Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 325
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA dwudziesty piąty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuły na mojej stronie
Olej to złoto
Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
UWAGA !!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produktami NARINE
zapraszamy do sklepów
stacjonarnych>>>
lub prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893

Jeść czy nie jeść oto jest pytanie?
Są wśród nas tacy, którzy mimo uczucia głodu zadają sobie pytanie jeść czy
nie jeść. Zjeść i czuć się źle : Po tym boli mnie brzuch i męczy zgaga a
po tym się odbija a to mi “siedzi na żołądku” i można tak wyliczać bez końca.
W nocy cierpienie i spanie prawie na siedząco.
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego popołudnia bez kawałka ciasta,
urodzin bez tortu, czy sałatki jarzynowej z majonezem, krokiecika z pieczarkami
na przyjęciu imieninowym. A do tego sezon grzybowy w pełni. Kurki w śmietanie,
kania smażona w cieście i ślinka leci. Życie przecież nie polega tylko na wyrzeczeniach.
Mamy prawo do przyjemności.
W domu najlepiej
Osoby z problemami trawiennymi unikają spotkań towarzyskich, nie mówię tylko
o bankietach, ale też o zwykłych domowych przyjęciach. Wycofujemy się i unikamy
znajomości. A tak być nie musi. Życie daje nam w kość więc warto czerpać radość
ze wspólnego spożywania posiłków. Zaburzenia trawienne stanowią ogromny odsetek
problemów zdrowotnych. Najczęściej wymieniane objawy związane z zaburzeniami
czynnościowymi przewodu pokarmowego osób zgłaszających się do gastrologa to:
wzdęcia u ok. 58% badanych, bóle brzucha (54%), zgaga (48%), zaparcia (46%),
wzmożona kurczliwość jelit (46%), odbijania (45%).
Zaburzenia trawienia nie są tylko wynikiem niewłaściwej diety, niedostatecznej
ilości enzymów, ale również stresu, chorób, leków czy palenia tytoniu.
Mylne objawy
Kwas żołądkowy jest ważny dla prawidłowego trawienia, dla równowagi flory jelitowej
dla ochrony przed infekcjami i zapobiega alergiom pokarmowym.
Wiele osób nie wiąże dolegliwości żołądkowych z zaburzonym wydzielaniem soków
żołądkowych. Często pojawiająca się zgaga, bo aż u ok. 40 % populacji zachodniej
przynajmniej raz w miesiącu a u niektórych zdecydowanie częściej jest neutralizowana
przez doraźne środki, które przynoszą ulgę na chwilę. Takie doraźne środki
niekorzystnie wpływają na proces trawienia. Wielu z nas myśli, że zgaga i inne
dolegliwości związane są z nadmiarem soków żołądkowych a w większości przypadków
jest odwrotnie. Zbyt mała ilość soków żołądkowych powoduje wiele przykrych
konsekwencji.
Początek złego
Zaburzenia trawienia przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób nie
tylko układu pokarmowego. W wyniku nieprawidłowej pracy żołądka, a dokładniej
niedostatecznej ilości soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w konsekwencji
prowadzi do :
zgagi, refluksu. Słabo trawione jest białko, nie trawimy dostatecznie pokarmów,
odczuwamy wzdęcia, gazy po posiłkach. Odczuwamy pełność po posiłkach. Odczuwamy
nudności. Poprzez zaburzenia trawienia organizm nie otrzymuje odpowiednich
składników odżywczych co również odbija się na naszym wyglądzie. Wypadają włosy
mamy łamliwe paznokcie.
Jakby tego było mało to jeszcze…
Dalszą konsekwencją zaburzenia trawienia pokarmów jest m. in. niedobór witaminy
B12 (jest to związane z poziomem homocysteiny w organizmie) występuje nadwrażliwość
pokarmowa, przerost bakterii w jelicie cienkim - SIBO, zwiększa się podatność
na zakażenia układu pokarmowego: kandydoza, bakterie, pasożyty.
Trawienne wsparcie

Palacze dbajcie o brzuchy
O osobach palących papierosy można mówić, że się trują. Mimo, że wielu palaczy
dba o swoją dietę, nawet stara się oczyszczać organizm by zminimalizować
skutki trującego “dymka“.
Powszechnie mawia się, że palenie ma negatywny wpływ na płuca, skórę czy
układ krążenia jednak niestety ma ono udokumentowane czynniki wpływające
na pracę
przewodu pokarmowego. Tytoń wpływa na wydzielanie żołądkowe, mikrokrążenie
śluzówkowe, wydzielanie trzustkowe, motorykę żołądka. Palenie papierosów
powoduje wzmożone wydzielanie gastryny z komórek okładzinowych, które zwiększają
wydzielanie
kwasu żołądkowego. Pod wpływem papierosów zmniejsza się produkcja śliny i
zawartych w niej węglowodanów, co przyczynia się do spadku działania neutralizującego.
Palenie tytoniu zmniejsza także napięcie dolnego zwieracza przełyku o 20%,
co sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Dym papierosowy może
być
czynnikiem zwiększenia stężenia motyliny wpływającej na perystaltykę przewodu
pokarmowego. Wykazano również, że palenie papierosów istotnie wpływa na zmniejszenie
wydzielania soku trzustkowego oraz w nim zawartych wodorowęglanów.
Jak poradzić sobie z problemem
Dostosowanie diety jest tutaj ważnym elementem, ale przede wszystkim wsparcie
naszego organizmu w odpowiednie enzymy. Dlatego powinniśmy wdrożyć enzymy
roślinne proteolityczne i jony chlorkowe, które przyczyniają się do regulacji
trawienia
poprzez wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Kluczowa jest tutaj betaina
i proteaza.
Trawienny balans
W znacznym zwężeniu postaram się nakreślić funkcje wspomnianych enzymów zawartych
w Magsyra Balans.
Betaina - jest substancją syntetyzowana
w ludzkim organizmie. Została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym w
XIX wieku. W organizmie człowieka betaina
jest produkowana równolegle z witaminą B4. Betaina to składnik soku żołądkowego,
w którym odgrywa bardzo istotną rolę. Jest odpowiedzialna za pobieranie z
pożywienia wapnia, witaminy B12, protein i cząsteczek żelaza. Betaina ma
korzystne działanie
dla komórek wątroby, wspomaga ich regenerację i pobudza do działania i wzmacnia
je.
Proteazy - inaczej peptydazy,
proteinazy to enzymy, które odgrywają bardzo ważną rolę w każdej żywej komórce.
Prowadzą proces proteolizy, czyli hydrolizują
wiązania peptydowe pomiędzy aminokwasami, dzieląc długie łańcuchy aminokwasowe
(zwane peptydami) na mniejsze części.
Odgrywają one istotną rolę w wielu procesach, takich jak: zapłodnienie, trawienie,
wzrost, dojrzewanie, starzenie się, a nawet śmierć organizmu. Enzymy te regulują
liczne procesy fizjologiczne poprzez kontrolę aktywacji, syntezy oraz degradacji
białek. Nieprawidłowy poziom proteaz prowadzi do wielu nieprawidłowości fizjologicznych,
czego konsekwencją są choroby.
O pokarmach słów kilka
Większość osób, które cierpią na zaburzenia trawienne zazwyczaj wiedzą co
im szkodzi. Ale warto wspomnieć jakie pokarmy mogą wywoływać nieprzyjemne
zaburzenia,
jeżeli organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Węglowodany
w postaci: skrobi, fruktozy, laktozy i włókna roślinnego wywołują gazy, wzdęcia
czyli większość naszego polskiego jadłospisu do wykreślenia. Również spożywanie
produktów bogatych w białko szczególnie jajek może wywoływać nieprzyjemne
a raczej wonne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produkty zawierające
cukry proste mogą wywoływać lub nasilać objawy. Jest to związane z wytwarzaniem
przez bakterie jelitowe lotnych kwasów organicznych, czasami siarkowodoru.
Dlatego zamiast się “głodzić” lepiej sięgnąć po enzymy, które ułatwią nam
trawienie
produktów.
Trawienne wsparcie


Dzisiaj serialowo, tytuł serialu Alternatywy 10.
O probiotykach mówi się wiele, wszędzie prawie znajdziemy informacje o ich
niezbędności w naszej diecie. Dookoła zachęca się do zakupu oferując jak
największą ilością bakterii. Jednak niewiele mówi się o rodzajach szczepów
bakterii. Niektóre z nich mogą nam pomóc, ale są takie, które mogą wręcz
zaszkodzić. Również kwestia ilości bakterii jest tutaj ważna. NIe zawsze
najwięcej znaczy najlepiej. Dlatego dzisiaj nieco serialowo taki odcinek
Alternatywy. Dlaczego alternatywy wyjaśniam poniżej.
Popularność trochę na wyrost
Zanim przejdę do głównego tematu muszę przedstawić najbardziej powszechne
bakterie a dokładnie szczep. Ta wiedza jest niezbędna by można zrozumieć
dlaczego nie
każdy i nie w każdej sytuacji zdrowotnej powinien zażywać probiotyki za szczepem
Lactobacillus
Lactobacillus to najliczniejsza grupa spośród bakterii kwasu mlekowego. Obecnie
obejmuje on 145 gatunków oraz 27 podgatunków. Bakterie Lactobacillus są bardzo
powszechne w środowisku, często w pożyteczny sposób działają na organizm
człowieka i zwierząt. Charakteryzuje je prosty metabolizm, większość jest
zdolna do zamiany
prostych cukrów w kwas mlekowy. Mają duże wymagania pokarmowe co do czynników
wzrostowych. Najczęściej występują one w miejscach bogatych w aminokwasy,
węglowodany oraz pochodne nukleotydów. Z drugiej strony mikroorganizmy te
są w stanie przystosować
się do trudnych warunków, co zwiększa zakres ich występowania w środowisku.
Naturalnymi siedliskami bakterii Lactobacillus są zdrowe i gnijące rośliny,
mleko i jego przetwory.
Winny wystąp
Można by było powiedzieć że wszystkiemu winny jest kwas mlekowy, ale nie
bądźmy tacy i nie rzucajmy słów na wiatr.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus energię potrzebną do życia pozyskują z utleniania
związków chemicznych - są chemotrofami. Niektóre z nich fermentują cukry
proste na drodze homofermentacji – głównym produktem jest kwas mlekowy, a
inne na
drodze heterofermentacji - wydzielają także kwas mrówkowy i octowy, dwutlenek
węgla.
Jesteśmy nietolerancyjni
Dlaczego podkreślam kwas mlekowy, bo nie służy on po prostu wielu osobom
Wiele organizmów nieprawidłowo metabolizuje kwas mlekowy. Niektóre osoby
czują dyskomfort
po spożywaniu bakterii ze szczepu Lactobacillus. Kwas mlekowy nie służy osobom
z nietolerancją laktozy i alergiami. U niektórych wywołują dyskomfort ze
strony układu pokarmowego, wzdęcia, gazy, zaparcia a nawet wysypkę. Część
osób doświadcza
również ciągłego zmęczenia, zaburzeń koncentracji czy tzw. mgły mózgowej.
Alternatywa bakteryjna
Bakterie probiotyczne są nam niezbędne dlatego najlepszą alternatywą będą
Bifidobakterie. Bifidobakterie to gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione,
pałeczkowate mikroorganizmy
występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym
rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko
znaleźć je
w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza.
Skąd te bifidusy?
Bifidobakterii doświadczamy już od początku życia gdyż dzieci urodzone naturalnie
przyswajają je z dróg rodnych kobiety. Powinny one skolonizować jelito bobasa
już po kilku dniach. Niestety w przypadku cesarskiego cięcia lub gdy kobieta
nie karmi noworodka własnym mlekiem może dojść do pewnych zaburzeń rozwoju
mikroflory a dominującymi bakteriami będą Lactobacillus’y.
Jedna różnica a wiele zmienia
Bifidobakterie co różni je od większości Lactobacillus to fakt, że produkują
one kwas octowy. Ma to duże znaczenie ponieważ, kwas ten jest dużo bardziej
skuteczny w zwalczaniu drożdży i pleśni niż kwas mlekowy. Może być również
wykorzystywany energetycznie przez nasze organizmy. Wytwarzanie zarówno kwasu
octowego jak i mlekowego przez Bifidobakterie czyni je idealnymi w kierunku
dolegliwości układu moczowo-płciowego gdzie drożdże i inne bakterie są częstymi
przyczynami bólu.
Co przemawia za skutecznością?
Miejscem gdzie działanie omawianych dziś mikroorganizmów może być równie
kluczowe wydaje się być okrężnica. Poprzez spowolnienie w niej przejścia
fekaliów ryzyko
na rozwinięcie choroby jest dużo większe. Probiotyczne szczepy Bifidobakterii
produkują także inne kwasy czy etanol, dlatego mogą również pomóc przy nietolerancji
laktozy.
Kolejnym wpływem na nasze organizmy jest immunomodulacja. Niektóre ze szczepów
bifido mają zdolność wywierania wpływu na zmianę działania naszego układu
immunologicznego. Są to oczywiście zmiany pozytywne a dodatkowo w niektórych
przypadkach mogą
mieć wpływ antyzapalny. Ciekawy jest także wpływ tych probiotyków na zachowanie
innych drobnoustrojów żyjących w naszych jelitach. Bifidobakterie mogą komunikować
się z innymi mikroorganizmami sprawiając by te wykonywały pomocne czynności
w naszych jelitach, których normalnie by się nie podjęły.
Bifidobakterie dla twoich jelit

Balans jest niezbędny
Dotychczas udało się zidentyfikować ok 32 gatunków bifidobakterii,
wiele z nich jest do siebie genetycznie podobna. Najczęściej spotykanymi
są :
Bifidobacterium breve BR03, Bifidobacterium animalis lactis BS01, Bifidobacterium
bifidum BB01, Bifidobacterium infantis BI02, Bifidobacterium longum
BL03.
BIFIDOBACTERIUM BREVE - to bakterie, które chronią skórę przed promieniowaniem
UV, zmniejszają objawy alergii, są pomocne w walce z otyłością, działają
przeciwzapalnie, zmniejszają występowanie zaparć, biegunek.
BIFIDOBACTERIUM ANIMALIS - wspomagają leczenie helicobacter pylori,
pomocne w rozkładzie szczawianu, działają antyoksydacyjnie poprawiają
funkcjonowanie
mikroflory jelitowej, zapobiegają anemii również pomocne w walce z
otyłością oraz łagodzeniu objawów alergii.
BIFIDOBACTERIUM LONGUM - bakterie służące wzrostowi naszej odporności,
zwalczaniu infekcji, wspomagają działanie wątroby, wspomaganie organizmu
i łagodzeniu
objawów przy celiakii, wpływają również na poprawę stanu skóry. Zalecane
są osobom z IBS czy candidą.
Alergia a probiotyki. Słów kilka o problemie
Najprościej mówiąc nietolerancja histaminy spowodowana jest jej zbyt
wysokim poziomem w organizmie. W normalnych warunkach występuje ona
w niewielkich
ilościach i jest rozkładana przez enzym – oksydazę diaminową (DAO).
Problem zaczyna się
w momencie jego niedoboru. Wtedy wszystko co powoduje podwyższenie
poziomu histaminy będzie przynosiło przykre konsekwencje w postaci
objawów podobnych
do alergii.
Histamina konta lactobacillus
Oprócz przyswajania histaminy z pożywienia wpływ na jej wzrost mogą
mieć również bakterie jelitowe – takie jak Lactobacillus casei i Lactobacillus
bulgaricus.W
związku z tym powinniśmy unikać ich spożywania. W tym przypadku dobrym
rozwiązaniem są właśnie bifidobakterie Infantis i longum, które mają
zdolność
rozkładania
histaminy.
Sibo - przerost bakteryjny jelita cienkiego
Jeśli chodzi o występowanie Lactobacillus’ów oraz Bifidobaterii to
istnieje jedna znacząca różnica. Jak już wcześniej wspomniano Bifidobakterie
znajdują
się głównie w okrężnicy a Lactobacillus’y mieszczą się również w jelicie
cienkim. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego czyli SIBO wstępuje
gdy w jelicie
cienkim pojawiają się obce szczepy bakterii lub następuje znaczący
wzrost tych naturalnie tam występujących. Może się to objawiać dolegliwościami
przewodu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, nudności, gazy i biegunki.
SIBO szkodzi
zarówno funkcji jak i strukturze naszego jelita cienkiego. Lactobacillus’y
są bardzo często powodem takiej dysbiozy jelitowej. Dlatego też nie
powinno
się suplementować tych probiotyków przy stwierdzonym SIBO lub jego
objawach wymienionych wyżej. Więc wydaje się to kolejnym argumentem
świadczącym
o pozytywnym
działaniu bifidobakterii dla naszych jelit.
Bez błędnego adresata
W przypadku probiotyków niezwykle ważne jest by technologia, jaką zostały
wytworzone kapsułki aby zapewniała bezpieczne dotarcie do jelita a
nie została po drodze
rozpuszczona przez sok żołądkowy. Wiele probiotyków niestety kończy
swą życie właśnie w żołądku, więc można brać “tonami” a efektu nie
będzie.
Mikro metoda dla makro efektu
Bakterie muszą być mikrokapsułkowane. Opatentowana technologia MICROENCAPSULACJI
to podwójna warstwa lipidowa otaczająca komórkę bakteryjną. Tak rewolucyjne
rozwiązanie gwarantuje prawie 100 % przeżywalności bakterii przy przejściu
przez żołądek/dwunastnicę. Bakterie mikrokapsułkowane są kilka razy
mocniejsze niż liofilizaty , dlatego wystarczy 5 razy mniej bakterii,
żeby uzyskać
taki sam stopień kolonizacji w jelita.
Bifidobakterie dla twoich jelit


Kompleksowa ochrona
Jak uchronić się przed grypą bez antybiotyków i szczepionek? To pytanie dręczy
chyba każdego.
Niedługo dookoła nas będą krążyć wirusy grypy, szczególnie narażeni są ci,
którzy mają niższą odporność, dzieci i młodzież uczęszczająca do przedszkoli
i szkół i wszyscy przepracowani, będący w nieustającym stresie.
Prewencja zawsze skuteczniejsza
Kiedy uczyłam się w szkole medycznej zwracano uwagę, jak ważna jest profilaktyka
i wtedy wkładano nam do głowy, że zawsze jest ona tańsza niż leczenie. Kilkanaście
lat temu rozpoczął się rozwój w dziedzinie profilaktyki chorób społeczeństwa.
Powstało wiele programów, ale czy zmniejszyła się zachorowalność społeczeństwa.
Niestety nadal istnieje problem z rodzajem i dostępnością takich programów.
Czy nasze społeczeństwo jest zdrowsze? Wystarczy rozejrzeć się dookoła i odpowiedź
nasuwa się sama.
Suplementy - Polisa zdrowia
Prawdą jest, że dostarczenie różnych suplementów nie da nam na 200 % gwarancji,
że nie zachorujemy, ale jedno jest pewne minimalizujemy ryzyko występowania
choroby, łagodzimy jej przebieg i zapewniamy sobie szybszy powrót do zdrowia.
Na odporność naszego organizmu składa się wiele elementów. Nie zbudujemy odporności
biorąc tylko probiotyki, witaminy C i D jesienią oraz zimą. Odporność potrzebuje
budulca, a jest nim m. in. beta glukan.
Leśny kapelusznik
Beta-glukan jest to polisacharyd występujący w ścianie komórkowej drożdży Saccharomyces
cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii. W zależności od pochodzenia, beta-glukany
różnią się konkretnymi właściwościami: rozpuszczalnością, stopniem rozgałęzienia,
masą cząsteczkową i efektami pobudzającymi układ odpornościowy.
Najprościej ujmując beta-glukan to rodzaj błonnika pokarmowego, który nie jest
trawiony przez nasz organizm, a więc nie powoduje wzrostu poziomu cukru we
krwi czy wyrzutu insuliny. Jest budulcem ścian komórkowych drożdży, bakterii
i grzybów kapeluszowych.
Na polu bitwy tarcza niezbędna
Wpływ beta-glukanu na układ odpornościowy (zwłaszcza na pierwszą linię obrony
czyli makrofagi) udowodniło wiele badań. Beta glukan potęguje działanie komórek
odpornościowych, zwiększając ich zdolność do walki z niebezpiecznymi mikroorganizmami.
Ponadto, beta-glukan wywiera także wpływ na szybkość produkcji krwi w szpiku
kostnym. Co ważne jego regularne stosowanie nie tylko zwiększa aktywność, ale
i liczbę komórek.
Co się z nim dzieje?
Kiedy beta-glukan trafia do naszych jelit, zaczyna w nich fermentować. Usprawnia
przez to proces przechodzenia resztek pokarmu przez końcowy odcinek przewodu
pokarmowego. Wpływa na ich masę i zwiększa zawartość wody, przeciwdziałając
zaparciom, co z kolei wpływa również na zmniejszenie ryzyka rozwoju stanów
zapalnych czy hemoroidów. A do tego działa ochronnie na śluzówkę żołądka i
łagodząco w przypadku jego wrzodów.
Jak nas wspiera?
Trochę książkowo: działanie immunostymulujące beta-glukanów opiera się na 3
mechanizmach: aktywacji makrofagów, limfocytów T i układu dopełniacza. Są one
odpowiedzialne za odpowiedź układu odpornościowego typu komórkowego i humoralnego
oraz poprawę odporności nabytej. W dużej mierze, badania dotyczące działania
wspierającego układ odpornościowy przez beta-glukany, jako formę podania tego
polisacharydu, przedstawiają drogę pozajelitową. Jednak wiele badań sugeruje,
że także doustna aplikacja beta-glukanu przynosi wymierne skutki immunostymulujące.
Tarczę ochronną z beta-glukanem

Oczyszczenie organizmu
Beta-glukan jest pomocny w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu.
Takie działanie mają zarówno glukany zawarte w zbożach, jak i te pochodzące
z drożdży,
bakterii czy alg. Skutecznie wiążą cząsteczki ołowiu, kadmu czy rtęci, a
także np. pozostałości środków ochrony roślin czy substancje pochodzące z
zanieczyszczeń
powietrza.
Alergia a beta-glukan
Beta-glukan powoduje złagodzenie objawów alergii oraz może redukować spontaniczny
wzrost przeciwciał IgE. IgE stanowią przeciwciała szczególnie istotne w obronie
przeciwpasożytniczej, co wiąże się z indukcją wydzielania histaminy przez
bazofile i eozynofile. Te same reakcje są odpowiedzialne za rozwój alergii,
która powstaje,
gdy IgE łączą się z nieszkodliwymi antygenami, czyli alergenami i uruchamiają
gwałtownie reakcje przeciwpasożytnicze.
Na tłuste boczki i inne bolączki
Jednym z wielu czynników wspierających organizm w walce z otyłością i innymi
chorobami cywilizacyjnymi jest dieta bogata w błonnik pokarmowy, którego
jedną z frakcji jest beta-glukan. Beta-glukan obniża poziom cholesterolu
oraz pozwala
utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, co wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem
zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe, czy cukrzycę typu II. Również
beta glukan jest pomocny w zapobieganiu układu sercowo-naczyniowego.
Który najlepszy?
Okazuje się, że beta-glukan beta-glukanowi nierówny, ponieważ występuje pod
postacią dwóch izomerów: 1,3-D/1,6-D i 1,3-D/1,4-D. Im wyższy stopień złożoności
beta-glukanów tym lepsze właściwości immunostymulujące i antynowotworowe.
Dla ochrony i budowania odporności najlepszą postacią beta glukanu jest beta-glukan
1,3-D/1,6-D.
Sam niewiele zdziała
Beta glukan w połączeniu z witaminami i minerałami staje się tarczą ochronną
dla naszego organizmu wyposażając nas w niezbędną odporność i siłę do walki
z patogenami. Holistic Immuno
Balans jest kompleksem zawierającym beta-glukan
1,3/1,6 z Saccharomyces cerevisiae oraz witaminy C, D, B6, minerały: miedź,
cynk, selen i magnez. Takie połączenie stanowi zarówno tarczę ochronną dla
naszego organizmu, działa przeciwzapalnie, immunostymulująco, przeciwwirusowo,
dostarcza składników niezbędnych w codziennej diecie profilaktyki przeziębień
i grypy.
Tarczę ochronną z beta-glukanem

UWAGA
!!!
Ważna informacja
Osoby zainteresowane produkatmi NARINE
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48 68
321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
--------------------------------------------------------------------------------------------------
"Żyj naturalnie" nr 14
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

"Żyj
naturalnie" Nr 14
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!

Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 321 50 01
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|