Tego nie powie Ci lekarz.
Biuletyn nr 307
Zdrowie dla wszystkich.
Niech nikt nie odejdzie skrzywdzony.

Witam Cię serdecznie!
To już - TRZYSTA siódmy numer biuletynu,
którego głównym tematem
jest jak najszerzej pojęta Naturalna Medycyna.

Wiosna na całego!!!
Znajdziesz chwilkę na przeczytanie mojego Biuletynu?
Proszę! Czytaj do końca :)
Dziękuję.

Przy okazji zapraszam!
Przeczytaj najnowszy artykuł na mojej stronie
☀️ 100 000 km problemu

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Anna Mula
opowiada
Maca w kosmosie, Maca na ziemi

 

Otwórz się na dostępność

Konotacja słowa dostępność odnosi się nie tylko do interakcji międzyludzkich, miejsc ale również funkcji biologicznych naszego organizmu.
Dudnią dookoła

O dostępności w sensie biologicznym dla naszego organizmu mówimy wtedy kiedy dany produkt witamina, minerał jest przez nas przyswajana czyli pomaga.

Każdy ma dostęp do kuracji

Chlorek magnezu zyskuje popularność nie tylko dzięki dostępności dla organizmu ale przede wszystkim niską ceną.

Kiedyś i dzisiaj

W dawnej medycynie chlorek magnezu nie miał zastosowania jako lek. Używano go do przygotowywania wód mineralnych sztucznych. Stosowano go również w postaci roztworu do picia jako środek wzmagający perystaltykę jelit i pobudzający przemianę materii.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 18 maja 2010 r. chlorek magnezu został dopuszczony do suplementów jako źródło magnezu (Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 maja 2010 r. (poz. 596). To tani suplement o szerokim spektrum oddziaływania.

Jest dopuszczony do suplementów diety oraz żywności (E511). Wchodzi w skład soli niskosodowych (obok, np. chlorku potasu i wapnia). W przemyśle spożywczym służy do wytrącania białka sojowego podczas produkcji tofu.

Chemia w naturze
Chlorek magnezu- (łac. Magnesii chloridum) – związek nieorganiczny, sól o wzorze MgCl2.
Chlorek magnezu jest solą stanowiącą źródło kationu magnezowego – kationu wewnątrzkomórkowego, który jest niezbędny do syntezy i wykorzystania bogatoenergetycznych wiązań (ATP, GTP).

Akceptacja odpowiedniej formy
Chlorek magnezu jest biodostępny zatem stanowi dobre i do tego jeszcze tanie źródło magnezu dla organizmu ludzi i zwierząt. W dawce 3 g działa żółciopędnie i rozwalniająco.W dawkach mniejszych 700-100 mg wzmaga wydzielanie żółci, pobudza perystaltykę jelit regulując wypróżnienia. Nie działa on jednak przeczyszczająco jak siarczan magnezu.

Bywa, że umyka

Zdrowe jelita absorbują ok. 35% magnezu dostarczonego wraz z pożywieniem.
Jeśli mamy zbyt małą ilość kwasu żołądkowego oraz chroniczne dyspepsję (zaburzenia trawienia)
to wskaźnik ten może ulec dodatkowemu obniżeniu. Ponieważ kwas solny jest niezbędny do uwolnienia magnezu znajdującego się w roślinach zielonych.

Z tego powodu przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej (grupa leków stosowanych w terapii schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego, głównie w zapobieganiu i leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy czyli Omeprazol, Polprazol) zawsze prowadzi do niedoboru magnezu.

Uwaga! Nie przyjmujemy jednocześnie magnezu z cynkiem.

Jak stosować

Chlorek magnezu można podawać w kapsułkach oraz w proszkach do rozpuszczania w wodzie. Nadaje się do przygotowania roztworów-syropów, dawkowanych łyżkami, w tym dla dzieci i osób starszych. W przypadku zaparcia można go mieszać z roztworem mannitolu, ksylitolu, ksylozy, sorbitolu, z sokami owocowymi, np. śliwkowym, grejpfrutowym; ponadto z miodem i wodą, najlepiej na czczo.

Co on lubi

Magnez jest lepiej absorbowany z jelit w obecności laktozy (mleko), potraw białkowych, aminokwasów (np. glicyny, kwasu glutaminowego, asparaginowego) i witaminy D oraz C. Potrawy bardzo tłuste ograniczają przyswajanie magnezu.
Smutki i bolączki

Magnez w dużej mierze zapobiega osteoporozie, ponadto wspomaga procesy mineralizacji kości fosforanem wapnia. Niedobór magnezu powoduje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejsza resorpcję wapnia do kości. Leczenie kortykosteroidami, nadczynność kory nadnerczy przyczynia się do znacznej utraty magnezu z ustroju.

W przeciętnej diecie Polaków największym źródłem magnezu są produkty zbożowe (37), mleko i jego przetwory (19%) oraz ziemniaki (18%). Niestety prawdopodobnie racje pokarmowe Polaków realizują jedynie 60% zapotrzebowania na magnez.

Chlorek magnezu jest jedną z łatwo przyswajalnych form tego pierwiastka. Może mieć zastosowanie w leczeniu depresji – u ludzi z cukrzycą i obniżonym poziomem magnezu w surowicy osiąga skuteczność porównywalną z imipraminą (lekiem z grupy trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych. Doustne przyjmowanie magnezu w postaci chlorku jest utrudnione z powodu charakterystycznego smaku oraz higroskopijności substancji.

Chlorek Magnezu 250 g

Magia gotowania

Taka ciekawostka: Poprzez odparowanie wody morskiej, po wykrystalizowaniu NaCl kolejną solą, która krystalizuje jest MgCl2·6H2O otrzymuje się azjatycką przyprawę nazywaną w zależności od miejsca pochodzenia nigari (lub lushui) zawierającą ok. 95% chlorku magnezu.

 

Dzień Mamy już za nami, ale kto broni świętować?

O Mamy dbamy rok cały.

Toast nie tylko na dziś,
Pijmy dla zdrowia

Mam

Najpiękniejszy dzień w roku niebawem...

Dzień Mamy obchodzimy wszyscy a niektóre z nas nawet podwójnie. Mnóstwo życzeń możemy znaleźć w internecie, ale Najlepsze życzenia płyną prosto z serca, nie trzeba zbyt wiele słów.
Najpiękniejsze prezenty jakie możemy Mamie ofiarować to nasza miłość, szacunek, opieka, pomoc, czułość i zainteresowanie. Najcenniejsze jednak spośród tego to Zdrowie.
Najtrudniejsze zadanie
Bycie Mamą to najtrudniejsze zadanie. Radość, uśmiech i szczęście miesza się ze smutkiem, łzami, cierpieniem i bezradnością. Bycie Mamą to ogromna odpowiedzialność i wysiłek.
Niezwykłość
Zaś w matczynej miłości najpiękniejsze jest to, że kocha nas mimo wszystko.
Mamy niezależnie od tego czy mamy kilkanaście czy kilkadziesiąt lat martwią się o nas.
Każdej mamie potrzebne jest zdrowie i nasze zdrowie by nie musiała się o nas martwić. Bo najgorsze dla Mam jest patrzeć na chorobę i cierpienie dziecka małego czy dorosłego.
I tak to jest
Mamy jak chorują to właściwie nie chorują. Bo się nie żalą. Nawet z gorączką i bólem brzucha, podają obiad czy wstawią pranie. Chociaż bolą ręce upieką ciasto, zacerują skarpetkę.

Na dzień Mamy dajemy im prezenty. Być może prezenty w postaci błyskotek zdają się być bardziej atrakcyjne, ale czy to właśnie nie zdrowie i uroda są atrakcyjnością nas samych ?
Najcenniejsze jest zdrowie
Już nie przedłużam moich przemyśleń.
Coś Super dla Super Mam
Słowo super - zadomowiło się w naszym języku od dawna, używany w mowie potocznej ma korzenie w języku łacińskim uper - ponad. Słowo super używany jest jako pierwszy człon wyrazów złożonych tworzących nazwy i określenia osób lub rzeczy mających najwyższą jakość, najwyższe natężenie albo przewyższających pod jakimś względem inne osoby lub rzecz.

Vitalis - pochodzi od witalności. Witalis zaś to imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego „życiowy, zdolny do życia” (vitalis) i wyraża życzenie rodziców, żeby dziecko się dobrze chowało. Patronem imienia jest m.in. św. Witalis, męczennik, zm. ok. 300. Żeńskim odpowiednikiem jest Witalia.
Zdobycie miana super zobowiązuje, ale też nie jest przypadkowe trzeba sobie na to zasłużyć, bycie super Mamą jest wyczerpujące.
Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych szczególnie w dzisiejszych czasach jest trudne. Dlatego Mamom należy coś by:
MIEĆ ODPORNOŚĆ, URODĘ, DOBRY METABOLIZM I TRAWIENIE, SIŁĘ, ZDROWY UKŁAD KRĄŻENIA, DOBRY WZROK, ZDROWE KOŚCI I STAWY.
SuperVitalis ma swoim składzie 32 ekologiczne soki owocowe i warzywne. Mango, morela, jabłko, mandarynka, żurawina, limeta kwaśna, burak czerwony, papryka, pietruszka.
Składniki bogate w karotenoidy:
marchew, brzoskwinia, żółty squash, czerwona papryka, pomidor i kantalupa - zwana melonem cukrowym. 6 składników bogatych w polifenole i proantocyjany. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - NNKT z 6 naturalnych olejów. 70 minerałów i pierwiastków śladowych.
Składniki bogate w enzymy roślinne:
Papaja, ananas, enzymy z Aspergillus - amylaza, celulaza, esteraza, hemicelulaza, laktaza, lipaza i proteaza.
SuperVitalis konserwowany jest sorbinianem potasu pozyskanym z jarzębiny.
Super Vitalis Opis szczegółowy
Super żywność: 15 składników pochodzenia roślinnego w tym:
Trawa pszeniczna, trawa jęczmienna, spirulina, alga czerwone dunaliella słonolubna (Dunaliella salina), błonnik jabłkowy, słód jęczmienny ,błonnik ryżu brązowego, pyłek kwiatowy, wodorosty Nova Scotia, FOS (fruktooligosacharydy ), chlorella, trawa owsiana, trawa żytnia, mleczko pszczele, rabarbar.
Zestaw
Roślinne składniki odżywcze (przeciwutleniacze): 32 ekologiczne soki owocowe i warzywne:
Koncentrat soków z całych owoców i warzyw : morela, mango, jabłko, mandarynka, żurawina, limeta kwaśna, burak czerwony, papryka, pietruszka.
Składniki bogate w karotenoidy: marchew, brzoskwinia, żółty squash, kantalupa (melon cukrowy), czerwona papryka, pomidor.
Składniki bogate w flawonoidy: pomarańcza, cytryna, seler naciowy, grejpfrut.
Składniki bogate w kwasy fenolowe: czerwone winogrona , truskawki, wiśnie, gruszki.
Składniki z rodziny kapustowatych : brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, gorczyca.
Składniki bogate w luteinę : szpinak, kapusta, szparagi, lucerna.

Zioła – 24 różne roślinny
Zioło króla Salomona, czarnuszka, żeń-szeń syberyjski (Eleuterokok kolczasty), liście yerba mate, traganek (Astragalus), pokrzywa, nagietek, lucerna, korzeń mniszka lekarskiego, goździki, pieprz cayenne, palma sabalowa (Serenoa repens), koniczyna czerwona, mięta pieprzowa, nasiona dyni, cynamon, imbir, korzeń lukrecji, korzeń cykorii, maca, czarne jagody, dimetyloglicyna (kwas pangamowy - DMG), koncentrat aloesu.

6 składników bogatych w polifenole i proantocyjany:
Zielona herbata, ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z igieł sosnowych, ekstrakt ze skórek winogron, algi morskie (Cystoseira canariensis), herbata alpejska z różanecznika kaukaskiego (Rhododendron caucasicum).

Składniki bogate w enzymy roślinne:
Papaja, ananas, enzymy z Aspergillus (amylaza, celulaza, esteraza, hemicelulaza, laktaza, lipaza i proteaza)

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z 6 olejów:
Lecytyna, fosfolipidy, estry sorbitolu i kwasów tłuszczowych, olej lniany (omega-3), olej z ogórecznika, olej z wiesiołka (omega-6). Koenzym Q-10.

70 minerałów i pierwiastków śladowych:
70 minerałów i pierwiastków śladowych w formie jonowej z porostów płucnicy islandzkiej (cetraria islandica), lucerny, siarczanów, bromu, jodu w wodzie oczyszczonej.

Gratulacje !
Jeżeli przeczytałeś ten dług skład to jesteś super. Pomyśl teraz jak ta witaminowa bomba zadziała na Twoją Mamę!

Czas zmiany
Przychodzi w życiu taki czas kiedy to My stajemy się rodzicami opiekujemy się naszymi dziećmi. Następuje też w życiu taki czas kiedy to mamy potrzebują opieki.
Kochane mamy mają tyle zadań do spełnienia, obowiązków i wyzwań. Potrzebne jest im do tego siła.
Indianie wiedzą jaki kolor daje zdrowie
Choć Polska kultura jest mądra i wielobarwna to w aspekcie zdrowia kultura Indian jest nieoceniona.
Siła macy dla siły Mam
Majowie wkładali do trumien pomalowane na czerwono przedmioty wykonane z obsydianu. Ponieważ kolor czerwony u nich symbolizował ponowne narodziny. (Obsydian - to skała magmowa-Indianie robili z obsydianu wiele przedmiotów codziennego użytku, takich jak noże, brzytwy, groty do strzał, lustra, biżuterię). Czerń natomiast to kolor życia kojarzący się z życiodajnym mułem.
Po co to kolorowe wprowadzenie?
Powodów jest kilka. Jedno z nich to pokazanie znaczenia barw w przyrodzie a co za tym idzie własności roślin. Również znaczenia kolorowych roślin miejsce występowania dla naszego zdrowia.
Właściwości macy ze względu na jej kolor.
Ponieważ Maca występuje w trzech kolorach czarna, czerwona (zwana też fioletową) i żółta (biała). Dzisiaj przedstawimy dwie: czerwoną (fioletową) i czarną.
Kolorowa ziołowa adaptacja
Adaptogen to lek ziołowy wspomagający odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju itp.
Pojęcie wprowadzone przez rosyjskiego naukowca dr Mikołaja Lazarewa. Lazarew sformułował 3 postulaty (warunki) dla produktu ziołowego uznanego za adaptogen. Powinien on:
- powodować minimalne zmiany (zaburzenia) w fizjologii organizmu,
- nie działać specyficznie, lecz "uodparnić" organizm poprzez szerokie oddziaływanie fizyczne, biochemiczne itp.
- normalizować i usprawniać różne funkcje organizmu i nie mieć działań niepożądanych.
W przyrodzie występuje kilka rodzajów adaptogenów: żeń szeń, różeniec górski, miłorząb japoński, ale jeśli chodzi o odżywienie… to maca nie ma sobie równych.
Napraw się sam
Maca bez względu na kolor, a mówiąc właściwie rodzaj, jest adaptogenem czyli ujmując najprościej coś się w nas zepsuło to maca uruchamia w nas proces samonaprawy.
Pieprznij sobie na zdrowie
Maca a właściwie korzeń z macy określana jest w różnych rejonach świata nazwami: Pieprzowe ziele, Peruwiański żeń-szeń, Trawa Pieprzowa, Maca (z hiszpańskiego), Maka (z hiszpańskiego).
Ukorzeniam się zdrowo
Ogólnie Maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Według badań żywieniowych opublikowany na NutritionData.com Maca zawiera:
- 59% węglowodanów - Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
- 10,2% białka - Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
- 8,5% błonnika - maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Broń do walki od natury
Maca to roślina stosowana medycynie ludowej Peru od ok. 2000 lat.
Inna niż wszystkie
Zanim maca trafiła do buteleczek musiała przejść kilka procesów.
Korzenie maca uprawiane są na płaskowyżu Junin w środkowych wyżynach Peru na wysokości ponad 4250 metrów nad poziomem morza. które najpierw są suszone na zimno w mroźnych warunkach w celu poprawy ich wartości odżywczej *; następnie macerowane w alkoholu przez 6 miesięcy, aby je zmiękczyć; następnie wciśnięty; następnie alkohol odparowuje, pozostawiając wyjątkowo silne ekstrakty. Bardzo łatwo jest konsumować i wchłaniać macę w postaci płynnej, a wyniki można bardzo szybko zobaczyć.
Co wyróżnia naszą MacaPro od pozostałych?
Naturalne światło słoneczne w ciągu dnia i temperatura nocnego mrozu w górskich warunkach niskiego ciśnienia przekształcają korzenie i generują nowe złożone związki biochemiczne, które w przeciwnym razie nie byłyby obecne w świeżo zebranych korzeniach.
Płynna siła. Co oznaczają cyferki?
Wskaźnik liczbowy na etykiecie wskazuje, ile kilogramów suszonych korzeni zostało wykorzystanych do otrzymania ekstraktu. Na przykład stosunek 18:1 oznacza, że ​​18 kg wysuszonych korzeni Maca zostało wykorzystanych do wyprodukowania 1 litra płynnego Maca. No i taki wyciąg ma moc. Wystarczy tylko kilkanaście kropli.
Na wyczerpanie i kulodporność
Jak wspomniałam maca wykorzystywana była przez wojowników by mieć siłę, ale maca głównie stosowana jest dla osób wyczerpanych, pozbawionych wigoru. Nie oznacza to, że będziemy nakręceni i pobudzeni, ale będziemy czuli przypływ siły. Można to określić jako kuloodpornosć nie mylić z nieśmiertelnością. Przy regularnym stosowaniu macy chce się śpiewać Mam tę moc - bajeczna siła.
Korzyść damska i męska
Maca na wszystkich wpływa regenerująco szczególnie po chorobach, ale wpływ na zwiększenie wytrzymałości, energii. Poprawia wzrost włosów, zwiększa skupienie i jasność myślenia. Wzmacnia zęby i kości.
Mózg potrzebuje macy
Maca stymuluje rozwój połączeń między neuronowych, wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję, zasugerowano również potencjalną korzyść w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona.
Z czerwienią jej do twarzy - gdy kwiat kobiecości przekwita
O menopauzie mówi się wiele, reklamy, programy telewizyjne czy kolorowe pisemka, każde dobrze radzą.
Maca jest po prostu kobieca, nie zawiera fitoestrogenów, jak soja czy pluskawica wpływa regulująco na gospodarkę hormonalną poprzez obecność alkaloidów, które działają jako chemiczne inicjatory, pobudzając organizm do fizjologicznej regulacji.
W 1997 r podczas konferencji dotyczącej spowalniania procesów starzenia (Anti-Aging Medical Conference) w USA, maca została zaproponowana jako alternatywa dla hormonalnej terapii zastępczej u kobiet w okresie menopauzy.

Wesołe miasteczko nastrojów? Wcale nie takie zabawne. Czerń pożądana.
Wiele kobiet przed menstruacją, czy w okresie menopauzy doświadcza tzw "huśtawki nastrojów". Panie, które korzystają z antykoncepcji hormonalnej ten problem może wydawać odległy. Ale problem dotyka wiele dziewcząt i kobiet. Szczególnie bóle miesiączkowe. Jednak bardzo często czas poprzedzający menstruację to nerwowość, płaczliwość, ogólne rozbicie organizmu to problem szczególnie dla otoczenia. Bo jedna kobieta przed okresem potrafi wywołać huragan, a jak kilka jest w pomieszczeniu to kataklizm. Maca po pierwsze korzystnie wpływa na samopoczucie, na regularność, zmniejsza huśtawki nastrojów oraz bolesność.
Kolorowe łakomstwo
Łakomstwo może być różne, nie tylko na słodkości, ale i wrażenia, emocje, przeżycia, doznania i różne smaki, ale maca ma w sobie coś co po prostu mi smakuje i smakować chcę i chcę... i przesadziłam, zażyłam o dużo więcej niż powinnam. Efekt. Naskakałam się nabiegałam i nie czułam zmęczenia jak zawsze po takim wysiłku. Przytachałam dwie skrzynki jabłek i czułam się świetnie.


W sam raz dla każdej z Mam
Beta Cruenta Plus to poddany liofilizacji i micelizacji burak z aronią.
Teraz muszę wyjaśnić dlaczego jest taki niezwykły.
To po prostu power drink. Nie jakieś sztuczne napędzające energię nowoczesne super food.
No to lecimy z definicją
Liofilizacja to bardzo zaawansowany proces produkcji, który polega na zamrożeniu produktów żywieniowych do temperatury około -40°C, co sprawia, że zostają zlikwidowane bakterie chorobotwórcze i pleśń. Zostają zatrzymane także procesy fermentacyjne. Następnie zamrożone produkty umieszczane są w próżni (0.001hPa) i w sposób kontrolowany podgrzewane i suszone w celu sublimacji wody. Dzięki temu lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. Wraz z parą wodną usuwane są wszelkie zanieczyszczenia!
Wytworzone produkty zachowują swoje najcenniejsze składniki takie jakie jak witaminy, białka, składniki mineralne,. Mają one postać sypką, co ułatwia ich przechowywanie i transport. Po zetknięciu z wodą odzyskują swoje właściwości (zapach, smak i kolor), zachowując strukturę komórkową.
Liofilizacja
Liofilizacja została opracowana w Stanach Zjednoczonych już w latach 50-tych XX wieku na zlecenie rządu, dążącego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie składniki odżywcze racji żywnościowych dla astronautów i wojska.
Współcześnie liofilizacja jest wykorzystywana przez zaawansowane technologicznie firmy komercyjne w celu produkcji specjalistycznych produktów żywnościowych przeznaczonych dla szerokiej grupy odbiorców od sportowców, przez kobiety w ciąży, małe dzieci, które stronią od warzyw i owoców po osoby z problemami zdrowotnymi. Doskonale służą zdrowiu i odżywieniu organizmu. Produkty spożywcze poddane procesowi liofilizacji zachowują swoje pierwotne właściwości i wartości takie jak enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.
Micelizacja
Micelizacja to proces polegający na rozdrobnieniu substancji rozpuszczalnych jedynie w tłuszczach do postaci łatwo przyswajalnej przez środowisko wodne organizmu. Dzięki temu organizm może wykorzystać odżywcze właściwości danej substancji. Jako że system transportu substancji w ciele "opiera się na wodzie", przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jest utrudnione. Organizm z pomocą kwasu żółciowego i innych substancji trawiennych, buduje tzw. micele do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach w celu ich wchłonięcia. Wskaźnik wchłaniania jest tu dość niski - 25 - 30%.
Przy pomocy micelizacji substancji rozpuszczalnych w tłuszczach mogą zostać wytworzone najmniejsze micele już w produktach spożywczych, które łatwiej dostarczą organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W porównaniu z witaminami syntetycznymi witaminy zmicelizowane wchłaniają się 5-cio krotnie efektywniej.
Micelizacja owoców i warzyw powoduje, że witaminy rozpuszczalne znajdujące się w nich, także przyswajane są o wiele łatwiej jak w produktach nie-micelizowanych.
Składniki liofiliozowanego i micelizowanego buraka dostarczają tyle substancji odżywczych, że od kilku lat nie wiem co to przeziębienie, kaszel, mimo, iż regularnie przemarzam i przemakam.
Beta Cruenta Plus błyskawicznie uzupełnia niedobór żelaza!
Dlatego anemicy, weganie i wegetarianie, osoby po chemioterapii, radioterapii, z zaburzeniami krążenia, z niedokrwistością, białaczką, hemofilią, dzieci nie jadające owoców i warzyw, osoby z obniżoną odpornością powinny koniecznie sięgać po taki napój. Działa on wzmacniająco, jest delikatny dla żołądka i do tego smaczny.
1 łyżka Beta Cruenta Plus
zastępuje 150 g surowych warzyw i owoców!
Bez zanieczyszczeń!
Po co aronia?
Zawarta w Beta Cruencie aronia, zawiera witaminę C, która pozwala łatwiej przyswoić zawarte w buraku żelazo. Uzupełnia poziom witaminy C, ale w przypadku jej niedoboru w organizmie trzeba sięgnąć dodatkowo.
Beta Cruenta Plus można stosować na ciepło i na zimno.
Czyli zimą taki gorący kubek, a latem można z kefirem przyrządzić chłodnik.

Drogie Mamy i dzieci dbajcie o siebie. Mamy być może nie wszystkie są babciami a niektóre będą, wnuki potrzebują babć sprawnych i silnych by mogły razem z babcią lepić pierogi piec ciasta a może jeździć na rowerze.

Gdyby komuś brakowało natchnienia lub wena się skończyła to poniżej zamieszczam życzenia do wykorzystania.
Dzisiaj składam Ci Mamo najlepsze życzenia. Za Twe przykrości, za Twe cierpienia za noce bolesne, za noce czułe, za wszystko Mamo dziś Ci dziękuje. Dziś jestem dorosła, a Ty nieraz szlochasz. Ty jesteś moją Mamą i za to Cię Kocham!

Ktoś Ci sprzątnął zdrowie sprzed nosa?

Niestety prawda jest taka, że w większości przypadku zdrowie sami sobie sprzątamy sprzed nosa. Traktujemy czasami swoje wnętrze jak plamę, którą koniecznie należy wywabić, usunąć. Tylko po co?


Błysk najważniejszy
Błyszczące włosy, paznokcie to oznaka zdrowia. Błyszczące podłoga w mieszkaniu, umywalka i zlew, świadczy o higienie, pracowitości i dbałości o dom.

Współczesny świat
wystarczająco dba o dawkę szkodliwej chemii dla nas, my nie dodawajmy sobie kolejnych porcji.

Słowo detergent pochodzi z łaciny i oznacza czyszczący. To gdzie tutaj miejsce na szkodliwą chemię? Przecież definicja słowa jej nie zawiera? Dlaczego więc tyle szkodliwych substancji zawierają środki czystości codziennego użytku?

Puszczasz z dymem swoje zdrowie
Mówi się żartobliwie, że częste mycie skraca życie. Właściwie jest w tym całkiem spore ziarno prawdy.

Naukowcy z Norwegii poprzez szereg badań udowodnili, że osoby regularnie sprzątające z użyciem środków chemicznych mają zniszczone płuca jakby wypalali 20 papierosów dziennie przez ok 20 lat.

Dom jest do mieszkania a nie do sprzątania - tak powiedzieć każdy by chciał,

Niechęć dzieci a szczególnie nastolatków czy partnerów do sprzątania wydaje się być wręcz genialna. Nie sprzątają z dbałości o swoje zdrowie. Co się będą truć od najmłodszych lat.

Żarty żartami, ale tak właśnie jest. Wiele dzieci reaguje alergicznie na środki czystości , które stosujemy. Czasami wielu z nas nie łączy użycie detergentów, które stosujemy w domu zaczynając od płynu do mycia naczyń a kończąc na płynach do prania z ogólnym złym samopoczuciem, katarem bólami głowy, wysypkami czy swędzeniem skóry. Najczęściej pierwsza reakcja kiedy domownicy wchodzą do łazienki zaraz po jej sprzątaniu "o jej udusić się można”.

W trosce o bliskich należałoby wywiesić plakietkę “uwaga” zakaz wstępu, zagrożenie albo po prostu zmienić środki na bezpieczne.

Eko wygoda
Obecnie wiele osób z oszczędności wody, czasu i rąk, wykorzystuje zmywarki. Tutaj należy również wspomnieć o środkach, które stosujemy do tych urządzeń. Oczywiście mami się nas błyskiem naczyń i nieskazitelną czystością, którą potem spożywamy? Pyszny obiad na talerzu. Danie główne fosforany do tego polikarboksylany a na deser perfumy na bazie ropy naftowej, mnóstwo chemikaliów oraz benzenu jednej z bardziej rakotwórczych substancji. Mniam. Brzmi nieprzyjemnie, ale żeby uzyskać “super “ efekt bez użycia szczotki i gąbki to środki muszą być “aktywne”.

Naczynia naturalnie czyste

Milutko, czyściutko
To niezwykle przyjemne kiedy nasze ubrania pachną dłuuuugo po zdjęciu ze sznurka. Przyjemności jednak bywają złudne. Producenci znanych z reklam marek do płukania tkanin przekonują nas do zakupu trwającym długo zapachem na ubraniach, ale o szkodliwości tych środków nikt nie wspomni wiadoma sprawa, jednak powinniśmy mieć świadomość, że ubrania płukane w takich płynach to nieustanny kontakt naszego z ciała z “chemią” zwłaszcza, jeśli się pocimy, wtedy kontakt z niebezpieczną substancją jest dla nas groźny.

I weź się zamknij zdrowo
Kiedyś nie było na rynku bezpiecznych środków do mycia kabin prysznicowych, a te dostępne w dodatku miały kosmiczną cenę. Żeby dobrze umyć kabinę trzeba do niej wejść, spryskać całą powierzchnię więc następuje kompensacja wdychanych oparów. Jeśli nawet udało mi się ją umyć bez wchodzenia do kabiny to i tak opary unosiły się w całej łazience. No zawrót głowy był gwarantowany, szczypanie oczu i duszność. Na szczęście to już przeszłość bo pojawiły się eko środki do czyszczenia.

A na leni są naturalne sposoby
Teraz nikt się nie wymiga pod pretekstem zdrowia od sprzątania, naturalne środki czystości, mycia naczyń i prania są bezpieczne również dla alergików, nie wywołują podrażnień. NIe ma , że rąk szkoda od mycia naczyń.

Skoro mówi się również o zagrożeniach jakie są wynikiem zanieczyszczenia środowiska powinniśmy zadbać o naszą planetę. Wiem, że to kropla w morzu, ale to kropla drąży skałę.

Natura nieskuteczna?
Powszechnie uważa się, że środek im więcej ma “chemii” to będzie skuteczniejszy, silniejszy w walce z brudem i bakteriami. Ale natura ma również sposoby na niszczenie bakterii i świetnie sobie radzi ze zbędnymi intruzami.

W trosce o siebie i swoich bliskich zamień na bezpieczne i naturalne środki czystości Swonca

"Żyj naturalnie" nr 12
możesz kupić w naszych sklepach.

Kliknij
Zobacz okładkę

Zamów pojedyńcze egzemplarze,
lub prenumeratę na nowej stronie

www.zyj-naturalnie.pl
Na której znajdziesz również
wiele ciekawych artykułów
aktualności i ciekawostek.

Nawet nie myśl o Zdrowiu
zanim nie przeczytasz
nowego dwumiesięcznika "Żyj naturalnie"!


Zanim kupisz nowy egzemplarz
zabacz co redakcja dla Ciebie przygotowała.

Mały bezpłatny pdf
w prezencie

Każdy artykuł w dwumiesieczniku "Żyj naturalnie" wyczerpujaco odpowiada na wszelkie pytania związane z naturalną medycyna, które możesz sobie zadać.

Gdzie tę skarbnicę Zdrowej Wiedzy można dostać?

Odpowiadam:
W naszym sklepie internetowym Sklep Naturalna Medycyna
We wszystkich naszych Sklepach Franczyzowych.
W sklepie na nowej stronie www.zyj-naturalnie.pl

Żyj naturalnie
"Żyj naturalnie" Nr 12
kupisz od 3 stycznia w Twoim Urzędzie Pocztowym.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" znajdziesz w Salonach EMPiK.
Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" kupisz w w sieci Kolporter.
"Żyj naturalnie" w sieci Press Caffe,
która to firma zapewnia Dostawę Prasy do
Restauracji, Kawiarni, Hotelu, Bistro, Salonu Motoryzacyjnego, Kliniki.

Prenumerata:
Jeżeli chcesz mieć gwarancję otrzymywania wszystkich numerów do domu zamów

prenumeratę roczną - 6 numerów w cenie - 69 PLN. z wysyłką
lub półroczną - 3 numery za 37 PLN. z wysyłką.

Telefon: +48 603 137 893
Telefon: +48 68 453 48 88
E-mail: sklep@naturalna-medycyna.com.pl
www.zyj-naturalnie.pl



UWAGA!


Osoby zainteresowane preparatami dr Podbielskiego
TP-1 i TP-2
prosimy o kontakt telefoniczny

Telefon: +48 68 453 48 88
Komórka: +48 603 137 893


Wszystkie artykuły prezentowane na naszych stronach i w biuletynie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.


Pozdrawiam serdecznie

Karolina Kamińska
www.ksiezniczka-zdrowia.pl

Wypisać się możesz w każdym momencie klikając link
[[unsubscribe]]