanianie witamin, minerałów czy tłuszczy.
Katusze miłośników mleka
Coraz więcej osób nie trawi produktów mlecznych. Nie chodzi o świeże mleko ale także kefirki i śmietana, jogurty albo ser (najczęściej w postaci wiatrów lub huraganu) czy inne przygody w toalecie do której mkniemy niczym pendolino jak biegunki i zaparcia. Oczywiście można znaleźć roślinne zamienniki, ale to już nie to samo. Święta bez sernika, tort bez bitej śmietany czy lato bez lodów i koktajli owocowych? Dlaczego ta laktoza stanowi dla nas taki problem? Niestety w wyniku stosowania leków z grupy NLPZ, posiadania pasożytów, przebytych zakażeń bakteryjnych, infekcji, zażywania antybiotyków czy występowania niektórych chorób spada zdecydowanie aktywność enzymu laktazy. Leki czy przebyte choroby mogą uszkadzać kosmki jelitowe stąd pojawiają się problemy jelitowe. Niektóre leki z grupy NLPZ mogą blokować wytwarzanie innych enzymów trawiennych.
Również jak wspominałam już wcześniej z wiekiem spada aktywność wydzielnicza enzymów.
Owocki pyszne, ale problemowe
O ile nabiał jesteśmy w stanie mocno ograniczyć to z owocami jest już gorzej. Są osoby, które mają nietolerancję fruktozy, ale również osoby, które cierpią na zespół złego złego jej wchłaniania. Fruktoza metabolizowana jest w jelicie cienkim. Kiedy mam problem z jej trawieniem występują podobne objawy ze strony układu pokarmowego jak w przypadku nietolerancji laktozy.
Upierdliwa Candida
Niestety osoby z candidą słodkiego życia nie mają i oprócz tego każda próba osłodzenia sobie rzeczywistości nawet zdrowym miodkiem jest dla nich niewskazana o ketchupie czy piwku albo serku pleśniowym czy śmietanie do mizerii też można zapomnieć. Ta choroba jest paskudztwem, które trudno wyleczyć a restrykcyjna dieta jest trudna do utrzymania. Dlatego osoby chorujące na candidę powinny wspierać organizm enzymami trawiącymi cukry m. in. amylazę i celulazę.
Po prostu jest lżej
Enzymy to koło ratunkowe dla osób, które mają uczucie pełnego brzucha, ciężkości w żołądku, wiele osób narzeka, że nawet po kawie jakoś im ciężko. Enzymy powinny zdecydowanie pomóc. Enzymy sprawiają, że mamy uczucie lekkiego brzucha a nawet płaskiego. Są pomocne w odchudzaniu. Dlaczego? Z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, że szybciej trawimy pokarm, po drugie, że dostarczamy odpowiednich składników z pokarmów (zatem jesteśmy lepiej odżywieni więc organizm nie musi tworzyć zapasów w celu przetrwania). Przy niewłaściwym wytwarzaniu enzymów jedzenie przez nas “przelatuje”chociaż to dość ogólne stwierdzenie, ale najkrócej i dosadnie to obrazujące.
W obawie przed nałogiem
Bez obaw stosowanie enzymów nie uzależnia naszego organizmu. To nie jest tak, że jak zaczynasz brać enzymy to jesteś na nie skazany do końca życia. I jeżeli nie będziesz ich dostarczał to organizm samodzielnie ich nie wytworzy. Enzymy są wsparciem choć nie ukrywam, że powinny stanowić one stałą suplementację osób chorych i przyjmujących leki, które wpływają na zmniejszenie ich wytwarzania.

Cellenzym - enzymy trawienne
cellenzym enzymy trawienne

Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać nasze poprzednie biuletyny
to poniżej zamieszczam do nich link:

Archiwalne biuletyny

U nas płyny dezynfekujące nadal dostępne
Płyn dezynfekujący Kaliber69
plyn dezynfekujacy

W naszej ofercie są również inne płyny o działaniu dezynfekującym:
Medica płyn do rąk i czyszczenia powierzchni oraz Preventiv żel z aloesem

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
produkty dostępne w naszym sklepie internetowym
zapraszamy również do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj naturalnie"
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter, Ruch.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 73 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 39 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl



UWAGA!


Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

 
 

Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]