Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 315
Zdrowie dla wszystkich. Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.
Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA piętnasty numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.
Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj artykuł na mojej stronie
Duży brzuch. Duży problem.
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Nie rób kwaśnej miny !
Kwaśna mina
Siedzimy na dywanie w przedszkolu, wiercimy się nieco. Pani wymyśliła konkurs,
hmm, ale jaka nagroda? Nagroda czy zawsze musi być nagroda, czy satysfakcja
z wygranej nie jest już nagrodą? Hmm dla kilkulatka brzmi to abstrakcyjnie,
ale Pani ciągnie wątek dalej, wygrana to zdrowie - o jej teraz to dopiero
abstrakcja.
Zasady konkursu
Zasadą konkursu jest uśmiech. Kto się uśmiecha ten wygrywa, ale podczas jedzenia
cytryny. Dzieciom szeroko otworzyły się oczy, ale podejmujemy wyzwanie. Jest
zwycięstwo, uśmiech na twarzy a cytrynka wyciśnięta i tak jest do dzisiaj.
Radość z grymasem i pluciem ogarnęła dzieci. To świetna zabawa. I jaka zdrowa.
Naturalnie witamina C
Podczas lata zapominamy o witaminie C i przypominamy sobie o niej dopiero na
jesień i zimę, a to błąd. Lato to czas zadrapań, ran i otarć, więc witamina
C jest nam niezbędna. Wyjaśnimy dlaczego. Latem powinniśmy spożywać więcej
witaminy C bo spożywamy dużo toksyn zawartych w uprawianych na masową skalę
owocach i warzywach, spędzamy więcej czasu na dworze wdychając spaliny samochodowe.
Niezbędnik żołądkowy
Większości z nas wydaje się, że latem dostarczamy naszym organizmom dużo witaminy
C w postaci owoców i warzyw sezonowych. Jednak azotany w nich zawarte “wysysają”
witaminę C. Azotany zabierają witaminę C z żołądka, a jest ona niezbędna
sokowi żołądkowemu jako czynnik chroniący błonę śluzową.
Zdrowe kości, piękna skóra
Nasze kości składają się z wielu warstw kolagenu i związków wapnia. W związku
z tym witamina C jest nam niezbędna. Jest potrzebna do produkcji kolagenu
w organizmie. Jest również czynnikiem utrzymującym integralność naszego kośćca.
Witamina C na rany?
Jak wspomniałam kolagen jest substancją, która utrzymuje w zdrowiu nasz organizm.
Witamina C ulega zniszczeniu w procesie wytwarzania kolagenu. Jeśli skóra
ulega rozcięciu, zostaje wyprodukowany kolagen, aby wytworzyć tkankę zabliźniającą
ranę. Im uraz jest silniejszy, tym więcej potrzeba witaminy C do regeneracji
i leczenia rany. W literaturze naukowej znajdujemy wiele danych potwierdzających
efektywność witaminy C w leczeniu ran
Brzuchy wolą duety
Wiele osób nie toleruje kwasu askorbinowego, mają wzdęty brzuch i odczuwają
dyskomfort. Dlatego najlepiej spożywać ją w kompleksie z L-askorbinianem
sodu. Zasadowy odczyn sodu pozwala zniwelować kwaśny odczyn Kwasu L-askorbinowego
jak również ograniczyć dolegliwości żołądkowe występujące po długim stosowaniu
samego kwasu L-askorbinowego.
Kompletna jest skuteczna na dłużej
Aliness
Witamina C w formie buforowanej jako mix kwasu L-askorbinowego oraz
L-askorbinianu sodu w stosunku 1:1. To najlepsza forma dla naszego organizmu.
Dodatkowo wzmocniona bioflawonoidami cytrusowymi o stężeniu aż 95%, hesperydyną,
rutyną i ekstraktem z aceroli. Połączenie tych składników w jeden synergiczny
mix w formie buforowanej pozwala znacznie wspomóc wchłanialność kwasów L-
askorbinowego oraz askorbinanu sodu. Bioflawonoidy, rutyna i hesperydyna
potęgują działanie witaminy C i przedłużają jej działanie.
Kompletna Witamina C
Wyczytane ongiś
O tym jak istotna jest witamina C podawana dodatkowo ukazuje nam życie małp
naczelnych, które również jak człowiek nie wytwarzają witaminy C.
Na początku XX wieku ogrody zoologiczne zaczęły powstawać w szybkim tempie,
był problem z małpami tzn. szybko zdychały. Po kilkudziesięciu latach okazało
się, że dostają za mało witaminy C z pożywienia choć jadły warzywa i owoce.
Zaczęto więc podawać małpom witaminę C i tak jest po dziś. Jest pewno ale,
zalecana dzienna dawka tej witaminy to 25 mg na kg masy ciała u małpy. Czyli
dla człowieka o wadze 60 kg powinno być zalecane 1500mg, a wg RDA wystarczy
60mg. Skoro od małp różnimy się jedynie inteligencją, więc czemu nam zaleca
się 25-krotnie mniejszą dawkę? Odpowiedź jest prosta. Małp nie opłaca się leczyć.
Na nas ludziach można zarobić.
Drinkowanie bez skutków ubocznych
Siedzimy przy stole przed nami kieliszek a obok niech zawsze pod ręką będzie
witamina
C i woda zamiast popijania kolorowym napojem. Witamina
C spożywana
w trakcie zapobiega wystąpieniu kaca po fakcie. Można pomyśleć co ja
z witaminą będę chodzić na imprezy, jak idziemy na grilla to zawsze coś
przynosimy więc
opakowanie witaminy C do torebki też się zmieści.
Witamina C
Zimna wojna
Pogoda kapryśna. To nic. Gotowi do walki ruszamy na wojnę ze starzeniem się,
wysokim cholesterolem, nadmiernym apetytem.
Wybuchowy emigrant
Granat - Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) – gatunek
rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Rodzimy obszar
jego występowania obejmuje część obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu
Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan,
Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się gdzieniegdzie poza tymi regionami.
Jest uprawiany w wielu krajach świata.
Ulubieniec piękności
Według greckiej mitologii Afrodyta sprowadziła na Cypr owoc granatu.W starożytności
już wykorzystywano granat w celach leczniczych. Hipokrates używał ziaren
owocu w leczeniu bezpłodności. Podobno owocami granatu zajadała się Kleopatra,
która uważała, że działa on wspaniale na jej urodę.
Do dnia dzisiejszego w greckiej tradycji weselnej, nowożeńcom rzuca się pod
nogi owoc granatu, którego rozdeptanie ma im zapewnić szczęście małżeńskie.
Święty owoc?
Kwiaty i owoce granatu w cywilizacji asyryjskiej, semickiej i egipskiej były
częstym motywem dekoracyjnym Żydzi wykorzystywali je do zdobienia strojów
i rzeźb. Np. szaty kapłanów żydowskich obszyte były na przemian ornamentami
owocu i kwiatu granatowca. Owoce symbolizują wierność Torze.
Również w chrześcijaństwie owoce i kwiaty granatu są często spotykanym motywem
zdobniczym na ornamentach i malowidłach kościelnych oraz na szatach liturgicznych.
W chrześcijaństwie granat symbolizuje życie wieczne.
W mitologii rzymskiej Prozerpinie (bogini kiełkującego zboża), gdy została
porwana przez Plutona do podziemnego świata zmarłych udało się powrócić do
świata żywych dopiero po tym, jak zjadła nasiona granatu.
Słodko-cierpki smak zdrowia
Tak właściwie można określić smak granatu, słodko cierpki, jest smaczny. Ale
nie o smaku lecz o jego właściwościach, cudownych zresztą, dzisiaj Wam opowiem.
Jedyny taki
Ekstrakt
z granatu zawiera charakterystyczny tylko dla owoców granatu kwas
punikowy (Omega-5). Kwas punikowy ma silne własności przeciwzapalne (niweluje
stany zapalne w komórkach skóry) oraz przeciwobrzękowe. Owoc granatu jest
jedyną rośliną zawierającą sprzężone kwasy tłuszczowe.
Owoc granatu zawiera estrony (folikulinę) dlatego wykorzystywany jest w terapii
zastępczej podczas menopauzy.
Zamiast się utleniać, doznawaj
Granat głównie znany jest jako remedium na impotencję i profilaktykę raka prostaty
u mężczyzn. W jaki sposób? Owoce zawierają składnik, który obniża poziom
antygenu gruczołu krokowego.
Czy wiesz, że owoce granatu świetnie wpływają na potencję? Mężczyźni pijący
sok z owoców odczuwają znaczną poprawę swoich możliwości seksualnych. Podniosły
się także ich doznania, ponieważ owoc granatu poprawia ukrwienie. Wiedz także,
że granat bardzo pozytywnie wpływa na prostatę.
Zawarty w ekstrakcie z granatu kwas elagowy który ma ma silne właściwości antyoksydacyjne,
przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną.
Ekstrakt z granatów działa przeciwko wolnym rodnikom i przeciwdziała starzeniu
się organizmu. Ekstrakt z granatu w kapsułkach
Granatowa skóra
Oczywiście nie mówię tu o zabarwieniu skóry, lecz dobroczynnym działaniu
owocu granatu na naszą skórę.
Wysoka aktywność antyoksydacyjna i odżywcza działa przeciwzmarszczkowo, wzmacniająco
skórę i korygująco już na zaistniałe objawy starzenia skóry. Dlatego granat
wykorzystywany jest w kosmetyce. Ekstrakt z granatu polecany jest w przypadku
cery dojrzałej, zniszczonej, suchej, podrażnionej, z objawami fotostarzenia.
Stosowany również w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy egzemie, łuszczycy
i trądziku różowatym. Granatowe żyły
Ekstrakt
z granatów polecany jest na choroby serca i układu krążenia, obniża
ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, chorób układu
krążenia o podłożu miażdżycowym. Zawarte w granacie przeciwutleniacze redukują
złogi cholesterolu.
Wysadź w kosmos wilczy apetyt !
Sok
z granatu zmniejsza łaknienie. Wypicie soku przed posiłkiem poskramia apetyt
to efekt działania dobroczynnych polifenoli. Owoce zapewniają również uczucie
sytości, stąd zjadamy mniej. Substancje zawarte w owocach granatu przyspieszają
redukcję tkanki tłuszczowej. W przeprowadzonych badaniach niestety na zwierzętach
naukowcy zaobserwowali, że ekstrakt z liści granatu zmniejszał wewnątrz jelitowe
wchłanianie tłuszczu, co może powodować jego trwałą redukcję.
Chińskie odkrycie
W 2006 roku, chińscy naukowcy odkryli w wyciągu z kwiatów granatu nieznane
dotąd polifenole, które walczą z przybieraniem na wadze, osłabioną kontrolą
glukozy i zapaleniem układowym. Badacze chińscy dali mu nazwę – pomegranatate.
Jednak trzeba mieć na uwadze, że w badaniach używano ekstraktu z granatu, który
gwarantuje dużo wyższe stężenie składników odżywczych niż same owoce.
Podsumujmy właściwości ekstraktu z Granatu:
- silny antyoksydant zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego
- zapobiega rozwijaniu się choroby prostaty u mężczyzn
- likwiduje zaburzenia erekcji
- obniża cholesterol
- normalizuje ciśnienie tętnicze
- dezynfekuje żołądek i jelita, niszcząc grzyby, bakterie, wirusy
- zapobiega zakażeniom infekcyjnym i grzybiczym
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Ekstrakt z soku granatu 500 ml
Eksplodować - to tylko zdrowiem. Tego życzymy !
Radość z chłodu
Dawno nie cieszyłam się z zmarznięcia. Po fali upałów to przemiłe uczucie. Wszyscy
na chwilę odetchniemy i zbieramy siły. Upały są męczące a my działamy na zwolnionych
obrotach, dlatego dzisiaj prezentujemy napoje, które dobrze nawadniają organizm,
działają ożywczo i wspomagają odchudzanie. Latem mamy zwolniony metabolizm
podpowiemy jak go podkręcić i wspomóc odchudzanie albo chociaż nie przybieranie
na wadze.
Dyniowaty elegancik
Ogórki to bardzo popularne warzywo w naszym kraju. Należą do rodziny dyniowatych.
Uprawiany jest od ok. 5 tys. lat.pochodzi prawdopodobnie z Indii. Znany był
już w starożytnym Egipcie. Zaś do ludów słowiańskich dotarł z Bizancjum wraz
z nazwą wywodzącą się od słowa „angurion” (niedojrzały). W Polsce uprawa
ogórka upowszechniła się w wieku XVI.
Zielony oddech
Dzięki zawartości chlorofilu ogórek to warzywo odświeżające oddech. Sam ogórek
nie zawiera znacznych ilości chlorofilu. Ale warto wspomnieć przy okazji
o jego fantastycznych właściwościach. Chlorofil dotlenia organizm, ponieważ
doskonale wiąże się z tlenem. Dzięki temu nie odczuwamy zmęczenia, które
zimą przez brak słońca wielu ludziom doskwiera. Dotleniony organizm również
lepiej radzi sobie z oczyszczaniem. Chlorofil reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową
i stymuluje wzrost dobrych bakterii jelitowych, dzięki czemu układ pokarmowy
lepiej pracuje i podnosi odporność naszego organizmu. Chlorofil
czytaj więcej.
Zielona krew
Chlorofil nazywany jest właśnie Zieloną Krwią bo w budowie jest podobny do
ludzkiej hemoglobiny. Różnica pomiędzy chlorofilem a hemoglobiną jest taka,
że cząsteczka chlorofilu zawiera atom magnezu w hemoglobinie w tym samym miejscu
jest atom żelaza. Cała reszta idealnie to samo. Chlorofil to nasza “zielona
krew” to bogactwo witamin A, B, D i E, wspiera produkcję czerwonych krwinek,
więc wskazana jest anemikom. Chlorofil również zalecany jest w stanach zapalnych,
zapaleniach zatok, jamy ustnej, czy chorobach wirusowych i grzybiczych.
Bez smażenia
Wielu z nas lubi opaloną skórę zamiast jednak smażyć się na słońcu lepiej wdrożyć
chlorofil do naszej diety. Chlorofil wpływa korzystnie na koloryt naszej
skóry.
Chlorofil
Rytuał zdrowia
Napój najlepiej przygotować wieczorem. Ogórek kroimy w plasterki, wyciskamy
sok z połowy cytryny i zalewamy szklanką wody. Rano wypijamy na czczo. Napój
sprawia, że czujemy się lekko na brzuchu, przyspiesza również metabolizm,
napój działa moczopędnie, oczyszcza organizm a oprócz tego doskonale nawadnia
organizm. Pomaga również w lekkich zaparciach.
Na lato dobre kakao
Żeby schudnąć nie musimy rezygnować z czekoladowych pyszności. Ziarno kakaowca
nie tuczy, wręcz przeciwnie odchudza. Dzięki zawartości polifenoli i teobrominy.
Kakaowiec dodaje energii, siły, mobilizuje organizm, stąd możemy spalić więcej
kalorii, dostarcza nam antyoksydantów, przeciwutleniaczy a także potas dla
siły serca, przeciw obrzękom limfatycznym, żelazo, chrom, cynk i mnóstwo
magnezu, którego nam po prostu zawsze potrzeba. Znajdziemy tam również selen,
mangan, witaminę C i witaminy z grupy B.
Cud fermentacji
Ziarna
kakaowca po zerwaniu usypuje się w pryzmy gdzie przechodzą kilkudniową
fermentację. Upraszczając proces leżą sobie swobodnie i ot tak i gniją. A
na poważnie - ziarna kakaowca poddawane są fermentacji w celu wydobycia ich
smaku i aromatu. Fermentacja ziaren wpływa na dobroczynne właściwości kakaowca.
Tak jak inne fermentowane produkty kapusta, ogórki, buraki, czy mój ostatni
hit (choć specyficzne w smaku) szparagi.
Cocobiota
Związek gatunków drobnoustrojów, które biorą udział w fermentacji ziarna kakaowego
definiuje się właśnie jako Cocobiota. Według badań, że metabolity kwasu octowego
i bakterie kwasu mlekowego czyli to co powstaje podczas fermentacji mają
działanie przeciwgrzybicze, obniżające poziom cholesterolu jak również działanie
prebiotyczne.
Buzująca czerń - od ziarna do proszku
Następnie nasiona są ekstrahowane i poddawane są wtórnej fermentacji, a po
niej suszone ok 10 dni, aby nie spleśniały. Wysuszone ziarna są prażone i
mielone, w wyniku czego otrzymywana jest gęsta masa, z której w procesie
tłoczenia otrzymuje się masło kakaowe. Odtłuszczone wytłoczyny, poddaje się
powtórnemu mieleniu, gdzie przybierają postać proszku kakaowego - kakao.
A potem wyruszają w drogę.
Criollo to odmiana kakao
które choć najtrudniejsze w uprawie, delikatna i kapryśna, cechuje się najwyższą
jakością, wartościami odżywczymi i bogactwem smaku. Gatunek stanowi mniej
niż 3% światowych upraw. To najstarszy i pierwotny gatunek uprawiany w Ameryce
Południowej. Kakaowiec ogranicza apetyt i wspomaga trawienie, zawiera też
kwas oleinowy, który dba o właściwe stężenie cholesterolu.
Gorąco zabija
Obróbka termiczna, czyli przetwarzanie kakaowca szczególnie przemysłowo by
trafiła do sreberek powoduje utratę większości witamin i minerałów. Czekolada,
która jest w dostępnej sprzedaży za 5 złotych o wysokiej zawartości masy kakaowej
to kwasidło, które próbuje się przełamać cukrem. A to zabija oprócz smaku,
właściwości kakaowca. Bzdura, że to źródło magnezu, mnóstwo, cukru, dodaje
się półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z poliglicerolu i oleju
rycynowego, czyli E476. Oczywiście jak zwykle znajdziecie informację , że nie
jest szkodliwy, tak, nam mydlą, ale czego się nie robi by sprzedać. Imponujące
jest tworzenie przemysłowo produkowanej czekolady, najpierw odchudzanie potem
dotłuszczanie. Sensu nie potrafię dostrzec, ale widać ekonomia rządzi się innymi
prawami.
Radość wewnątrz widać na zewnątrz
Ziarna
kakaowca zawierają tryptofan,który musimy dostarczać z dietą to aminokwas,
konieczny do produkcji białek, enzymów i tkanki mięśniowej. Do jego zadań
należy udział w wytwarzaniu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, jego niedobór
przyczynia się do depresji. Tryptofan bierze też udział w wytwarzaniu melatoniny,
czyli hormonu odpowiedzialnego za rytm okołodobowy organizmu, bierze udział
w biosyntezie niacyny (witaminy PP), wpływa na syntezę rodopsyny czyli widzenia
po zmroku, i wiele innych.
Dobry kompan
Kakao surowe możemy spożywać na wiele sposobów. Ziarna kakaowca możemy
chrupać kiedy przyjdzie nam na to ochota, wszędzie i prawie w każdej sytuacji.
Ziarna mają jeszcze jedną ogromną zaletę nie rozpuszczają się pod wpływem
ciepła, więc tym bardziej możemy zabrać je ze sobą na działkę, wędrówki w górach,
wycieczkę.
Ziarna kakaowca
Oczarowani latem
Top topów
Temat upałów i komarów obecnie znajduje się na pierwszym miejscu tematów w
naszym kraju. Upały i komary bezwzględnie utrudniają nam życie. Niestety
nie wyeliminujemy ich, ale jest kilka metod by żyło się lepiej co ja mówię
żeby w ogóle się jakoś żyło bo na razie to udręka.
Oczaruj mnie
Nic nie mnie tak nie pociąga w ludziach jak mądrość i chęć zdobywania wiedzy.
Dlatego dzisiaj postaramy się was oczarować jeszcze w inny sposób.
Wroga trzeba poznać
Mimo, iż wszyscy z całą serdecznością nienawidzimy komarów to warto, trochę
wiedzieć coś więcej, niż to, że są krwiopijcami. Zwłaszcza, że nikłe są szanse,
że znikniemy z ich menu.
Żarłoki bez opamiętania
Samica komara potrafi wypić ponad 5 mg krwi, czyli dwukrotnie więcej niż sama
waży!
Samica po przyłożeniu kłujki do ciała zwierzęcia puszcza w ruch szczęki kształtu
lancetu zaopatrzonego w haczyki. Ruchy szczęk w górę i w dół powodują przecięcie
skóry, następnie do rany zostaje wstrzyknięta kropelka śliny, która ma zapobiec
krzepnięciu krwi. Samica odlatuje dopiero wtedy, gdy wypełni żołądek krwią
ofiary. Ślina samicy zawiera substancję chemiczną, podrażniającą skórę, może
także dochodzić do reakcji alergicznej. Dlatego po ukłuciu skóra czerwienieje,
puchnie i swędzi.
Skąd te tłumy
Jeśli dziwimy się dlaczego po ugryzieniu komara, lawinowo atakują nas bezlitośnie
inne bzyczki to powód jest prosty. Gdy samica ssie krew, wydziela feromon,
który zwabia kolejne samice.
Płodne pijaczki
Gdy samica już się nasyci, szuka zbiornika wodnego, w którym mogłoby się rozwijać
potomstwo. Jeśli woda wyschnie, jaja mogą przetrwać w ziemi nawet kilka lat.
Pojedyncza samica może złożyć do 1000 jaj. W ciągu jednego sezonu pojawia
się kilka pokoleń komarów.
Zmysłowe stwory
Co sprawia, że komary wybierają nas na swoje ofiary? Przede wszystkim to wątpliwa
zasługa dwutlenku węgla z naszego oddechu, a także kwas mlekowy, którym “pachnie”
nasz pot. Receptory komarów są szczególnie wyczulone na te bodźce i to właśnie
dzięki nim jesteśmy przez nie lokalizowani. Dwutlenek węgla z naszego oddechu
to takie “szlaki turystyczne” po których komary zmierzają do celu. Miejsce,
w którym dokonują nakłucia wybierane jest na podstawie temperatury ciała
oraz „walorów” zapachowych skóry.
Przebiegłe STRZYGI
Komary posługują się też termodetekcją, co sprawia, że w przypadku ludzi bardziej
narażeni na ukąszenia komarów są młodzi mężczyźni, dzieci i kobiety w okresie
owulacji.
Apetyczni piwosze
Zapewne wiele osób zauważyło, że pijąc piwo “w plenerze” szybko stajemy się
obiektem pożądania komarów. Tę dziwną zależność potwierdzili również naukowcy
- komary (a mówiąc ściśle: komarzyce) znacznie chętniej wybierają na cel
swoich ataków osoby, w których oddechu wyczuwalny jest etanol (jedna z teorii
mówi, że ma to związek z wyższą temperaturą ciała po wypiciu alkoholu).
Blondynki są kuszące
Ciekawostką okazuje się również szczególne zainteresowanie komarów… blondynkami.
Kobiety o jasnych włosach są znacznie częściej wybierane na cel ataków niż
brunetki. Na razie jednak nikomu nie udało się jednoznacznie wyjaśnić dlaczego
tak się dzieje.
Oczaruje się
Bliskość komara niestety pozostawia ślad na naszej skórze, swędzący i nieestetyczny.
Płyn z oczaru wirginijskiego zdecydowanie łagodzi swędzenie i zaczerwienie.
Właściwie natychmiast poczujemy ulgę.
W sieci pajęczyn
Oczar wirginijski choć no po prostu nieprzyjemnie pachnie to wspaniały
płyn na popękane naczynka na twarzy, nogach. Zapach się ulatnia więc bez
obaw ludzie
od nas w sklepie nie uciekną.
Oczar wirginijski znacznie zmniejsza widoczność naczynek działa “ściągająco”
na skórę. Co ważne nakładamy go na oczyszczoną skórę twarzy. Delikatnie ściąga
również pory skórne. Preparaty oczarowe zalecane są w pielęgnowaniu i leczeniu
skóry łojotokowej, zwiotczałej, trądzikowej, z dermatozami i atopowym zapaleniem
skóry, skłonnej do wyprysków i teleangiektazji. Preparaty z ekstraktem oczarowym
zmniejszają obrzęk skóry, hamują wydzielanie potu i łoju. Nadmiar słońca
Oczar
wirginijski działa też przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się w przypadku
oparzeń słonecznych. Przyniesie natychmiastową ulgę i przyspiesza gojenie.
Najlepiej wymieszać hydrolat z oczaru wirginijskiego z żelem aloesowym.
Dość worów pod oczami
Serum, żele i maści zawierające wyciąg z oczaru zmniejszają obrzęk powiek,
niwelują worki i cienie pod oczami. Woda oczarowa (destylat ze świeżych liści
i gałązek Hamamelis) zastosowana do przemywania twarzy i oczu efektywnie
zmniejsza stan zapalny, łojotok, nadmierne łzawienie i przyspieszają objawy
zmęczenia skóry i oczu
Bolesny problem siedziska
Oczar wirginijski powinien znaleźć się na liście u osób, cierpiących z powodu
hemoroidów. Oprócz właściwości ściągających przynosi on ulgę w bólu.
Problem z głowy
Oczar wirginijski z olejem kokosowym to pomocny środek w walce z łupieżem.
Kochamy Psiaki i kociaki
Zwierzęta cierpią z powodu ukąszeń owadów tak samo jak ludzie. Żeby przynieść
im ulgę w cierpieniu, przygotuj domowy spray z wyciągiem z oczaru wirginijskiego
(dla psów) lub olejek z dodatkiem tej rośliny (dla kotów). Stosuj w miejscach
ukąszeń i ugryzień.
Oczar wirginijski
Leśny pomocnik do zadań specjalnych
Maść świerkowa szczególnie polecana jest osobom chorującym na reumatoidalne
zapalenie stawów.
Przynosi ulgę w dolegliwościach bólowych. Regularne stosowanie Maści Świerkowej
wyraźnie poprawia się ruchomość stawów.
Leśny skarb
Maść
świerkowa łagodzi obrzęk wywołany ukąszeniem owadów, działa przeciwbólowo,
zmniejsza stan zapalny wywołany ukąszenie. Maść świerkowa również działa również
wspomagająco przy uszkodzeniach skóry czy urazach , zwichnięciach czy nadwyrężonych
mięśniach.
Duży palec i jego problemy
Wrastające paznokcie to częsty kłopot. Szczególnie narażone są paznokcie na
nogach. Powodem wrastających paznokci jest niewłaściwe obcinanie paznokci,
zbyt ciasne obuwie i stosowanie niektórych leków (retinoidy).
Paznokieć wrasta do otaczających go tkanek miękkich powodując ból i stan zapalny,
a czasem także zakażenie bakteryjne. W cięższych przypadkach dochodzi do nadmiernego
wzrostu tkanki miękkiej. Sytuację mogą pogorszyć złe nawyki higieniczne. Tutaj
z pomocą również przychodzi maść świerkowa, który zmniejszy stan zapalny i
ból.
Maść świerkowa
"Żyj naturalnie" nr 13
możesz kupić w naszych sklepach.
Kliknij
Zobacz okładkę
Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie
www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.
Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj
naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które
możesz sobie zadać.
Gdzie
tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?
Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep
Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach
Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl
"Żyj
naturalnie" Nr 13
kupisz w Swoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz
w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz
w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe.
Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów
prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.
Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl
UWAGA!
Osoby zainteresowane
preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny
Telefon: +48
68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893
Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]
|