Sklep Naturalna Medycyna

 

Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 326
Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty szósty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Olej to złoto
Duży brzuch. Duży problem.

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

Żel z aloesu aloe vera 1000 ml


Jesienny wieczór za oknem deszcz i silny wiatr. Siadasz w fotelu na chwilę by odsapnąć po ciężkim dniu zbierania grzybów i zamykasz oczy. Przenosisz się do słonecznego Meksyku jest ciepło na głowie sombrero by promienie słońca nie raziły w oczy. Uśmiechnięty meksykanin przygrywa na mandolinie i popijasz sobie świeżo wyciśnięty sok z aloesu. Jest przyjemnie.
Powrót do rzeczywistości
Nie każdy ma szansę odwiedzić Meksyk, nie każdego na to stać a i z biurami podróży bywa teraz różnie. Jeśli nie możemy go zobaczyć to chociaż posmakujmy.
Dlaczego akurat Meksyk zasługuje na naszą szczególną sympatię bo to dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem pomidorów, kukurydzy, czekolady i chilli oraz wspaniałego aloesu.
Odporność na klimat - nadciąga zielony lekarz
Odmian aloesu jest kilka najpowszechniejszy jest Aloe vera czyli aloes zwyczajny. Aloes w wielu krajach określany jest jako zielony lekarz. Doskonale przystosował się do trudnych warunków wegetacji z ograniczoną ilością wody. Dlaczego roślina pustynna jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i upałów? To dzięki zawartym w liściach rośliny pojemnikom wypełniających się wodą przez okres 3-5 lat, która przekształca się w naturalny żel.
Trochę wiedzy produkcyjnej
Z aloesu głównie pozyskuje się miąższ zawarty w szarozielonych, grubych, mięsistych liściach. Miąższ ma strukturę galaretowatą i barwy jasnozielonej. Miąższ pozyskiwany jest przez obranie liści ze skóry, potem kilkakrotnie płucze się tę masę i wyciska sok. W ten sposób otrzymujemy czysty żel aloesowy pozbawiony gorzkiego i silnie przeczyszczającego soku zwanego alona, w skład którego wchodzą związki: aloina (żółta ciecz obecna w kanalikach liści), która jest C-glukozydem aloeemodynoantronu oraz barbaloina, które zawiera pulpa aloesowa ( w przeciwieństwie do czystego miąższu).
Podrażnij się z lenistwem
Przyczyny zaparć u wielu osób są różne, czasami wynika to z niedostatecznej ilości płynów, błonnika, czasami z “lenistwa” jelit czyli gdy ruchy robaczkowe jelit są słabe. Aloes drażni śluzówkę jelita grubego wywołuje jego przekrwienie, wzmaga ruchy robaczkowe jelit. Dobrze pomaga na takie dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, lub refluks (cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku). Aloes pomaga również zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w naszym jelicie, utrzymają równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Aloes również wykazuje działanie przeciwrobacze. Aloes zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego, działa ogólnie wzmacniająco oraz wzmaga siły odpornościowe organizmu. Aloes wprowadzamy powoli i ostrożnie. Zaczynamy od mniejszych dawek.
Własny mechanizm obronny
Aloes należy do adaptogenów. Adaptogen wzmacnia naturalną odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju. Pomaga walczyć z każdą chorobą. Uważa się że działanie adaptogenne aloesu polega na balansowaniu biochemii organizmu, stymulując mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała. Pozwala to na zwiększoną zdolność do radzenia sobie ze stresem (stres fizyczny, emocjonalny i środowiskowy taki jak zanieczyszczenie powietrza, gleby itp.).
Aloes na stany zapalne
Aloes zawiera 12 substancji, w tym beta-sitosterole, które mogą pomóc spowolnić lub zahamować stan zapalny. Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i poprawić ich ruchomość.

Żel z aloesu aloe vera 1000 ml


Schudnij z aloesem
Dzięki właściwościom odtruwającym i poprawiającym trawienie zwiększamy możliwość utraty dzieje się tak, bo aloes poprawia trawienia i oczyszcza organizm. Pozbycie się toksyn z organizmu powoduje, że mamy więcej energii i nie jesteśmy ciągle zmęczeni, co można przełożyć na większe zaangażowanie w dbaniu o swoją wagę. Zawarte w aloesie biologicznie czynne polisacharydy (wielocukry) łączą się z niektórymi toksynami, które bardzo słabo rozpuszczają się, lub są nierozpuszczalne w wodzie i nie mogą być usunięte z ciała normalnymi drogami detoksykacji (np. niektóre metale ciężkie i ich sole). Aloes wspomaga naturalne funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania toksyny, które są następnie wydalane przez jelito grube.
Aloes z zasady jest dobry
Większość chorób łatwiej się leczy w środowisku zasadowym. Niestety ludzie głównie żywią się produktami o kwaśnym odczynie. Dla dobrego zdrowia powinniśmy przestrzegać reguły 80/20 - 80% alkalicznej żywności (o odczynie zasadowym, czyli większość świeżych warzyw) i 20% kwasowej żywności. Aloes jest pokarmem o odczynie zasadowym czyli alkalizuje organizm, pomaga zrównoważyć zbyt dużą ilość kwaśnych produktów żywieniowych obecnych w jedzeniu.
Skóra się zepsuła to ją zreperuj
Skóra to nie narzędzie, ale czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływają, na jej wygląd. Każdemu z nas zdarzają się jakieś awarie, czy to urazy, oparzenia, wypryski czy alergie, przewlekłe choroby skóry. Jak szybko ją naprawić? Aloes działa jak środek przeciwbólowy, łagodząc zranione miejsca. Aloes działa również przeciwświądowo i ma właściwości ściągające, zazwyczaj stosowany w celu zmniejszenia krwawienia z otarć i uszkodzeń naskórka. Ze względu na dużą zawartość wody aloes jest świetnym środkiem nawilżającym i odmładzającym skórę. Aloes zwiększa elastyczność skóry przez zwiększenie ilości kolagenu i elastyny, jest również środkiem zmiękczającym i kojącym skórę. Pomaga w dostarczaniu tlenu do komórek skóry co zwiększa wytrzymałość i regenerację tkanki skóry oraz powoduje zwiększony przepływ krwi przez rozszerzenie naczyń włosowatych w skórze.
Mit złej pasteryzacji
Technika konserwacji jaką jest pasteryzacja odbywa się za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Oczywiście nieodpowiednia pasteryzacja, może “zabić” wiele cennych składników. Żel aloesowy musi być poddany pasteryzacji, ale odpowiedniej.
Żel aloesowy Colibri nie zawiera wody, substancji konserwujących i barwników. Jest poddany pasteryzacji HTST (High Temperature Short Time) - utrwalanie produktu w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Taki sposób pasteryzacji pozwala zminimalizować straty składników odżywczych oraz zachować cechy sensoryczne produktu. Co ważne żel aloesowy po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Koniec stereotypów
Powszechnie uważa się, że czysty sok z aloesu jest niesmaczny. Dzieje się tak dlatego, że użyty do produkcji w Europie musi przebyć długą drogę, (dla powstrzymania procesu gnicia dostaje on sporą dawkę substancji) dlatego pierwszej świeżości nie jest. Każdy z nas wie, sok ze świeżych owoców smakuje inaczej, niż ten ze zwiędłych, nadgniłych czy “naszpikowanych” chemią. Aloes żel Colibri przetwarzany jest na miejscu dlatego jego smak i właściwości są znacznie lepsze bo wytwarzany jest ze świeżego aloesu.

Żel z aloesu
Żel z aloesu aloe vera  1000 ml


enzymy trawienne magsyra balans

Jeść czy nie jeść oto jest pytanie?
Są wśród nas tacy, którzy mimo uczucia głodu zadają sobie pytanie jeść czy nie jeść. Zjeść i czuć się źle : Po tym boli mnie brzuch i męczy zgaga a po tym się odbija a to mi “siedzi na żołądku” i można tak wyliczać bez końca. W nocy cierpienie i spanie prawie na siedząco.
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez kawałka ciasta, urodzin bez tortu, czy sałatki jarzynowej z majonezem, krokiecika z pieczarkami na przyjęciu imieninowym. A do tego sezon grzybowy w pełni. Kurki w śmietanie, kania smażona w cieście i ślinka leci. Życie przecież nie polega tylko na wyrzeczeniach. Mamy prawo do przyjemności.
W domu najlepiej
Osoby z problemami trawiennymi unikają spotkań towarzyskich, nie mówię tylko o bankietach, ale też o zwykłych domowych przyjęciach. Wycofujemy się i unikamy znajomości. A tak być nie musi. Życie daje nam w kość więc warto czerpać radość ze wspólnego spożywania posiłków. Zaburzenia trawienne stanowią ogromny odsetek problemów zdrowotnych. Najczęściej wymieniane objawy związane z zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego osób zgłaszających się do gastrologa to: wzdęcia u ok. 58% badanych, bóle brzucha (54%), zgaga (48%), zaparcia (46%), wzmożona kurczliwość jelit (46%), odbijania (45%).
Zaburzenia trawienia nie są tylko wynikiem niewłaściwej diety, niedostatecznej ilości enzymów, ale również stresu, chorób, leków czy palenia tytoniu.
Mylne objawy
Kwas żołądkowy jest ważny dla prawidłowego trawienia, dla równowagi flory jelitowej dla ochrony przed infekcjami i zapobiega alergiom pokarmowym.
Wiele osób nie wiąże dolegliwości żołądkowych z zaburzonym wydzielaniem soków żołądkowych. Często pojawiająca się zgaga, bo aż u ok. 40 % populacji zachodniej przynajmniej raz w miesiącu a u niektórych zdecydowanie częściej jest neutralizowana przez doraźne środki, które przynoszą ulgę na chwilę. Takie doraźne środki niekorzystnie wpływają na proces trawienia. Wielu z nas myśli, że zgaga i inne dolegliwości związane są z nadmiarem soków żołądkowych a w większości przypadków jest odwrotnie. Zbyt mała ilość soków żołądkowych powoduje wiele przykrych konsekwencji.
Początek złego
Zaburzenia trawienia przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób nie tylko układu pokarmowego. W wyniku nieprawidłowej pracy żołądka, a dokładniej niedostatecznej ilości soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w konsekwencji prowadzi do :
zgagi, refluksu. Słabo trawione jest białko, nie trawimy dostatecznie pokarmów, odczuwamy wzdęcia, gazy po posiłkach. Odczuwamy pełność po posiłkach. Odczuwamy nudności. Poprzez zaburzenia trawienia organizm nie otrzymuje odpowiednich składników odżywczych co również odbija się na naszym wyglądzie. Wypadają włosy mamy łamliwe paznokcie.
Jakby tego było mało to jeszcze…
Dalszą konsekwencją zaburzenia trawienia pokarmów jest m. in. niedobór witaminy B12 (jest to związane z poziomem homocysteiny w organizmie) występuje nadwrażliwość pokarmowa, przerost bakterii w jelicie cienkim - SIBO, zwiększa się podatność na zakażenia układu pokarmowego: kandydoza, bakterie, pasożyty.

Trawienne wsparcie
enzymy trawienne magsyra balans


Palacze dbajcie o brzuchy
O osobach palących papierosy można mówić, że się trują. Mimo, że wielu palaczy dba o swoją dietę, nawet stara się oczyszczać organizm by zminimalizować skutki trującego “dymka“.
Powszechnie mawia się, że palenie ma negatywny wpływ na płuca, skórę czy układ krążenia jednak niestety ma ono udokumentowane czynniki wpływające na pracę przewodu pokarmowego. Tytoń wpływa na wydzielanie żołądkowe, mikrokrążenie śluzówkowe, wydzielanie trzustkowe, motorykę żołądka. Palenie papierosów powoduje wzmożone wydzielanie gastryny z komórek okładzinowych, które zwiększają wydzielanie kwasu żołądkowego. Pod wpływem papierosów zmniejsza się produkcja śliny i zawartych w niej węglowodanów, co przyczynia się do spadku działania neutralizującego. Palenie tytoniu zmniejsza także napięcie dolnego zwieracza przełyku o 20%, co sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Dym papierosowy może być czynnikiem zwiększenia stężenia motyliny wpływającej na perystaltykę przewodu pokarmowego. Wykazano również, że palenie papierosów istotnie wpływa na zmniejszenie wydzielania soku trzustkowego oraz w nim zawartych wodorowęglanów.
Jak poradzić sobie z problemem
Dostosowanie diety jest tutaj ważnym elementem, ale przede wszystkim wsparcie naszego organizmu w odpowiednie enzymy. Dlatego powinniśmy wdrożyć enzymy roślinne proteolityczne i jony chlorkowe, które przyczyniają się do regulacji trawienia poprzez wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Kluczowa jest tutaj betaina i proteaza.
Trawienny balans
W znacznym zwężeniu postaram się nakreślić funkcje wspomnianych enzymów zawartych w Magsyra Balans.
Betaina - jest substancją syntetyzowana w ludzkim organizmie. Została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym w XIX wieku. W organizmie człowieka betaina jest produkowana równolegle z witaminą B4. Betaina to składnik soku żołądkowego, w którym odgrywa bardzo istotną rolę. Jest odpowiedzialna za pobieranie z pożywienia wapnia, witaminy B12, protein i cząsteczek żelaza. Betaina ma korzystne działanie dla komórek wątroby, wspomaga ich regenerację i pobudza do działania i wzmacnia je.
Proteazy - inaczej peptydazy, proteinazy to enzymy, które odgrywają bardzo ważną rolę w każdej żywej komórce. Prowadzą proces proteolizy, czyli hydrolizują wiązania peptydowe pomiędzy aminokwasami, dzieląc długie łańcuchy aminokwasowe (zwane peptydami) na mniejsze części.
Odgrywają one istotną rolę w wielu procesach, takich jak: zapłodnienie, trawienie, wzrost, dojrzewanie, starzenie się, a nawet śmierć organizmu. Enzymy te regulują liczne procesy fizjologiczne poprzez kontrolę aktywacji, syntezy oraz degradacji białek. Nieprawidłowy poziom proteaz prowadzi do wielu nieprawidłowości fizjologicznych, czego konsekwencją są choroby.
O pokarmach słów kilka
Większość osób, które cierpią na zaburzenia trawienne zazwyczaj wiedzą co im szkodzi. Ale warto wspomnieć jakie pokarmy mogą wywoływać nieprzyjemne zaburzenia, jeżeli organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Węglowodany w postaci: skrobi, fruktozy, laktozy i włókna roślinnego wywołują gazy, wzdęcia czyli większość naszego polskiego jadłospisu do wykreślenia. Również spożywanie produktów bogatych w białko szczególnie jajek może wywoływać nieprzyjemne a raczej wonne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produkty zawierające cukry proste mogą wywoływać lub nasilać objawy. Jest to związane z wytwarzaniem przez bakterie jelitowe lotnych kwasów organicznych, czasami siarkowodoru. Dlatego zamiast się “głodzić” lepiej sięgnąć po enzymy, które ułatwią nam trawienie produktów.

Trawienne wsparcie
enzynmy trawienne magsyra balans

 

Bifidobakterie probiotyk


Dzisiaj serialowo, tytuł serialu Alternatywy 10.

O probiotykach mówi się wiele, wszędzie prawie znajdziemy informacje o ich niezbędności w naszej diecie. Dookoła zachęca się do zakupu oferując jak największą ilością bakterii. Jednak niewiele mówi się o rodzajach szczepów bakterii. Niektóre z nich mogą nam pomóc, ale są takie, które mogą wręcz zaszkodzić. Również kwestia ilości bakterii jest tutaj ważna. NIe zawsze najwięcej znaczy najlepiej. Dlatego dzisiaj nieco serialowo taki odcinek Alternatywy. Dlaczego alternatywy wyjaśniam poniżej.
Popularność trochę na wyrost
Zanim przejdę do głównego tematu muszę przedstawić najbardziej powszechne bakterie a dokładnie szczep. Ta wiedza jest niezbędna by można zrozumieć dlaczego nie każdy i nie w każdej sytuacji zdrowotnej powinien zażywać probiotyki za szczepem Lactobacillus
Lactobacillus to najliczniejsza grupa spośród bakterii kwasu mlekowego. Obecnie obejmuje on 145 gatunków oraz 27 podgatunków. Bakterie Lactobacillus są bardzo powszechne w środowisku, często w pożyteczny sposób działają na organizm człowieka i zwierząt. Charakteryzuje je prosty metabolizm, większość jest zdolna do zamiany prostych cukrów w kwas mlekowy. Mają duże wymagania pokarmowe co do czynników wzrostowych. Najczęściej występują one w miejscach bogatych w aminokwasy, węglowodany oraz pochodne nukleotydów. Z drugiej strony mikroorganizmy te są w stanie przystosować się do trudnych warunków, co zwiększa zakres ich występowania w środowisku. Naturalnymi siedliskami bakterii Lactobacillus są zdrowe i gnijące rośliny, mleko i jego przetwory.
Winny wystąp
Można by było powiedzieć że wszystkiemu winny jest kwas mlekowy, ale nie bądźmy tacy i nie rzucajmy słów na wiatr.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus energię potrzebną do życia pozyskują z utleniania związków chemicznych - są chemotrofami. Niektóre z nich fermentują cukry proste na drodze homofermentacji – głównym produktem jest kwas mlekowy, a inne na drodze heterofermentacji - wydzielają także kwas mrówkowy i octowy, dwutlenek węgla.
Jesteśmy nietolerancyjni
Dlaczego podkreślam kwas mlekowy, bo nie służy on po prostu wielu osobom Wiele organizmów nieprawidłowo metabolizuje kwas mlekowy. Niektóre osoby czują dyskomfort po spożywaniu bakterii ze szczepu Lactobacillus. Kwas mlekowy nie służy osobom z nietolerancją laktozy i alergiami. U niektórych wywołują dyskomfort ze strony układu pokarmowego, wzdęcia, gazy, zaparcia a nawet wysypkę. Część osób doświadcza również ciągłego zmęczenia, zaburzeń koncentracji czy tzw. mgły mózgowej.
Alternatywa bakteryjna
Bakterie probiotyczne są nam niezbędne dlatego najlepszą alternatywą będą Bifidobakterie. Bifidobakterie to gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza.
Skąd te bifidusy?
Bifidobakterii doświadczamy już od początku życia gdyż dzieci urodzone naturalnie przyswajają je z dróg rodnych kobiety. Powinny one skolonizować jelito bobasa już po kilku dniach. Niestety w przypadku cesarskiego cięcia lub gdy kobieta nie karmi noworodka własnym mlekiem może dojść do pewnych zaburzeń rozwoju mikroflory a dominującymi bakteriami będą Lactobacillus’y.
Jedna różnica a wiele zmienia
Bifidobakterie co różni je od większości Lactobacillus to fakt, że produkują one kwas octowy. Ma to duże znaczenie ponieważ, kwas ten jest dużo bardziej skuteczny w zwalczaniu drożdży i pleśni niż kwas mlekowy. Może być również wykorzystywany energetycznie przez nasze organizmy. Wytwarzanie zarówno kwasu octowego jak i mlekowego przez Bifidobakterie czyni je idealnymi w kierunku dolegliwości układu moczowo-płciowego gdzie drożdże i inne bakterie są częstymi przyczynami bólu.
Co przemawia za skutecznością?
Miejscem gdzie działanie omawianych dziś mikroorganizmów może być równie kluczowe wydaje się być okrężnica. Poprzez spowolnienie w niej przejścia fekaliów ryzyko na rozwinięcie choroby jest dużo większe. Probiotyczne szczepy Bifidobakterii produkują także inne kwasy czy etanol, dlatego mogą również pomóc przy nietolerancji laktozy.
Kolejnym wpływem na nasze organizmy jest immunomodulacja. Niektóre ze szczepów bifido mają zdolność wywierania wpływu na zmianę działania naszego układu immunologicznego. Są to oczywiście zmiany pozytywne a dodatkowo w niektórych przypadkach mogą mieć wpływ antyzapalny. Ciekawy jest także wpływ tych probiotyków na zachowanie innych drobnoustrojów żyjących w naszych jelitach. Bifidobakterie mogą komunikować się z innymi mikroorganizmami sprawiając by te wykonywały pomocne czynności w naszych jelitach, których normalnie by się nie podjęły.

Bifidobakterie dla twoich jelit
Bifidobakterie probiotyk


Balans jest niezbędny
Dotychczas udało się zidentyfikować ok 32 gatunków bifidobakterii, wiele z nich jest do siebie genetycznie podobna. Najczęściej spotykanymi są :
Bifidobacterium breve BR03, Bifidobacterium animalis lactis BS01, Bifidobacterium bifidum BB01, Bifidobacterium infantis BI02, Bifidobacterium longum BL03.
BIFIDOBACTERIUM BREVE - to bakterie, które chronią skórę przed promieniowaniem UV, zmniejszają objawy alergii, są pomocne w walce z otyłością, działają przeciwzapalnie, zmniejszają występowanie zaparć, biegunek.
BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS - wspomagają leczenie helicobacter pylori, pomocne w rozkładzie szczawianu, działają antyoksydacyjnie poprawiają funkcjonowanie mikroflory jelitowej, zapobiegają anemii również pomocne w walce z otyłością oraz łagodzeniu objawów alergii.
BIFIDOBACTERIUM LONGUM - bakterie służące wzrostowi naszej odporności, zwalczaniu infekcji, wspomagają działanie wątroby, wspomaganie organizmu i łagodzeniu objawów przy celiakii, wpływają również na poprawę stanu skóry. Zalecane są osobom z IBS czy candidą.
Alergia a probiotyki. Słów kilka o problemie
Najprościej mówiąc nietolerancja histaminy spowodowana jest jej zbyt wysokim poziomem w organizmie. W normalnych warunkach występuje ona w niewielkich ilościach i jest rozkładana przez enzym – oksydazę diaminową (DAO). Problem zaczyna się w momencie jego niedoboru. Wtedy wszystko co powoduje podwyższenie poziomu histaminy będzie przynosiło przykre konsekwencje w postaci objawów podobnych do alergii.
Histamina konta lactobacillus
Oprócz przyswajania histaminy z pożywienia wpływ na jej wzrost mogą mieć również bakterie jelitowe – takie jak Lactobacillus casei i Lactobacillus bulgaricus.W związku z tym powinniśmy unikać ich spożywania. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem są właśnie bifidobakterie Infantis i longum, które mają zdolność rozkładania histaminy.
Sibo - przerost bakteryjny jelita cienkiego
Jeśli chodzi o występowanie Lactobacillus’ów oraz Bifidobaterii to istnieje jedna znacząca różnica. Jak już wcześniej wspomniano Bifidobakterie znajdują się głównie w okrężnicy a Lactobacillus’y mieszczą się również w jelicie cienkim. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego czyli SIBO wstępuje gdy w jelicie cienkim pojawiają się obce szczepy bakterii lub następuje znaczący wzrost tych naturalnie tam występujących. Może się to objawiać dolegliwościami przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, nudności, gazy i biegunki. SIBO szkodzi zarówno funkcji jak i strukturze naszego jelita cienkiego. Lactobacillus’y są bardzo często powodem takiej dysbiozy jelitowej. Dlatego też nie powinno się suplementować tych probiotyków przy stwierdzonym SIBO lub jego objawach wymienionych wyżej. Więc wydaje się to kolejnym argumentem świadczącym o pozytywnym działaniu bifidobakterii dla naszych jelit.
Bez błędnego adresata
W przypadku probiotyków niezwykle ważne jest by technologia, jaką zostały wytworzone kapsułki aby zapewniała bezpieczne dotarcie do jelita a nie została po drodze rozpuszczona przez sok żołądkowy. Wiele probiotyków niestety kończy swą życie właśnie w żołądku, więc można brać “tonami” a efektu nie będzie.
Mikro metoda dla makro efektu
Bakterie muszą być mikrokapsułkowane. Opatentowana technologia MICROENCAPSULACJI to podwójna warstwa lipidowa otaczająca komórkę bakteryjną. Tak rewolucyjne rozwiązanie gwarantuje prawie 100 % przeżywalności bakterii przy przejściu przez żołądek/dwunastnicę. Bakterie mikrokapsułkowane są kilka razy mocniejsze niż liofilizaty , dlatego wystarczy 5 razy mniej bakterii, żeby uzyskać taki sam stopień kolonizacji w jelita.

Bifidobakterie dla twoich jelit
Bifidobakterie probiotyk

UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

--------------------------------------------------------------------------------------------------

"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę

Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl



UWAGA!


Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]