Naturalna medycyna

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olej kokosowyOlej kokosowy jest wytwarzanym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najzdrowszy olej kokosowy jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Zawiera wtedy najwięcej drogocennych składników.

Olej Kokosowy Nierafinowany Extra Virgin
olej kokosowy

Olej kokosowy zawiera dużo cennych witamin i minerałów. W składzie oleju kokosowego są nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy), jak i nasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). Z witamin w oleju kokosowym znajdziemy B2, B6, E i C, B9 i pierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Olej kokosowy ma zastosowanie w profilaktyce jak i przy dolegliwościach. Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo i antybakteryjne, ułatwia pracę układu pokarmowego, zwiększa przemianę materii. Olej kokosowy obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia stosunek złego cholesterolu. Zawiera naturalne antyutleniacze - które zwalczają wolne rodniki dzięki czemu nieopóźniający procesy starzenia. Olej kokosowy przy stosowaniu zewnętrznym chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Olej kokosowy działa prozdrowotne, doskonale wpływa na urodę.

Olej kokosowy jako olej spożywczy:

- do smarowania pieczywa
- do deserów
- smażenia mięsa, jajek, warzyw
- pieczenia mięs, warzyw
- do kawy lub herbaty

Olej Kokosowy Nierafinowany Extra Virgin
olej kokosowy

​Olej kokosowy jako kosmetyk:

- dodatek soli himalajskiej i mamy peeling do twarzy
- dodatek  cukrem i mamy peeling do ciała
- smarowanie ust - naturalny i smaczny błyszczyk
- przyśpiesza gojenie otarć skóry, można używać nawet u małych dzieci
- pomaga w walce z rozstępami
- doskonały do masażu
- jako balsam do kąpieli - doskonale nawilża ciało
- pomaga przy poparzeniach słonecznych
- jako nawilżający krem do twarzy
- zmiękcza twardą skórę stóp i łokci
- działa jak odżywka do włosów
- spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
- pomaga w przypadkach uszkodzenia skóry (obtarcia, odparzenia, zadrapania itp.)
- jako krem do golenia

Należy oczywiście pamiętać żeby olej kokosowy był tłoczony na zimno i nierafinowany, w wyjątkowych sytuacjach można używać oleju kokosowego rafinowanego - jest bezzapachowy. Ogólnie można olej kokosowy polecić i do kuchni i jako kosmetyk.

Olej kokosowy Rafinowany
olej kokosowy

Wszystko dla zdrowia


Naturalna medycyna

Uwaga!
Wszystkie artykuły prezentowane w serwisie Naturalna Medycyna służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia - skonsultuj się z lekarzem.